SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
|
Nejste přihlášen(a)
Kdysi po revoluci jsem mel základný svarecký kurz. Chtel bych pozvarovat na schody , steny a stríšku z nejakých jaklu a uhelníku. Nejlépe nerez , nemuselo by se to natírat.
Teď jsou takové malé svárečky inventorové. Normálne elektrodou se dá svarovat taky nerez a hliník ? Jak to varí, neprská to nejak moc? Je to stejné jako pri oceli?
Svarečka na CO2 muže podle toho co jsem zjistil svarovat i bez plynu , prej je takový drát obalovaný co nahradí plyn? Drát je tenký , má jenom pod 1 mm prumer. Jak se s tým svaruje hrubší materiál?
Svárečka TIG s wolframovou elektrodou. Tam se udelá oblouk a pridáva se drátem materiál. Dala by se s tým svarovat trubka jako s autogenem? U zdi bych se asi kolem trubky nedostal. Ta wolframova elektroda se musí nekdy menit a nebo je tam nastálo?
Existuje inventorová indukčná ohrívačka kovu taková nejlevnejší. Dá se s tým ohnout trubka? A nahřát kov tak že se dá spájkovat? Svarovat asi ne. Ohrívačka na hliník asi nebude fungovat ,že? A na nerez? Tohle je muj prvý,nový príspevek .
Vzpomeň si na ten způsob svařování, který jste na tom zákaldním kurzu brali a zkoušeli, kup si na to mašinu a příslušný přídavný materiál, sežeň si pár kýblů šrotu a takových 10 - 20 hodin se na tom cvič a můžeš začít. Za těch 30 let se toho zas tolik moc nezměnilo.
Sváření dnes... dnes sem vařil (Lorchem) vedro na slunci že kvůli potu do očí vždy jen cca 1/2 elektrody.
Zajímavej úkaz, často jej pozoruju o víkendech když fabriky nepracují. V síti je přepětí, na invertoru to ihned poznám.
Dnes bylo přepětí i když je úterý. Tuším za tím FV elektrárny. (jasno a slunečno).
Zvarmi: Nerez se dá i elektrodou, docela pěkné sváry. Pokud budete mít slušné elektrody na nerez, tak jdou udělat i pěkné sváry. Jsou oproti klasické oceli takové jemnější, alespoň se mi zdá.
Hliník, no prý to svařovat jde, ale co jsem párkrát zkoušel, nepřišel jsem na to jak. Po zapálení oblouku byla elektroda myslím 2,5mm během pár vteřin fuč. Zkoušeli jsme různé proudy, při nižších už ale špatně hořel oblouk a bylo to takové posmrkané, jakoby studený svár. Jestli je v tom nějaká finta nevím.
U tzv. COčka už je to lepší, ale už je potřeba slušnější mašina, bovden vyměnit za plastový, dát jiné kolečka do podavače drátu a plyn čistý Argon.
varoku, prober se ![]()
Musíš varokovi napsat, že je pět roků mimo, sám na to nepřijde. ![]()
Bourači, to už bylo i v pondělí. Bylo mi divné, že musím na plechu 1 mm elektrodou 2 mm až pod 30A. Tak jsem si změřil napětí v síti. Bylo tam dopoledne v 11 hod. 253 V, tedy snad přesně horní hranice napětí.
Je docela zajímavé, že na tyhle změny napětí reaguje jedna z domácích ledniček samovolným přepínáním mezi funkcemi ECO a POWER.
Hlavně je podivné, že to nezreguluje spínanej zdroj s PFC. Asi výrobce nepočítá s přepětím v síti, ale jen s podpětím. Na to je regulace udělaná dobře.
Máme v prodeji zajímavé cočko, které má na vstupu hodně složitý elektronický modul. Není to označen jako PFC. Tato elektronika umožnuje rozsah napájecího napětí od 180V do 420V. My toto cočko zapojujeme na 230V a svařuje perfektně. Výhodou je, že nehrozí nebezpečí poškození stroje přepětím třeba na pochybných centrálách apd. Jedná se o jednofázovou invertorovou svářečku o výkonu 250A.
snad ti nikdo neutrhne hlavu Zděnku když sem dáš odkaz, nebo aspoň výrobce...
Nechci tu moc dělat reklamu, ale jedná se o FILEX MIG 250 SYNERGIC. Má i pulz na hliník a nerez.
Ty nové oplastované Filexy vypadají pěkně.
Hledal jsem Filex a našel tohle:
https://svarecky.heureka.cz/ewm-tetrix- … ecifikace/
Někdo se zbláznil; buď já, nebo prodejce.
Hledal si blbě, mě vypadlo tohle https://www.chobola.cz/filex-mig-250-do … e-synergic
Ano, zahajskej našel tu správnou.
zahajskej napsal(a):
Hledal si blbě, mě vypadlo tohle https://www.chobola.cz/filex-mig-250-do … e-synergic
Filex jsem samozřejmě našel, na tom ewm mě dostala cena.
Tak jsem mrknul do logu a vypadá to, že v ČR je v síti různé napětí. 27.5.2026 když jirkati měřil napětí v síti a naměřil 253V, tak u mě to naměřilo na jednotlivých fázích 241.4V, 243.3V a 240.6V. Já měřil v Praze a jirkati nejspíš v Liberci. Vypadalo by to, že v Praze se k síti chovají slušněji, nebot v celém týdnu nejvyšší napětí na fázi bylo 247,1V a při tom rozdíl mezi fázemi cca 5V. Nejnižší napětí bylo 233V a nepřekvapí že to bylo cca ve 3 hodiny v noci.
Samozřejmě, otázkou je jak přesné je moje měření, informace do logu jdou z měření které jsem nekalibroval nebo nezávisle nekontroloval, zatím nebyla potřeba. Též je třeba říct, že naměřená hodnota je průměrem z opakovaných měření v průběhu 5 minut. Jirkati asi měřil okamžitou hodnotu.
Ještě že se skoro nepoužívají žárovky, to by se jeden nedovyměnoval.
Kolísání napětí v síti je povolené v toleranci ±10% (207-253V) a určitě nezáleží na tom, v které části ČR to je. Všeobecně blízko trafostanic je napětí vyšší, až na hranici maxima, a na konci sítě bude zákonitě klesat. Výhodu mají větší města, kde jsou sítě propojeně napájeny z více uzlů s krátkými trasami větví. Zato v malých obcích mohou mít jednotlivé větve stovky metrů a rozdíly napětí jsou zde markantní, často v povoleném rozmezí od maxima do minima.
Očekával bych, že do toho budou ještě vstupovat lokální zdroje a spotřeba. Pokud je v trase větší množství FVE tak to pár voltů také přidá. Pokud má FVE dodávat do sítě, tak musí její střídač dávat o 0,5-1V vyšší napětí než je v síti (+ fázový posun) a pokud jich je víc tak se to lokálně projeví.
Jo, u nás na vsi s třiceti baráky, když chceš v sobotu před polednem uvařit brambory, obvykle hodina. Odpoledne cca 25 minut. Power management varné desky si občas i plotnu vypne. A to ji mám zapojenou na třífáz. Před polednem v sobotu obvykle všechny ženské vaří na víkend. Plyn není, takže všechny na elektrice. Je to i vidět na obyč žárovce, jak svítí, resp nesvítí. Občas si multimetrem ze zvědavosti změřím. Nejhůře 198V. Ještě za starých rozvodů, samozřejmě ještě po sloupech. S novými se to pod 200 ještě nedostalo, nebo jsem to nepodchytil.
Na tohle se mi líbila tzv. kompenzace napětí co jsem kdysi dávno viděl v jedné firmě. Ve skříních rozvaděčů kde byly pojistky a jističe byly obrovské kondenzátory, které ty ztráty dorovnávaly. Bylo zajímavé pozorovat na displejích ty čísla jak se mění napětí v síti
varok> to byla spis kompenzace uciniku. Ve fabrikach s velkym odberem do indukcni zateze ( motory, trafa,...) se to musi kompenzovat a nebo platit pokuty za prekroceni dohodnute meze.
Zdenek11 napsal(a):
Kolísání napětí v síti je povolené v toleranci ±10% (207-253V) a určitě nezáleží na tom, v které části ČR to je. Všeobecně blízko trafostanic je napětí vyšší, až na hranici maxima, a na konci sítě bude zákonitě klesat. Výhodu mají větší města, kde jsou sítě propojeně napájeny z více uzlů s krátkými trasami větví. Zato v malých obcích mohou mít jednotlivé větve stovky metrů a rozdíly napětí jsou zde markantní, často v povoleném rozmezí od maxima do minima.
Nechci se hádat, protože netuším, jestli se to nezměnilo, ale bývalo 220V plus deset mínus patnáct procent. Teď je nominální 230V, jestli zůstaly procenta ....? A padesátka mi už dávno propadla ....
.
Jo, ty hodnoty se v průběhu let různě měnily, teď platí EN 50160 ed.4 z 11.2023, v ní to všechno je i s podrobnostmi.
Editoval Zdenek11 (Dnes 16:32:26)
Dawe: Aha, děkuji za upřesnění.