SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#1 22-07-2021 20:50:58

Zvarmi
Člen

Sváření dnes

Kdysi po revoluci jsem mel základný svarecký kurz. Chtel bych pozvarovat na schody , steny a stríšku z nejakých jaklu a uhelníku. Nejlépe nerez , nemuselo by se to natírat.
Teď jsou takové malé svárečky inventorové. Normálne elektrodou se dá svarovat taky nerez a hliník ? Jak to varí, neprská to nejak moc? Je to stejné jako pri oceli?

Svarečka na CO2 muže podle toho co jsem zjistil svarovat i bez plynu , prej je takový drát obalovaný co nahradí plyn? Drát je tenký , má jenom pod 1 mm prumer. Jak se s tým svaruje hrubší materiál?

Svárečka TIG s wolframovou elektrodou. Tam se udelá oblouk a pridáva se drátem materiál. Dala by se s tým svarovat trubka jako s autogenem? U zdi bych se asi kolem trubky nedostal. Ta wolframova elektroda se musí nekdy menit a nebo je tam nastálo?

Existuje inventorová indukčná ohrívačka kovu taková nejlevnejší. Dá se s tým ohnout trubka? A nahřát kov tak že se dá spájkovat? Svarovat asi ne. Ohrívačka na hliník asi nebude fungovat ,že? A na nerez?  Tohle je muj prvý,nový príspevek .

#2 23-07-2021 08:54:31

Radim
Člen
Místo: Severní Morava

Re: Sváření dnes

Vzpomeň  si  na ten  způsob  svařování,  který  jste na tom  zákaldním kurzu  brali  a zkoušeli, kup  si na to mašinu a příslušný  přídavný  materiál, sežeň  si  pár kýblů  šrotu a takových  10 - 20 hodin  se na tom  cvič a můžeš začít. Za těch 30 let se toho  zas tolik  moc nezměnilo.

#3 Včera 23:24:23

bourač
Člen
Místo: Doksy, Máchovo jezero
Web

Sváření dnes... dnes sem vařil (Lorchem) vedro na slunci že kvůli potu do očí vždy jen cca 1/2 elektrody.
Zajímavej úkaz, často jej pozoruju o víkendech když fabriky nepracují. V síti je přepětí, na invertoru to ihned poznám.
Dnes bylo přepětí i když je úterý. Tuším za tím FV elektrárny. (jasno a slunečno).

Likvidace ocelových konstrukcí. Excelentní paliči železa. A nově také dřevorubci.
Plasmy. Přímočaré pily ocasky. Ruční orbitální pila (za studena). Utahováky. Sbíjecí kladiva. Plošiny. Jeřáby.
Vaření obalenou elektrodou (Lorch).
Práce ve vysokých výškách a v hlubokých hloubkách. Práce v jedovatých a výbušných atmosférách. Nic levného.

#4 Dnes 16:23:35

varok
Člen
Místo: Havířov

Zvarmi: Nerez se dá i elektrodou, docela pěkné sváry. Pokud budete mít slušné elektrody na nerez, tak jdou udělat i pěkné sváry. Jsou oproti klasické oceli takové jemnější, alespoň se mi zdá.

Hliník, no prý to svařovat jde, ale co jsem párkrát zkoušel, nepřišel jsem na to jak. Po zapálení oblouku byla elektroda myslím 2,5mm během pár vteřin fuč. Zkoušeli jsme různé proudy, při nižších už ale špatně hořel oblouk a bylo to takové posmrkané, jakoby studený svár. Jestli je v tom nějaká finta nevím.

U tzv. COčka už je to lepší, ale už je potřeba slušnější mašina, bovden vyměnit za plastový, dát jiné kolečka do podavače drátu a plyn čistý Argon.

Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

#5 Dnes 18:28:22

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá

varoku, prober se smile

#6 Dnes 19:44:00

jirkati
Moderator
Místo: Liberec

Musíš varokovi napsat, že je pět roků mimo, sám na to nepřijde. smile

#7 Dnes 19:58:07

jirkati
Moderator
Místo: Liberec

Bourači, to už bylo i v pondělí. Bylo mi divné, že musím na plechu 1 mm elektrodou 2 mm až pod 30A. Tak jsem si změřil napětí v síti. Bylo tam dopoledne v 11 hod. 253 V, tedy snad přesně horní hranice napětí.
Je docela zajímavé, že na tyhle změny napětí reaguje jedna z domácích ledniček samovolným přepínáním mezi funkcemi ECO a POWER.

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla