SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
|
Nejste přihlášen(a)
Kdysi po revoluci jsem mel základný svarecký kurz. Chtel bych pozvarovat na schody , steny a stríšku z nejakých jaklu a uhelníku. Nejlépe nerez , nemuselo by se to natírat.
Teď jsou takové malé svárečky inventorové. Normálne elektrodou se dá svarovat taky nerez a hliník ? Jak to varí, neprská to nejak moc? Je to stejné jako pri oceli?
Svarečka na CO2 muže podle toho co jsem zjistil svarovat i bez plynu , prej je takový drát obalovaný co nahradí plyn? Drát je tenký , má jenom pod 1 mm prumer. Jak se s tým svaruje hrubší materiál?
Svárečka TIG s wolframovou elektrodou. Tam se udelá oblouk a pridáva se drátem materiál. Dala by se s tým svarovat trubka jako s autogenem? U zdi bych se asi kolem trubky nedostal. Ta wolframova elektroda se musí nekdy menit a nebo je tam nastálo?
Existuje inventorová indukčná ohrívačka kovu taková nejlevnejší. Dá se s tým ohnout trubka? A nahřát kov tak že se dá spájkovat? Svarovat asi ne. Ohrívačka na hliník asi nebude fungovat ,že? A na nerez? Tohle je muj prvý,nový príspevek .
Vzpomeň si na ten způsob svařování, který jste na tom zákaldním kurzu brali a zkoušeli, kup si na to mašinu a příslušný přídavný materiál, sežeň si pár kýblů šrotu a takových 10 - 20 hodin se na tom cvič a můžeš začít. Za těch 30 let se toho zas tolik moc nezměnilo.
Sváření dnes... dnes sem vařil (Lorchem) vedro na slunci že kvůli potu do očí vždy jen cca 1/2 elektrody.
Zajímavej úkaz, často jej pozoruju o víkendech když fabriky nepracují. V síti je přepětí, na invertoru to ihned poznám.
Dnes bylo přepětí i když je úterý. Tuším za tím FV elektrárny. (jasno a slunečno).
Zvarmi: Nerez se dá i elektrodou, docela pěkné sváry. Pokud budete mít slušné elektrody na nerez, tak jdou udělat i pěkné sváry. Jsou oproti klasické oceli takové jemnější, alespoň se mi zdá.
Hliník, no prý to svařovat jde, ale co jsem párkrát zkoušel, nepřišel jsem na to jak. Po zapálení oblouku byla elektroda myslím 2,5mm během pár vteřin fuč. Zkoušeli jsme různé proudy, při nižších už ale špatně hořel oblouk a bylo to takové posmrkané, jakoby studený svár. Jestli je v tom nějaká finta nevím.
U tzv. COčka už je to lepší, ale už je potřeba slušnější mašina, bovden vyměnit za plastový, dát jiné kolečka do podavače drátu a plyn čistý Argon.
varoku, prober se ![]()
Musíš varokovi napsat, že je pět roků mimo, sám na to nepřijde. ![]()
Bourači, to už bylo i v pondělí. Bylo mi divné, že musím na plechu 1 mm elektrodou 2 mm až pod 30A. Tak jsem si změřil napětí v síti. Bylo tam dopoledne v 11 hod. 253 V, tedy snad přesně horní hranice napětí.
Je docela zajímavé, že na tyhle změny napětí reaguje jedna z domácích ledniček samovolným přepínáním mezi funkcemi ECO a POWER.