SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
|
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1 2
To Coolbertos - napsal jsem, že se na oblouku uplatňuje řada fyzikálních zákonů.
U svařovacího oblouku tedy musí platit že U = I x R. Daný zákon se se změnami jednotlivých veličin vyrovnává velice snadno. Jestliže "natáhnu" oblouk zvýší se elektrický odpor v obvodu. To znamená, že poklesne procházející svařovací proud a stoupne napětí na oblouku. To má při svařování značný vliv, protože napětí urychluje kapku z natavené špičky elektrody. Velká rychlost při dopadu kapky znamená rozstříknutí tavné lázně a tedy mnoho kuliček okolo sváru.
Proto se ve Svářečské škole učí, že ideální délka oblouku u obalované elektrody je průměr jejího jádra.
U metody MIG/MAG se zase učíme, že správný výlet drátu z průvlaku je 10 x jeho průměr. Tím je zaručený správný elektrický odpor celého obvodu. "Natahování" oblouku znamená prodloužení výletu drátu. Ten delší drát má zase větší elektrický odpor, stoupne tedy napětí .....
U metody TIG je to zcela obdobné.
Jirkati, tady musím trochu oponovat. To co píšeš úplně neplatí, protože u MMA je proud regulován přibližně na konstantní hodnotu. Proto souhlasím s Varokem.
K#18: právě proto, že to je složité jsem se ve svém příspěvku dopustil schválně zjedndušení. U MIG MAG v kapkovém přenosu a nejen je nastavení dynamiky velmi podstatné. Že nastavení dynamiky u automatů není sranda nepochybuji. Ale kdo z nás má v garáži automat, že?
Famater - nenuť mně hledat fantastická laboratorní videa z brněnského Linde někdy z r. 1990. Byly tam záběry jak na různé parametry a způsoby svařování MIG/MAG, tak na problémy při svařování MMA bazickými a tehdy poměrně rozšiřujícími se možnostmi využívání rutilek. Oscilogramy elektrických dějů při obou zmíněných metodách, zpomalené záběry z hoření oblouků obou metod se zobrazením zkratových i sprchových procesů přenosu. Nejen pro mně to byl vynikající celodenní zážitek. (Jako vedlejší informace byla návštěva stanice na "výrobu" argonu a dalších plynů ze zkapalněného vzduchu, návštěva plnírny plynů do tlakových lahví, včetně plnírny acetylénu se všemi souvisejícími činnostmi.)
Ta zmíněná videa mám někde na starých videokazetách a nejdřív bych musel opravit videorekordér a vyřešit přegrabování do PC a pak teprve vypálit na DVD.
Že mi oponuješ je naprosto správné, ale žádná svářečka nedává konstantní proud. Když se postavíš k MMA svářečce s digitálem, který zobrazuje současně aktuální proud a napětí, tak uvidíš, jak se při běžném svařování obě hodnoty rychle mění. Je tam vidět každý milimetr měnící se délky plazmového jádra hořícího oblouku.
to jirkati: Zvarujem väčšinu času s rutilkami tak 80-90% v pomere ku bázickým elektródam. S rutilom zvarím 2mm plech spokojne a v kukle si všimnem na konci zvaru rožhavený plech okolo zvaru aj koniec zvaru je placatejší ale bazická elektróda mi príde agresívnejšia aj na 50A a rutilovka kľudne aj 80A ale prepáliť to ide tažšie. Napríklad keď robím dieru s rutilom 2mm elektróda nastavím kľudne 120A a krúživím pohybom vyrežem dieru do 2mm plechu ale tiež to trvá určitý čas(2-4 otocky na priemer požadovaný). Dosť mi vadí v kukle bielomodrá žiara oblúku bázickej elektródy, koľkokrát sa bojím že kukla nestmavla. Elektróda keď je príliš dlhý oblúk zvukovo viac syčí tak to zas nemám ale snažím sa ju netlačiť do materiálu úplne.
Famater si hraje na absolutno . Jistěže se napětí a proud mění v závislosti na délce oblouku . Ví každé svářečské mimino . A mimino ví , že právě tato závislost je větší u MMA zdroje a to schválně , u MXG je ten rozdíl v desetinách V a přesto se ukáže . Zdroj MXG má tzv. plochou charakteristiku . Pochopitelně se tlumivka používá i v MXG . Tzv. všemi známá WLSP má pořádný kus materiálu s odbočkami a ty si svařeč nastaví v praxi nejlépe . U nových zdrojů je vlastnost tlumivky-běžné čívky , nahrazena dynamickými vlastnostmi zdroje , řízenými procesorem .
Kůle , zvaž diskutovat s tímto ---- http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=14153 .
BUBUBUBU napsal Ale prd zapomněl . Kdyby to dělal , tak by se pochlubil . Další z ňafalů . Těch tady bylo .
Zase samé žvásty ,raději ukaž nějakou svou práci kterou nám dlužíš .
Na mém příspěvku jsi jaksi podezřele skončil MACHŘE a tady zase prudíš.
Varokovy ŇAFALE nesaháš ani po kotníky.
Jen sebevrah chce bazickou elektrodou svařovat tenké plechy. Levné invertorové svářečky většinou nemají tlumivku a to se nejvíc projevuje právě na tenkých bazických elektrodách. Nejde jen o zapálení, na to má největší vliv napětí na prázdno, jde i o udržení oblouku. Při malých proudech je absence tlumivky nejvýraznější. Na svářečku napájenou 220V stačí malá tlumivka do 180A. Mám to vyzkoušeno a je to opravdu velký rozdíl. Pokud se nechcete zdržovat úpravami svářecího zdroje, kupte si elektrody OK 46.00 a nemusíte nic řešit.
Bobobo, slez už konečně s toho svého pomyslného piedestálu univerzálního znalce. Nejsem žádné svářečské mimino, proto vím, jaký je rozdíl v regulaci zdroje MMA (TIG) a MIG MAG. Na MMA skutečně se mění jak napětí, tak proud. Napětí podle strmosti V-A charakteristiky zdroje. Ta bývá i invertorovývch zdrojů velmi strmá. To je důvod proč jsem napsal, co jsem napsal jako odezvu Jirkatimu. Měl jsem na mysli statické charakteristiky. A jinak so se týká pořádné tlumivky ( nebo elktronické) v podstatě píšeš co jsem napsal já. U zkratového režimu je dynamická charaktaristika úplně zásadní.
Pro Jirkatiho: Můj původní příspěvek se týkal právě dynamických vlastnosti svářečky, kde jsem chtěl upozornit na velmi zjednodušené vnímání vlivu tlumivky. A také proč s některými svářečkami bývají potíže s bazickými elektrodami. Nechtěl jsem zabíhat do nějaké "hluboké" teorie. Pokud by o to šlo, dokázal bych sejmout oscilogramy V a A na hořící elektrodě. Ale to by nebylo v této diskuzi moc přínosné.
Já bych jen poznamenal, že v oblouku v podstatě neplatí ohmův zákon. Vodivost oblouku určuje okamžité množství iontů, které se dokáže z pevné hmoty, elektrody a obalu, případně trochu i svařovaného kovu, dostat do vznosu do formy tuším plazmy. To množství je dost proměnlivé, takže neplatí, že když se elektrody oddálí třeba dvakrát, že příslušně jakoby na dvojnásiobném odporu klesne proud a stoupne napětí.
ZDENÁL: Aha, ty úplně levné svářečky nemají tlumivku vůbec? Tak to se omlouvám. Viděl jsem pár rozebraných mašinek, jak na vlastní oči tak obrázky a vždycky tam nějaká tlumivka byla. I když někdy jen taková ta jednoduchá na tom prstýnku, nebo jak se tomu odborně říká, ale byla.
Nemají a pak nechtějí svařovat bazickými elektrodami.
Stránky: 1 2