SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
|
Nejste přihlášen(a)
Chtěl jsem se zeptat odborníků od fochu na pár otázek , předem se omlouvám pokud se tu něco z mých dotazů řešilo.
Otázka 1
Neznáte někdo dobrou svářečskou školu na Vysočině na CO2 (ocel, nerez, hliník), drážkování, autogen ? potřebuji dělat konstrukce (montované haly), zábradlí a nerez pro energetiku a nevím co vše si budu potřebovat udělat za zkoušky. Měsíc googluju a nemůžu nic najít kde by byly všechny metody (dvě školy mě napsaly že s nerezí bude problém)
Otázka 2
Z dědictví mě zůstala svářečská dílna (firma padla a chlapy si založily svoji firmu) tudíž tu mám nějaké stroje a otázka zní jestli tyto stroje ještě za něco stojí nebo jsou to krámy většina bude starších jsou to stroje : 2x Fronius TPS 5000, 2x Fronius TPS 4000, 1x Fronius TransSteel 5000 Pulse, 2x Fronius TransSteel 4000 Pulse, 2x Fronius TransTig, MigaTronic 400S (tato má display a myslím si že je nejnovější) všechny až na TransTig mají podavač a jsou vodou chlazené , Migatronic plasma 100A, 2X drážkovačka Kemppi 500A. Vím že firma Fronius je legendární ale nevím s tím stářím a doba jde dopředu atd..
Otázka 3
Můj plán je si udělat veškeré zkoušky (co se co2 týče) co bude potřeba pokud to můj věk dovolí (40) a začít podnikat (když už je plně vybavená dílna) .. Otázka je jestli tyto stroje lze ještě využít nebo prodat a koupit radši něco nového .. A jestli je reálné v mém věku začít dělat svářeče .. jsem bývalý potrubář pro energetiku (Dukovany, Ledvice) výkresy, teorii , normy znám, svařovat co2 tak nějak umím ale nikdy jsem nebyl na RTG ...
Za veškeré podměty či rady vám předem děkuji..
Editoval HackitT (Včera 19:21:36)
Pokud se chystáš svařovat CO2( MAG) na rozumné úrovni tak tě čeká dost práce. Na svařovaných konstrukcích je potřeba celkem dost svářečských zkoušek podle EN (podle typů a tlouštěk materiálů a podle typů svárů a jejich svařovacích poloh). Se svařováním MIG je to ještě trochu složitější, protože ne všechny Svářečské školy mají certifikaci pro různé nerezy a Al materiály.
Představa, že ruční metody MIG/MAG jsou nějak snazší než MMA či TIG je dost nepřesná, protože bývají problémy s RTG zkouškami i s mechanoskopií. Na konstrukcích je ale MAG nejproduktivnější, hlavně pokud se nemusí provádět masivní kontroly svárů. Vizuální kontrola se provádí před, během i po svařování, obvykle podle norem ČSN EN ISO 17637, a měla by vždy předcházet jiným, pokročilejším NDT metodám.