SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#1 Včera 19:20:45

HackitT
Člen

Pár otázek na zkušené

Chtěl jsem se zeptat odborníků od fochu na pár otázek , předem se omlouvám pokud se tu něco z mých dotazů řešilo.

Otázka 1
Neznáte někdo dobrou svářečskou školu na Vysočině na CO2 (ocel, nerez, hliník), drážkování, autogen ? potřebuji dělat konstrukce (montované haly), zábradlí a nerez pro energetiku a nevím co vše si budu potřebovat udělat za zkoušky. Měsíc googluju a nemůžu nic najít kde by byly všechny metody (dvě školy mě napsaly že s nerezí bude problém)

Otázka 2
Z dědictví mě zůstala svářečská dílna (firma padla a chlapy si založily svoji firmu) tudíž tu mám nějaké stroje a otázka zní jestli tyto stroje ještě za něco stojí nebo jsou to krámy většina bude starších jsou to stroje : 2x Fronius TPS 5000, 2x Fronius TPS 4000, 1x Fronius TransSteel 5000 Pulse, 2x Fronius TransSteel 4000 Pulse, 2x Fronius TransTig, MigaTronic 400S (tato má display a myslím si že je nejnovější) všechny až na TransTig mají podavač a jsou vodou chlazené , Migatronic plasma 100A, 2X drážkovačka Kemppi 500A. Vím že firma Fronius je legendární ale nevím s tím stářím a doba jde dopředu atd..

Otázka 3
Můj plán je si udělat veškeré zkoušky (co se co2 týče) co bude potřeba pokud to můj věk dovolí (40) a začít podnikat (když už je plně vybavená dílna) .. Otázka je jestli tyto stroje lze ještě využít nebo prodat a koupit radši něco nového .. A jestli je reálné v mém věku začít dělat svářeče .. jsem bývalý potrubář pro energetiku (Dukovany, Ledvice) výkresy, teorii , normy znám, svařovat co2 tak nějak umím ale nikdy jsem nebyl na RTG  ...

Za veškeré podměty či rady vám předem děkuji..

Editoval HackitT (Včera 19:21:36)

#2 Včera 20:35:29

jirkati
Moderator
Místo: Liberec

Re: Pár otázek na zkušené

Pokud se chystáš svařovat CO2( MAG) na rozumné úrovni tak tě čeká dost práce. Na svařovaných konstrukcích je potřeba celkem dost svářečských zkoušek podle EN (podle typů a tlouštěk materiálů a podle typů svárů a jejich svařovacích poloh). Se svařováním MIG je to ještě trochu složitější, protože ne všechny Svářečské školy mají certifikaci pro různé nerezy a Al materiály.
Představa, že ruční metody MIG/MAG jsou nějak snazší než MMA či TIG je dost nepřesná, protože bývají problémy s RTG zkouškami i s mechanoskopií. Na konstrukcích je ale MAG nejproduktivnější, hlavně pokud se nemusí provádět masivní kontroly svárů. Vizuální kontrola  se provádí  před, během i po svařování, obvykle podle norem ČSN EN ISO 17637, a měla by vždy předcházet jiným, pokročilejším NDT metodám.

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla