SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
|
Nejste přihlášen(a)
Dobrý večer
Mam otázku voči zváraniu Mig/Mag som úplný začiatočník akurát som na konci 2hého ročníka strednej školy a ďalší rok mám ísť na zváračsky kurz platený školou chcel by som sa naučiť základy.Potrebujem zváračku na bodovanie tenkých plechov na aute a keď sa neskôr naučím zvárať tak aj nejaké konštrukcie na zákazku.Chcel by som jeden stroj ktorý mi vydrží dlho (nemam peniaze kupovať 2× ,😅).Rozmýšľam nad zváračkou niečo ako GYS multiweld FV 220mc keďže mam v dielni 230V zásuvky a väčšinou budem robiť na predlžovačkách . Mam ísť do tej gys multiweld alebo sa mam pozerať aj po nejakej synergickej zváračke ?
Za odpovede vopred ďakujem ☺️
Editoval David02 (25-06-2026 22:02:32)
Nenapsals svůj cenovej strop. Těžko radit.
Nicméně - GYS jsou tuším frantíci. A frantíci techniku neuměj, uměj akorát jídlo a pití. Sice se najdou lidi, kteří budou nesouhlasit, ale já vím svoje. Nakonec, nemusíme chodit daleko. Stačí se pozeptat, jak je to s dodávkou houfnicí Cezar ....
Další, co bych nekupoval, je Telwin. To jsou taliáni, taky nic moc. Celkem solidní volba je některá z českých svářeček, aspoň bude nějakou dobu servis. Samozřejmě za lepší peníze dostaneš lepší stroje - Lincoln, EWM, Fronius ....
Ale jak jsem napsal na začátku - jakej máš finanční limit?
Editoval pafik1605 (26-06-2026 08:46:30)
Ta cenový strop je do 2000€
Ale to už chcem mať aj fľašu horák uzwmňovací kábel regulačný ventil (kuklu rukavice mam)
Editoval David02 (26-06-2026 12:21:15)
No, asi bych vzal tohle: https://www.svarecky-elektrody.cz/stel- … multi-set/
Jsou to sice taky taliáni, ale prodejce pan Slanina je zárukou, že se jedná o kvalitní stroje. Žádný srač ..y neprodává. A má filiálku i na slovači, pokud vím. Na ty lepší stroje, co jsem psal, už nemáš. Možná na tohle: http://www.formicaweld.cz/0%7C10%7C15%7 … ertor.html pokud by ti stačil výkon. To, že si myslíš, že ti bude stačit teď neznamená, že ti bude stačit za dva roky.
Kdysi jsem od nich bral mašinu a dostal jsem proti cenovce na webu slevu. Zkus se pozeptat, slevu ti asi nedaj, ale dali by se možná ukecat, že by přidali hořák, možná ventil ...
Znáš to; líná huba, holý neštěstí.
Editoval pafik1605 (26-06-2026 12:56:38)
Len ja som jeden z tých ľudí čo keď ten stroj nevidia neobchytajú si ho tak si to neviem predstaviť preto som aj rozmýšľal že by som sa pozrel v nejakom kamennom obchode dakde tu v Košiciach aby som si to vedel predstaviť či mi to bude sedieť ten stroj
Z doslechu vím, že svářečky STEL jsou kvalitní.
David02 napsal(a):
Len ja som jeden z tých ľudí čo keď ten stroj nevidia neobchytajú si ho tak si to neviem predstaviť preto som aj rozmýšľal že by som sa pozrel v nejakom kamennom obchode dakde tu v Košiciach aby som si to vedel predstaviť či mi to bude sedieť ten stroj
No tak si najdi v Bazmek city nějakou prodejnu a zajdi tam. Ale bude ti to na prd, pokud nebudou mít stroj, kterej ty zrovna chceš.
Mimochodem, pojem "přenosná svářečka" je poněkud vágní. Kolik uzvedneš v mrtvém tahu? A jak daleko to chceš nosit? ![]()
A počítáš kabely, lahev s plynem a další příslušenství do té "přenosnosti"? Já bych přenosnost vyřešil vozíčkem.
Měl bys tu přenosnost opustit a vybrat jako určující jiné, mnohem důležitější vlastnosti.
Já jsem v obchodě svářečky-elektrody už taky párkrát nakupoval a vždy spokojenost. Sice ne svářečku, tu jsem kupoval u nás, ale pár drobností. A svářečky Stel jsou kvalitní? Tak už vím do budoucna, kdybych chtěl třeba něco lepšího. ![]()
pafik1605 napsal(a):
David02 napsal(a):
No tak si najdi v Bazmek city nějakou prodejnu a zajdi tam. Ale bude ti to na prd, pokud nebudou mít stroj, kterej ty zrovna chceš.
Mimochodem, pojem "přenosná svářečka" je poněkud vágní. Kolik uzvedneš v mrtvém tahu? A jak daleko to chceš nosit?
A počítáš kabely, lahev s plynem a další příslušenství do té "přenosnosti"? Já bych přenosnost vyřešil vozíčkem.
Měl bys tu přenosnost opustit a vybrat jako určující jiné, mnohem důležitější vlastnosti.
Na mŕtvom ťahu zdvihnem 120kg takže pre mňa pojem prenosna zváračka je so všetkými komponentami do 40-50kg a aké by som mal pozerať tie dôležitejšie vlastnosti lebo by som tu zváračku prenášal do 50m na vozíčku
Editoval David02 (Včera 15:06:32)
Základem je vozík tak abys po dílně a na dvoře jenom přejížděl. Na zbytek je stejně lepší sestavu rozdělat na jednotlivý části jako svářečka, bomba s plynem a zbytek (třeba kukla, kleště, ...). Stejně na zakázky pojedeš autem a tak je důležité abys to do něj v pohodě složil. Výdrž podle mého také není to nejdůležitější. Při rozumné ceně není až tak špatné čas od času obměnit za modernější stroj. Se strojem se ti musí dobře pracovat a mít dostupný a levný spotřební materiál. Zjisti si jakou plynovou bombu ti v okolí naplní a za kolik, podle toho jí vyber. Synergii u svářečky doporučuji, proč se zabývat něčím co může udělat za tebe (chceš svařovat nebo ladit svářečku, tahat sebou tabulky, pamatovat si co jak nastavit). A pro fajnovosti si zjistit že se dá synergie vypnout, nebo donastavit. A to ti píši jako ten kdo nechce v autě automat, neb má rád vše pod kontrolou a z jízdy se spojkou mám dobrý pocit.
Prostě nejdůležitější je dobře nadefinovat co má dělat a jak je to pro tebe důležitý.
David02 napsal(a):
pafik1605 napsal(a):
David02 napsal(a):
Mimochodem, pojem "přenosná svářečka" je poněkud vágní. Kolik uzvedneš v mrtvém tahu? A jak daleko to chceš nosit?
Měl bys tu přenosnost opustit a vybrat jako určující jiné, mnohem důležitější vlastnosti.Na mŕtvom ťahu zdvihnem 120kg takže pre mňa pojem prenosna zváračka je so všetkými komponentami do 40-50kg a aké by som mal pozerať tie dôležitejšie vlastnosti lebo by som tu zváračku prenášal do 50m na vozíčku
V tom případě vyhovují obě, které jsem uvedl.
Po akých značkách sa mam pozerať? Stel,esab,iweld,lincoln?
Editoval David02 (Včera 23:03:04)
Záleží co od toho očekáváte a co chcete svařovat? Jestli jen sem tam něco, tak bych se nebál ani vzít něco od AlfaIn, Omicron, Jasic, Filex apod. Jestli ale pojedete každý den pár hodin, tak bych se poohlédnul po něčem dražším- kvalitnějším? Třeba Esab, Lincoln Electric, Stel, atd.
Tak zvárať by som chcel každý deň aspoň 1-2h možno dajake sochy z 2mm plechov , brány, konštrukcie a to je asi všetko