SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO  | 

| 

Nejste přihlášen(a)
Rád bych upozornil na to, že již rok platí norma ČSN 07 8304 Tlakové lahve na plyny - Provozní pravidla z ledna 2011 týkající se mimo jiné také přepouštění technických plynů.
Článek 7.16: "Při přpouštění plynu z jedné nádoby do druhé musí být dodržena stejná ustanovení jako pro plnění nádob".
Článek 6.4.1: "Plnění nádob může provádět pouze oprávněná organizace."
Dle této normy zcela jasně vyplývá, že přepouštění VŠECH technických plynů mimo plnírny je zákázáno.
Editoval Petr (15-02-2012 21:27:50)
No nevím. To všichni provozovatelé malých autogenů mají svá zařízení nabídnout sběračům kovového odpadu? Že by další lobbismus nadnárodních společností na trhu s technickými plyny?
Pro norrsken - kéž by to bylo tak jednoduché s vaším názorem na nadnárodní společnosti. Zkuste někdy nahlédnout třeba do Vyhlášky MV č. 87/2000 Sb. A nenechte se na začátku zmást tím, že se tam objevují jakési živice. Po pečlivém prostudování části týkající se svařování se budete jen divit, co musíte při svařování dodržovat. A jen pro zajímavost - kutil v jedné nedaleké vesnici si půjčil od kamaráda autogen a při svařování na autě ve vlastní garáži si zapálil nejen auto, ale i část baráku. Hrozně se divil pokutě 10 000 Kč od hasičů za to, že zmiňovanou vyhlášku nedodržel a už pět let se soudí s pojišťovnou, která pro porušení předpisů při svařování mu zkrátila plnění o 40%.
Jirkati - díky za reakci. Nešlo mi jen o fušmeny. Nějak si neumím představit opraváře ledniček, jak přestanou přepouštět a za náplň dvoulitrové flašky O2 vypláznou v Technoplynu skoro totéž, co za čtyřicítku.
jirkati: nechci se tady pouštět do nějakých nesmyslných diskuzí - jen mi nedalo (po znovu nastudování vyhlášky 87/2000) když jsem viděl kdo je pod ní podepsán 

- některé firmy mají vypracovaný seznam rizik a vyžadují abych jej respektoval - to snadno dokážu a pokud vyžadují můj vlastní seznam rizik - raději si nechám některé věci pro sebe, při demolicích ocelových konstrukcí se vyskytují vážná rizika o kterých v žádné vyhlášce ani normě není ani zmínka a kdo se tím soustavně nezabývá ani ho to nenapadne.
 Některé práce při dodržení úplně všech norem ani nelze provést ![]()
Samozřejmě jsou některá rizika při práci obvyklá či nutná. Jen si musíme všichni uvědomovat, že v případě průšvihu se kontroluje dodržení existujících norem, vyhlášek, firemních předpisů apod. Pak odkaz na nemožnost jejich plnění je přitěžující okolností, jak říkají právníci. A určitě se najde soudní znalec, který bude tvrdit, že existovalo jiné, třeba dražší řešení, které nebylo úmyslně použito.
Tak dnes jsem osobně navštívil Linde a distributora SIAD za účelem naplnění vlastní láhve (5l ) směsí CO2+Argonu.
Tušil jsem problemy, ale stejně se mě dotklo jejich jednání založené na nevstřícnosti pro maloodběratele a jako jediné řešení byla nabídka
pronájmu jejich lahve min. 20 l ( tu opravdu na hrbu k zákazníkovi nepotáhnu) 
Proto se zde zeptám je nějaká jiná možnost plnění ?? Bydlím kousek za Prahou , takže Praha event. střední Čechy straně Pz - díky za informace
Já sem s linde začal obchodovat následně. Zřídil jsem si u nich obalové konto. Vždy vezmu jednu lahev do nájmu a jak ji přivezu domů tak vezmu ten čárový kód co je na ní nalepený a přilepím na prázdnou co má doma. Tu druhý den zavezu zpátky a uzavřu konto stav 0.
Hmm, tak tohle není od Vás dobrý nápad, při nejbližší kontrole čísla tlak.lahve s čárovým kodem vás najdou, a navíc vám navýší konto, známý takhle dohledával 8 ks lahví, navíc maj dobrý právníky a doúčtování Vám přijde koncem roku, aby jste měl něco dětem na Vánoce....hi
pro milosak. Řešil bych to tak, že bych si podle poměru spočetl tlak CO2 a přepustil sám na tento tlak. Pak bych zašel za potápěči, ať to dotlačí argonem na požedovaný tlak, aby vznikla požadovaná směs.
Famater napsal(a):
pro milosak. Řešil bych to tak, že bych si podle poměru spočetl tlak CO2 a přepustil sám na tento tlak. Pak bych zašel za potápěči, ať to dotlačí argonem na požedovaný tlak, aby vznikla požadovaná směs.
Tak to určite nepôjde,lebo co2 je vo fľaši v kvapalnom skupenstve narozdiel od argónu ....
evik napsal(a):
Hmm, tak tohle není od Vás dobrý nápad, při nejbližší kontrole čísla tlak.lahve s čárovým kodem vás najdou, a navíc vám navýší konto, známý takhle dohledával 8 ks lahví, navíc maj dobrý právníky a doúčtování Vám přijde koncem roku, aby jste měl něco dětem na Vánoce....hi
To je naprostá pravda.Přesně na tohle mě "plynaři" upozorňovali a varovali mě před tím.Zřejmě oprávněně když už tam lepí. ne že bych se někoho chtěl dotknout, pro "méněchápavé jedince" samolepku s upozorňující výstrahou.Mně vychází dlouhodobý nájem 2 lahví na necelých 6korun na den ročně(5,12,-).Ten klid a bezstarostnost alespoň po téhle stránce mi za ty 2 rohlíky stojí-vždyť to platím nájemci víc za propálený kilowatt-necelá půlhodinka u brusky(zrovínka čumím do faktur).Eletrika zlevnila,ale on si navzdory trendu šoupl bez upozornění ceny o 2 kačky nahoru.
TAK SE TO MUSÍ UDĚLAT NA VÁHU.
Dnes jsem trochu pokročil a mám  2 možnosti.
Prodejce 5 kg bomby zajistí další plnění, nebo firma (potápěči) v Podbabě inzerujou plnění tech. plynů (směs argonu+CO2)
Teda je to fuška sehnat informace
Editoval milosak (04-06-2013 18:29:56)
Příspěvek odstraněn administrátorem. Důvod - reklamní spam. V souladu s pravidly fóra byl uživatel zablokován.
ty demo verze posíláte na CD? 
 trochu zastaralé.... jinak když hledám nějakou normu - první tři stránky vyhledavače mi nabídnou hromadu jiných prodejců...
Docela by mě zajímalo, jestli NORMSERVIS četl Pravidla tohoto fóra. Stejnou reklamu totiž nacpal i do poradny na www.cws-anb.cz
Editoval jirkati (11-06-2013 20:58:19)
imho pouze cíleně zaregistrovaný profil pouze za účelem reklamy....