SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
|
Nejste přihlášen(a)
zapojit čerpadlo hned se svařečkou nebo jen když sepnu hořak dekuji za radu
zapojit čerpadlo a nechat cirkulovat pokud bude svařečka bežet ???? nebo jen když sepnu hořak ??? dekuji za radu
zapojit tak aby to stále cirkulovalo, já když zapnu studenou mašinu a odpojím průtokovou hadici vody do hořáku tak z toho hned teče, podle mě to rickuluje stále, pak se sepne až větrák když se to dostane nad určitou teplotu.
Mně se čerpadlo spustí když zapnu svářečku a stejně tak po čase svařování když potřebuje uchladit hořák. ![]()
my co mame masiny EWM tiez je to tam tak,ked nezvaras cerpadlo netlaci,myslim si teda,lebo ked odpojim koncovku na horaku privod a odvod vody tak nic netecie to znamena že tam neni tlak a to znamena,že cerpadlo nejde-mozno sa mylim
ja odporúčam vypnut čerpadlo aj chladenie keď sa nezvára, lebo tieto horáky velmi rýchlo vychladnú, tým pádom aj ohreju, a nemajú dlhu tepelnu zotrvačnosť, Nikdy nezvárajte vodným horákom bez vody, ani pri malých prúdoch, lebo aj vodič prúdu v horáku je chladený, dávajte si pozor, aby vám po čase neodkvapkala voda alebo sa nevyparovala, lebo sa stáva že zvárači zabudnú skontrolovať medium a nemajú ani snímač kvapaliny a odpália horák
když jsem testoval HSL od alfa in, mechanici nezapli chlazení, u těchto mašin se dá nastavit OFF - NORMAL - ON, udělal jsem asi 15 cm svár, hubice normálně zčernala, hořák se nedal udržet a to jsem svařoval na pouhých 300A 8x8 svár.
jak jsme psal, když zapnu mašinu v práci tak hned to cirkuluje, ale ještě možná se zkusím podívat na to nastavení, vím právě že to má 3 poholy, na off to nechladí vůbec, takže na funkci normal to chladí asi když je potřeba a na on to bude cirkulovat asi stále. mrknu po svátcích na to schválně..
unas v praci po zapnutí svareček esab, fronius,omi vždy hned začne čerpadlo bežet a pri svařovaní jen se zapne ventilator do rychlejších otaček když se svařuje vice než 300A... jinak beží pomalu...
to alll: ono to bude fungovat asi všude stejně... či podobně.
U vetsiny masin kteryma jsem svaroval a meli vodni chlazeni horaku tak se vetsinou chlazeni dalo vypnout (kdyz byl pripojen vzduchem chlazeny horak) u jedne masiny nevim uz jake se dal jen kousek hadicky s rychlospojkama na propojeni okruhu tam se chlazeni nedalo vypnout proste takovy by-pass .
Ale k veci ruzni vyrobci to maji podobne ale hlavni je aby to chladilo kdyz se vari a samozrejme aby to bylo schopne dochladit horak s kabelem i po svareni maximalnim proudem i za extremnich podminek(vysoka okolni teplota).Na Tigu co mam v praci se cerpadlo pousti se zahajenim svarovani a ma nekolik minut dobeh na dochlazeni pak se vypne kvuli uspore el energie.U Alfy 350 bezi nonstop.
Ps: vodou chlazeny horak pouzity bez vodniho chlazeni = jeho rychly konec
Editoval Honza007 (21-12-2011 10:45:35)
vím že u alfa in 500 pulsu to jde dát do těch třech poloh. ale jelikož hodně svařuji tak to mám dané na maximální chlazení, až budu v práci mrknu na to schválně jak to funguje. je fakt že když jdu na oběd, ale i po svařování velkých V svárů od 30 výše kde je už nějaká ta vrstva, tak hořák je stále studený, takže si to krásně uchladí.