SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
|
Nejste přihlášen(a)
Zdravím ,výhledově mi začne téct teplovodní kotel. Vím jak se do něj dostat a otázka zní, čím ho zavařit elektrodou nebo cočkem. Vyříznu plochu a dám novej vyřízlej kus,tak jestli někdo něco takového dělal.
No záleží jaký je to materiál. Ale většinou bývají prožrané více než je zdrávo a najít kousek zdravého místa je trošku umění. Jestli umíte precizně i COčkem a tak zkusit. Ale vodotěsné sváry bývají trošku problém.
Vařil jsem takhle před lety Slokov 27. Tekl dovnitř. Odstrojit, vyříznul jsem v místě kde kotel tekl z vnějšku flexou otvor, aby bylo možné se k místu dostat. Zavařil přeplátováním, dovařil zpět vyřízlý kus plechu. Vše eldou, prvni co byla po ruce, myslím že ER113? Jen se stěny v místě svaru trochu zvlnily, ale na funkčnost to nemělo vliv. Zajímavé bylo, že plechy byly zevnitř lesklé, jako by kotel vyrobili před týdnem. Prorezlé bylo ze strany ohně. Vydrželo to dvě nebo tři sezóny, než šel nový kotel, protože starý se začal rozpadat. Ale jinde, ne v místě s vodou. Prostě přibývaly další vstupy na vzduch:-)
Je to shodou okolností taky Slokov 27,jelikož topíém na méně tak teče vždy u zpátečky(moje chyba)
Dělaly se kotlový elektrody E - K103, není to tak dlouho, co jsem je kupoval. Jsou na střídavej, nebo stejnosměrnej mínus a dělaj hezký sváry. Struska se snadno oklepne. Třeba ještě někde budou ....
Nejsou to kyselé elektrody? S těmi jsme se učili na učňáku a lázeň je hoodně tekutá.
varok napsal(a):
Nejsou to kyselé elektrody? S těmi jsme se učili na učňáku a lázeň je hoodně tekutá.
Varoku, K jako KYSELÁ, B jako BAZICKÁ ..... ![]()
Nejsou vhodné na polohové sváry.
Editoval pafik1605 (Včera 16:24:05)
Aha, takže jsem si myslel správně. A zrovna na kotle bych někdy ty pozice viděl, pokud není kotel na ležato.
Svařování na plynových i jiných domácích kotlech už se vyhýbám, jako čerti kříži. Před pár léty bylo období, kdy jsem opravoval tekoucí plynové kotle kotle v ulici, kde bydlím. 16 baráků - kolaudovali jsme v roce 1989- celá ulice nově postavená v polích. Naprostá většina kotle Destila. Po třiceti letech začala většina téct, na různých místech. Marné bylo - i mé - upozorňování, že topit na spádu 90/70 st.C není to pravé ořechové pro maximální životnost. Já topím na spádu 60/45 st.C a kotel vydržel až do výměny bez poruchy. Měnil jsem jen proto, že končil prodej kotlů bez kondenzačního systému. Když jsem viděl u sousedů jaké mají starosti se vznikajícím agresivním kondenzátem, tak jsem pořídil jeden z posledních dostupných nekondenzačních kotlů. Servisák, který mi každý rok dělá servisní kontrolu kotle, mi mé rozhodnutí chválí.
Kotle jsem opravoval rutilkami, které se mi zdály na těch zkorodovaných plechách operabilnější. Šlo to elektrodami na plechy ER 117.
Pokud se bude kotel plátovat, tak stejně nebude dostupný kotlovy plech a pouźije se, co bude po ruce. Takže i elda co dům dá. Pokud kotel začal téci kvůli proreznutí, oprava je jen oddálení konečného, jako v mém případě.
Já jsem před léty opravoval kotel, svařoval elektrodami basickými 2mm. Majitele jsem upozorňoval že už je kotel na vyhození, silná korote a jak jsem psal výše, najít zdravé místo je někdy umění. Opravené a asi za měsíc mi volal majitel že mu to zase teče. Ďoura kousek vedle. Takže další lata. Když mi volal asi po půl roce, ďoura na opačné straně kotle, tak jsem ho slušně poslal někam.