SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#1 Včera 15:15:43

varok
Člen
Místo: Havířov

Fíbrové kotouče

Dobrý den, kdysi dávno se tady tohle téma už trošku načalo, ale chtěl bych se zeptat konkrétně. Má tady někdo zkušenosti s broušením fíbrovými kotouči? S jakou zn. kotoučů jste spokojení? Vím že je TOP zn. 3M, ale není i něco levnějšího co trošku bere a vydrží? Zkoušel jsem i levné za pár korun, ale to nemá cenu kupovat. Třeba VSM s keramickým zrnem červené barvy. Na ocel možná tak nějaké drobnosti, i přes hrubší zrno 36 jsou hned špinavé. V práci kupují VSM s modrým zrnem a ty vydrží trošku více, ale taky dost málo. Viděl jsem i zn. Bora9, Klingspor a jiné. Nemá prosím někdo zkušenosti?

Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

#2 Včera 19:03:24

davor
Člen
Místo: MSK

Re: Fíbrové kotouče

Cubitron od 3M. Je třeba si uvědomit, že je to spotřební materiál. Pokud brousíš např. strusku na výpalcích po plasmě, odcházejí rychleji i ty 3M.
Stačí vyzkoušet, kolik na broušení stejné věci spotřebuješ Cubitronů a kolik nějakých levných...

Telwin Tecnica 144, [url=http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?pid=110195#p110195]MacAllister MSMW200A[/url], Proteco P800E-C, ERS-50, Meva Pb :-)

#3 Včera 21:05:20

varok
Člen
Místo: Havířov

Re: Fíbrové kotouče

Ne ne, já potřebuji na broušení svárů do rovna, semtam zabrousit hranu, sváry nahraně apod. V bývalých firmách nám kupovali právě 3M Cubitron II, ty vydržely hodně. Pak se snažili šetřit tak zkoušeli levnější a moc nevydržely. Třeba kde stačil jeden 3M padly 3 levné, proto se vrátili k těm Cubitronům. Ve firmě kde dělám teď kupují levné a nevydrží. Z domu jsem měl pár fíbrů značky VSM s červeným zrnem a ty vůbec, obrousil jsem jeden kratší svár a mohl jsem ho vyhodit. V práci máme taky VSM, ale světle modré zrno, to už je lepší, ale taky moc nevydrží. Viděl jsem teď právě po různých e-shopech spoustu značek, ale nevím kolik toho vydrží, tak jestli někdo nezná. Třeba zn. Klingspor, ta má docela dobré klasické kotouče řezací, lameláky atd. Ale fíbry jsem nezkoušel. Dostal jsem typ od jednoho chlápka na zn. Bora9, takové fialové zrno, že prý dobrý kompromis mezi 3M a těmi levnými, no zatím jsem nezkoušel. A na allegru mají hodně značek, Hermes, Norton atd.

Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla