SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
|
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Dostal jsem svářečku, která umí i MIG, dnes jsem přinesl a připojil CO2 a poprvé to zkusil.
Horší to už být nemohlo.
Jen jsem to zprovoznil začalo foukat, pak jediný kus cvičného, železa, který jsme našel byl tak rezatý , že i po té co jsem to přejel flexou střidala se rez s ocelí.
No po 10cm prskanců jsem to odložil na vikend, ale i tak mám několik úplně začátečnických dotazů.
1. Já na to prostě nevidím. Pravda i když mám samo stmívači kuklu vzal jsme první co mi přišlo pod ruku a to je svářecí štít ani nevím s jakým sklem DIN11 nebo víc. Výsledek, přijde mi, že jsem neviděl nic, o nějakém sledování lázně nebo tak něco nemůže byt řeč max jsem viděl kapku nebo žhavý konec drátu (0,8mm). Zcela jsme ztratil přehled o poloze hubice a pak vidím, že mi drát čum 20mm z ní a podobně. Kromě toho, že mi přijde, že pro vedení hořáku potřebuji i druhou ruku. Chci se zeptat, s jakým sklem pracujete s MIG v porovnání třeba s 1.5mm obalovanou elektrodou?
2. Nastaveni parametrů. Na svářečce mám pro MIG tři kroutítka. Prvním se nastavuje proud/ a automaticky také rychlost posuvu drátu. Železo jsem bral jako 2mm a tak jsem nastavil 100A, no po té co jsem to propálil, pač bylo 1mm jsem proud snížil. Druhým čudlíkem se nastavuje napětí. Počítám, že se to dělá tak, že se napětí zvyšuje až to akusticky a i visuálně dosáhne toho správného sršení nebo jak to nazvat. Napětí se nastavuje od 12V a počítám, že při 90A to správné bude někde 15V +- 2V. Jsem moc mimo? Poslední čudlík se jmenuje indukce a tam už vůbec nevím co tím chtěl básník říci?
3. Průtok CO2, Počítám že jako univerzál pro 0.8mm drát je 10l/min a pokud bych svářel něco při 180A zvednu to na 12-15l?
To je snad pro prvních 10cm vše a děkuji za každou radu.
Tak od začátku. Pokud máte klasickou ocel a ochranný plyn CO2, je to MAG, ne MIG. MIG je u nerezi nebo hliníku, kde se používá čistý Argon.
Pro začátky máte lepší kuklu na hlavě, ať máte obě ruce volné. Sklo, nebo u samostmívačky filtr záleží co svařujete a jakým proudem. Na nižší proudy, kolem 100A vám klidně stačí i filtr 10, na vyšší proudy musíte samozřejmě přidat. Taky záleží kolik máte světla. U denního světla někde venku budete vidět nejlépe, v dílně hůře a je lepší i nějaké přídavné světlo na místo svařování.
Nastavení si musíte vyzkoušet. Tu indukci pro začátek zkuste nechat na 0. Nenapsal jste typ mašiny, ale je potřeba vyzkoušet. Na 2mm materiál zkuste kolem 80A a napětí kolem 19-20V? Plyn stačí na 0,8mm drát i méně, ale můžete nechat i těch 10L.
Stránky: 1