SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#1 Včera 20:26:13

pavel0065
Člen

Corten

Zdravím ,
mám svařovat cortenovou ocel .
Je nějaký speciální drát na tuto ocel ?
Dohledal jsem , že jde svařovat běžným drátem ( např .Aristorod 12.50 který používám ).
Svařovat jde , ale mě jde spíše o to ,aby měl svár podobný vzhled  po korozi jako Corten .

Děkuji

#2 Dnes 07:24:04

bobobo
Člen

Re: Corten

Přidám se k dotazu . Občas koukám na toho maníka na trubce , jak vaří různé poškození strojů . Ale nikde jsem tam neviděl a neslyšel , jaké přídavné materiály používá .

#3 Dnes 12:09:17

ZDENÁL
Člen

Jsou na to speciální elektrody, tuším že je to OK 73.08. Tedy pouze u ESABU. Pokud chcete svařovat MAG, pak by to měl být OK AUTROD 13.09.  To jsou obchodní názvy firmy ESAB, jiní výrobci tytéž přídavné materiály nazývají jinak. Proto to chce znát normy, např. AWS.

#4 Dnes 12:19:26

pavel0065
Člen

O.K. AUTROD 13.09 JE NA NEREZOVÉ ŽÁRUPEVNÉ MATERIÁLY

#5 Dnes 12:39:23

ZDENÁL
Člen

To máte trochu popletené. tento drát nemá s nerezí nic společného. Jedná se o mírně legovaný drát MN a Mo. Pro oceli s vyšší pevností a pracovní teplotou do 500 stupnů.

#6 Dnes 15:53:10

Frank
Člen
Místo: USA
Web

ZDENÁL napsal(a):

Jsou na to speciální elektrody, tuším že je to OK 73.08. Tedy pouze u ESABU. Pokud chcete svařovat MAG, pak by to měl být OK AUTROD 13.09.  To jsou obchodní názvy firmy ESAB, jiní výrobci tytéž přídavné materiály nazývají jinak. Proto to chce znát normy, např. AWS.

Pro MAG - Esab Autrod 1309 je podle AWS ER70S-A1 a podle staršího značení (ER80S-G)

#7 Dnes 18:03:18

JardaK
Člen

Má to popletené částečně. Nerezový ne, žárupevný ano.
Ale vy to máte také trochu popletené smile
13.09 je žárupevný Mo legovaný typ na 15 020 / 16Mo3, ale ne na Corten. I když by to s ním zavařit šlo, stejně ale třeba jako úplně obyčejným drátem.
Corten a podobné oceli odolné povětrnostním vlivům jsou legovány malým množstvím Cu a Ni, případně i Cr.
Pak se na nich působením atmosférické koroze tvoří patina, která dalšímu prostupu koroze brání.
Takže jiné přídavné materiály to sice bezvadně svaří, ale patinu netvoří.
Z mě blízkých typů jsou stejnorodé přídavné materiály drát Böhler NiCu1-IG a elektrody Böhler FOX NiCuCr.

ZDENÁL napsal(a):

To máte trochu popletené. tento drát nemá s nerezí nic společného. Jedná se o mírně legovaný drát MN a Mo. Pro oceli s vyšší pevností a pracovní teplotou do 500 stupnů.

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla