SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat na Vaše zkušenosti jak čistíte nerezové sváry. Vytvořené metodou TIG na nerezovém potrubí a konstrukcích. Vaše postřehy jak co nejlépe vyčistit svár na místě třeba v pozici. ( Nemyslím různé broušení, kartáčování, leštění pastami a td. )
Jaký je váš postup při čištění poslední vrstvy svaru
Příklad
1 Stopkový kartáč bruska, vrtačka
2 Antox
3 Rouno
4 Voda x Neutralizační přípravek
Moje zkušenosti.
Na stavbě používáme Antox 71 E + rouno. Vezme to vcelku hezky. Nevýhody když se pořádně neumyje tak začne rezivět. Je agresivní na oči, dýchací cesty, pokožku.
Dále jsem se setkal s Ponorným mořením dílů v kádích. Většinou požíváno výrobou na dílně. Omezeno velikostí svařence a mořícími káděmi.
Přímo objednání spec. firem které moří i velké celky na místě.
Při výrobě bazénů. Čištění pomocí malých mašinek na elektrochemické bázi Clinox, Inoxliner a jiných. Větší pořizovací cena. Nikdy jsem se nesetkal, že by bylo použito na stavbě kde se svařovalo potrubí.
Potom klasické Stopkové kartáče, ruční, Scotch brite kartéče a jin.
Vyděl jsem už krabici na bázi vlhčených ubrousků. Který se obtočil kolem sváru. Nechal se aktivovat a vyčistil se spoj. Řekl bych obdoba Antoxu a rouna v 1. Nezkoušel jsem osobně tak nemohu hodnotit.
Za rady a tipy díky.
Přeji všem Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2020.
My v práci na montážích používáme tyto lamelové kotouče... https://www.advasro.cz/3m-scotch-brite- … -rad-lamel Stačí k tomu obyčejná vrtačka... Případně v nedostupných místech obyčejný "3M Scotch-Brite" (brusné rouno)...
Relíku .....kolik to vydrží při té ceně? Kolik nabrousíš na jeden kotouč?
Jinak je to bezva vlákno také mě to hodně zajímá. Třeba i stroje co používáte.
pat: většinou nám jedna sada vydrží tak na +- jeden rok... Ono je to víceméně brusný plast. Pokud to někdo nezkazí tím, že dá opačné otáčky, tak to vydrží hodně dlouho... Leštíme tím i mosazné díly co vyrábíme různé přechody a rozvody pro Linde a Siad....
EDIT: a používáme jen ty žluté...
Editoval Rellik (24-12-2019 15:46:39)
Bylo, nebylo... byla jednou jedna firma,kde se používal tento zázračný Antox 71 E Extra , v rozporu s BOZP a OŽP.Naprosto všechno CO SE DÁ SE PORUŠILO. Jestli se chcete dožít důchodu ve zdraví, tak zásadně nepoužívat, né jako já. https://www.fksystem.cz/images/bezpecno … _Extra.pdf
Editoval ssrotak (24-12-2019 16:32:58)
Relik : díky za stránku.
Chci se zeptat, dřív jsme používali jen drátěné kartáče. Já osobně jsem na nářadí na nerez opatrný. Věci využívám je na nerez, a nechci aby mi to někdo bral a někde za rohem škrabal černý mat. To už jsem taky zažil.....
Ale z5 k věci stávalo se při venkovním použití. Po vyčištění nerezovými kartáči do flexy nebo vrtačky. Že začali spoje reznout. Nevím jestli to bylo nekvalitním materiálem jak potrubí nebo kartáčů proto jsme začali používat Antox.
Chci se zeptat jak odolávají spoje po vyčištění Scotch britem venku ? Nezkoušel jsem. Setkal jsem se s nimi na tzv. Potravině a to uvnitř. Díky
Mil94 napsal(a):
Po vyčištění nerezovými kartáči do flexy nebo vrtačky. Že začali spoje reznout. Nevím jestli to bylo nekvalitním materiálem jak potrubí nebo kartáčů proto jsme začali používat Antox.
Chci se zeptat jak odolávají spoje po vyčištění Scotch britem venku ? Nezkoušel jsem. Setkal jsem se s nimi na tzv. Potravině a to uvnitř. Díky
Ono hodně záleží na tom, aby povrch čištěného nerezu byl co nejhladší. To se po kartáčování, zejména kotoučem ve flexce říci nedá.
Frank : Jasně chápu že po kartáči je struktura materiálu (drsnější) než třeba po 240 stopce s rounem.
Proto mě zajímá jak to řeší druzí a čistí. Aby nedocházelo ke korozi materiálu.
Díky za Reakci.
Jen připomínám - žádný nerez materiál na ocelové bázi neexistuje. Díky obsahu Ni a Cr se na povrchu takto nazývaných ocelí vytvoří mikrovrstvička složitých oxidů, které obvykle úspěšně brání další korozi. Pokud po dobu vzniku těchto oxidů se na povrchu objeví vlhkost je velice pravděpodobné, že vrstva oxidů bude jen velmi tenká a bude méně chránit ocel pod ní. Pokud se povrch "nerezových" materiálů jen mírně nauhličí třeba drátěným kartáčem, pak už se vrstva složitých oxidů téměř nevytvoří.
Čím je povrch materiálu hrubší, tím méně souvislá vrstvička oxidů se vytvoří.
By mé zajímalo když povrch natřeš třeba WD 40. Také povrch přejetý rounem je vcelku nerovný a přitom drží a nerazaví
pat napsal(a):
By mé zajímalo když povrch natřeš třeba WD 40. Také povrch přejetý rounem je vcelku nerovný a přitom drží a nerazaví
WD 40 to moc nevyřeší. Ze zkušenosti mám vypozorováno, že drátěným kotoučem ve flexce, byť nerezovým, jsou ty vrypy na povrchu hlubší a tudíž povrch není hladký jako po přeleštění rounem. Zkuste to porovnat ve zvětšení lupou, nebo pod microscopem. Ostatní viz výše vysvětlení od jirkati.
Jasně to byl jen takový nápad. Ono ty mořící pasty jsou asi vcelku škodlivé
Stránky: 1