SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#1 19-06-2025 15:25:52

vrb
Člen

Nerez - hliník pevnostní spoj, tvrdé pájení

Zdravím, potřebuju spojit nerez s  hliníkem  ( 7075 ).

Asi jediná použitelná cesta  bude  to sletovat.
Pokud možno  pevný spoj, spíš něco ze  světa tvrdého pájení.

Co byste mi doporučili za  pájecí materiál a  tavidlo?
Máte někdo zkušenost  s  letováním  nerezu ke hliníku?
Nějaké tipy a finty?
Kde tam můžu čekat problémy a na co dávat pozor?

Editoval vrb (19-06-2025 15:26:54)

#2 19-06-2025 19:18:41

jirkati
Moderator
Místo: Liberec

Re: Nerez - hliník pevnostní spoj, tvrdé pájení

Obdobný heterogenní spoj je v AUTOMOTIVE už mnoho let rutinně používán. Na straně Al je to spoj tavný, na straně oceli pájený. Žádná snadná záležitost.
Pro méně náročné (amatérské) použití lze použít kvalitní lepidlo na kovy. Je jich na trhu docela slušný výběr. Já preferuju řadu Loctite, i když jsou trochu dražší. Osvědčilo se mi lepidlo Loctite EA 3450.

#3 19-06-2025 19:54:51

vrb
Člen

Díky za  radu.
Kde v automotive se to používá? Třebas  se mi podaří dohledat jak to dělají.  Já vím jen o vícevrstvých  dnech  hrnců. To je asi nejpodobnější aplikace co si vzpomenu.
Pokud  poradíš co na to používají za materiály a tavidla v automotive tak se budu mít čeho chytit.

Použití právě  bude  mechanicky  velice náročné a uvidím jestli bude vůbec  pájka na to stačit. Nerad bych šel s  pevností spoje  pod  cca  100 - 200 MPa.
Kdyby  to nebylo tolik moc zatěžované, tak tam vrtnu  šrouby nebo nýty a je to.
Neznám Loctite co by pevnostně a přilnavostí na povrch konkuroval dobré tvrdé pájce.

Jsou to plochy cca  40*60mm a nerez plech 1,5mm na hliník desku cca 12mm.
Ano, počítám že hliník se bude víceméně tavit, nebo dokážu technologii přizpůsobit aby hliníková strana byla tavný spoj, jen na tom nerezu aby to drželo slušně.
Ještě uvažuju třebas  o nějaké niklové mezivrstvě nebo tak něco. Ale nikl s  hliníkem jsem  ještě nikdy  spojovat nezkoušel.

Editoval vrb (19-06-2025 19:59:39)

#4 19-06-2025 20:09:48

jirkati
Moderator

Typickým heterogenním dílem je tzv. centrální trubka. Z Al slitiny jsou její konce spojené se skeletem karoserie.

Vždy jde o robotizované MIG "svařování" pod Ar. Firmy, které tuto technologii zvládly, si know how docela chrání.

#5 19-06-2025 20:43:15

ZDENÁL
Člen

Kdysi jsem to zkoušel s nerezovým a hliníkovým plechem. Použitá metoda mig. Spoj byl křehký, ale trochu držel. Myslel jsem si tehdy, že spojovat touto metodou tyto dva materiály je slepá ulička. Nyní vidím, že v automotive to dotáhli do zdárného konce. Ty ti ovšem nic neporadí a neprozradí. Proto ti nezbyde než začít experimentovat sám a pak se s námi podělit o výsledky.

#6 20-06-2025 08:31:27

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá

ZDENÁL napsal(a):

Kdysi jsem to zkoušel s nerezovým a hliníkovým plechem. Použitá metoda mig. Spoj byl křehký, ale trochu držel. Myslel jsem si tehdy, že spojovat touto metodou tyto dva materiály je slepá ulička. Nyní vidím, že v automotive to dotáhli do zdárného konce. Ty ti ovšem nic neporadí a neprozradí. Proto ti nezbyde než začít experimentovat sám a pak se s námi podělit o výsledky.

Ono záleží hodně na konstrukci té součásti. Když se ty dva materiály na sebe nalisují s přesahem a pak svaří/spájí, tak pevnost spoje bude jiná, než spoj natupo. Docela rád bych si to vyzkoušel, ale jak píšeš, ti, co umí, neřeknou smile.

#7 20-06-2025 16:50:02

Radim
Člen
Místo: Severní Morava

Bronzová tvrdá pájka drží na hliníku i na nerezi. Pájí se jí třeba nádrže na naftu na nákladáky z pohliníkovaného plechu, snad Alusinu.  Třeba by to s ní šlo.

#8 20-06-2025 20:35:18

jirkati
Moderator

Jinak téma je už dost staré  https://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=3266

Ovšem málokdo bude mít doma svářecí systém CMT.

#9 Včera 00:08:06

Frank
Člen
Místo: USA
Web

vrb napsal(a):

Zdravím, potřebuju spojit nerez s  hliníkem  ( 7075 ).

Asi jediná použitelná cesta  bude  to sletovat.
Pokud možno  pevný spoj, spíš něco ze  světa tvrdého pájení.

Co byste mi doporučili za  pájecí materiál a  tavidlo?
Máte někdo zkušenost  s  letováním  nerezu ke hliníku?
Nějaké tipy a finty?
Kde tam můžu čekat problémy a na co dávat pozor?

Tak na Youtube je k tomu zajímavé video... https://youtu.be/xQOC2BwiJDU

#10 Včera 19:46:50

jirkati
Moderator

Franku, to video je velice inspirativní, jen by bylo zajímavé, vzhledem k velmi nízké teplotě pájení, najít nějaké pevnostní parametry. Z komentáře vyplývá, že se jedná o Sn bázi. Takové pájené spoje mají řadu omezení a je potřeba dobře zhodnotit možnosti takové technologie. Např. v systému AUTOMOTIVE se takový typ spojů kvůli soustavnému dynamickému zatížení použít nedá.

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla