SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Chcel by som sa informovat ako sa zvara stouto zvaračkou.nedavno som si ju kupil a chcel by som ju aj pouzivat .ale som zistil že ma uplne maly vykon a dokaze zvarat maximalne 0.8 plech .nejaka jklovina a podobne hrubka tak4mm nehrozi.poradte ako to trochu upravit popripade nejaku schemu .Dakujem za rady.
sani napsal(a):
Chcel by som sa informovat ako sa zvara stouto zvaračkou.nedavno som si ju kupil a chcel by som ju aj pouzivat .ale som zistil že ma uplne maly vykon a dokaze zvarat maximalne 0.8 plech .nejaka jklovina a podobne hrubka tak4mm nehrozi.poradte ako to trochu upravit popripade nejaku schemu .Dakujem za rady.
přidat do svařečky kondik s vybijecim odporem řesi se tato věc v dotaze o einhelce....
Nema niekto schemu ako tam pridat tie kondenzatory a odpor ? ALE NEJAKU LEPŠIU AKO JE TU NA FORE. Alebo schemu pre GUDE155/6w.Lebo ked sme tam davali tie kondiki tak nam to poškodilo ničo na doske ktora riadi posuv a potom aj potenciometer na nastavovanie posuvu.pouzily sme len dva kondenzatory ,ktore opisovali tu na fore ,ze sa davaju aj tri a nič sa nemoze stat.ako je to mozne ze to poskodilo tu dosk?pouzily sme aj odpor na vybijanie kondikov a aj pred motorček posuvu sme dali odpor aby ten posuv sa dal regulovat ,lebo bez odporu išiel rychlo.poradte mi čo s tym mam robit .dakujem za rady.
Ty asi nebudeš človek z elektrotechnickým vzdelaním čo?
Lebo keby si bol , tak by ťa hneď napadlo , že kondenzátory ktore si pridal , zvýšia výstupné napätie.
A z toho by si vyvodil možné riziká.
Sa nečuduj , že sa to stalo , veď tam muselo byť aspoň 50V na výstupe.
A ty si peckoval 50V do 24V motorčeka v podavači.
Riadiacu dosku nechaj opraviť a neopovaž sa to zas zapnuť s tými kondenzátormi ešte raz!
Nenadarmo alll písal , že to napaja osobitným 24V trafom.
Pre zapojenie bez pridavného trafa ,je potrebné aspoň osobitné usmernenie pre tu riadiacu dosku.
Něčím podobným jsem si také prošel. Nebojte se, regulaci ani motorek jste si nepoškodil.Pouze řídící tranzistor potřebuje k regulaci motorku pulzní napětí , které jste kondenzátory vyhladil a proto motorek jede neustále naplno.Řešením je paralelně k uměrnovači zapojit ještě jeden usměrnovací blok nejméně 10A ,který samostatně napájí řídící desku. Potom teprve můžete začít laborovat skondenzátory.Nepřehánějte to však s jejich kapacitou, je to podobné jako s kořením.Všeho moc škodí. Pro stroj vašeho typu stačí 10000-15000mf.Nezapomente na vybíjecí odpor, případně žárovku.
ZDENÁL napsal(a):
Něčím podobným jsem si také prošel. Nebojte se, regulaci ani motorek jste si nepoškodil.Pouze řídící tranzistor potřebuje k regulaci motorku pulzní napětí , které jste kondenzátory vyhladil a proto motorek jede neustále naplno.Řešením je paralelně k uměrnovači zapojit ještě jeden usměrnovací blok nejméně 10A ,který samostatně napájí řídící desku. Potom teprve můžete začít laborovat skondenzátory.Nepřehánějte to však s jejich kapacitou, je to podobné jako s kořením.Všeho moc škodí. Pro stroj vašeho typu stačí 10000-15000mf.Nezapomente na vybíjecí odpor, případně žárovku.
Pravda, na to jsem zapoměl. Já měl s regulací posuvu problém od začátku. Nejdřív jsem zapojil novou regulaci posuvu, pak přidával kondenzátory.
Při svařování prochází tím elektrolytickým kondenzátorem i docela velký střídavý proud. Levné velké elektrolyty tohle nemusí vydržet, protože nemusí být na tak vysoký proud dimenzovány. Problém je při vlastním svařování, ne při běhu svářečky naprázdno, takže je třeba sledovat oteplení kondu po delším svařování. Musí být co nejmenší, elektrolyty moc tepla nesnesou.
sani napsal(a):
Nema niekto schemu ako tam pridat tie kondenzatory a odpor ? ALE NEJAKU LEPŠIU AKO JE TU NA FORE. Alebo schemu pre GUDE155/6w.Lebo ked sme tam davali tie kondiki tak nam to poškodilo ničo na doske ktora riadi posuv a potom aj potenciometer na nastavovanie posuvu.pouzily sme len dva kondenzatory ,ktore opisovali tu na fore ,ze sa davaju aj tri a nič sa nemoze stat.ako je to mozne ze to poskodilo tu dosk?pouzily sme aj odpor na vybijanie kondikov a aj pred motorček posuvu sme dali odpor aby ten posuv sa dal regulovat ,lebo bez odporu išiel rychlo.poradte mi čo s tym mam robit .dakujem za rady.
chce to vyřešit napajeni motoru jinak než ze svařovaciho napeti doporučuji trafo o vykonu aspon 12 nebo 24 V o vykonu 30 VA a další usmernovač dimenzovany na 2 až 5 A aby bylo napajeni motoru stabilni. nebo komplet predelavka na jinou ridici jednotku z omni 165 typ ktc 112 napajeci trafo 24 V 80 VA dale stykač a elektroventil na plyn tim to svařečka pojede jak hodinky a bude vařit velice plynule.
Ja som pozeral na ten motorček v podavači a píše na ňom 24V 0,4A.
Tak som ho napojil na laboratórny zdroj, nastavil som 24V a sledoval som skutočný prudový odber.
Prúd naozaj nepresiahol 0,4A a to som nastavil pritlak na maximum a cievku som držal v ruke,aby som simuloval zablokovanie motora.
Kladku sa nepodarilo zastaviť a drôt to len fajne ofrézovalo.
Z toho usudzujem že naozaj stači len 30W trafo pre napájanie
m.evil napsal(a):
Ja som pozeral na ten motorček v podavači a píše na ňom 24V 0,4A.
Tak som ho napojil na laboratórny zdroj, nastavil som 24V a sledoval som skutočný prudový odber.
Prúd naozaj nepresiahol 0,4A a to som nastavil pritlak na maximum a cievku som držal v ruke,aby som simuloval zablokovanie motora.
Kladku sa nepodarilo zastaviť a drôt to len fajne ofrézovalo.
Z toho usudzujem že naozaj stači len 30W trafo pre napájanie
no vidite ja mam ve svojem stroji 125VA trafo co jsem mel doma misto doporučeneho 80VA diskoverou kvuli ridici jednotce ktc 112 aspon jsem ušetril nejakej peniz doma trafo leželo a zabiralo misto aspon je využite...
m.evil napsal(a):
A kondenzátory som poriešil takto:
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/t … im3315.jpg
Vybíjací odpor je schovaný rovno za hadičkou plynu , preto ho na fotke nevidno.
Kondenzátory su 10000 uF na 90V
Pripojene to mám na usmerňovač vodičmi 6 mm2
Napájanie pre podavač beriem zo zváracieho trafa ,ale mam tam usmerňovací mostik 10A
puvodne jsem mel podobne vyřešeny kondenzatory ale nejake stare tesly typ tgl 5000UF 4x vzdy 2 a 2 paravelne...
Je možné na zlepšenie podávania drôtu pripojiť obyčajnu nabíjačku na autobateriu.Vraj sa to dá jednoducho urobiť.
Ale proč to dělat tak komplikovaně, když nějaké trafko 24V 30-50VA jde sehnat za pár korun?
V predošlom príspevku som reagoval na problematiku zváračky GUDE.Ja mám tiež problemy s prskaním, nedostatočným zvarom a pod. Cca pred rokom tu na tomto fore bol popísaný postup ako posilniť napätie podavača /ak sa zle vyjadrujem,tak pardon,nie som doma v elektrike/, ale niečo sa malo urobiť s napätím podavača.Bolo to aj pekne ilustrované.Keď som s tym nakresom prišiel za odborníkom,tak mi povedal,aby som tam pripojil nabíjačku na autobateriu a že to splní tu istu funkciu. Mal v niečom pravdu? Neškúšal som to zatiaľ.Bojim sa aby som tú zváračku nepokazil.
Všetko z tohto vlákna platí aj pre toto gude http://svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=1381 , ja som to spravil a teraz mi to zvára krásne, teraz je už chyba len medzi mašinou a zvarencom, ale to technika nevyrieši
Takže za usmerňovač kundíky a spraviť ten jednoduchý regulátor s 555. Kundíky je lepšie spojiť cca 15-20 1000mikro paralelne, rozloží sa prúdové zaťaženie medzi ne a nebudú tak trpieť.
Zdravím.Chcel by som sa informovat akou kartou nahradit pôvodnú a čo ešte treba vymeniť na gude 155/6W . Motorček samostatne funguje. Zvaračka je v povodnom stave len nepodáva drôt. Ocenil by som ak by sa na to niekto podujal ,pripadne odporučil servis.
Zdravim podivejte se na příspěvek s cislem 9 tam jeto popsané. jinak mužete napasat email rovnou ze svar fora..
Editoval alll (04-01-2017 11:43:00)
A vše je popsané na svarinfu. Stačí se začíst.