SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


Oznámení

Upozornění! Forum je dočasně pouze pro čtení. Nelze přidávat nové příspěvky!

#1 23-08-2023 15:20:14

KarlDaniel
Člen
Registrovaný: 23-08-2023
Příspěvky: 1

Jakákoli doporučení?

Marking Tools in Sewing: What Are They and How to Use?

The world of sewing is both an art and a science, balancing creativity with precision. One of the critical aspects of this balance is the use of marking tools. These tools are instrumental in ensuring accuracy, precision, and consistency in your sewing projects. From disappearing ink to tailor’s chalk, each tool has its unique use and importance. Our sewing product buying guides at CraftsSelection can help you make the right choice when shopping for these essential tools.

✽✽✽ For More Information:https://i.imgur.com/1EdYl64.gif Best Sewing Tools and Equipment Reviews CraftsSelection.com

Today, we’re going to help you identify some types of marking tools. Understanding these tools and learning how to use them effectively can significantly elevate the quality of your sewing projects.

Disappearing Ink

https://i.imgur.com/0sc4rnt.png

Disappearing ink pens are magic wands in the sewing world. They allow you to mark your fabric with a guide that disappears over time or with heat, leaving no trace behind. This type of pen is perfect for marking buttonhole placements, darts, or any other temporary markings. However, always perform a test on a scrap piece of fabric before applying it to your actual project, as some fabrics may react differently to the ink.

Tailor's Tack

Tailor's tacks are a traditional way of marking fabric, especially useful for delicate or textured materials where pens or chalk might not work well. They involve using a contrasting thread to create loose loops at marking points. When the fabric pieces are separated, these threads remain, providing a clear, accurate guide for sewing.

✓✓✓ Check This Out:https://lh3.googleusercontent.com/hz5qkQEztY-ecA2OkbyNic-PBdvCUICRVI3Q76CQBl7nZXAZQY7wR5zY-zVm6SFPOE5ljDpOW3TQGc2M2QHABmjLFegG7xfCXEvdPcr4BXr_a7WsiKkgUhh9lB4t0verPF3rygeK Best Sewing Tools and Equipment Comparison Buying Guides CraftsSelection.com

Tailor’s Chalk

https://i.imgur.com/Z5nDjW8.png

Tailor's chalk is an old but gold tool in the sewing arsenal. It is used for marking lines directly onto the fabric. It comes in different forms: chalk wheels, which roll a thin line of chalk onto the fabric, and chalk blocks, which can be used to draw thicker, more visible lines. The beauty of tailor's chalk is that it can be brushed away once it's no longer needed.

Great Tips on Using Marking Tools

Each of these marking tools serves a distinct purpose and works best on different kinds of fabrics. For instance, disappearing ink is ideal for smooth, plain fabrics, while tailor's chalk excels on rougher materials. Tailor's tacks, on the other hand, are perfect for fabrics where other marking methods might not be visible or could cause damage.

When it comes to using these tools, there are some key tips to keep in mind. Always test your marking tool on a scrap of the same fabric first. This step will ensure that the mark is visible, can be removed, and doesn't damage the fabric. When using tailor's tacks, choose a contrasting thread color to ensure visibility, and remember to make the tacks loose enough that they can be easily removed without damaging the fabric.

For more helpful and detailed information on marking tools, top product comparisons, product reviews, and comprehensive sewing guides, visit our website CraftsSelection.com. Our expert advice can help you choose the right tools for your needs, ensuring your sewing projects are cut above the rest.

➨➨➨ Selected For You:http://farm1.staticflickr.com/973/42250583882_ba2835e588_o.gif Top Rated Sewing Tools and Accessories Reviews CraftsSelection.com

Final Words

In conclusion, marking tools are not just accessories in your sewing kit. They are essential components that can significantly enhance your sewing experience, leading to more accurate and high-quality results. With the right marking tools, your sewing projects can transcend from homemade to handmade with a professional touch. So why wait? Incorporate these marking tools into your sewing routine and witness the transformation in your creations!

Editoval KarlDaniel (29-02-2024 06:35:50)

Offline

 

#2 23-08-2023 16:31:02

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 2724

Re: Jakákoli doporučení?

Vypadá to jako strojovej překlad z jazyka germánů. Schválně, co mu stroj přeloží.
Kup si za tu cenu láhev dobrého koňaku smile

Offline

 

#3 23-08-2023 20:51:07

varok
Člen
Místo: Havířov
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 8537

Re: Jakákoli doporučení?

Já bych v dnešní době nebral ani jednu. COčko Einhel největší šrot co může být a RTB zastaralá střídavá ludra.


Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

Offline

 

#4 24-08-2023 08:02:20

E-Ryc
Člen
Místo: Praha / Horazdovicko
Registrovaný: 08-09-2020
Příspěvky: 820

Re: Jakákoli doporučení?

Ze tyhle trollovaci vlakna jeste nekdo zere. "Cizinec" si vybira mezi dvema ruznymi technologiemi a jako na potvoru si vybira mezi nejspis uz nevyrabenym CO2 a "padesat" let starym ceskoslovenskym vyrobkem...

Pokud nahodou tazateli krivdim, tak dojit do nejblizsiho svar kramu s tou stoeurovkou a koupit nejlepsi invertor, co se vejde do limitu. Pro amatera bude na 99% svarovat lip nez obe veci poptavane nahore.


IDEAL Tecnomig 212 LCD, Fronius TransPocket 150, IDEAL EXPERT TIG 220 AC/DC PULSE LCD, Ideal Praktik 220 LCD (v pořadí podle četnosti používání)

Offline

 

#5 25-09-2023 09:30:00

ZDENÁL
Člen
Registrovaný: 03-01-2009
Příspěvky: 1519

Re: Jakákoli doporučení?

Zdravím všechny svařeče. Mám takový zajímavý úkol. Na plechovku od ředidla přivařit trubku ze staré garnýže tak, aby vznikl jakýsi šufánek na nabírání barvy ze sudu. Podotýkám že garnýžová trubka má dvě vrstvy. Tenkostěnnou ocelovou potaženou 1mm hliníkovým plechem. Plechovka má sílu stěny cca 0,3mm a je také nějak pokovená. Jak by jste postupovali?

Offline

 

#6 25-09-2023 09:35:57

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 2724

Re: Jakákoli doporučení?

Rozříznout konec trubky podél na čtvrtiny, vytvarovat a přinýtovat k pixle.

Offline

 

#7 25-09-2023 09:51:14

varok
Člen
Místo: Havířov
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 8537

Re: Jakákoli doporučení?

Jen takový blbý dotaz. Proč to musí být z takových speciál materiálů? Nebylo by lepší vzít plechový hrníček a na to přivařit trubku, ale normální ocelovou se stěnou alespoň 1,5mm? Nebo to je nějaká sázka?


Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

Offline

 

#8 25-09-2023 09:53:26

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4478

Re: Jakákoli doporučení?

Taky bych to viděl na to nýtování.
U garnýžové trubky mám zafixováno, že je sice relativně pevná, ale taky je tenkostěnná a jak se začne tvarovat, její pevnost se výrazně sníží nebo praská.
Pokud by  e jednalo o vodouředitelnou barvu nebo pokud by byl plast, který dlouhodobě v barvě drží, asi nejlepší by bylo vytisknout na tu plechovku a trubku  3D držák.

Offline

 

#9 25-09-2023 10:24:50

Charon
Člen
Místo: Praha
Registrovaný: 17-08-2014
Příspěvky: 1513

Re: Jakákoli doporučení?

Trochu málo informací pro mě.

1) Nedá se použít něco pevnějšího než plechovka od ředidla a tenkostěnná trubka a jak dlouho se to bude používat? Po naplnění šufánku váha stoupne a tak nepředpokládám že jde o váhu, spíš o dostupnost.
2) Navruji na trubku nesvařovat, ale spojení s trubkou udělat vložením držáku dovnitř a fixovat ho třeba dřevěným klínem. Vložení a fixování se musí udělat před uchycením plechovky. Mezi plechovkou a trubkou nenechávat žádnou mezeru, při tehké pásovině by se to tam ohýbalo a muselo by se to vyztužit.
3) Kolem plechovky z pásoviny udělat objímku která se chytne pod horní okraj, šroubem v místě spoje stahne (s citem) a tím zmenší obvod objímky (do plechovky nevrtat). Šroub umístit tak, aby nevadil při nabírání a vylévání. Pokud by váha plechovky byla velká, tak to lze posílit pásovinou zezhora dolu. Pásek lze připájet cínem klempířskou pájkou, ale považuji to za zbytečné.
4) Místo plechovky od ředidla použít plechovku od barvy (horní okraj je vyztužen a v místě vylévání lze sklepnout do improvizovaného průtoku), nebo plechovku od piva kde je menší obsah a tím i váha. Za pásovinu kolem plechovky lze použít ocelové pásky co se používají na stahování palet a na stavbě se jich válí většinou dost. Pokud použijete silnější pásovinu tak zvýšíte pracnost ale i pevnost. Záleží na tom, jak dlouho se to má používat a jak je velká plechovka.

přikládám rychlý náčrt.
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/5816_plech.jpg

Editoval Charon (25-09-2023 10:47:51)

Offline

 

#10 25-09-2023 11:30:47

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4478

Re: Jakákoli doporučení?

Hliníková plechovka od piva je asi příliš tenká a málo pevná.  Jedině že by se klempířským způsobem odshora do poloviny až třetiny srolovala a tím se nahoře získal pevný okraj, za který by se taky ta nádoba z hliníkové plechovky dala chytit.
Ocelové pásky na stahování palet jsou podle mne příliš málo pevné a nevhodné, protože obvykle hodně pruží a nejsou poddajné.
Když už, je v supermarketu spousta věcí v klasických ocelových plechovkách různých tvarů a objemů, které jsou pro minižufánek akorát. Kilová plechovka od barvy je asi vzhledem k pevnosti ocelového plechovkového plechu maximální velikost. Na větší velikost a delší opakované použití už by se raději musel shánět nějaký plechový kyblíček.
Jinak mám pocit, že nejmenší žufánek na vybírání žumpy jsem viděl asi třílitrový.  Třeby by se vyplatilo zapátrat gůglem v eschopech a něco podobného najít.  Půllitrový, litrový a kovoý by se možná našel v hračkách pro děti.  Pokud by byl aspoň trochu solidně zrobený, bylo by to ideální z hlediska času, odolnosti i dlouhobé výdrže.
Nebo toto by se nehodilo?
https://www.zbozi.cz/dum-byt-a-zahrada/ … naberacky/

Editoval Radim (25-09-2023 11:53:05)

Offline

 

#11 25-09-2023 19:19:29

Charon
Člen
Místo: Praha
Registrovaný: 17-08-2014
Příspěvky: 1513

Re: Jakákoli doporučení?

Jo, hliníková plechovka je tenká. Moc dobře si pamatuji scénu z filmu Čelisti, jak tam námořník zmuchlal plechovku holou rukou a já jsem nechápal, zde byly plechovky pěkně pevné. Ale zpět k problému. Je třeba vyříznout horní víčko, asi 2mm od okraje a tím zůstané horní okraj zpěvněný. Víčko jde vyříznout kuchynským nožem. No a přes ten okraj chytit pásek.

Jenže stále postrádám informaci kolik barvy to má unést a jak dlouho se to bude používat. Pokud by to bylo na vybírání barvy ze sudu, tak životnost bude krátká. Kdo by to od barvy čistil, to je lepší vyhodit a do objímky dát novou plechovku.

Offline

 

#12 25-09-2023 20:46:50

ZDENÁL
Člen
Registrovaný: 03-01-2009
Příspěvky: 1519

Re: Jakákoli doporučení?

Jedná se o natírání plechové střechy na společných garážích. Nátěr se provádí po cca padesáti letech a to nátěrovou hmotou od firmy IZOL-PLASTIK z Brna. Před padesáti lety to byla novinka, která se vyrábí dodnes. Z plechového 25. litrového plechového sudu budeme tuto barvu čepovat pomocí naběraček vyrobených z litrových plechovek od ředidla - acetonu. Jednorázová akce pro šest lidí na sobotu. Nátěr je velice odolný a doufám, že vydrží dalších padesát let. Starou garnýž a plechovky mám v garáži k dispozici a na nic se moc nehodí, tak je využiji tímto způsobem. Plechovky od piva jsou malé. Jinak díky za nápady, vypadá to že použít by šly všechny, já se to pokusím svařit metodou mag, neboli cočkem - značka Filex.

Offline

 

#13 26-09-2023 00:08:01

m.evil
Člen
Registrovaný: 22-10-2007
Příspěvky: 2125

Re: Jakákoli doporučení?

ZDENÁL : Použi starú hliníkovú naberačku na polievku .

Síce sa to už v kuchyni nepoužíva , ale veľa ľudí to ešte má doma .

Naberal som s tým nedávno Renolast  z veľkej plechovky ( 16 Kg ) .

Offline

 

#14 26-09-2023 08:09:54

Charon
Člen
Místo: Praha
Registrovaný: 17-08-2014
Příspěvky: 1513

Re: Jakákoli doporučení?

Hodně zdaru a dej pak info, nebo i fotku jak svařování dopadlo. Všechny cesty jsou dobrý.

Offline

 

#15 26-09-2023 09:58:47

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4478

Re: Jakákoli doporučení?

Jestli to má být jednorázově, tak zjistit, jestli někdo z přítomných není kutil zedník a půjčit si od něho fanku - naběračku na maltu.  25 kilový sud by měl být  ten hodně široký, takže by z něho barva fankou nabírat šla.
Nebo obrat nějaké dítě o plechový kyblíček na písek.
Plechovku od barvy či ředidla bych pájel měkkou pájkou, mělo by to vydržet více než nýtování protože pájením vznikne plošný spoj, zatímco nýtováním bodový, který v plechu 0,3 mm moc nedrží. Musely by se tam pod nýty dát podložky.
Tak tenký ocelový plech jde pájet velmi dobře, protože se snadno větší pájkou prohřeje.  Pokud to není holý pocínovaný plech, ale nabarvený nebo nalakovaný, ten povlak se zkřehčí opatrným nahřátím na 100 - 150 st C a potom se poměrně snadno okartáčuje ocelovým kartáčem. Nebo i odře třeba starým nožem či něčím podobným.

Offline

 

#16 26-09-2023 12:55:24

AndyS
Člen
Registrovaný: 09-06-2020
Příspěvky: 401

Re: Jakákoli doporučení?

zdenál: rozrezať koniec trubky cca na 2-3cm a preložiť cez okraj plechovky prevrtať to min dvomi dierami a spojiť trhacim nitom a podložkou podobne ako píše pafik


Omicron Gama 1500
IDEAL Praktik TIG 200 AC/DC

Offline

 

#17 01-10-2023 18:42:56

ZDENÁL
Člen
Registrovaný: 03-01-2009
Příspěvky: 1519

Re: Jakákoli doporučení?

Tak hlásím akce nátěr střechy, splněna. Šufánek jsem svařil z plechovky od acetonu a tenkostěnné hliníkoocelové garnyže. Drát 0,8mm plyn co2. Provedení několika děrových svarů, a pak jeden pevnostní v ohybu madla, ten tam byl z důvodů zpevnění. Garnyž po natvarování ztratila pevnost a bez vrchního svaru k okraji plechovky se ohýbala. Svary nejsou nic moc, čím horší svařeč, tím lepší brusič, ale funkce byla dokonalá.
Obrázky:
http://www.svarforum.cz/forum/zobrobr.p … 104453.jpg
http://www.svarforum.cz/forum/zobrobr.p … 104505.jpg
http://www.svarforum.cz/forum/zobrobr.p … 104525.jpg
http://www.svarforum.cz/forum/zobrobr.p … 160610.jpg

Offline

 

#18 01-10-2023 21:05:40

varok
Člen
Místo: Havířov
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 8537

Re: Jakákoli doporučení?

Palec nahoru


Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

Offline

 

#19 02-10-2023 07:36:35

Charon
Člen
Místo: Praha
Registrovaný: 17-08-2014
Příspěvky: 1513

Re: Jakákoli doporučení?

Pěkný

Offline

 

#20 02-10-2023 08:30:34

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4478

Re: Jakákoli doporučení?

Pěkné.

Offline

 

#21 02-10-2023 09:27:46

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 2724

Re: Jakákoli doporučení?

Zdenál: typický člen tohoto fora. Hodíš sem problém, dostaneš fůru hezkých návrhů, ale stejně si to uděláš po svém, tak, jak jsi to chtěl od začátku big_smile
Jako ti, co sem jdou pro radu, jakou svářečku si maj koupit .... smile

Offline

 

#22 02-10-2023 10:51:31

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4478

Re: Jakákoli doporučení?

Vybral pro něho nejlepší řešení.  Já bych asi vzal starou velkou nerezovou naběračku, protože ji mám a nyní nepoužívám.
Nebo plechovku přidrátoval na čistý klacek.

Offline

 

#23 02-10-2023 13:35:45

ZDENÁL
Člen
Registrovaný: 03-01-2009
Příspěvky: 1519

Re: Jakákoli doporučení?

Radim má pravdu. Výroba trvala cca 30 minut. Vzal jsem plechovku, nožem ji uřízl, garnyž zploštil a vyvrtal akučkou pět dírek průměr 4mm, pak bodově přivařil, madlo ohnul do patřičného úhlu a v ohybu přivařil k okraji plechovky. Svářečku mám v polici vždy v pohotovosti. Trochu mně zdržuje to, že musím nahodit centrálu. Mám v garáži slabé pojistky. I tak práce zabrala pouze cca 30 minut. Překvapilo mě, že hliník na garnyži nedělal žádné potíže. Prostě se v okolí svaru vypařil a zmizel neznámo kam. Pevnost tohoto spojení byla naprosto vyhovující. Akce se podařila i díky  padesát let staré pistoli na vysavač - drukofix, kterou jsem lakoval v dobách svého mládí.

Offline

 

#24 02-10-2023 14:26:14

ZDENÁL
Člen
Registrovaný: 03-01-2009
Příspěvky: 1519

Re: Jakákoli doporučení?

No to máš pafíku pravdu. Pevně však věřím, že všechny předložené rady nezapadnou v propadliště tohoto fora, ale budou inspirovat další následovníky s podobným problémem. Pro mně byl tento způsob nakonec nejjednodušší, ale zvažoval jsem všechny alternativy.

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče