SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
ohladom hasicakov tu bolo napisane uz uplne vsetko a to nie len jeden krat http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php? … 2008042101
pavol.sk napsal(a):
ohladom hasicakov tu bolo napisane uz uplne vsetko a to nie len jeden krat http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php? … 2008042101
Diky moc, znamena to ze hasici plni a zkouseji upravene hasicaky levneji nez firmy plnici lahve urcene na svareni ? Zkousene museji byt oboje a svareci se take prodavaji osmilitrove. Promin jestli si sedim na vedeni, ale rad bych to pochopil a zkusenosti s tim jeste zadne nemam.
hasici take veci oficialne nerobia ale hasicakov maju plno aj tych vyradenych ktore ti daju za dakujem pekne akurat musis mat trosku stastie a natrafit na niekoho komu sa s tym bude chiet robit,co sa tyka plnenia zalezi od plnicky niekde sa hned kukaju na datum poslednej tlakovej skusky niekde to maju na salame...
pavol.sk napsal(a):
hasici take veci oficialne nerobia ale hasicakov maju plno aj tych vyradenych ktore ti daju za dakujem pekne akurat musis mat trosku stastie a natrafit na niekoho komu sa s tym bude chiet robit,co sa tyka plnenia zalezi od plnicky niekde sa hned kukaju na datum poslednej tlakovej skusky niekde to maju na salame...
Aha, takze se zacnu vyptavat hasicu, diky.
Alebo krčmára ktorý co2 používa...
Robi G napsal(a):
Alebo krčmára ktorý co2 používa...
Kamaradka mela hospodu, podle ni hospoda lehce splni ty povinne odbery firem, takze bez problemu pronajme levne velkou lahev.
No nevien, často vídam pri výčape staré hasičáky.Pred asi 14rokmi som si kúpil prvú co2 zváračku a plyn som si zháňal práve touto cestou.Robili týždenne rozvoz...Časom vyrástla plnička 8km od našej dediny.
Robi G napsal(a):
No nevien, často vídam pri výčape staré hasičáky.Pred asi 14rokmi som si kúpil prvú co2 zváračku a plyn som si zháňal práve touto cestou.Robili týždenne rozvoz...Časom vyrástla plnička 8km od našej dediny.
Zajimave, kazdopadne diky, zapamatuji si to. Prvni zkusim hasice, protoze s nejakymi hraji kazdy tyden hokej, pokud to nevyjde zkusim hospodske.
Zdravim mam otázku má niekto skúsenosti s naplnením 2l fľaše čo je normálne na sifon? Ako dlho moze vydržať pri zváraní
Rudy0808 napsal(a):
Zdravim mam otázku má niekto skúsenosti s naplnením 2l fľaše čo je normálne na sifon? Ako dlho moze vydržať pri zváraní
Ta mala flaska muze vydrzet tak 30-60 minut. Zalezi na prutoku plynu...
Tak jsem chtěl oprášit své znalosti chemie ze zš a nějak jsme se s odhadem nepotkali - mně vyšlo 2 hodiny a 20 minut při trvalém průtoku 8 litrů/min. Pokud bych počítal, že se bude vařit 50 % času, tak to je 4 hodiny 40 minut. Bude to asi o trochu méně, protože nejde jít až do nulového tlaku CO2 ve flašce. Předpokládal jsem, že 2 litry je čistý obsah kapalného CO2.
Dovolím si doplnit onen výpočet.
Vždy bude záležet na vnitřním objemu lahve a na tlaku. To ovšem platí pouze u plynu v plynném skupenství. CO2 je dodáván i v kapalném stavu. Pak je zase nutné znát hmotnost kapaliny v lahvi a pak spočítat, kolik se z té kapalné složky uvolní plynu.
Ano, tak jsem to počítal.
objem kapalného CO2: 2l, průtok: 8 l/min
hustota kap. CO2: 1,101 kg/l, molární hmotnost: 44,01 g/mol = 0.04401 kg/mol -> látkové množství v 1 kg: 1/0,04401 mol/kg, molární objem za normálního tlaku a teploty: 22,41 l/mol
hmotnost CO2 v láhvi: 2 * 1,101 = 2,202 kg
látkové množství: 2,202 * 1/0,04401 = 50 mol
objem plynu za normálních podmínek: 50 * 22.41 = 1121 l
čas: 1121 / 8 = 140 minut = 2 hodiny 21 minut
pani,neviete poradit kde kupit flasu na co2 v Ba a blizkom okoli? Hastex chce 95e za plnu, Chobola 110e... co sa mi zda vela, ci? plnenie potom za 5e nie je problem.
Nasiel som na bazosi aj za 40e ale mimo BA https://ostatne.bazos.sk/inzerat/677674 … -flase.php 6kg ale je to daleko.
a redukcny ventyl aky? lebo sa da zohnat od 15e az po 80e, na co si dat pozor?
dik
Pokud je ta flaška originál Vítkovice, tak jsou to dobrý ceny.
Ten pán z PB robí rozvoz. Treba mu napísať.