SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den všem.
Mám staršího červeného Einhela 145, vytuněnýho :-), eurohořák, ventil na plyn. Ovládání posuvu drátu i podavač původní.
Včera jsem svařoval, něco uvnitř " kleplo", jako když vypadl proud ( to se stalo po svařování, mezitím obroušení pohledových svarů a poté už jen stisk ovládání na hořáku a ona rána)... od té doby nereaguje posuv, sepnutí trafa, sepnutí plyn ventilu, jen větrák se točí.
Po proměření proud všude jde...na ovládací desku , trafo také dává, měřeno na kleštích a na hořáku (na 4 max. výkon) cca46V, takže jsem se zaradoval, že to bude v pohodě a odešlo nějaké ovládací relé a že to vytuním jen externí podavač drátu a bude hotovo, ale po vyklemování (sepnutí trafa) jsem naměřil oněch cca 46V, ale když škrtnu drátem o kleště, tak ani nezajiskří? Jak je to možné? :-D
Jen pro info, asi 3x před touto porucho se stalo, že asi špatně vyplo spínací relé na trafo, protože posuv se po svařování vypnul, ale trafo hučelo dál, po krátkém stisku, vyp/zap se to samo srovnalo, proto můj odhad na relé.
Problém je také v tom, že jsem ho kupoval použité a skleněná pojistka byla nahrazená něčím nezničitelným, takže asi to odnesla jiná součástka, proto jsem to chtěl rovnou vytunit :-)l....píšu to i z toho důvodu, že ta závada už musela být v minulosti z důvodu znatelného opálení.
Vytunění provedu podle nějakých šémátek co jsem tu na fóru našel, jsou jednoduché.
Ale co mně zaráží je těch 46V a přesto nejiskří drát oproti kleštím???
Jinak musím říci, že vařila a doufám, že ještě dlouho bude statečně vařit. Myslím tím materiál kolem baráku do těch 2,5mm.
Děkuji za rady
Vašek
Premeraj diódy na usmerňovači, čim si meral napätie? preto že niektoré/väčšina digitálnych merakov ma problém zmerať presne napätie za usmerňovačom bez filtrácie. Tak že ak je merak digitálny tak napätiu by som neveril, meraj napätie AC priamo z trafa pred usmerňovačom. Čo sa tyká rele, nahrad ho triakom.
Měřil jsem to digi. měřákem asi za 500kč od fi. proscil nebo jak se to jmenuje přesně, ale mám i zkoušečku něco jako vadaska, ale jen do 50V, tak to zkusím jí.. Měřil jsem velké trafo samostatně, to dávalo také těch 46V, malé je zapojené tak, že jsem ho samostatně nemohl změřit, takže jsem to měřil na hořáku. Diody jsem ještě nikdy neměřil, myšleno je měřit je na průchod proudu v jednom směru nebo i nějakou jinou hodnotu? Až budu dělat novou desku, tak tam dám triak, tam se prý nic neopaluje :-)
Sice se mi zdá těch 46V na COčko moc, ale možná to má hodně měkké trafo a hodně to po zatížení spadne. Nevím jak je to zapojené, ale jestli to má hlavní sv. trafo spínané nějakým relátkem, zkusil bych mrknout na to. Asi už budou opálené kontakty. Jestli trošku rozumíte elektrice, zkuste vyměnit to relé, jestli to nahodí oblouk. Jestli ne, tak je problém někde jinde.
to varok: těch 46V je max na 4stupeň, zbylé stupně mají méně Voltů. A je to přesně jak píšete, nějaká hlavní ovládací deska s itegrovanou regulací drátu, na desku je silovej přívod do trafa 230V spínaný tím relé, které je ovládané trafem, které dává 14V, relé jsem myslel, že odešlo (počítal jsem s celou tou deskou), ale zkusil jsem to vyklemovat, trafo jsem nahodil, hučí, a naměřil jsem oněch cca 46V na hubici i uzemňovacích kleští, ale když drátem škrtnu o kleště, oblouk nepřeskočí, nedá to sebemenší jiskru. Teď jsem přišel z práce, zkusím proměřit ty diody na jednosměrný průchod zda nějaká není proražená. Ale myslím si, že diody budou v pořádku, protože to padlo jako vše najednou, nešel ani posuv ani to trafo...
Jen nechápu a nějak jsem nepochopil prož z těch diod mám vedené + a - zpět na tu základní desku. Není to nějaké buzení těch diod něco něco podobné, protože základní deska má své trafíčko?
Jinak v elektrice se vyznám jako poučenější lajk a už jsem občas něco zapojil jak v silno proudu, tak slaboproudu, takže si troufám i na víc než jen přepájet relé :-D
Ovšem s přispěním rady kde to zkusit pohledat, já už to měřil x krát a krom toho, že je mrtvá základní deska nechápu to trafo :-)
2 drôty z umernovača + a - slúžia na napájanie podávača drôtu. Skus odpojiť "Hlavne" trafo ešte pred usmernovačom, meraj napätie, ak nameraš tych 46V, skus droty na veľmi malú chvilu spojiť, ak iskry tak trafo je ok, a hľadal by som problém od usmernovaca až po káble. Samozrejme za predpokladu že trafo "huči" a rele zapina trafo
Editoval Autozehlič (25-01-2016 15:57:55)
Tak :-D, odpojil jsem trafo, zkusil propojit drátkem konce, jako, že jen škrtnu..., povedlo se drát 0,8mm se rožhavil tak rychle, že mám přes 4prsty vypálenej proužek :-D. Ale musím upravit hodnotu měření a to je 37V. Takže jsem postoupil dále a somozřejmě v nejspodnějším spodním rojhu kam nebylo vidět byl odpálený přívod k diodě, Zkusím na netu najít nějakou náhradu. Ta dioda má značení T06-87-1, má vruby a je zalisovaná do té desky, tak snad mají nějakou náhradu na přišroubování.
Ale to pořád neřeší to, že základní deska neovládala ani posuv ani relé.
Takže všem moc děkuji za rady, já jsem ty diody prohlédl tak nějak zběžně, ale nevšiml si toho upáleného konce, proměřil jsem je...., ale čekal jsem, že když mám měřák nastaven na "prozvonění a diody", tak mi to bude i pískat jako při obyč. průchodu, ale výsledkem byly hodnoty víceméně stejné na všech až na tu jednu odpálenou, ta pískala z obou směrů.
Teď už to jen opravit :-D
Pořád jsem se divil proč se na elektrospotřebičích používaj speciální šrouby ,no přece aby se v tom nevrtal ten kdo nemá co jste čekal při tom výkonu trafa
No jestli je střelená dioda v usměrňovači, tak to bude asi tí. Pokud je na desce s elektronikou jen maličké trafko, tak to je jen na napájení té desky. Ty dráty z hlavního usměrňovače zpátky do desky jsou na napájení podavače, jak už bylo psáno.
Jen tak mimo, odkud máte napájený ten elektroventil plynu?
Noooo :-), jsem čekal, že škrtnu, zajiskří se a hotovo, ne že se mi to přiškvaří k prstům :-D, ale ani speciální šrouby mě nezastaví, na nich se buď udělá drážka na plochý šroubovák nebo nějaké bity jsem si už sehnal :-D.......tu ovšem byl obyčejný křížák :-D
to Varok, uvidím, snad ano, nějak jí vyměním. Takže to by vysvětlilo ty příznaky, trafo i posuv drátu bez proudu, protože dioda je v háji, takže regulace posuvu drátu bude nejspíš v pohodě.
Napájení toho ventilu je vedeno ze základní desky z 230V....z toho napětí co spíná velké svářecí trafo. Takže, relé sepne trafo a současně i trafo elektroventilu a vlastně i posuv. S tím jsem to cca před 6 měsíci koupil. Bylo to za 2500,- i s plnou flaškou Co2, nikterak jsem to nezkoušel, nebyl drát. Doma jsem zjistil proč to pán prodával :-), krom toho, že měl zpuchřené hadice a víc plynu šlo kolem než do hořáku, tak ani neotevíral onen ventil, tomu jsem dal nové trafo a trochu ho poladil, protože začátky vždy byly bez plynu a "vyšším" průtoku nad 5l ventil neměl ani sílu otevřít. Teď už to funguje bez problémů a vařila skvěle, vyvařil jsem s ní podlahu a podnárazník na octávii z roku 1963, ale ještě toho má spoustu před sebou.
Ale chci jí ještě nějak potunit aby to bylo kultůrní, samostatné napájení posuvu ovládané přes relé, samostatné ovládání ventilu plynu s možností předfuku, dofuku a hlavně bezproblémové spínání a vypínání trafa. A také centrální vypínač abych nemusel pořád vypínat tou čtyřpolohovou regulací.
Jestli máte možnost jiného trafa na 24V, proud kolem 1A a více, zkuste k němu zapojit diodu, nebo usměrňovač ze 4diod. Odpojte ty dráty co vedou z hlavního usměrňovače do desky. Z desky s elektronikou spojte s tím usměrňovačem druhého trafka a posuv by měl jet. Jestli je vše v pohodě, tak deska je dobrá.
Nějaké trafo určitě koupím a k tomu i usměrňovač, ten čtyřpackový na tišťák, to by mělo stačit. Jo a ten motorek podavače je na 24V? teď to moc nepoměřím, když nemaká, ale měl jsem pocit, že je na 12V, označení na něm není žádné :-) Jen jsem hledal tu diodu a s podobným označením nemohu nic najít :-)
Já bych koupil raději celý nový usměrňovač, pro jistotu. Sice penízky navíc, ale......
Na kolik voltů je motorek nevím, většinou bývají na 24V, ale občas i na 12V. Záleží na kolik voltů to reguluje ta deska s elektronikou. Usměrňovač k tomu trafu bych dal třeba takový: http://www.ges.cz/cz/mustek-usmernovaci … 00449.html ať je nějaká rezerva. Já mám ve svářečce podobný a navíc přišroubovaný k bedně jako chlazení. Kondík zatím nedávejte, regulace posuvu většinou potřebují pulsní proud. Trafo musíte vyzkoušet, ale jestli budete potřebovat 24V, tak nejméně 1,5A. Já mám ve svářečce 24V a 50VA, v pohodě stačí.
Tak jsem cvičně zkusil připojit na základní desku 9V Dc, takže to proběhlo dle informací od Vás. Deska byla oživená, motůrek na 9V utíkal pěkně, takže to bude 12voltovej, ale zkusmo to ovládat přes spínač hořáku nešlo, piny, konektory vše prozvoněno a OK, problém jsem našel ve spoji kabelu od usměrňovače na protikus eurokoncovky. Předchozí majitel to vyřešil tak nešťastně, že dal vidličku od kabelu na ten plast a dotáhl to, ale vyhříváním došlo k zapečení slabé vidličky do plastu a nadtečení plastu nad ní, čímž vznikl izolovaný spoj a už se to jen zhoršovalo. Po odstranění tohoto začal od spínače na hořáku reagovat posuv motůrku a spínacího relé trafa. Jenže tím to nekončí, ovládat otáčky potenciometrem nelze. To bude nejspíš způsobeno tím přidaným trafem, že to nejde přímo z usměrňovače. Nicméně ovládání motorku vyřeším stejně externě.
Takže pokud pominu tu upálenou diodu, tak je to víceméně funkční :-D Už jsem jí i vylisoval z desky usměrňovače, jen sehnat jí nemohu:-)
To Varok: přesně takový usměrňovací můstek jsem myslel, podobný jsem již použil na usměrnění na simsonu, ale co se týká usměrňovače za velké trafo, tak to si nejsem jist, že by bylo vhodné, nerad bych vyhodil tolik peněz....kdyby se to nerozjelo :-)
Velký usměrňovač stojí do 1000,-kč. Záleží jak velký dá svářečka max. proud. A jak jste zkoušel to náhradní napájení, odpojil jste přitom ty dráty z velkého usměrňovače?
Je to 145tka, takže si myslím, že max. bude těch 145A, ale změřené to nemám ani nevím co je přesně vzadu na štítku :-). Náhradní napájení jsem zkoušel s odpojeným usměrňovačem, už ho nemám ani ve svářečce, takže ty dráty co vedou původně na usměrňovač jsem napájel těmi 9V a ještě jsem poslal šťávu na hořák aby bylo možné ovládat spínač (To proto, že jsem měl odpojený hlavní kabel k hořáku)
Takhle to nenechám, jen jsem chtěl ověřit funkčnost a ještě chci právě zkusit nahradit tu diodu abych měl jistou, že to bude chodit a nebylo ještě někde něco.
Aha, tak jestli máte to náhradní trafo jen s usměrňovačem bez vyhlazovacího kondíku, měla by regulace posuvu normálně fungovat. Ale jestli máte ještě starou červenou verzi, tak tam byly desky dost složité. Viděl jsem sice jen verzi S
GA 190, myslím a deska skoro jako v počítači. Tak tam zkuste nějaký kondík dát k usměrňovači.
Co myslíte nahradit původní usměrňovač tímto, mám ho za flašku.
http://ulozto.cz/xAhRfdJA/fotografie-0594-jpg
http://ulozto.cz/xZjDpo7U/fotografie-0593-jpg
http://ulozto.cz/xCf3nWrj/fotografie-0597-jpg
http://ulozto.cz/x4mCxqkd/fotografie-0595-jpg
http://ulozto.cz/x9kM1xra/fotografie-0596-jpg
dostal jsem to od kolegy z práce, je to z nějakého vlaku, ale problém je v tom, že velikost usměrňovače je poloviční jako celá svářečka :-), má cca 200mmx200mmx200mm, už jsem je proměřil a jsou OK.
Jaký je názor na to...že bych udělal celou novou skříň, zachoval trafo, namontoval tento usměrňovač a někde sehnal i tlumivku, a hlavně bych dal dospěláckej podavač drátu a k tomu nějakou tu samodoma regulci posuvu:-D
Takže náklady jsou spíše časové než finanční :-) Máte někdo zkušenost s takovýmto usměrňovačem?
Můj osobní názor je, že se takový usměrňovač hodí možná tak do nějaké svářečky samodomo. Nějaké, kde není důležité jaký to má rozměr.
Dělat novou krabici, nový velký podavač, nový usměrňovač, nová tlumivka a trafo nechat staré? No nevím jak kvalitní bývaly trafa v těch starých typech einhelů, ale určitě to taky nebude žádný zázrak a já bych do toho nešel.
Děkuji všem za cenné rady. Už vaří :-)
Velké usměrňovací diody jsem tam nakonec nedal, ale na aukru jsem za 280,- i s poštou sehnal celý usměrňovací prvek podobný původnímu, sice výkonnější, cca 1/3 větší, takže jsem nakonec musel z bedny vyhodit větrák, ale úspora byla krásná, hlavně, když jsem netušil zda to vůbec bude chodit. Ve výsledku jsem na aukru koupil i ovládač otáček pro posuv drátu, původně určený pro systémy Ardunio, ale se vstupním proudem 6- 30V je to perfektní a s ovládáním 0-100% perfektní. Napájené to mám provizorně přes 12v trafo stejně jako ventil plynu. To bude do doby než udělám celoplošnou desku i s relátkama. Na dodělání není čas, protože mi bratr dovezl jeho dodávku před stkčkem :-D. S tím novým usměrňovačem to prská skvěle, když je čistý materiál to té 1,5mm, tak bych řekl jako profi stroj :-) (Fronius)
Tak sváření zdar :-)
Gratuluji k úspěšné opravě. Větrák bych tam ale dal zpátky.