SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Ahojte. Nedavno som si kupil svoje prve COcko. Konkretne toto:
http://www.techsolution.sk/produkt/zvar … -bez-plynu
Kupil som ho nove, za 250€
Vsetko v pohode, len mi vadi par veci:
vstavany kratky horak, vstavany kratky uzemnovaci kabel so zlou svorkou, kratka - v podstate nepouzitelna policka na CO2 flasu.
Premyslam ze by som to prerobil na EURO koncovku, nasiel som tuna super navod ako na to, a k tomu kupit 3 alebo 4 metrovy horak.
Co vravite na toto:
http://stroje.bazar.sk/10810608-posuv-j … okoncovkov
Len mam taky pocit, ze moja zvaracka ma 12V podavac.. je to ten zakladny plastovy, vyzera presne takto:
http://stroje.bazos.sk/inzerat/56973849 … ku-12V.php
Otazka znie. ci tam ponechat ten lacny slaby motorcek a dufat ze to utiahne aj 3 metrovy horak alebo kupit rovno novy podavac ktory by mal utiahnut aj 3 ci 4 metrovy EURO horak? Len co s tym potom, ked tie motorceky su na 24V? Pouzit zdroj 230/24V?
Vstavany horak na mojom COcku ma cca. 1,5 metra, co je zalostna maalo.
Tak premyslam nad tym jasicom za 49€, ale oslovilo ma aj toto:
http://dom.bazos.sk/inzerat/55956485/Po … ky-co2.php
Co vravite na to vy, ako odbornici?
Ktory 3 ci 4 metrovy horak by ste potom odporucili?
Dakujem za kazdu odpoved alebo typ.
Dakujem.. Taketo odpovede ale nepotrebujem. Zvaracka je fajn, a ako prvy stroj si hadam nebudem kupovat Bilika za 1000 a viac €...
langdon2 napsal(a):
Dakujem.. Taketo odpovede ale nepotrebujem. Zvaracka je fajn, a ako prvy stroj si hadam nebudem kupovat Bilika za 1000 a viac €...
Chces ten stroj upravovat?Nebo chces opravdu svaret?
Neboj sa, ten stroj dokonca aj normalne zvara.. Znamy ho ma uz cca, dva roky v autoservise. Pani, taketo odpovede si prosim odpustite.. ak nemienite pomoct, tak radsej nepiste..
Pouzij Hledat! Je tu mraky popsanych prestaveb techle prskavek na plechy nekdy s vetsim jindy s mensim uspechem .Na slabe plechy mozna staci o tom zadna nicmene tenhle stroj neni a ani nebude zadna hitparada at si myslis nebo pises co chces.
Editoval Honza007 (17-01-2016 21:27:18)
Pozri, kolajnice s tym zvarat nejdem.. Na joklovinu, vinkle o hrubke cca. 3mm to bohate staci. Kedze nemam doma 400V tak moc co sa vykonu tyka toho nenavymyslam.. Uz toto vyhadzuje istice, musim si dat pozor co vsetko doma ide.
Píšeš, že takové rady nepotřebuješ, ale časem jako já poznáš, žes měl více naslouchat...
Ten stávající podavač bude mít s 3m hořákem problémy. Jestli ti neodpovídá napětí pro podavač, budeš potřebovat i ŘJ. Dobře si nejprve spočítej cenu všech komponent které musíš koupit, a pak se podívej kolik by tě stála normální svářečka.
3mm to svaří, ale neprovaří, jedině na tupo s 3mm mezerou. Teď vidíš jen vinkle a jekly, dříve či později budeš potřebovat delší svár a narazíš na další problémy...
Ještě nevidím že bys psal o el. ventilu na plyn, ten budeš k novému hořáku taky potřebovat...
Editoval Venca.m (18-01-2016 08:24:11)
Zatial som varil len fluxovy drotom.. Ano, toho ventilu som si vedomy. Ano, som si toho vedomy, ze ten motorcek s tym bude mat asi problemy, preto som hore postol dva, ktore uz maju euro koncovku... Niekde ste tu na fore ten JASIC dokonca chvalili..
3mm to svaří, ale neprovaří, jedině na tupo s 3mm mezerou....tomuto moc nerozumiem. Vsetky zvary mi zatial pekne prevarilo, a to som nezvaral na plny vykon.
Ano, jasic jsme chválili, ale to je úplně jiný stroj. Někdo o koze, druhý o voze.
Ale ja nehovori o stroji, tak neviem kto tu co o koze a o voze..
Mam na myslis toto: http://stroje.bazar.sk/10810608-posuv-j … okoncovkov
Nechci vás kolego taky odrazovat, ale z mé zkušenosti z mé vlastní mašiny a oprav jiných bych se zrovna na tuhle vykašlal. Stávající hořák by šel vyměnit za hořák, který je podobný jako mají eura, ale na konci není euro koncovka, ale jen takový mosazný váleček. Garážsoused to má originál na svářečce Bester v licenci Lincoln Electric, ale viděl jsem to na více svářečkách. Z obrázků neodhadnu jak je ta vaše svářečka velká, ale už jen proto, že to má na přepínání sv. stupňů kolébkové přepínače, tak usuzuji, že to bude nějaký malý prcek. Tam ty velké podavače nenarvete. Nebo božná ano, ale s velkými problémy.
Zemnící kabel se dá vyměnit v pohodě, stačí koupit třeba 3m kabelu 16mm2, lepší svorku a chvíli času.
Praveze miesta je tam dost. Mozem doma pomerat, popripade spravit foto...
langdon2 napsal(a):
3mm to svaří, ale neprovaří, jedině na tupo s 3mm mezerou....tomuto moc nerozumiem. Vsetky zvary mi zatial pekne prevarilo, a to som nezvaral na plny vykon.
Nemá náhodou trubičkový drát větší průvar? Jestli se pletu tak mě prosím opravte...
Mám na mysli to, že jsi sice udělal jistě kráásnou housenku, určitě ti to i drží pohromadě, ale kdyby jsi to řízl tak zjistíš že je jen na povrchu. Zkuz 2 plechy 3mm tlusté s rovnou hranou, přiraž natupo k sobě bez mezery a svař. Pak je otoč z druhé strany a podívej se jak to máš provařené. Ale nějaké rozumě velké kousky, ne že vemeš odřezky 2x3cm které se ti roztečou celé;-)
nic v zlom ale ak mas moznost to vratit alebo vymenit tak usetris si potom sklamanie a za 300ecok kupis invertorovu co2 a to bude potom rozdiel ako trabant verzus mercedes -lepsie povedane keby si bol v neakej predajni a vyskusal by si si neaku malu co2 invertorovu zvaracku tak taku somarinu by si si potom uz nikdy nekupil . lepsie je sa ucit na cudzich chybach ako na svojich
Tazatel si v podstate koupil auto s obsahem 0.3L a mysli si ze s nim bude jezdit na vikendy na chatu.Nechapu proc tazatel nechce uznat ze udelal blbost naletel a koupil kram! Jo holt chybama se clovek uci.Ono totis staci pouzivat selsky rozum a znalosti fyziky zakladni skoly.Uz jen trafo je v tomhle udelatku dost tragicky podimenzovane a to nemluvim o vsech ostatnich komponentech.Velka vetsina tech co tu radi jsou lide s mnohdy dlouholetou praxi zde na foru lze ziskat i velke mnozstvi sofistikovanych informaci stejne i tak praktickych rad a presto ti kteri si tu neumi ani vyhledat nekolik malo trivialnich informaci nemaji mnohdy ani kapku soudnosti a nekdy ani slusnosti nakonec k jejich škodě.
Editoval Honza007 (18-01-2016 18:55:36)
Mě se na tom popisu svářečky líbí nejvíce to, že hrdě píšou 50-190A. A na dalším řádku je napsáno 175A 20%. To znamená že na těch 175A může svařovat jen asi 2 minuty z deseti, to jen papírově. Takže v reálu bude nakonec možná maximum 150A a to ještě kdo ví.
Tý vado, venku kosa a tady dost horko, že?No a pokud si pan Landon po rozvaze strojek koupil a je s tím spokojen tak mu to můžem jen pochválit, určo s tím bude svářet na co on stačí, profici s údivem sice tiše žasnou a jistě závidí....hi Něčím podobným zakládám vrata, takže je fajn že to má trafo, invertorový zázrak mi popojížděl, a nechá se to použít jako stolička, a tý radosti při tuningu, tolik použití za ty love...hi...jdu šéfovi zmáknout svařák.
Transformátorové odbočkové svářečky na 230V už z principu nemohou dát při jištění 16A nějaký rozumný proud pro svařování silnějších profilů. Myslím si, že i těch 170A je jen zbožné přání. Jakékoliv úpravy a vylepšování jsou podle mně zcela zbytečnou investicí. Buď 3x400V nebo v případě 230V pak jedině invertor. Jejich ceny v poslední době rapidně poklesly.
Editoval Zdenek11 (18-01-2016 17:04:54)
Na hořícím svařovacím oblouku je typicky 21 V. 21 V x 170 A = 3570 W. 3570 W : 230 V = 15,5 A proudu ze sítě při neexistujícím dokonalém přenosu přes transformátor. Takže kolik proudu může takový zdroj skutečně asi dodat ze zásuvky jištěné 16 A? Určitě mi tu někdo vysvětlí, že jistič 16 A vydrží chvilkově přes 20 A. Ano, to je pravda, má to jistá omezení v čase a četnosti.
A já jsem opravdu šťastnej, že jsem tady četl a poslouchal. Dřív jsem si taky myslel, že einhell 145 turbo s euro hořákem je docela dobrá svářečka...
Pani a dami, ja sa zvaraniu nevenujem, mam uplne inu robotu. A to ze raz za pol roka potrebujem daco bodnut, by mi stacilo aj prditko na elektrody z Lidla.. Ale chcel som proste COcko.. Div sa svetu, ono to zvara, urcite lepsie ako ako dake Einhely a pod co maju pisanych 140 ci 160A. Do tohto som siel len kvoli tomu, ze to ma aspon papierovych 190A. Istic som dal silnejsi, a nic mi ho uz nevyhadzuje. Dakujem velmi pekne vsetkym za rady
Ale stale mi nik nedal radu, ako to co najlepsie spravit.. odpovede ako vratit to a pod su neni odpovede ake som na tomto fore hladal...
Pokud by jsi cetl co je tu napsano tak by jsi jiz vedel ze tu je takovychto prestaveb spousta popsano!.Hledej slova jako jsou Uprava nebo predelani a podobna.
Editoval Honza007 (18-01-2016 19:38:12)
Opravdu bych vyměnil zemnici svorku, kabel i poradnej přívodní kabel.. I ten bývá zoufalej a ty proudy co píšou přes nej neprotecou..Všechno koupíš za par korun třeba u Choboly, nebo jinej shop se svarecima vecma. Pak bych si asi zkusil jak to svari s plynem.. Nezapomeň změnit polaritu. Pak si u někoho zkus jiný CO-cko.. Pak pochopíš. Na horak bych se vyprdl. Podavac to neutahne. Když koupíš i podavac budeš muset udělat napájení, řízení.. Tj.pomocny trafo, deska.. Opravdu nesmysl..
dalsie vlakno kde sa niekomu nechce hladat a chce z h.o.v.n.a upliest bic komu niet rady tomu niet pomoci
alebo kto chce tam pomozme mu tam
cize musis kupit iny horak, iny podavac,elelktromagnet.ventil na ovladanie plynu,neaky filtrovaci kondenzator + kopec roboty a budes mat ,,prefektnu,, zvaracku ktora ta nakoniec vyjde drahsie ako ten invertor . ale na to raz za cas si nieco bodnut ti to bude stacit
len potom neskusaj zvarat s tym lacnejsim co2 invertorom lebo budes n.a.s.r.a.t.y na tu svoju perfektnu zvaracku
Dakujem.. tak uz som sa aspon nieco dozvedel.. Napriklad som si nebol vedomy toho, ze pri zmene podavaca z 12 na 24 V by bolo treba menit aj daco ine ako samotny podavac. Teda okrem pridavneho trafa co by ho krmilo. S plynom moc zvarat ani nemienim.. Viem, FLUX je drahy, ale ja toho moc nenazvaram, preto ma cena za FLUX drot vobec nezaujima. Kupim si 5GK za 39€ a mam to na rok urcite