SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Tak poláci jistě ne, ale asi ani číňani... Zeptám se, zcela bez ironie, k čemu je to dobrý?
poláci daj cenu a čína vyrobí....nastavení začátku a konce svaru resp. aby bylo dostatečně pod ochr. plynem..tlumivka šteluje rozstřik, mám pocit
Editoval jonky (12-01-2016 14:58:32)
Aha, tak plyn si to asi řídí samo a já, jako ex-uživatel jednofázových odboček si jenom libuju, ale asi by mě řada svářečů vyvedla z omylu. Opět bezesrandy, co si mám představit pod frází "rozstřik"?
autocross napsal(a):
Aha, tak plyn si to asi řídí samo a já, jako ex-uživatel jednofázových odboček si jenom libuju, ale asi by mě řada svářečů vyvedla z omylu. Opět bezesrandy, co si mám představit pod frází "rozstřik"?
A druhý lajk odpovídá to jsou prostě kuličky. tak nějak si představuju, že vznikají tím, když narazí drát do lázně a zapálí se oblouk. čím lépe je stroj nastavitelný a nastavený, tak tím klesá rozstřik, samosebou je ještě důležitá čistota svařovaného materiálu. Šetří to drát, protože každá kulička je kousek námi zaplaceného přídavného materiálu a taky ruce protože se nemusí čistit svařenec... u pulzního oblouku s tím takový problém není protože oblouk je bezkontaktní ALE velký vliv má ta čistota materiálu... Tolik moje samodomo teorie :-D Přešel jsem z Omi 246d na EWM picomig 180 puls a dost v tom nastavování plavu (nastěstí je synergická) ale hned na první svár je to i pro nemehlo znatelný rozdíl.
Editoval Pv (12-01-2016 16:49:42)
já to taky nemám, vim jen že to existuje...samo čim víc vymakaná mašina tak má asi více možností nastavení kromě toho základního ....
to PV: ta tvoje mašina to umí :-)
Editoval jonky (12-01-2016 17:12:22)
Předfuk a dofuk pokud to nějakej ma tak je napevno. Nevidím u tyhle metody smysl to měnit. Snad kvůli ochraně svarovy lázně po ukončení svařování, ale pri tehle proudech ? Tlumivku to asi ma. To bude ten třetí knoflík. Je to hodně zjednodusene charakteristika oblouku, mekka vs. tvrdá. Její nastaveni se liší podle plynu např. Jinak je to u CO2 a jinak v směsi. Výlet neboli dohoreni zase asi napevno.. Opět na ty proudy a sortiment drátu to někdo k něčemu potřebuje. Snad třeba na hliník by se s tím hnulo. AlfainPegas to ma. Ať chlapy řeknou jestli to nějak mění.
i na blbym kole se dá jet, ale nadřeš se, no ... Gude už bude jen do zálohy
Editoval jonky (13-01-2016 07:31:50)
Tak jak, podařilo se vám setkat a vyzkoušet různé stroje? Pokukuji po nějakém invertoru a docela se mi líbí Sharks 250-Y10 MIG/MMA
Trochu mi nevychází počty na jistič při uváděných hodnotách prodejcem, ale třeba se někde pletu a skutečně to ty proudy dá.
(Zatěžovatel při 30°C: 60% = 180 A = 23 V (MIG)/160 A = 26,4 V (MMA) 100% = 140 A = 21 V (MIG)/124 A = 25 V (MMA))
Vystřídalo by Gude 150 a čekal na svou příležitost jednou do roka něco svařit a udělat mi radost.
Pre porovnanie Magnum MIG 205L zvára na 200A ako Variostar na 140-150A.Display na Magnume znesie veľa ,keďže ukazuje iba prednastavenú hodnotu a nie reálnu.Varím ním väčšinou mimo dielne jäklovinu a podobne ,tak mi tých 200A ani nechýba...
Pokud má někdo zájem o zkoušku různých strojů tak není problém klidně z toho co nabízím v inzerátech ale bohužel Sharks ani Gude nevedu
Už jsem zde psal že ty číny čísla jen tisknou ale realita je jinde .
Sharks je sice skoro nejlevnější a nejspíš nejhorší invertor na trhu, ale s Güde bych ho do stejného pytle neházel. A třeba oproti Kühtreiber KIT 169 je ten Sharks svářečka jako lusk a za lepší peníze.
Mozes to to nejako doplnit? Preco je to najhorsi invertor ?
MMA ma nezaujima ale chcel by som MIG/MAG strojcek casom ten TIG je fakt dost drahy na zelezo.
Ten SHARKS Y250 mam na zozname zaujimavych modelov.
Editoval ihlan (26-05-2016 19:28:58)
Nejhorší podle toho, že je to téměř nejlevnější, a podle nazorů některých svářečů (ale nejspíš se s ním nesetkali). Já osobně nic lepšího v ruce neměl a už tři kolegové z práce ho taky pořídily, když to u mě zkusili.
Ok dik - no ked na to Evita nefrfle tak to nemoze byt najhorsie..... uz by to hodila do Trebica ...zdravím
Naopak, Evita už tu několikrát psala, že není špatné koupit tohle, než vahazovat peníze v Třebíči za to samé...
Ved to som napisal "no ked na to Evita nefrfle tak to nemoze byt najhorsie."
Zdravím, také přemýšlím o doplnění(/výměně) MMA invertoru Gama 145 nějakým MIG/MAG(/MMA) a trochu jsem se porozhlížel co je u nás k sehnání a dostal jsem se buďto k OMI 205, MIGO 202 (Holous) a potom invertory. Mám to jen na doma (plechy a lehké konstrukce - profily), nezaplatí se mi to a tak v tom nemůžu utopit 50-80 tis. a více za profi mašinu. Limit vidím tak 10-20 tis. a další parametry: proud MAG 200 A (s použitelným zatěžovatelem), dobrá životnost a pokud možno 3F napájení - jistič B16, takže bych raději rozložil zátěž do fází, 1F je na hraně. Zmíněné odbočky jsou přesně uprostřed finančního rozpočtu, proud asi dají a s životností na tom budou určitě lépe, než invertor s elektrolyty. Ale zase jsem tu našel nározy, že odbočky vaří mnohem hůře než invertory, rozstřik, "méně hezké" svary, tvrdý oblouk (i když moc nevím, co si pod tím představit :-) např.: nikdo nechce vařit s OMI 205, protože dělá moc vysokou housenku a pod. Z invertorů nejnižší modely od českých "značek" jsou až u horního finančního limitu, levný číňan jde koupit už za 10 tis. třeba tento mi padnul do oka:
http://www.en.spartus.info/welders-mig/mig200e ale nejsou tam fotky vnitřku. Ty často hodně napoví (dělám v elektronice). Kvalita svařování: tady jsem našel největší rozpory. Někdo píše že jedině invertor, že má stabilnější oblouk, žádný rozstřik atd. A pak jsem tu našel názory, že tyhle levné invertory nedají ten papírový proud a tak levný invertor na 200 A vaří jako Fronius Variostar na 150 A. Jinak, kdybych šel do něčeho lepšího, tak jsem koukal na "PEGAS 200 MIG MAN PFC + hořák SGB 24 4m" kolem 20 tis. Vyplatí se za to připlatit, nebo je to všechno stejná čína? Dobrou pověst tu mají JASIC, ale tam se mi zdá, že už prodejci přišli na to, že jsou to oblíbené stroje a šroubují cenu více, než by si ten stroj zasloužil. Nebo jsou opravdu citelně lepší, třeba proti tomu Pegasu a jiným? Hlavně mi dělá starost životnost invertoru. Nemám na to, abych kupoval každé 2 roky svářečku za tisíce. U fachmana už je dávno mnohokrát zaplacená tak je to fuk, koupí se nová a jede se dál. V tomhle směru jsou odbočky jistota, ale zas to další... Bohužel neumím s tím zatím moc svářet a nemám zkušenosti, abych si to mohl jet vyzkoušet a nějak ten stroj zhodnotit. Už jsem z toho zmatený, prosím poraďte mi, co s tím, nebo tipy na jiné typy :-) Jak to vypadá s tou kvalitou svařování levný invertor vs. odbočka, poruchovostí invertorů a tak. Díky.
PS: A co se týká hmotnosti, je mi to jedno. Nikam to netahám, takže nižší hmotnost je takový bonus. Kromě toho, někdy příliš nízká hmotnost indikuje nadměrnou šetřivost číňana :-)
PS2: Taky jsem koukal na nějaké eshopy přímo v Číně (aliexpress a pod.), ale tam je problém s neúnosně vysokým poštovným v případě nákupu jednoho kusu a taky samozřejmě žádná záruka. To samé obchody v Polsku, úspora neodpovídá prakticky nulové záruce a problémům s přeshraničním nákupem.
Editoval Aleš_ (26-05-2016 21:26:08)
Ked Ti ide o zivotnost tak vyskusaj tu uz na fore spomenutu odbockovu modru znacku trebicskemu zazraku kuhtreiber Kit2200 s 4kladkou a trochu meksim oblukom oproti omi 205 a ta zvaracka Ta v domacich podmienkach musi prezit a zvara celkom pekne ked sa dobre nastavi
Jaká životnost může tak být u zde uvedené SHARKS Y250?
Řekněme, že při malém používání (2hod měsíčně) 10 let, nebo se pletu? Za 10 let elektrotechnika bude zas o obrovský kus vepředu a současná svářečka bude morálně zastaralá.
Když se podívám třeba na zdroje, nabíječky pro mobily. Dnes se snad nedá koupit transformátorová klasika, vše je řešeno spínaným zdrojem. Cena spínané nabíječky je pod cenou transformátorové a výkon je několikrát větší. U svářečích strojů to dopadne stejně, jednou transformátorový nepůjde koupit.
Za mě jediná otázka je, zda invertor v cenové hladině 10tis Kč, například zde uvedený SHARKS Y250 je výrazně lepší než moje poladěná Gude 150 (doplněná o pomocné trafo, kondenzátor a vypínač). Nebo zda mam ještě rok počkat a za stejný peníz koupit něco novějšího.
V specifikaci SHARKS Y250 se uvádí: Uplatnění najde při svařování oceli, nerezu a hliníku metodou MIG. průměr drátu: 0,8 - 1,0 mm
Na kolik je dle vás použitelné svařování nerezu a hliníku? Dává smysl použití drátu o průměru 1,0 mm?
Editoval Charon (26-05-2016 22:45:47)
Aleš:
Ta vypadá celkem pěkně za ty prachy. Je to jasná čína, ale provedení se mi líbí, nechcete si to někdo objednat?
http://www.en.spartus.info/welders-mig/mig200e
Na těch stránkách není žádná možnost objednávky ani kontakt na dodavatele. Mašina podle obrázků vypadá dobře.
Charon napsal(a):
Na těch stránkách není žádná možnost objednávky ani kontakt na dodavatele. Mašina podle obrázků vypadá dobře.
Svářečky jsou na polském aukru stačí zadat název. Tak šup kdo to testne
No logicky to testne ten komu se libi, ne ?