SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#1 10-06-2014 09:01:44

ppp
Člen

prestavba powermat s-mig 160

Ahojte. Trochu sa trapim so slovinskou mig zvarackou powermat 160. (1fazove trafo, sekundar s dvojitym vinutim ma tusim 3mm med, trafo prierez asi 6x6cm ak vobec,  usmernovac, 2x2x135A (tusim) diody, plastovy lacny podavac, jednokladkovy, vrubkovany, horak 2m pevny s venitilkom v rukovati, drot neustale pod napatim, cievka nalezato, kostriaci kabel 10mm2 napevno, kladka na 0.8mm drot)
Je to taka lacnota ale zvarat sa s tym da, dokonca to prevari aj 5mm plech, ked sa dari.
Kedze sa postupne prestavalo darit, a diagnostikoval som problemovy bowden rozhodol som sa ze ju konecne prestaviam na euro konektor a lepsi podavac. Aj kvoli tomu ze budem potrebovat zvarat az 3m vyske a mat zvaracku na zadnej stene podlozeny tehlami na stolicke nevyzeralo prave najbezpecnejsie smile.

Zvaracka je uz po mechanickej stranke prestavana aj ked trochu na hulvata.

Cievka je na stojaka, trochu nahnuta, kedze som nezohnal nikde drziak s brzdou, ktora by drzala cievku pred vypadnutim.

Kostriaci kabel som uz davnejsie prerobil na konektor, kabel 4m, 25mm2, 200A svorka, ale kedze mi vadi male rozovretie celusti, limit je 5cm, 6 alebo 8cm profil nezovriem,
rozmyslam nad magnetickou svorkou. Neviem, ake mate skusenosti s magnetickou kostriacou "svorkou"?

Podavac snad slusny, mozno si poklopkate na celo, ale dal som tam 4kladkovy, v cene 1/3 povodnej ceny zvaracky so 40mm kladkami. A tu je najvacsi problem. Masivny motor ma dost velku zotrvacnost a tak po vypnuti horaku vysunie bez problemov este aj 2cm drotu von. Ja som zvyknuty ze pri vypnuti horaku mozem hned aj oddialit horak, kedze drot s povodnym podavacom okamzite zastal. Lenze zvaracka ma drot neustale pod napatim, takze po priblizeni horaku k materialu si pekne blysnem do oci. Napadaju ma 3 riesenia:
1. prejdem na samostmievaciu prilbu, ta ma pred blysnutim do oci ochrani, ak ju budem mat spustenu. Problem je v tom ak ju budem mat spustenu.
2. naucim sa s tym zit a horak oddalovat az ked dohori drot. Problem je v tom, ze niekedy uz nechcem nechat dohoriet 2cm drotu.
3. upravim zvaracku. Pridam motorovu brzdu, teda na zlomok sekundy pustim do motoru prud v opacnom smere. Toto vsak vyzaduje stavbu RJ a ja som jednak strasne lenivy, aj ked toto som schopny spravit, ale hlavne ked uz budem robit RJ s mikroprocesorom (s 555 a podobne ju nie som schopny spravit, ale s 8bit atmelom by to slo), tak by som tam dal rad co najviac funkcii, co je aj dovod zalozenia tejto temy. Len dufam, ze tymto ten moto rychlo neznicim. Zatial je motor krmeny povodnou elektronikou, bez problemov to stiha, dokonca musim mat stiahnutu rychlost podavania na polovicku oproti plastovemu podavacu.  Ale s novou RJ by som si spravil vlastny impulzny zdroj pre podavac.

Eurokonektor celkom drzi, aj ked som mal trochu problem s privodom prudu. Na podavaci nebolo ziadne miesto na pripojenie, na konektore tiez nic, ani svorku som k nemu nemal, ani by na nu nebolo miesto. Nakoniec som pouzil kablove oko 13mm medzi podavac a konektor. Rurka z konektoru, ktora ide do podavaca ma 12/15mm, takze to celkom kontakti. utiahol som to ako konika tak snad sa to nespali.

Po prestavbe som zistil ze novy horak nema ventil takze este dorobit ventil. Kupil som 24V pretoze som ho chcel krmit zo droja pre podavac. 24V zdroj som ale nepouzil, kedze to nebolo potrebne, nastastie ventil otvara aj na 12V, takze som pouzil lacny impulzny zdroj za 1.5e z ciny. Ventil spinam tiez horakom, snad nebude prilis pretazeny, ale ak by som robil RJ tak bude ventil spinat RJ. Pred ventil som dal lacny benzinovy filter, najma ked som videl ako som nechal zahnusit hadicku s privodom CO2, kedze flasu odpajam na hulvata vytiahnutim hadicky. Prenasat 20kg zvaracku plus 20kg flasu nie je ktovieco tak to nosim osve.

Po kratkom ladeni nastavenia rychlosti podavania som zistil ze to vari este lepsie nez si pamatam, zvar krasny ze ho ani netreba brusit, vobec to neskace, netuka, nepraska. Pritom podavac je pri 4m horaku len na najlahsom pritlaku.
Uz to chyba len doladit a preto nasledovne otazky.

???????????????????????????????????????????????????????????
Teraz otazky:
1. ak riesit alebo ako riesia profi zvaracky zotrvacnost podavaca drotu? Rozmyslam na tym ze pustim do podavaca na zlomok sekundy prud v opacnom smere. Samozrejme len ak sa stihne dostatocne rozbehnut aby mi nevtahovalo drot nazad ak by sa niekto hral cvakanim s horakom.

2. cital som tu o niecom ako predfuk a dofuk. Na co to vlastne sluzi a ake su osvedcene moznosti nastavenia alebo nastavene hodnoty. Ono vdaka dlhemu horaku a ventilu v skrini to dofuk aj ma, len ten predfuk byto mozno chcelo.

3. Kedze chcem aby nebol drot neustale pod prudom, chcem urobit aj softstart nech mi pripradne nevyhadzuje istice. Ale neviem presne ake by mal mat vlastnosti. Mozem spravit nieco podla navodov tu na svarinfe, ale kedze si mozem cez RJ dovolit cokolvek, tak by som rad vedel ake su osvedcene moznosti nastavenia, osvedcene nastavenie a pod.

Pripadne su este nejake rady ake vlastnosti by mohla mat este mig zvaracka ktore som tu nespomenul a ulahcuju zivot, teda zvaranie? Naprogramovat ich je ten najmensi problem.

????????

Este jedna asi dost blba otazka.
Trafo ako som pisal na zaciatku ma vinitie so stredovou odbockou, cize na dvojdiodovy usmernovac. Nechapem preco, ci bola med lacnejsia ako polovodice, alebo je to kvoli prehrievaniu. Viem ze sa ta zvaracka dost prehrieva, teda kludne mozem varit asi 15minut v kuse, potom chladit par minut potom este 5minut varit a zase chladit a potom sa s nou uz v podstate neda robit, lebo uz je viac chladena ako pouzivana. Zmenilo by sa nieco na prehrievani keby som pouzival obe vinutia cez dva plne mostikove usmernovace?     Sice by boli naraz zatazovane obe vinutia, takze teoreticky viac tepla ale zase by ich stacilo zatazovat polovicnym prudom, takze tepla vlastne rovnako, mozno menej ale mozno viac. Nejako si to neviem zratat ci to pomoze alebo uskodi. Myslim ze by to malo pomoct, lebo rovnaky prud bude rozlozeny na dva droty vinutia, takze aj odpor vinutia bude mensi a teda aj straty vo vinuti vdaka odporu vinutia budu mensie. Viac sa budu zahrievat akurat usmernovace ale tie sa nezahrievaju ani teraz.
Dufam ze nebude problem pri pouziti lacnych cinskych usmernovacov KBPC5010.

-----------------
este podavac ktory som pouzil:
http://archiwum.allegro.pl/oferta/podaj … 93671.html

Editoval ppp (10-06-2014 09:31:01)

#2 10-06-2014 15:35:11

varok
Člen
Místo: Havířov

Re: prestavba powermat s-mig 160

Dobrý den, zkusím vám odpovědět. Nejsem svářeč, ale svoji i pár svářeček jsem viděl rozebraných a svoji jsem taky upravoval. Nebude to postupně jako u vás, ale zkusím.
1. Proč jste kupoval takovou velkou mrchu podavač do takového bláta svářečky? To je jistě vaše věc, ale podle mě by dvoukladka stačila.
Jak mají profi svářečky řešené brždění podavače nevím, ale mají i bržděnou cívku s drátem, tak nevím, jestli to tomu nepomáhá.
2. Ten drát stále pod proudem jsem měl taky. Vyřešil jsem to obvodem podle zdejšího svarinfa. Dvě relátka, pár součástek a vše fachčenko jak má už několik let bez problému.
3. Elektroventil plynu by jste tím vyřešil rovnou taky. Jestli ho máte na 24V a nechcete použít zvlášť malé trafko, tak to zapojíte na sekundár sv. trafa a až to budete mít spínané, ventil bude fungovat dohromady s trafem.
4. Předfuk je, že když zmáčknete tlačítko na pistoli hořáku, tak se nejdříve pustí ochranný plyn, potom podávaní drátu a až potom sv. proud do drátu. Dofuk je naopak, že když pustíte tlačítko na hořáku, nejdříve se vypne podávání drátu, potom až po chvilce sv. proud a nakonec až ochranný plyn.
5. Desku s elektronikou si můžete udělat samodomo, nebo koupit hotovou z nějaké profi svářečky typu Omi 165 apod.
6. Zemnící kabel máte zbytečně předimenzovaný. Stačila by i 16ka.

Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

#3 10-06-2014 16:51:49

Voitano
Člen

K tomu podavači -  úplně stačí pro zastavení zkratovat vinutí motoru- použij k tomu třeba přepínací kontakt relé. Mám jednokladkový s podobným motorem. Pokud budeš dělat regulaci otáček, já zavrhnul pwm regulaci (kvůli setvačnosti motoru a různým pazvukům při regulaci) a otáčky měním regulovatelným spínaným zdrojem (vyhlazené napětí), motor má sílu, už od 5V

Elektronik - lepič

#4 10-06-2014 20:15:54

bandi-p
Člen

atishajn napsal(a):

Co tak pouzit profi modul na to vyvinuty ? staci najst KTC 112 na www.omicron.sk a tam mas vsetky diely na stavbu domaceho CO2...

Zase skryta reklama...

#5 11-06-2014 06:42:31

bobobo
Člen

Na tomto foru jsou reklamy neskryté , zvykni si .

#6 11-06-2014 11:31:37

KMU1
Člen

Měď byla dřív levnější než polovodiče, paraelní spojení pomůže (jde o to, jestli se dominantně nehřeje primár a železo), KBPC 5010 tady nevyhoví, chce to něco lepšího.

#7 11-06-2014 11:42:44

pt.kbely
Člen

Trafo se středovou odbočkou – pokud je vinutí např 10mm2
Jednoduché vinutí, ztrátový výkon P=I*I*R
Vinutí se středovou odbočkou,  ztrátový výkon P=I*I*R (protože je vinutí zatíženo jen polovinu času, je efektivní průřez z hlediska oteplení vinutí 10*√2, tedy 14mm2, výkonová ztráta na celém vinutí sekundáru ale odpovídá průřezu 10mm2
Paralelní kombinace dvou vinutí, ztrátový výkon P=I*I*R/2. V tomto případě je průřez vinutí 2*10, tedy20mm2 a výkonová ztráta na vinutí je poloviční. To platí v případě, že jsou obě vinutí symetrická, tj. stejný počet závitů, stejná vzdálenost od jádra a od primáru. Pokud jsou sekundární cívky na sobě, má vrchní vinutí větší délku a tím i větší odpor vinutí, proudy pak nebudou stejné.
U klasického můstkového usměrňovače je ale dvojnásobný úbytek napětí (tedy i dvojnásobný ztrátový výkon) na diodách.
KBPC5010 má sice teoreticky 50A, ale moc bych mu nevěřil. S dobrým chladičem a 25A ale nemá problém.
Brzdění protiproudem bych nedělal, dost by to zatěžovalo zdroj, zvyšovala by se šance, že se drát zataví v průvlaku. Brzdění zkratováním je hodně účinné, může být i pomocí výkonového tranzistoru.
Je potřeba dát více věcí do souladu, např pokud se bude vypínat svařovací zdroj v návaznosti na poloze tlačítka hořáku, tak rychlost brzdění, velikost svářecího napětí (případně velikost napětí trafa naprázdno) a zásoba energie v kondenzátorech a v tlumivce jsou na sobě závilé. Tedy poladit to, aby pokud se necukne s rukou, se při puštění tlačítka nezatavil drát do sváru, ale na druhou stranu nedohořel oblouk až k průvlaku.

#8 11-06-2014 14:59:12

ppp
Člen

Vdaka za tipy a rady.

Kupovat hotovu RJ nechem, nemam rad krabickove riesenia, ktore nemozem upravit ak mi nevyhovuju a o ktorych neviem ako funguju (tym myslim presne a to uplne presne, nielen to co mi marketingac napise do manualu).

Brzdenie skratovanim ma vobec nenapadlo, to bude asi najlepsia cesta.

Vdaka za upozornenie na zladenie dohorenia drotu, brzdenia a odpojenia trafa. Budem sa s tym snazit vyhrat co najblizsie k dokonalosti wink.

Zemniaci kabel mam mozno predimenzovany ale bude aspon pouzitelny ked si zaobstaram niekedy nieco silnejsie. A ja radsej predimenzovane nez pod. wink

Aj preto som radsej isiel do stvrokladkoveho podavaca, lebo ak si raz budem stavat inu lepsiu zvaracku tak sa moze zist. Vosiel sa bez problemov. S 5kg cievkou.

Trafo ma sekundare na sebe. Primar neviem ci hreje ale na sekundari na vrchu sa da ledva udrzat ruka a tepelna poistka snima sekundar, je na nom doslova prilepena. Jadro sa takmer nehreje, povedal by som ze skor je ohriate od vinutia.

Usmernovac KBPC som myslel viac kusov v paralelnej prevadzke. Su lacnejsie nez nahradne diody do zvaracky, takze si ich mozem dovolit napchat tolko kolko sa fyzicky vojde. Len ci nema nejake nepekne vlastnosti. Pre invertor by boli asi pomale ale pre 50Hz by stacit mohli. A s chladenim si velku hlavu nerobim, terajsie diody hreju tak ze necitim na ich 2ks 10x10cm hlinikovej doske, ktora tvori ich chladic, ziadne ohriatie.

A ste jedna vec. Je lepsie spinat trafo mechanickym alebo polovodicovym rele? Je mi jasne ze mechanika ma vyhodu pri dlhych intervaloch, polovodic pri malych ale toto su take stredne dlhe intervaly.

Editoval ppp (11-06-2014 15:00:22)

#9 11-06-2014 15:16:59

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna

ppp napsal(a):

Usmernovac KBPC som myslel viac kusov v paralelnej prevadzke. Su lacnejsie nez nahradne diody do zvaracky, takze si ich mozem dovolit napchat tolko kolko sa fyzicky vojde. Len ci nema nejake nepekne vlastnosti.

S těmito můstky paralelně řazenými nemám dobré zkušenosti, se čtyřmi a pak i se šesti fungoval usměrňovač spolehlivě jen do 100A. Při 120A se začaly můstky prostřelovat. Myslím tím nastavený svařovací proud 120A, při zkratu elektrodou tam teče cca 150A.

Editoval Zdenek11 (11-06-2014 15:34:56)

#10 11-06-2014 20:25:24

spectrista
Člen

Skoro bych vám stavbu ŘJ s jednočipem nedoporučoval, je to promarněný čas hlavně díky psaní firmwaru. Úloha obsluhy MIG/MAG svářečky vede na stavový automat (umíte ho naprogramovat?)

Osobně mám následujicí časování po stisku tlačítka hořáku
-puštění plynu
-100 ms čekání
-sepnutí relé sofstartu
-100 ms čekání
-sepnutí relé "hardstartu"
-puštění posuvu
-čekání na puštění tlačítka hořáku

po deaktivaci tlačítka hořáku mám následujicí sekvenci
-zastavení posuvu
-čekání 300ms (nebrzdím motor, stačí počkat až se zastaví)
-vypnu relé sofstartu i "hardstartu" (tím zhasnu oblouk)
-čekání 500ms
-vypnutí plynu

do toho ještě periodicky vyčítám stav AD převodníku a odesílám ho na PWM výstup kterým ovládám motor podavače

Jenže je v tom háček který jsem už naznačil - je třeba mít celou sekvenci dokonale promyšlenou a naprogramovanou. Já když například zmáčknu tlačítko hořáku jen na okamžik, tak se pustí plyn, ale je zbytečné aby sekvence dál pokračovala (když už je tlačítko puštěné) a plyn se zavře znova se čeká na zmáčknutí tlačítka.
A nebo jiný případ je, že pustíte tlačítko hořáku protože chcete ukončit svar. Tak se podle výše popsané sekvence vypne posuv a čeká se 300ms. Jenže když se teď znova rozhodnete zmáčknout tlačítko na hořáku aniž by bylo vypršené čekání, tak ŘJ musí hned zase pustit posuv a tím i začít zase svařovat a né že proběhne vypínací sekvence až do konce a na to se spustí startovací sekvence.

#11 11-06-2014 22:27:35

ppp
Člen

spectrista - dakujem za presny popis, budem sa nim s dovolenim inspirovat.
Naprogramovat jednocip mi nepripada tazke. A to aj s odladenim uplne vsetkych vetiev, aj ked aj tak sa urcite nejaka chybicka vzdy presmykne, pretoze niektora kombinacia sa prejavi az pri X-tom dalsom prechode sluckou. Horsie je to u mna uz s navrhom "pekneho" plosneho spoja (nemam rad ked je okolo suciastok pusto aj ked nemusi, teda ked je plosny spoj 10x vacsi ako musi naozaj byt) a najma s analogovou castou, kedze som len amater a elektroniku som nestudoval. Len ked uz nevyhnutne nieco potrebujem nastudovat tak bud siahnem po knizke alebo googli.
Keby som mal nieco take spravit z 555 alebo inych zakladnych logickych obodov ako je v niektorych clankoch na svarinfe tak neskoncim ani do dochodku smile, ale krasa jednocipu je to, ze akykolvek zly navrh staci len preprogramovat a netreba menit zapojenie, alebo len minimalne.
V podstate som si stavovy automat aj ked bez vacsej logiky robil na ovladanie otvarania brany. Mam dvojkridlovu branu, so zamkom uprostred a este klasickou hasprou do patky a na ake kombinacie je tam potrebne mysliet to by jeden neveril. Bez jednocipu by to nebolo ani mozne spravit.
Ono napisat kod je lahke, to je za par hodin aj s opravami preklepov, ale premysliet navrh je tazsie a nasledne ladenie je omnoho zdlhavejsie.

#12 11-06-2014 22:32:15

ppp
Člen

Zdenek11 - hmm dik, takze predsa len nie su na to vhodne. Takze zapojenie trafa necham zatial tak.

#13 12-06-2014 07:04:17

spectrista
Člen

Můžu vám poslat hlavní programovou smyčka napsanou v jazyce C která respektuje všechny stavy vzniklé při svařování (používám CodeVision pro programování AVR). A pro inspiraci přikládám foto mé ŘJ. Využil jsem smíšené montáže a díky tomu DPS vyšla bez propojek
http://svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/4279_rj1.jpg
http://svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/4279_rj2.jpg

#14 12-06-2014 08:22:21

ppp
Člen

Dakujem netreba, ja radsej assembler. A k tomu kopu komentarov, takze to vyzera skor ako slovencina. smile
Hadam spravne ze vykonovy rezistor na doske je softstart a a/d prevodnik pouzivate na snimanie potenciometru nastavenia rychlosti podavania?
Mne treba obvykle 4 prepojky, lebo pre istotu nechavam na doske aj programovaci konektor a s nim to proste nevyjde ak chcem vylucit tenucke a/alebo dlhocizne spoje.

#15 12-06-2014 09:03:48

pt.kbely
Člen

Pokud krátce stisknu tlačítko hořáku, předfuk (řešený 556)  0,5s se dokončí, motor podavače se nerozeběhne. 4 krátké stisky používám vždy před prvním svářením k vytlačení vzduchu ze čtyřmetrového přívodu hořáku, kromě toho mohu zkontrolovat, jaké napětí dává invertor.
Při uvolnění tlačítka hořáku motor ihned brzdím, chod invertoru je prodloužen o cca 0,2s (dané vybitím kapacity). Oblouk zhasne, když se spotřebuje energie uložená ve výstupní kapacitě a tlumivce. Dofuk (řešený 556), volitelná doba potenciometrem 0,5s až 5s. Zatím jsem použil vždy pouze 0,5s.

#16 12-06-2014 19:30:09

spectrista
Člen

ppp napsal(a):

Dakujem netreba, ja radsej assembler. A k tomu kopu komentarov, takze to vyzera skor ako slovencina. smile
Hadam spravne ze vykonovy rezistor na doske je softstart a a/d prevodnik pouzivate na snimanie potenciometru nastavenia rychlosti podavania?
Mne treba obvykle 4 prepojky, lebo pre istotu nechavam na doske aj programovaci konektor a s nim to proste nevyjde ak chcem vylucit tenucke a/alebo dlhocizne spoje.

Nech sa páčí assembler, taky jsem v něm programoval AVRka, ale bylo to zdlouhavé. Výkonový rezistor je skutečně součástí softstartu (svařuji převážně na jističi 10A, charakteristika "B" a nikdy ještě nespadnul. Bez softstartu jistič 16A, char. "B" padal). Umístil jsem ho raději mimo DPS (kdyby se softstart kousl, tak odpor shoří a s ním by prohořela i DPS). Potenciometrem se reguluje rychlost posuvu skrze 10bitový AD převodník a 8bitový PWM výstup. Použil jsem prachotěsný potenciometr. Dva sešroubované (viklaly se) MOSFETy slouží pro buzení motoru a ventilu plynu.
Původně jsem taky chtěl na desce nechat programovací konektor, ale nemohl bych pak použít uP v pouzdře DIL8, DPS by vyšla složitější a větší. Nepřijde vám nakonec představa svářečky napojené na PC komická? Tak jsem uP osadil do patice a v případě potřeby ho vyloupnu a přeprogramuji na stole v programátoru.

#17 12-06-2014 19:54:08

pavol.sk
Člen
Místo: Stredné Slovensko

ta doska riadenia vypada ako profi vyrobok,pekna praca

#18 12-06-2014 20:14:20

ppp
Člen

Ved blbnut s notebookom pri brane aby som jej dohovoril musel tiez vyzerat vselijako, ale dolezita je ta uzivatelska pritulnost, ked mi staci odladit program na pc, nahrat na ntbk a utekat s ntbk ku zvaracke/brane/... smile
wifi, modry zub alebo usb port na zvaracke zase nemienit robit smile.

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla