SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
RASdva3 napsal(a):
Zdravím ?nevíte někdo co je to za drát a k čemu nebo spíš na co ,da se to použít na obyč co2 ? díky
..... http://rasdva3.rajce.idnes.cz/nastenka
tipoval by som to na pocinovany viazacsky drot... http://goo.gl/Dd6GNk takto navinuty drot by som do masiny asi nedaval..
Editoval vyrobca (19-04-2014 16:22:31)
Takhle škaredě navinutý drát, ale klasický poměděný na cívce 5kg mi kdysy přivezl garážsoused z polska. Jelkož mám mašinku s malým plastovým podavačem, měl často problémy to utáhnout, protože jsou kolikrát závity přes a je potřeba větší síly.
Ano, je to pocínovaný drát, výrobce bohužel neznám, ale to vinutí je totál-bruntál..
Běžně používaný vázačský drát používaný v panelárnách a na stavbách na sváření rozhodně ne (špatné složení + měkký)
No cínovaný drát na stavbách jsem ještě neviděl . Znáš cenové relace podobného zboží ? Leda by ho někdo někde ukrad .
bobobo: Ale troufám si říct, že bude rozhodně lepší než Kowax. :-D U nás se s tím nedalo svařovat. Očividně jsou si vědomi špatné kvality, když je na jedné krabici YH50-6, na druhé krabici ZD50-6 a na poslední krabici HTW-50. Pokud 3 různé fabriky vyrábí jeden produkt, tak to už o něčem svědčí..
u nas v praci používame italsky drat inefil.. svaří se snim dobře kvalita dobra tak jako byvala u esabu když se vyraběl v evropě..
Editoval alll (17-05-2014 23:50:21)
Co to meleš alle . Kdyby jsi jel někdy kolem vamberka tak uvidíš z kruháče velkou fabriku , kde se nevyrábí nic jiného než COdrát . A to jak poměděný , tak jen černý . V horní fabrice vyrábí dráty speciál a nerez . Mimoto je tam i provoz vyrábějící trubičku . Na všech vratech máš ESAB .
bobobo: Někteří lidé si pletou evropský a čínský Esab. Evropský se jmenuje ESAB OK 12.51 a je ve žluté krabici (i když je pravda, že ta kvalita je skutečně trochu jinde než před cca 5 lety). Ten čínský se jmenuje ESAB WELD G3Si1 a je v hnědé krabici, bez schválení a s rapidně horší kvalitou. Ale na krabici je Esab a to je pro některé podstatné. Spousta lidí hledí jen na značku a pak míchají jablka s hruškami, viz.Alll.
Nedávno jsem viděl v obchodě se svářecí technikou drát ESAB v hnědé krabici. To je tedy šunt od žlutých? Já myslel že je to značka ESAB, ale mají nové krabice. Tak i zde už žlutí podvrhují?
Ano, je to čínská produkce. Mimochodem, na krabici je to uvedeno, ale dnes to nikdo nečte. Proto ty zmatky a hádky, když jeden na Esab nadává a druhý jej vychvaluje - většinou každý píše o jiném produktu a neví o tom..
Což je poměrně špatná vizitka pro Esab, protože produkty jsou si dost podobné .. a jakmile se někdo sekne, tak rázem svařuje s drátem, který nemá žádné schválení, nic, jen CE.
Těch drátů jsme zkusili XYZ, na trhu je doslova přetlak, ale existuje jen hrstka výjimečných, kde je vedle výborné ceny i výborná kvalita - když se nebavím o evropském Esabu za 40-50 Kč-kg.
V jednom obchodě mi nabízeli právě ten origo ve žluté krabici za hodně vysokou cenu. Pak v jiném obchodě mi právě ukazovali taky Esab, ale hnědou krabici, ale zase naopak cena dost nízká, tak jsem si říkal, že by tak zlevnili už i ESAB? Vím jenom, že si musím dávat pozor na Huatong, ten má širší cívky a nedám je do svářečky. Jinak zatím vše OK.
Ano, HTW jsou o něco málo širší a občas než člověk rozbalí krabici a dostane se k drátu, tak má pěkně zelené ruce :-D
Kvalita drátu je docela relativní pojem, protože záleží na mnoha proměnných = typ svářečky, plynu, či typ a úroveň samotného svářeče. Pro nás v práci je evropský Esab za zmiňovanou cenu příliš drahý a vše ostatní bylo jednou dobré, podruhé horší nebo lepší a potřetí hodně špatné (typická Čína).
Už ale více jak rok bereme ten Aweld a kvalita je dost dobrá a hlavně stabilní. Vinutí je skutečně přesné, kalibrace je taky dobrá a sváry vypadají dobře i pod RTG. V této cenové relaci jsme zatím neměli nic lepšího.
Dříve jsme brali i italské dráty, ale v poslední době šla buď cena rapidně nahoru, nebo kvalita rapidně dolů (že by důsledek krize?). Toť má tečka v diskusi o svařovacím drátu. Jakmile se něco změní nebo natrefíme na něco lepšího za stejné ceny, tak se rád opět ukážu. ;-)
Editoval JANO71 (24-05-2014 22:31:55)
Zdravím mam blbý dotaz na drátu sidergas S6 je oznaceni pouze G 42 4 M21 3Si1 znamena to ze s dratem mohu svaret jen pod směsí (M21) třeba esab 12.50 ma označení G 38 2 C1 3Si1 , G 42 4 M21 3Si1
děkuji Majk
Trošku oživím tuto téma. Má někdo zkušenosti s tímto drátem ? A jaký to vlastně je drát (pro jaké sváření - pevnostní konstrukce, klasický univerzál...) a výrobce? Podle CE (china export) půjde o čínu.
Podle stařičkého označení drátu podle DIN jako SG2 (G3Si1) se jedná o drát pro běžné svařování nelegovaných nebo nízkolegovaných ocelí. Označení stejného drátu např. od firmy ESAB je OK AUTROD 12.50 . Doporučené ochranné plyny M21, C1.
jirkati: díky za odpověď. Máme teď možnost tyto dráty mít do práce za rozumnou cenu a tak jsem chtěl vědět, zda to má smysl vůbec zkoušet... Jinak balení je krom této nálepky obyčejný lepenkový papír bez jakéhokoliv dalšího potisku - tak jak je na fotce... Máme tento jeden balík na vyzkoušení. Takže s ním můžu bez obav svařit rámy na pochůzné plošiny strojů? Nerad bych aby to pak ve výsledku díky drátu dopadlo nějak špatně...
je to klasika drát G3si1 s mezí kluzu 420N/mm2
Měl jsem drát v nahnědlé krabici na vyzkoušení.
Velikost i kresba svaru byla normální,ale tvrzená špička odešla moc rychle.
Tak jsem dneska nahodil ten zkušební drát "Drak wire". No, žádný zázrak. Podle drátu, který normálně používáme, tak víc kuličkuje (přehozeno za provozu při stejném nastavení svářečky). Taky bych řekl, že má horší rozlévání lázně - sváry byly víc převýšené než z předchozího drátu. Vzhledem k ceně je dobrý možná pro domácí použití, jinak bych řekl, že do "ostrého provozu" se moc nehodí...
za mě OK Aristorod 12.51, pokud levněji pak asi ten Kowax viz. výše. U Kowaxu se nám zdá že se z něj uvolňuje více prvků tvořících sklovinu než u Esabu. ale vaří minimálně srovnatelně.
Sklovina - sklíčka - na MAG sváru mají zcela prozaickou příčinu. Přídavné materiály pro metodu MAG jsou vždy dotovány křemíkem - Si. Dotace Si zajišťuje tzv. tvarovou paměť, tedy drát si "pamatuje", že má být po odvinutí z cívky nebo ze sudu rovný, aby z průvlaku (z hubice) vycházel drát bez nějakého kroucení.
Křemík ale musí mít čas z taveniny vybublat a z povrchu sváru se odpařit. Tvoří na povrchu sváru loužičky a měl by dostat dostatek času na odpaření. To mu ale často blbě nastavenými svařovacími parametry - hlavně pospícháním při svařování - nedopřejeme a křemík ztuhne ve tvaru sklíček na povrchu sváru. Pokud má být svár následně lakován musí sklíčka pryč, protože na povrchu nijak výrazně nedrží a při přípravě před lakováním se pod ně dostanou oplachy. Při sušení laku se pak sklíčka parou z oplachů odchlípnou jak šupiny na šiškách. Všimněte si, že na svárech s minimálním převýšením se sklíčka prakticky nedělají.
Z hlediska chemie bych to trošku poopravil, jirkati. Jelikož se hovoří o MAG metodě, je de-facto použito určité procento reaktivního plynu v ochr. směsi, takže dochází m.j. k reakci mezi křemíkem a kyslíkem ke vzniku SiO2.To jsou ty loužičky skla na povrchu svaru. Pokud nestačí Si reagovat jeho výpar se projeví černým zakouřením kolem svaru. Jinak naprosto souhlas.