SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#51 28-12-2013 15:48:57

pt.kbely
Člen
Registrovaný: 26-12-2011
Příspěvky: 885

Re: HF a zváracie trafo

Tak se do Juggernaulta všichni pusťte a „dejte mu, co se do něj vejde".
Famater sem nezištně hodil odkaz na plnírnu.cz, jako alternativu k jiným známějším dodavatelům plynů pro TIG metodu. A Juggernault reagoval na tu plnírnu.cz. Dal rovněž nezištně varování, že není všechno zlato, co se třpytí - tedy, že když koupil v plnírně.cz mix pro MAG, tak s tím nebyl spokojený. Pravděpodobně by v plnírně.cz už asi nic nekoupil.
Pokud by teda dal svůj příspěvek do jiné diskuze, tak by případní zájemci o plyn nemuseli ty dvě diskuze číst a spojit si je. Podezírat ho, že svařuje poprvé v životě, (nebo že si zapomněl otevřít plyn aj.) při tom množství zařízení, co má uvedeno pod čarou, to by mně teda nenapadlo.

Pokud vím, tak potápěči používají pro malé hloubky stlačený vzduch, pro větší hloubky směs kyslíku a argonu. Čistý kyslík není zdravý, dusík ve větších hloubkách dělá problémy.

Editoval pt.kbely (28-12-2013 15:54:39)

Offline

 

#52 08-04-2014 23:12:14

senior
Člen
Registrovaný: 14-10-2011
Příspěvky: 1364

Re: HF a zváracie trafo

Toto téma je asi už na furt uzavreté, ale aj tak mi to nedá aby som sa sem nevrátil. Cítim totiž potrebu sa ospravedlniť za moje neúmyselné zavádzanie ohľadom použitia elektrolytických kondenzátorov pri AC zváraní ako to uviedol marekm v príspevku 15.12.2013 14:32:48. Tam spochybňujem možnosť použitia spomínaných elektrolyt. kondenzátorov, dokonca  predpovedám ich explóziu. Následne zusky uviedol časť schémy profi zariadenia, kde takéto zapojenie funguje. Ako je to teda. To že ak sa elektrolytmi preháňa striedavý prúd, tie kondíky nutne vybuchnú. Za tým si stojím. To že aj profi zariadenia sa takto konštruovali, je tiež fakt. Už vtedy som vyslovil názor, že musí v týchto zariadeniach ísť o superpozíciu jednosmernej a striedavej zložky až že úplná schéma by celú vec objasnila. Je to pravda iba polovičná. Superpozícia tam je, ale v schéme ju nenájdete. V skutočnosti je to tak, že pri zváraní hliníka, ako nízkotaviteľného materiálu sa pomerne silne uplatňuje usmerňovací účinok oblúka. Je to podobný jav, ako sa voľakedy, keď neexistovali polovodiče, používali ortuťové úsmerňovače pre výkonové jednosmerné zariadenia. Ten účinok  pri zváraní Al je taký silný, že buď takmer, alebo aj úplne znemožní zváranie. AC prúd je deformovaný silne asymetricky, avšak v opačnom garde ako je potrebné, alebo dokonca nemusí dôjsť pri druhej polvlne k zapáleniu oblúka. Tento dej je opísaný aj v publikácii "Transformátory pro obloukové svařování" str. 45 - 47, ktorá sa nachádza aj v sekcii "Na stiahnutie".
Takže sa ešte rád ospravedlňujem za prípadné uvedenie do omylu niektorých účastníkov konferencie, ale tiež upozorňujem, že prípadné použitie takto koštruovaného zariadenia na iné účely ako je zváranie a tiež na zváranie iných materiálov ako hliník, bude mať fatálne následky minimálne na zváračku.

Offline

 

#53 09-04-2014 04:29:59

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4478

Re: HF a zváracie trafo

Hm, už to tady bylo párkrát napsáno. Běžné elektrolytické kondenzátory , určené k  vyhlazování napětí za usměrňovači snesou dle datasheetů trvalý průchozí střídavý proud maximálně pár jednotek ampér na milifarad kapacity. Nárazově, třeba při nouzovém vybití kondenzátoru zkratem nebo při krytí výpadku sítě o velikosti maximálně pár period  snesou mnoho ampér, ale trvale ne.
Ovšem v tomto předepsaném režimu mají životnost desítky až stovky tisíc provozních hodin.
Pokud se zapojí za usměrňovač svářecího trafa, jejich životnost se radikálně zkrátí. Dopředu se nikdy neví, jak moc. Jestli na minuty provozu, potom nevyhoví a při prvním svařování bouchnou. Anebo na 10  nebo i 50 hodin , vedle rezerv těch kondenzátoru asi hodně závisí na konkrétní svářečce a režimu svařování. V takovém případě u svářeče amatéra, který svařuje jen občas, vyhoví, vydrží tam hezkých pár let.

Offline

 

#54 09-04-2014 08:31:18

senior
Člen
Registrovaný: 14-10-2011
Příspěvky: 1364

Re: HF a zváracie trafo

2 Radim. Asi sme sa nepochopili. V uvedenom prípade prechádza síce striedavý prúd cez kondenzátory, ale vďaka spomenutej superpozícii nedochádza k ich prepolovaniu, teda v ideálnom prípade. Je to nejak tak, že v jednej polperióde sa nabijú, v druhej sa vybijú, niečo ako pri nabíjaní a vybíjaní akumulátora. Tie kondenzátory nie sú zapojené ako integračný člen za nejakým usmerňovačom, ale ako derivačný, ktorým prechádza hlavný zvárací prúd.

Offline

 

#55 09-04-2014 09:55:02

pt.kbely
Člen
Registrovaný: 26-12-2011
Příspěvky: 885

Re: HF a zváracie trafo

Senior jste dobrý, že jste toto objevil, knížku sice mám strašně dlouho, tuto kapitolu jsem ale nečetl, nebo si to už nepamatuji. Tímto by se dalo vysvětlit, proč ty kondenzátory můžou přežít delší dobu. Ale jak by výrobce mohl spoléhat na to, že to uživatel nezapomene přehodit a s těmi kondenzátory nezačne svářet něco jiného než hliník? Snad jedině díky dostatečně pevnému krytu, který bude pro tuto konstrukci nezbytný.  Když vidím větší nabitý kondenzátor, mám k tomu respekt, i když je tam jen stejnosměrné napětí.
Ale asi větší průser jsou bouchající akumulátory v mobilech, je jich podstatně víc, tedy větší pravděpodobnost a navíc ten kryt to nemůže zvládnout a taky se dá předpokládat těsnější kontakt.

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče