SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Po zhruba 3 rokoch hobby pouzivania na karosarinu som zistil, ze rele na doske ma dost vypalene kontakty. Tu na fore som sa docital, ze by bolo mozne ho nahradit Finder-om 40.61 12V. Viete mi niekto povedat, aka asi bude jeho zivotnost, kedze to povodne cinske rele je na 4OA a tu niekde odporucany Finder je podla datasheetu na 16A / 30A v spicke? Viete mi pripadne poradit nejaky KONKRETNY, odolnejsi ekvivalent povodneho rele? Mozno som blby, ale nic vyhovujuce sa mi nedari najst a vzhladom k uzitkovej hodnote tejto "zvaracky" do nej nechcem vrazat moc penazi a casom radsej kupit nieco ine (Omi / For mig).
Ono sa ti to relé nevyplatí ani vymieňať keď už tak tak si zožeň dáky stykač na 12V cievku a zapoj ho miesto relé a aj sa ti tá zváračka odvďačí.
Nebo to relé vyměnit za kvalitnější, i to finder bude stačit a k tomu paralelně zapojit stykač. Osobně si ale myslím, že u svářečky GUDE nebude relé na 40A, ale možná se pletu.
jdeto vyřešit i jinak přídavne trafo+ stykač jěšte jsem tohle zapojení spuvodní řídicí deskou nedelal, vždy to byla přestavba z jinou řídící deskou a stykačem a jinymi proprietami..
Problém som nakoniec vyriešil výmenou relé za stykač. Fungovalo to dobre, ale
Rozsypal sa mi prepínač, takže bol trvale zapnutý na najvyšší stupeň. Zvárať sa s tým dalo, tak som výmenu prepínača riešil až keď som dorobil garáž. Menil som ho za rovnaký, objednaný od predajcu Gude, všetko som si priebežne nafotil a skladal podľa fotiek.
Včera som zváračku po mesiaci zapol. Po zapnutí a prepnutí na ktorýkoľvek stupeň sa rozbehne ventilátor a hneď rozsvietia kontrolky napájania aj prehriatia.
Po stlačení tlačítka na horáku stykač normálne zopne, ale nejde posuv a zváračka nezvára. Na reguláciu posuvu potenciometrom nereaguje.
Čidlo tepelnej ochrany som premeral (0,7 ohmu), odpojil a zapojil konektory od neho na priamo - kontrolka svieti stále a nejde posuv, ani napätie na horák. Transformátor, tlmivka aj usmerňovač sú úplne studené.
Po úplnom odpojení kontrolky ( - z prepínača a + od dosky) a zapojení dosky na priamo, s úplne vyradeným čídlom tepelnej ochrany, posuv nejde a napätie na horáku stále nie je.
Po stlačení tlačítka na horáku stykač zopne a na výstupe z neho je +230V. Bez stlačeného tlačítka na výstupe stykača napätie nie je.
Spoj výstupu zo stykača a vodiča z transformátora je v poriadku a vodič zjavne nie je nikde zlomený.
Pri ktoromkoľvek stupní je na výstupe z usmerňovača (na skrutkách, z ktorých je ťahané napájanie posuvu) cca 1,5V, po stlačení tlačítka horáku klesne napätie na 0,3V.
Diódy na usmerňovači som meral a sú v poriadku (aspoň podľa 2 rôznych multimetrov).
Na DPS regulácie posuvu sú obe poistky v poriadku.
Na výstupných kontaktoch na podávač na DPS je 0V bez ohľadu na zmenu rýchlosti posuvu, pri stlačenom aj uvoľnenom tlačítku na horáku. Odpor na kontaktoch sa pri otáčaní potenciometra regulácie posuvu plynule mení.
Malé trafo na DPS má na výstupe cca 16V.
Na doske na prvý pohľad nie je nič spálené - cestičky ani súčiastky. Okrem transformátora a poistiek som na DPS nič iné nemeral.
Všetky vodiče z prepínača stupňov som znova odpojil a pripojil. Bez zmeny.
Po odpojení vodiča zváracieho trafa od stykača a zapnutí zváračky som na tomto vodiči nameral +230V bez ohľadu na zvolený výkonový stupeň. Druhý koniec tohto vinutia je zapojený na 1. spínaný stupeň na prepínači.
Všetky odbočky som "prepípal" multimetrom. Odpor som nemeral.
Pri prepínaní stupňov sa stupne prepínajú postupne všetky.
Vedel by mi niekto poradiť čo s tým? Ale poprosím o reálne rady, nie typu hoď to do koša a kúp niečo iné, prípadne kúp novú DPS. Nie som síce elektrikár, ale za zvárača ani automechanika som sa tiež nevyučil a vcelku mi to ide...
Spoj výstupu zo stykača a vodiča z transformátora je v poriadku a vodič zjavne nie je nikde zlomený.
Trafo je napojené přímo ze stykače? To je nějaké divné. Jak a kam jsou tedy napojené vodiče z přepínače výkonu, který jsi měnil?
Cesta proudu by měla být: přívodní kabel -> hlavní vypínač-> stykač -> vsup přepínače výkonu -> jednotlivé výstupy přepínače výkonu na příslušné odbočky primáru trafa. Jenomže teď se dívám, že tam není samostatný síťový vypínač, ale je tam kombinovaný s přepínačem výkonu.
Tady to kolega řešil samostatným hlavním vypínačem:
http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic … 55&p=1
Jak to čtu tan vaš román tak mi to připada na nezapojeny přívod tepelne pojistky na trafu prote vam tam nejde štava do primaru svařeciho trafa... jednoducha pomoc skontrolovat drat vedoucí na tepelnou ochranu ze stykače přes tepelnou na začatek vinutí primaru svařecího trafa v tom je cela zavada proč nejede posuv dratu u teto svařečky_je napajen ze svarovacího napetí.. teřeba moji domenku někdo vyvráti ze zdejších, ale mi to tak prijde kontrolka tepelne ochrany svíti vzdy když je nejakym spusobem přerušen přívod proudu na primarni vinutí...... z me skušenosti u těchto svařeček hoby při těch přestavbách jsem se tím už setkal... at jeto gude či einhell ajine levne stroje stejneho ražení ktere mou razantní přestavbou prošly a fungují..
Editoval alll (06-01-2014 22:38:21)
tomvec: Original tam bolo : privodny kabel - prepinac - tepelna poistka - DPS
Ak sa nemylim, na DPS ide na vstup do spinacieho rele (nahradene stykacom), na maly trafak napajania dosky, z neho na tlacitko horaku a po jeho zopnuti je zopnute rele spinania zvaracieho trafa a spusteny posuv. Jedina uprava bola vyhodenie spaleneho cinskeho rele spinania trafa, vutiahnutie kablov od DPS a nahodenie stykaca. Inak je vserko tak, ako bolo.
alll: tepelna poistka zapojena je. A skusal som ju aj obist, ale bez vysledku. Od stykaca na primar stava ide
Teď je se díval na nějaké fotky, už je mi to jasné, jak to vede.
Závada čiastočne odstránená.
Súdruhovia z Číny buď zmenili vnútorné usporiadanie prepínača, alebo ho zle poskladali. Stačilo prehodiť fázu a nulák na vstupe a to isté na výstupe.
Takže jedna strana primárneho vinutia bola pripojená na fázu od stykača a druhá strana na fázu na vypínači.
Už to konečne zvára tak, ako by malo, ale kontrolka tepelnej ochrany svieti stále. Máte niekto nápad čo s tým?
chce to vyskoušet ji přepojit nekam jinam podle nejakych obrazku co se tu vyskytují a rozpojit přívod tepelne pojistky pak by měla svítit... je špatně připojena...
Ta kontrolka sa rozsvieti stale. Ci je pripojena, alebo odpojena a spojene len kable k nej. A podla toho, co som nasiel tu na fore, by mala byt v poriadku (niekto tu uvadzal odpor pri dobrej do 1 ohmu a moja dava 0,7). Tak uz fakt neviem. Napajanie mi neodstavuje, len mi lezie na nervy, ze sustavne svieti
daniel1984 napsal(a):
Ta kontrolka sa rozsvieti stale. Ci je pripojena, alebo odpojena a spojene len kable k nej. A podla toho, co som nasiel tu na fore, by mala byt v poriadku (niekto tu uvadzal odpor pri dobrej do 1 ohmu a moja dava 0,7). Tak uz fakt neviem. Napajanie mi neodstavuje, len mi lezie na nervy, ze sustavne svieti
Nie je ta tepelná poistka u tejto zváračky len ne signalizáciu prehriatia?.V tom prípade asi má byt za studena rozpojená(max odpor).Keď sa zohreje,tak zopne kontrolku.
hrmil: Ide cez nu napajanie od hlavneho vypinaca na dosku, stykac a trafo
mě kontrolky svitila dycky při přerušeni obvodu tepelne pojistky moje svařečka cojsem mel předtím einhell bt-gw 170 takhle fungovala přehřatou jsem ji za provozu měl skoro furt už byla po předělavce pri jdnom hodně dlouhym svaru se zakouřilo z trafa abylo to..
daniel1984 napsal(a):
hrmil: Ide cez nu napajanie od hlavneho vypinaca na dosku, stykac a trafo
Nevidel som schému zapojenia,tak to bola len úvaha.
A další věc dneska byl zamnou znamej koupil si nekde novy trafo do ceočka jedno fazovy z polska jako nahradní díl svařeček bester a tak se mě ptal čím ma přichytit tepelnou pojistku k vinutí spíš prilepit jakou hmotou, určite něko ví čím ja jsem to řešil u svyho stroje tavkou, ale moc se mito nezdá že to vydrží vetší tepelnou zátež...
Chcelo by to vysledovať ako je spínaná kontrolka prehriatia.Čo ju spína ,relé?, tranzistor?Pred rozsypaním toho vypínača tá kontrolka nesvietila?
Editoval hrmil (08-01-2014 23:16:20)
alll napsal(a):
A další věc dneska byl zamnou znamej koupil si nekde novy trafo do ceočka jedno fazovy z polska jako nahradní díl svařeček bester a tak se mě ptal čím ma přichytit tepelnou pojistku k vinutí spíš prilepit jakou hmotou, určite něko ví čím ja jsem to řešil u svyho stroje tavkou, ale moc se mito nezdá že to vydrží vetší tepelnou zátež...
Videl som prilepenú poistku na vinití,ale zdá sa Mi že bola prilepená nejakým silikónom.Tá tavná tyčinka teplom mäkne.Je otázne pri akej teplote sa stane tekutou.Ja som skúšal tyčinku a tá sa dala pri 100 stupňoch roztierať ako med.Asi existujú tie tyčinky aj z rôznou taviacou teplotou.
alll napsal(a):
chce to vyskoušet ji přepojit nekam jinam podle nejakych obrazku co se tu vyskytují a rozpojit přívod tepelne pojistky pak by měla svítit... je špatně připojena...
Po pozornejšom prečítaní tohto vlákna má All asi pravdu,je špatne zapojená .
Mám doma požičanú Gude 155/4 možno je to podobné zapojenie ak by bol záujem môžem, sa na to pozrieť.
Editoval hrmil (09-01-2014 10:30:48)
Tato svářečka je varobena tak že posuv drátu je přerušován nevím z jakého důvodu. Má to špatný vliv na provádění sváru i jeho kvalitu.
Jak se dá přerušování zrušit ? gustav.p@seznam.cz
bolo to tu uz niekde na fore podrobne opisovane...treba napajat podavac zo samostatneho transformatoru
Gusta: jak jsme již spolu hovořili (v pátek jste mi volal do servisu), pracuji na nové řídící jednotce se samostatným transformátorkem a PWM řízením s vysokou frekvencí. Koncem příštího týdne (v pátek) by mohla být hotová (jen čekám na plošný spoj z výroby a pár součástek) a poslal bych Vám mailem video, jak to funguje + cenový návrh.
DCH