SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 18-12-2008 19:34:40

soban
Člen
Místo: Olomouc
Registrovaný: 09-11-2008
Příspěvky: 76

Čím pájet měděné trubky.

Potřebuji v létě pospravovat topení a budu muset přívody udělat nové k radiátorům (staré byly železné šroubované) tak jsem si řekl že nejednoduší z mědi a tak jsem si o tom něco zjistil, ale praxe žádná (letoval a pájel jsem pouze elektrické věci a krabičky) no a tak potřebuji poradit jaký hořáček si koupit na to topení, a na co dát při koupi pozor.

Offline

 

#2 19-12-2008 13:54:31

roman
Člen
Registrovaný: 19-10-2008
Příspěvky: 48

Re: Čím pájet měděné trubky.

Tak nevím kolik jsi toho zapájel jako kutikl nebo elektrikář?Na pájení měděných trubek je potřeba použít:

1.Nekovovou čistící žínku pro odstranění nečistot především oxidu mědi.
2.Pájecí pastu pro měkké pájení.Vše pracuje na principu kapilarity.Pájecí spára musí být stejnoměrná a úzká tak, aby byla možná vzlínavost (kapilarita) a pájka pronikla do kapilární mezery i přes gravitační sílu.
3.Samotnou měk. pájku na bázi cínu s příměsí mědi nebo stříbra třeba Sn97Cu3 nebo Sn97Ag3 a nebo také tvrdou pokud jsou trubky uloženy v potěru.Vše je podle materiálu, který budeš pájet a také na jaké teploty bude materiál v provozu ohřátý případně ochlazený.
4.Hořáček je nejlepší z nějaké sady.Vyrábí se celá řada těchto hořáčků pro topenáře a instalatéry a mají mnoho nástavců od úzkých až třeba po ploché na opalování barvy z oken.Využiješ pak i jinde.
Já být tebou tak zajdu do specializované prodejny vodo-topo u vás a tam ti odborníci určitě poradí.

Editoval roman (19-12-2008 13:59:49)

Offline

 

#3 19-12-2008 15:23:39

soban
Člen
Místo: Olomouc
Registrovaný: 09-11-2008
Příspěvky: 76

Re: Čím pájet měděné trubky.

Jasně že jsem si něco přečetl a samotné provedení mě je jasné jak tvrdé tak měké - v tomto není problém.

Problém je v tom že co jsem koukal zatím po internetu tak některé hořáčky jdou do několika tisíc + různé nádstavce a pod.... co já nevyužiji (jsou elektrické jako pájky co mají nádstavec - taky jsem viděl různé i s kyslíkovou bombou atd...)

Prostě budou se nějaké radiátory měnit a jsou tam železné trubky a autogen nevlastním tak se rozšroubují přívody a nahradí mědí k radiátoru+nový radiátor+ventil. (prostě od stupaček je to šroubované 1" trubkou k radiátoru)

Jde mi o to jaký koupit zda nějaký co se dá napojit na normální bombu (pb) nebo koupit nějaký s těmi integrovanými nádržky atd....prostě aby v obchodě mě nechtěly prodat něco co vůbec potom nepoužiji. (Jsem zjistil že v obchodech moc neporadí - buď tomu nerozumí a ve specializovaných zase chtějí prodat drahý stroj - nedávno jsem kupoval svářečku takže jsem naštěstí našel toto forum a koupil tady stavebnici invertoru.)

Offline

 

#4 19-12-2008 19:00:36

roman
Člen
Registrovaný: 19-10-2008
Příspěvky: 48

Re: Čím pájet měděné trubky.

Pokud neměníš stupačky, tak stačí těsně před radiátorem jak píšeš uříznout a pak udělat závit na přechodku.Do té pak napájíš měděný přívod přímo k ventilu, ale to víš asi už sám.Já už do konce roku nejsem v práci, takže ti nepošlu foto jakou máme tu sadu na propan-butan.Dá se to připojit na klasickou lahev a nebo i na tu malou.Mám takový tuch, že to stálo něco kolem 1500kč.Použil jsem to i na stahování ložiska a není to úplný šmejd.A s tím co tam všechno je zápájíš ty trubky jedna báseň.
Kukni sem na tu sadu 5653 a nestojí moc snad dostaneš inspiraci.


http://www.hetcu.cz/default.asp?nDepart … nguageID=1

Offline

 

#5 19-12-2008 20:04:24

soban
Člen
Místo: Olomouc
Registrovaný: 09-11-2008
Příspěvky: 76

Re: Čím pájet měděné trubky.

Díky za typ aspoň vím po čem se mám dívat.....

Prostě jak to napojit je mi jasné (nedávno jsem tam dělal vodu z plastu - původně jsem uvažoval o plastové trubce ovšem zavrženo z důvodu drahých přechodů plast - kov - šroubení...).

Právě že ta měděná trubka bude výhodná i z důvodu přispůsobení nové rozteči na radiátoru - prostě původní rozvod je dělaný co kde bývalý majitel našel - a rozvody tak že se divím že tam ta voda teče :-)

Na opravý naráz není takže se nejdříve to bude dělat postupně co nejvíc hoří - některé radiátory tečou ty skusím zavařit ovšem je to tenký plech atd....prostě je to staré asi 30 let a už tehdy to nebyly nové radiátory podle mě.

Právě jsem nevěděl zda koupit hořák na PB bombu (mám teplomet a vařič na PB) a nebo nějaký hořák na ty kartuše.
Takže asi na ten PB - jdu skoumat co kde mají - do léta mám čas (doufám že nic nepraskne teď).

Offline

 

#6 20-12-2008 09:03:35

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4450

Re: Čím pájet měděné trubky.

No já nevím. Obvykle u topení odcházejí mnohem dříve radiátory než přívodní trubky, protože trubky jsou silnější. 30 let na plechový radiátor, to už radiátory mají jednoznačně nárok na odchod do věčných lovišť. Navíc když zkombinuješ měděné trubky a ocelové díly, budeš muset velice pečlivě upravit vodu v topení, jinak se měďnaté ionty vyloučí uvnitř ocelových dílů a vytvoří centra elektrochemické koroze, kde ocel bude tou obětovanou prožíranou elektrodou. A když jsou ty radiátory 30 let staré a plechové, bude to o to horší, z těch radiátorů se mohou během jednotek měsíců stát síta. Měď a černý materiál se jinak v topných soustavách kombinuje relativně běžně, jsou to ale vždy nová zařízení, kde se voda v topení musí důkladně ošetřit předepsanými prostředky, aby se uvniř ocelových dílů nevoučila ta kovová měď.  Já bych poradil ještě zvážit , pokud ty přívody nějak blbnou, je nahradit plastem nebo jen provizorně opravit než cpát do staré topné soustavy ve větším množství měděný materiál. A co se týká výměn, soustředit se na výměnu spíš radiátorů. Co se týká jejich oprav, v současné době vidím jako nadějné, zvláště pokud to je soustava s otevřenou expanzkou, kde je jen hydrostatický tlak sloupce vody, opravovat provizorně na pár let tyto radiátory nějakým lepidlem držícím na ocelovém plechu nebo třeba měkkou pájkou. Jinak, pokud to není nějaké jednoduché etážové topení ve stylu kotel na patře s několika radiátory, bývá i vlastní zásah do topení docela ošemetná věc. Leckdy je teplovodní soustava z pohledu hydrodynamiky docela složitá soustava a bývá docela obtíž přinutit teplou vodu , aby v potřebném množství šla tam, kde je třeba.

Online

 

#7 20-12-2008 16:09:36

soban
Člen
Místo: Olomouc
Registrovaný: 09-11-2008
Příspěvky: 76

Re: Čím pájet měděné trubky.

Právě že to nefunguje jak by mělo, některý radiátor topí jiný ne, některý je děravej, některý litinový, jiný plechový.

Trubky jsou zatím dobré - ovšem problém je právě v tom připojení k novému radiátoru, prostě to nepasuje.
(I když jsou radiátory které jsou určené na rekonstrukci - správná rozteč - tak bych musel stejně kupovat speciálni protože každý je jiný a každý má vývody jinde jeden zleva jeden z prava a druhý přívod zleva odvod zprava atd....)

V první etapě by se některé radiátory vyměnily i s ventily a daly by se tam termostatatické aby ten radiátor se přivíral a teplo šlo do té studenější větve.

Jinak je to otevřený systém bez čerpadla. Měď jsem zvolil proto že se s ní bez problémů pracuje. Přívody jsou dobré, ale nemám technické vybavení na jejich přispůsobení novým radiátorům a ventilům - přívody jsou dělané 3/4 a 1 trubkou až do radiátoru s 3/4 a 1 ventily na radiátorech :-)

Nemám čím řezat závity a čím ty trubky ohýbat a s MMA svařovat trubky kde je stěna a kde se k tomu od stěny nejde pořádně dostat.

Prostě aby byla trochu představa:

Kotel je ve sklepě, a přímo trubka s kotle je jedna stoupačka - velikost stejná jak na kotlu (nevím kolikátka to je) a z té jsou vedeny na všechny strany přívody k radiátorům - chaotickým systémem - typem přivod pod stropem odvod spět po podlaze - stoupačka do patra přívod v jednom rohu - spět v jiném rohu atd....

Prostě je to děs - chtělo by to předělat celé, ale na to nikdy nebude mít přítelkyně peníze z 8000,- se musí živit 3 krky takže takové opravy financuji já voda vyšla na 7000,- a to jsem to odhadoval na 5000,- (hernajs ten barák je dlouhej).

Takže říkáte rači to udělat s plastu - ty různé přípojky a pod...... ? Samozřejmě je to pouze dvoupatrový barák takže tam tlak vody není velký a PN20 by měla v pohodě vydržet několik let i při 80°C

Offline

 

#8 20-12-2008 16:24:17

Marten264
Člen
Místo: Tábor
Registrovaný: 04-10-2008
Příspěvky: 200

Re: Čím pájet měděné trubky.

Vidím , že to nemáš jednoduchý. Mám taky starý dům se samotížkou. Funguje vcelku dobře, neměnil bych - nejsem závislý na dodávkách elektriky. Plecháče (prorezlé díry) jsem letoval mosazí a zatím drží. Brácha je vodák a dělal si rozvody topení z vodáckého plastu - myslím že mu to funguje a trubky drží. Tak držím palce.

to roman : Mám termostatické ventily v patře na 4 ze 7 radiátorů a fungují už druhou zimu. Jsou citlivé na nečistotu v oběhové vodě, občas je musím úplně otevřít a zavřít (prostě protočit) ale jinak fungují bez problémů i bez čerpadla.
Ještě to doplním  - dával jsem je na radiátory nejblíž kotli - měly tendenci se přehřívat, ty zadní jsem nechal za klasické kohouty aby voda snáze proudila.

Editoval Marten264 (20-12-2008 16:33:24)


KITin 150 LA (111,141), autogen (311) + NPK3, kyslík - PB (312),
[color=yellow]podomní řemeslník nepřijatý do Cechu[/color]

Offline

 

#9 20-12-2008 16:24:23

roman
Člen
Registrovaný: 19-10-2008
Příspěvky: 48

Re: Čím pájet měděné trubky.

Pozor na termostatické ventily.Pokud máš samotížku (bez čerpadla) tak to nebude fungovat.Na termostatické hlavice potřebuješ kvůli otevření vetší tlak v potrubí což zajistí právě oběhové čerpadlo.

Offline

 

#10 20-12-2008 17:06:52

Haufra
Člen
Registrovaný: 08-07-2007
Příspěvky: 139

Re: Čím pájet měděné trubky.

Termo ventily mám na 2 radiátorech a fungují bez problému.Mám taky samotíž.Myslím,že když jsem je kupoval tak se mě ptali,jestli mám samotíž nebo uzavřený s čerpadlem.Mám to již 8 let a bez probému.

Offline

 

#11 20-12-2008 18:08:13

roman
Člen
Registrovaný: 19-10-2008
Příspěvky: 48

Re: Čím pájet měděné trubky.

Tak mě tvrdili něco jiného, ale jak píše SOBAN ne všichni prodejci jsou vzdělaní v oboru a nabídnou cokoliv jen aby byl kšeft.Díky za info.Zase jsem o něco chytřejší.

Offline

 

#12 20-12-2008 19:31:04

soban
Člen
Místo: Olomouc
Registrovaný: 09-11-2008
Příspěvky: 76

Re: Čím pájet měděné trubky.

Jak to předělávám tak taky o tom něco zjišťuji.

Jsou různé termostatické ventily - hlavice tlačí na kolík ventilu a uzavírá ho takže hlavice na to nemá vliv.
(hlavice má vliv pouze v jakém rozsahu teplot jde kohout regulovat - jsou různé hlavice, a samozřejmě každý výrobce má nějaké jiné uchycení - u rodičů mám bajonetové uchycení, a na WC kde jsem měnil topení a použil jiný ventil je to na závit)

Vliv má na to jak je řešené vlastní těleso ventilu - v některých ventilech jsou pouze malé dírky a mají větší odpor proti protékající vodě - tyto jsou vhodné pouze pro čerpadla - taky se dají většinou nastavit jaký mají mít odpor v otevřeném stavu (jsou to vlastně dva ventily kdy jeden je ovládán hlavicí a druhý je přiškrcen podle nastavení) a potom jsou ventily které jsou konstruované bez těch překážek. (Ty s překážkami jsou pro čerpadla, bez pro samospád)

Právě taky chci namontovat termoventily na radiátory blízko kotli a do kuchyně kde se topí i jinak.

Jinak k těm PPR trubkám (umělohmotné vodařské) jsou rozdělené podle tlouštky stěny a označené PN20 se můžou použít na topení, čím větší tlak a čím větší teplota tak se životnost snižuje.

U trubky ekoplastik PN20 je při bezpečnostním koeficientu 2,5 pří max 80°C a max 3,9 bar životnost 25 let při celoročním provozu, takže pokud se topí pouze přes zimu vyjde životnost 30-40 let :-)

Takže asi to udělám z těch plastů mám na to svářečku. Radiátory skusím zavařit MMA když udělám díru tak koupím novej.

Offline

 

#13 20-12-2008 19:55:46

Marten264
Člen
Místo: Tábor
Registrovaný: 04-10-2008
Příspěvky: 200

Re: Čím pájet měděné trubky.

Kdyby jsi byl blíž tak bych Ti je zaletoval, mám obavy, že elektrodou to půjde těžko. Možná TIGem - jestli máš invertor ?
Ty ventily máš zmáknutý - to jsem ani netušil. S těma trubkama to je přesně tak, nejslabší místo jsou spoje, nedávno jsem dělal kousek vodařiny z plastů a překvapilo mne jak je ten spoj za tepla tvárný.
Ještě - k tomu tlaku  - koukni sem

http://www.kadel.cz/boehmj/jednotky.htm

myslím , že atm a bar jsou přibližně stejné, když mám dům vysoký cca 10 m je výška vodního sloupce 10 m a tlak odpovídá (pokud máš expanzku) 10 atm. Tlak vody ve vodovodním řádu může dosáhnout až 6 atm. Nesedí mi ty 4 bary. Je to málo. Nebo jsem něco popletl ?  smile

Editoval Marten264 (20-12-2008 19:57:31)


KITin 150 LA (111,141), autogen (311) + NPK3, kyslík - PB (312),
[color=yellow]podomní řemeslník nepřijatý do Cechu[/color]

Offline

 

#14 20-12-2008 20:18:45

soban
Člen
Místo: Olomouc
Registrovaný: 09-11-2008
Příspěvky: 76

Re: Čím pájet měděné trubky.

Nic jsi nepopletl pro studenou vodu může být tlak větší, taky se počítá s menším bespečnostním koeficientem.

U trubky ekoplastik PN20 je při bezpečnostním koeficientu 2,5 pří max 80°C a max 3,9 bar životnost 25 let při celoročním provozu (topení)

U trubky ekoplastik PN20 je při bezpečnostním koeficientu 1,5 pří max 60°C a max 12,9 bar životnost 50 let při celoročním provozu (teplá voda) při bezpečnostním koeficientu 1,5 pří max 60°C a max 13,3 bar životnost 25 let při celoročním provozu (teplá voda).

Jinak koukni stáhni si http://www.ekoplastik.cz/?download=ekop … r_mont.pdf je tu pěkný výpočet.

Offline

 

#15 20-12-2008 21:00:37

Pruduch
Člen
Registrovaný: 15-05-2008
Příspěvky: 733

Re: Čím pájet měděné trubky.

Až na to, že deset metrů vodního sloupce je přibličně 1bar a že v přízemním baráku obvykle není důvod mít tlak v topení (s uzavřenou expanzkou) vyšší než něco mezi 1-2bary. Mimochodem kotle pro RD běžné konstrukce maj max. provozní tlak kolem 2,5 baru.

Offline

 

#16 21-12-2008 09:08:53

Marten264
Člen
Místo: Tábor
Registrovaný: 04-10-2008
Příspěvky: 200

Re: Čím pájet měděné trubky.

Jo , takže 10 m vodního sloupce je 1 at = 100 kPa. Nebyl jsem si jistý. Dík


KITin 150 LA (111,141), autogen (311) + NPK3, kyslík - PB (312),
[color=yellow]podomní řemeslník nepřijatý do Cechu[/color]

Offline

 

#17 21-12-2008 10:23:59

roman
Člen
Registrovaný: 19-10-2008
Příspěvky: 48

Re: Čím pájet měděné trubky.

Pro SOBANA.
Pokud by jsi změnil názor a radiátory připojoval mědí tak jsem našel v aukci hořák.Kukni na něho.

http://www.aukro.cz/item509214132_hobby … adice.html

Offline

 

#18 21-12-2008 10:32:43

roman
Člen
Registrovaný: 19-10-2008
Příspěvky: 48

Re: Čím pájet měděné trubky.

Tady je obrázek jak jsem napojoval svoje radiátory na staré stupačky.Rozteče přívodů radiátorů byly sice jiné, ale pokud se na trubce řízne závit pro přechodku a vše se dopojí v mědi trubkou a kolínkama je to v pohodě.Zatím mi to v žádném spoji neteče.


http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/684_dscn0025.jpg

Editoval roman (21-12-2008 10:33:44)

Offline

 

#19 21-12-2008 13:27:50

Haufra
Člen
Registrovaný: 08-07-2007
Příspěvky: 139

Re: Čím pájet měděné trubky.

Jak psal soban je to o tělesu ventilu.Iradiátory nejdou všechny použít na samotíž.Chtěl jsem použí ten panel co má přívody oba ze spodu,ale topenář mi řekl,že by mi to bez čerpadla nemuselo fungovat,tak jem dával ty s připojením z boku a vše OK.I při koupi obyč. ventilu se ptali jestli na čerpadlo či samotíž.Jiná velikost otvoru ve ventilu.JINAK VÁM VŠEM VESELÉ VÁNOCE ,ŠTASTNÝ NOVÝ ROK a spoustu užitečných rad a názoru na SKVĚLÉM svarbazaru přeje Franta.

Offline

 

#20 21-12-2008 13:37:13

soban
Člen
Místo: Olomouc
Registrovaný: 09-11-2008
Příspěvky: 76

Re: Čím pájet měděné trubky.

Mědí to tedy dělat nebudu - na plast mám svářečku.

Šroubovat se to bude na původní závity na stoupačce (napojení je dělané šrobovanou trubkou) normálně koupím jedno šroubení a přechodku kov-plast (nebo jsou i šroubení kov plast ovšem u nas v obchodě by je musely obědnat - záleží co vyjde levněji a v jakých rozměrech jsou).

Závit nemám jak řezat :-)

Jinak na tom obrázku je to pěkně udělané ovšem má to jednu vadu - u mě to tak pěkně nepůjde - jak jsem říkal je to napojené jak ho to napadlo - prostě každá trubka jinde a pod.... žádné že stupačky jsou vedle sebe atd.....prostě na stupačkách je víc kolen než rovných dílů....:-)

Původně jsem to chtěl z mědi protože ta trubka je menší jak z PPR a taky lépe vypadá, jinak možná pokud nezapomenu tak to vyfotím a dám sem fotky a uvidíte jak je to zamotané.

Jinak s plastem mám skušenosti dělal jsem tam vodu tak už mi to jde celkem rychle :-) takže to naflágám s plastu.

Jinak díky všem za rady.

PS. Taky jsem měl obavy pokud to skombinuji železo->měď->železo....

Offline

 

#21 25-12-2008 08:49:47

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4450

Re: Čím pájet měděné trubky.

Každé má svoje. V oceli se ve vodě topení rozmnožují jakési bakterie a vytvářejí s nečistotami kal, který zanáší a ucpává radiátory.... Přes plastové trubky, zase kromě těch úplně speciálních a drahých, proniká vzdušný kyslík, takže kovové věci v topení potom taky rezaví o něco rychleji... Je velice vhodné vodu v topení mít upravenou  příslušným prostředkem do topení.

Online

 

#22 04-12-2015 11:27:13

Marek Keram
Člen
Registrovaný: 03-12-2015
Příspěvky: 4

Re: Čím pájet měděné trubky.

Prodám pájku Ag15Cup výrobce SAFINA, holé dráty průměr 1,5 mm, délka 500 mm. Cena za Kg 2850,-Kč, v případě potřeby i jednotlivé dráty dle dohody. V případě odběru nad 3 Kg dovoz možný. 724 288 688 Praha

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče