SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
ja tam dal z pračky aspon sem nemusel vymyšlet zapojeni tenhle je na 220v
zelvacz napsal(a):
...a pak sem zjistil že v bombě toho moc není :-)
Jestli narážíš na tlak na budíku, tak ten je v týhle venkovní teplotě normální. U zkapalněnýho plynu neukazuje manometr objem plynu v lahvi, ale tlak je závislý pouze a jen na teplotě.
Moc hezká práce. Kondenzátory na 50V jsou málo, rychle odejdou do kondenzátorového nebe.Chce to kondíky na 150V a více.
Uvidíme co budou dělat třeba vydrží déle když budou stále chlazeny a když ne přikupim lepší a těmhle udělam hrobeček v popelnici :-)
Chlazení elektrolytů bude nejspíš na nic, protože jejich povolené oteplení průchodem střídavého proudu je velmi malé, tak 10 - 20 st C. A při tak malém oteplení bude množství tepla "vytaženého" z kondenzátorů ofukem minimální.
Nejsem elektrikář, ale opravdu je 50V málo. Když si vemete, že ty kondíky mají vyhlazovat v podstatě špičky proudu a napětí na prázdno je u těchto svářeček i okolo 35V možná více. U té mé je kolem 32-37V podle nastavení. A ty špičky nevím, neumím to spočítat, ale podle mě budou vyšší než 50V.
Umax na kondenzátoru se spočítá jednoduše. Změří se napětí na posledním svařovacím stupni,bez zatížení a vynásobí se odmocninou ze 2 což je 1,414. to co vám vyjde je maximální napětí na kondenzátoru bez zatížení.
Takže napětí na posledním stupni je 30,4V x 1,414 = 42,98 takže by to mohlo fungovat tyhle kondiky byli doma jsou tudiš zadarmo a když bude po nich tak se vymění nebo se potom eventualně koupí větší, šlo mi o co nejnižžší cenu
stare tesly by fungovaly v pohode mel jsem je v mašine co jsem mel dříve, a do nekolika upravanych mašin jsem daval taky kondy stare tesly a to je vice než 2 roky a vydržely.
Ja jsem taky shaněk teslacky v hlinikovym pouzdru ale jak na potvoru nikde nebyly oni se objevy až když nebudou potřeba :-)
Ano, protože staré tesly byly ještě poctivě udělané. Podívejte se, jak velké byly ty Tesly s kapacitou třeba 5000 mikroF na 50V a jak vypadají dnes. Jsou asi třetinové rozměry a kvalita nic moc.
No, taky asi záleží, kolik svářečka dává napětí. Jak jsem psal, tak moje dává napětí naprázdno kolem 32-37V, podle nastavení a při těch 37V jak psal výpočet Reostat, tak je to přes 50V. Tak na to bacha!
Dneska první svařování naostro ze začátku trochu prskání ale příčina byla hned zjištěna trošku sem nahřál do červena pružinu ze zemnících kleští a napružil ji pak už byl kontakt geniální. Pak jen poladěno na který stupeň je nejoptimálnější svařovat jak který plech a seřídit posun drátu
Koukam že docela slušnej rozdíl od mý SGA 175 Turbo ... ta moje má PWM regulaci posuvu, má vlastní trafo na posuv, stykač a ventil plynu; podavač mam z toho bílýho plastu... ještě ten mohutnější. A to jsou obě svářečky ze stejný řady. Tu gumu nahoře mam taky deformovanou, ale opravdu jen lehce. Ten plynovej ventil ti odešel, že jsi montoval z pračky? .... tenhle hořák totiž nemá v sobě ventil na uzavírání plynu, takže tam origo ventil musel bejt. ... a malej tip, se ti v hořáku kvedlá koleno, tak ho rozeber a ten šestihran na koleni vyvložkuj, já na něj dal jednu vrstvu 0,5mm hliníkovýho plechu a zase to složil a už je to pevný jako skála
http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=3476
No puvodne to melo asi ventyl v horaku ale puvodni majitel asi menil horak a uz si neuvedomil ze novy uz ten ventyl v sobe mit nebude
A jeste mam jeden problem kdyz svaruji tak se mi na rohu svaru dela strasny kopecek navareneho materialu nekdy se to hezky jakoby rozpije a nekdy ne je to treba materialem nebo tim ze varim cistym co2 doma byla pulka flasky az bude prazdna necham napustis smes
Muze to byt i tim?
Já v garáži svařuji taky čistým COčkem z hasičáku a žádné kopečky nemám. Buď špatný způsob svařování, nebo máte něco špatně nastavené ve svářečce.
Jen se blbě zeptám. Proč jste dával ventil ze staré pračky, když elektroventil na plyn přímo do svářeček stojí kolem 3 stovek?
Tak určitě je lepší zaplatit 0,- než 300,-
A k tomu svařování, tak dost to dělá čistota materiálu ... když vařim na autě a zepředu obroušeno, ale zezadu mi tam stejká nějakej vosk z dutin, tak to dělá "bambule" když mam oboustranně očištěný plechy, tak se to nádherně rozleje. A nebo je to taky slabým proudem.
No nechtelo se me nekde kupovat ventyl kdyz v pracce je zadarmo
Tak jestli to berete takhle tak už to chápu. i když si myslím, že kolem 300,- kč není moc a investice se v tomhle vyplatí.
ale funguje to oboji uplně stejně jak original na plyn tak z pračky tak co nejsem ani první a určitě ani poslední kdo to takhle udělal
lze cočkem svařovat nerez?
Ide, stačí nerezový drôt a flaša argonu...
svářím to i s CO
Ale len trubičkovým drôtom ...
ne, čistý Co a nerez drát