SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


Oznámení

Upozornění! Forum je dočasně pouze pro čtení. Nelze přidávat nové příspěvky!

#1 05-12-2012 22:27:56

tomvec
Člen
Místo: Kojetín
Registrovaný: 16-11-2012
Příspěvky: 193

LiftArc vs. Antistick

Při pročítání fóra ve mně začala hlodat myšlenka o (zdánlivé) podobnosti funkcí LiftArc a Antistick. Obě funkce totiž omezí proud procházející elektrodou na 10A (neberte jako dogma, zvláště u Antistick, kde jsem četl o 5 až 10A). A dotyk elektrody se svařovaným materiálem při TIG i MMA je zkrat. Předpokládám, že u LiftArc je primárně nastaveno 10A a po zapálení oblouku automatika proud zvedne. Tak co, je tam podoba, nějaká možnost použití Antistick místo LiftArc u levných invertorů? A nekamenujte mne, prosím ;-)

Offline

 

#2 06-12-2012 11:42:44

Dirtytommy
Člen
Místo: Chomutov
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 39

Re: LiftArc vs. Antistick

Lift arc se týká metody TIG, jde o funkci při které "nedojde" k znehodnocení W elektrody při dotykovém zapalování oblouku. Antistick se týká MMA metody kdy když dojde ke zkratu, tedy přilepení elektrody tak zdroj sníží proud na minimum.

Offline

 

#3 06-12-2012 13:43:07

tomvec
Člen
Místo: Kojetín
Registrovaný: 16-11-2012
Příspěvky: 193

Re: LiftArc vs. Antistick

Co se pojmů a metod týká, to je mi jasné. Jde mi o toto:

TIG - LiftArc - zapnu svářečku, nastavím parametry, automatika si přednastaví 10A, dotknu se hrotem svařovaného materiálu, oddálím, automatika přepne na plný nastavený proud, vařím. Je to tak? Nevím, s TIGem jsem se ještě nepotkal.

MMA - Antistick - zapnu svářečku, nastavím parametry, na elektrodě mám plný nastavený proud, dotknu se svařovaného materiálu, automatika sníží proud na 10A, pokud se nepřilepím, oddálím, automatika přepne zpět na plný nastavený proud, vařím dál. Je to tak?

Prostě tam v určité fázi vidím podobnost, na základě které mám pocit, že funkce Antistick (určená pro MMA) může u invertorů MMA/TIG alespoň částečně nahradit funkci LiftArc (určenou pro TIG), pokud tuto nemají.

Offline

 

#4 06-12-2012 16:05:26

Marek37
Člen
Registrovaný: 15-02-2010
Příspěvky: 100

Re: LiftArc vs. Antistick

TIG LiftArc funguje přesně jak popisuješ, ale v MMA se trochu pleteš - zapneš svářečku, nastavíš parametry, na elektrodě máš plný nastavený proud, potud vše souhlasí, ale jakmile se elektroddou dotkneš materiálu, automatika nic nesníží. Jak ti potom naskočí oblouk, svářečka ti hned vaří plným nastaveným proudem a pokud má(což má v součesnosti vetšina invertorů)HotStart, tak ti naopak invertor zpočátku(asi0,5s)svařuje vyšším proudem přednastaveným výrobcem(zhruba o 50procent), potom klesne na tebou nastavený proud a svařuješ. Pak nastupuje další pomocná funkce invertoru tzv.ArcForce - pokud  elektrodu moc oddálíš, invertor toto pozná a  svařovací proud sníží, abys měl čas elektrodu zase přiblížit a nehrozilo zhasnutí oblouku. Pokud elektrodu včas nepřiblížíš, tak se stane jen to, že ti zhasne oblouk. V opačném případě, tedy přiblížíšli se elektrodou blízko ke svařovanému materiálu a horozilo by, že se přilepí, invertor automaticky přidá proud, elektroda se odtaví oblouk prodlouží a můžeš svařovat dál. Ale pokud i přesto se ti podaří elektrodu přilepit, dojde ke zkratu a to není pro invertor nic dobrého. Proto je vybaven další funkcí AntiStick - která v tomto okamžiku přeruší svařovací proud buď úplně, nebo ho sníží na přijatelné minimum(asi 5-15A) Tím chrání hlavně invertor před poškozením a do jisté míry zaručí snadné odlomení přilepené elektrody, bez většího poškození jejího obalu. Z toho vyplívá, že funkce LiftArc nemůže zastoupit funkci AntiStick. Snad by se mohla využít namísto funkce SoftStart kterou začínají výrobci invertory vybavovat - jedná se oproti HotStartu o pomalí náběh svařovacího proudu při zapálení elektrody, který má zajistit, že se s invertorem dá svařovat i na slabších jističích. Ovšem pokud přepneš invertor do režimu TIG, abys Lift Arc mohl pro MMA využít jako Soft Start, přepneš i charakteristiku invertoru, protože LA invertory mají v tomto režimu trochu jiné napětí na oblouku oproti MMA, což by mohlo ovlivnit kvalitu průvaru a stabilitu oblouku.

Editoval Marek37 (06-12-2012 21:43:32)

Offline

 

#5 06-12-2012 21:25:18

jole
Člen
Místo: Ústí nad Labem
Registrovaný: 26-05-2010
Příspěvky: 535

Re: LiftArc vs. Antistick

Marku37, zkus si přečíst ještě jednou svůj přízpěvek a snad odhalíš, jaké nesmysly jsi vypustil. Hlavně od pasáže "Pak nastupuje pomocná funkce invertoru tzv.Hot Start" téměř až do konce. Pokud neodhalíš, uvedu na správnou míru.Jole.

Offline

 

#6 06-12-2012 21:48:54

Marek37
Člen
Registrovaný: 15-02-2010
Příspěvky: 100

Re: LiftArc vs. Antistick

jole napsal(a):

Marku37, zkus si přečíst ještě jednou svůj přízpěvek a snad odhalíš, jaké nesmysly jsi vypustil. Hlavně od pasáže "Pak nastupuje pomocná funkce invertoru tzv.Hot Start" téměř až do konce. Pokud neodhalíš, uvedu na správnou míru.Jole.

Omlouvám se tímto za překlep, který jsem opravil - samozřejmě ArcForce a ne HotStart smile Jinak myslím, vše v pořádku.

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče