SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#26 Včera 13:16:30

bobobo
Člen

Re: Einhel 160 podavač dratu

Což zde nikdo nechce , chce jen , aby to fungovalo tak , jak dosáhne např. 90% produkce tohoto naboru .

#27 Včera 18:39:42

Dawe
Člen

varok napsal(a):

Podle mě taky stačí i obyčejný dobře nastavený pwm regulátor. S tím elektromotorek jede plynule téměř od 0 otáček(teoreticky). Problém těch podavačů je opravdu maličký elektromotorek nevalné kvality, který ani samotný podle mě nepojede plynule. Nebo ano? Bylo by potřeba trošku větší, alespoň řadu 500, jako bývá v akuvrtačkách, akukompresorech apod. Ty převody mají právě plastové kolečka jen tak na hřídelce, brzo se vydře díra uprostřed a kolečka začnou házet. Proto ty podavače jedou nerovnoměrně.

Ty male motory rady 380/385 jedou s pwm rizenim i v otevrene smycce uz asi od 500 rpm i s tou prevodovkou, to odpovida nejakym 70cm dratu za minutu. Stejnou rychlost pak zpetnovazebne dovede posouvat drat v prakticky libovolne dlouhem bowdenu. Problem prave je, ze tohle v zadnem pripade nedovede s tim vestavenym regulatorem, elektromotoricke napeti co v tu chvili generuje je pod urovni sumu, nekde pod 0.8V. 
Samozrejme by bylo z hlediska rizeni lepsi tam mit motor silnejsi, ale mechanicky staci i ten maly. Prevodovka neni problem asi vubec, je tam viskozni vazelina, ta je fakt slusna. Nevidel jsem nikdy ze by se opotrebila, ale vyloucit to nemuzu.

MEZ SMA 130-1 (r.v.1991) , Berlan BMIG 140 modded (r.v.2009), Welbach Alpha 225 AC/DC TIG (r.v.2013)

#28 Včera 18:59:09

Dawe
Člen

Charon napsal(a):

Dawe napsal(a):

... pouzit separatni DC zdroj (24V pro 12V variantu motoru) a predelat to na obycejny PWM open loop regulator. .... Kdyz se prida navic jeste fungujici zpetna vazba, bude to fungovat skvele....

Jakou fungující zpětnou vazbu máte na mysli? Prosím, nejlépe schema nebo aspoň princip. Aby ta zpětná vazba nebyla složitější a dražší než zbytek regulace včetně zdroje.

Nevim jestli tady je ten spravny prostor na schemata smile

Jak jsem psal, mel jsem na mysli u cloveka ktery vi co dela pouzit bud enkoder, nebo treba tachogenerator a ridit to jako DC servo ve dvou smyckach.
A nebo spravne provedeny PWM regulator s bEMF zpetnou vazbou.
V prvnim pripade jde u nekterych motoru implantovat enkoder na zadni cast hridele, pokud dost kouka, pripadne pouzit motor s enkoderem ve stejne radialni velikosti pouzdra a pastorku (viz foto v adaptaci prave takoveho reseni). Jako tacho se da pouzit pripadne i stejny motor, taky pripojeny vzadu.

Dlouhe zpetnovazebni motory:
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/9048_podavac_dratu_dc_motory_svarecka_cinska_co2_mig_mag_berlan_einhell_3.jpg

Většinou stačí dát pomocné trafo pro napájení regulace, což vyřeší podávání drátu. Je to z bazaru za pár korun a i to je ke zvážení.

To jsem kdysi zvazoval logicky jako prvni. Ale po zkousce zavrhl. Muzes tim odstranit prvni nedostatek, ale ne druhy. Porad to kloudne nepodava dole.

MEZ SMA 130-1 (r.v.1991) , Berlan BMIG 140 modded (r.v.2009), Welbach Alpha 225 AC/DC TIG (r.v.2013)

#29 Včera 20:45:55

Charon
Člen
Místo: Praha

Pokud je to pro vás cesta, tak další nečtěte a pokračujte v nastoupené cestě.

Zpětnovazební regulace by šla. Jen mi ještě řekněte, kolik do toho chcete investovat peněz a kolik času na tom strávit? Einhel 160 jsem sice v nabídce už nenašel (moc jsem ani nehledal, je to historie), ale podobná svářečka bude Einhel 170 v ceně 2400Kč https://www.zbozi.cz/vyrobek/einhell-bt-gw-170-blue .  Sice vyřešíte posun a narazíte na další nedostatky. Trochu mi to připomíná jako když vezmete trabanta a dáte do něj výkonnej motor. Jenže to nezvládne spojka, pak převodovka, pak ... a budete do toho pořád strkat čas a peníze a stejně to bude trabant.

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla