SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1 2
Dobrý den,
chci si pořídit kombinovaný svářecí invertor MIG/TIG, prošel jsem nabídku různých e-shopů a jsem poněkud zmaten a mám několik dotazů.
Na úvod, primárním důvodem je pro mě sváření tenkých plechu, 0,8mm,1.0 mm a kdyby to zvládlo i 0,6mm. TIG pak chci na speciální věci, které nejdou jinak nebo na ně nemám drát pro MIG či elektrody pro MMA. Svářením se neživým, a tak to mám na občasné použití 2x až 3x měsíčně.
1.MIG a sváření hliníku. U některých invertorů uvádí možnost sváření slitin hliníků pomocí Al drátu s argonem, u jiných to neuvádí. Jak je to v reálu, jde to nebo je to opruz a jen vyhodím peníze ne zrovna levný drát, a tak jako tak zjistím, že AL jde rozumně jen AC TIGem?
2. Bodové sváření? U některých invertorů uvádí, že umí bodové sváření, popravdě ani nevím, zda v MIG nebo TIG modu, ale v obou si to neumím představit, co tím jako básník chtěl říci?
3. Letování v TIG, opět je to uváděno u některých invertorů, v principu se obloukem ohřívá materiál na teplotu tání pájky, ale ne materiálu. Opět je to použitelné, nějak se mi to nezdá? Umí to každý TIG nebo je to nějak speciální funkce?
4. CO2 vs CO2+argon. Na MIG se mi líbí levný provoz s CO2, ale i tak se zeptám, je použití směsi s agronem takový rozdíl že se vyplatí vyšší cena plynu?
5.Talková lahev vs předělaný hasičák? Celkem mám kamarády, kteří mi bez problému sežnou jakoukoliv tlakovou lahev s jakýmkoliv plynem, zároveň mám několik starých komunistických CO2 hasičáků, ty cejchované na 190barů i několik nových pro 300barů, které jsou, ale vybaveny jen pákovým ventilem. Zde jsem se dočet, že ty 190 barové snad už nechtějí plnit, ale zároveň stále vidím svářeče, kteří s mini sváří. Než se dojdu zeptat do plnírny řeším, zda v případě, kdy bude problém s plněním 190 barové lahve, řešit výměnu ventilu u 300 barové, a to buď přehozením z té 190barové, ventil jsou tak jako tak vybaveny stejnou tlakovou pojistkou a závit vypadá stejně, minimálně má stejný průměr. Další variantou je nový ventil nebo tam nechat pákový a udělat k tomu sponu, která ventil podrží otevřený. Další je pořízení CO2 talkové lahve. Jak jste problém řešili vy a proč?
6. U některých invertoru píší, že mají nastavitelnou indukčnost a užije se to právě při sváření plechu. Co to je v reálu a jak moc užitečné nebo zbytečné to je?
7. Průměr drátu pro MIG, svářečka o které uvažuji umí 0,6, 0,8 a 1,0mm, Jako základ beru 0,8mm, otázka je zda má cenu vůbec řešit 0,6 nebo 1,0mm?
Děkuji
Editoval Mareska (07-04-2025 07:08:25)
Přečetl jsem bod 1., dále uz to nešlo. Díky tvým mizivým znalostem bych ti doporučoval si vše, co potřebuješ svařit, nechal udělat u zkušeného.svářeče.
Svařování tenkých plechů, Al, TIG a další požadavky,, které máš, je vyšší dívčí. Nikoliv pro nezkušeného svářeče. A žadná svářečka to nezachrání.
Já to přečetl celý a souhlasím se zahajským .
Varianta b) - začni studovat svařování na trubce (většinou v angličtině), zkoukni co můžeš, přečti na webech výrobců, co můžeš a pokud pak ještě budeš mít nějaký dotaz, tak se vrať.
Varianta c) - zaplať si několik svářečských kurzů, tam ty informace budeš mít v češtině
Přečti si to po sobě a dej tomu trochu kultůru, vždyť to nejde číst!
Podle emailové adresy mareska@grr.la jde možná člověka z Laosu. Použil špatný překladač. Nebo je to možná podvod.
Děkuji dosavadním diskutujícím za nic, položil jsem několik vesměs celkem jasných dotazů, při jejich psaní sem se sice dopustil několika překlepů, psal jsem no na notebooku s malým LCD a bez brýlí, ale nešlo o nic strašného. Přesto se zde najdou jedinci, kteří sice nedokázali odpovědět na jediný z mých dotazů, ale měli nepřekonatelnou potřebu psát zde naprosté kraviny směřujíc k něčemu na co jsem se neptal.
Takže speciálně pro vás pánové. Já se neptal na nic, z čeho by šlo byt jen odvodit, že se ptám na to, zda něco dokáži nebo nedokáži svařit já. Ptal sem se vesměs na věci, které jsem se dočetl v „prospektech“ ke kombinovaným svářecím invertorům v ceně do 15000 Kč a nezdáli se mi.
Reagovat na to radou, zaplatit si svářečský kurz je vyloženě pitomá tzv. knížecí rada a nehodlám jí komentovat. K doporučení čumět na trubku, dojemné, takové pubertální.
Sám jsem sice na trubku umístil několik anglicky komentovaných videi, na kterých předvádím, jak svařit platinový drát od průměru 0,2mm, jak navařit na chrom kobalt kuličky o průměr 0,5mm nebo jak svářet zlaté věci či titanové součástky v milimetrových rozměrech, ale ani ve snu by mě nenapadlo komukoliv doporučovat na to čumět s tím, že se to naučí. Problém totiž není v rukách, ale v nářadí, a to se čuměním na trubku nijak nevyjasní.
Takže pokud je někdo schopen a ochoten smysluplně odpovědět na mé dotazy, budu rád. Za rady typu zplať si kurz, nauč se česky a čum na trubku nebudu rád a omlovám, se že jsem svými dotazy narušil váš Haute Couture klub.
Editoval Mareska (07-04-2025 08:10:06)
Mareska napsal(a):
Děkuji dosavadním diskutujícím za nic, položil jsem několik vesměs celkem jasných dotazů, při jejich psaní sem se sice dopustil několika překlepů, psal jsem no na notebooku s malým LCD a bez brýlí, ale nešlo o nic strašného. Přesto se zde najdou jedinci, kteří sice nedokázali odpovědět na jediný z mých dotazů, ale měli nepřekonatelnou potřebu psát zde naprosté kraviny směřujíc k něčemu na co jsem se neptal.
Takže speciálně pro vás pánové. Já se neptal na nic, z čeho by šlo byt jen odvodit, že se ptám na to, zda něco dokáži nebo nedokáži svařit já. Ptal sem se vesměs na věci, které jsem se dočetl v „prospektech“ ke kombinovaným svářecím invertorům v ceně do 15000 Kč a nezdáli se mi.
Reagovat na to radou, zaplatit si svářečský kurz je vyloženě pitomá tzv. knížecí rada a nehodlám jí komentovat. K doporučení čumět na trubku, dojemné, takové pubertální.
Sám jsem sice na trubku umístil několik anglicky komentovaných videi, na kterých předvádím, jak svařit platinový drát od průměru 0,2mm, jak navařit na chrom kobalt kuličky o průměr 0,5mm nebo jak svářet zlaté věci či titanové součástky v milimetrových rozměrech, ale ani ve snu by mě nenapadlo komukoliv doporučovat na to čumět s tím, že se to naučí. Problém totiž není v rukách, ale v nářadí, a to se čuměním na trubku nijak nevyjasní.
Takže pokud je někdo schopen a ochoten smysluplně odpovědět na mé dotazy, budu rád. Za rady typu zplať si kurz, nauč se česky a čum na trubku nebudu rád a omlovám, se že jsem svými dotazy narušil váš Haute Couture klub.
Když se někdo zeptá jako blbec, kterej neumí zpaměti odtrojmocňovat, tak se nemůže divit, že dostane rady pro blbce, kterej neumí zpaměti odtrojmocňovat.
Tož asi tak.
Trochu odpovím: 1. Svařování AL metodou mig je desetkrát rychlejší než tig, má rádo silnější materiály. musí se umět nejen svařovat, ale i řešit mechaniku stroje. Umí je všechny cočka co mají eurokoncovku.
2. Bodové svařování znamená možnost nastavit čas po kterou stroj funguje a pak se automaticky vypne.
3. Letování tig je o tom se to naučit. umí to každý tig.
4. CO2 stačí na běžné svařování oceli. Pokud je svářečka na tento plyn dělaná je rozdíl mezi směsí a cočkem minimální.
5. Láhev si pořid takovou, u které máš zajištěno plnění.
6. Indukčnost má smysl na jemné doladění charakteristiky svářečky při změně parametrů, jako je plyn, výkon, průměr a typ drátu. U malých coček na 220 není její ovládání podstatné.
7. U strojů na 230V je nejlepší používat drát 0,8.
ZDENÁL: Vždyť jsem mu to psal, dnešní mašinky už jsou tak poladěné že je jedno jaký ochranný plyn používáte. Já mám v garáži čisté CO2 a mašina svařuje moc pěkně i s ním. Většího rozdílu mezi čistým CO2 a směsí C18 jsem nernašel. Base mi zdá že ta moje svařuje s CO2 lépe.
ZDENÁL ti dal nejdokonalejší odpověď, kterou bych takhle stručně nesvedl. Jen doplním že 0,8 je na hobby použití asi nejlepší, ale jestli chceš dělat vysloveně plechařinu, tak 0,6 je lepší. Bodovací režim je pro klempíře, autokarosáře, atp., kteří těch bodů udělají za den tisíce a je pro ně výhodný aby byly všechny stejný. Taky to mám na mašině a v životě jsem to nepoužil. Moje zkušenost se směsí Ar+CO2, na tenké plechy je to výhodný, míň to propaluje. Argon obecně zhoršuje průvar, odvádí více tepla, ale první bych zkusil jak se ti bude chovat čisté co2, je o dost levnější. Jinak kdyby jsi chtěl ušetřit na plnění, tak se zeptej hasičů ve tvým okolí kde plní co2 hasičáky, takhle to dělám já a je to nejlevnější způsob.
Pecharius napsal(a):
ZDENÁL ti dal nejdokonalejší odpověď, kterou bych takhle stručně nesvedl. Jen doplním že 0,8 je na hobby použití asi nejlepší, ale jestli chceš dělat vysloveně plechařinu, tak 0,6 je lepší. Bodovací režim je pro klempíře, autokarosáře, atp., kteří těch bodů udělají za den tisíce a je pro ně výhodný aby byly všechny stejný. Taky to mám na mašině a v životě jsem to nepoužil. Moje zkušenost se směsí Ar+CO2, na tenké plechy je to výhodný, míň to propaluje. Argon obecně zhoršuje průvar, odvádí více tepla, ale první bych zkusil jak se ti bude chovat čisté co2, je o dost levnější. Jinak kdyby jsi chtěl ušetřit na plnění, tak se zeptej hasičů ve tvým okolí kde plní co2 hasičáky, takhle to dělám já a je to nejlevnější způsob.
Podle toho, jak se bije v prsa, co všechno umí a co svařil to vypadá, že mu nikdo tady nesaháme ani po kolena. Takže je dost divné, že se nás ptá na věci, které by jako svářeč se zázračnejma rukama měl mít v malíku.
Na druhou stranu, když hlásá, že problém není v rukách, ale v nářadí, poněkud nabourává povídání o jeho zázračných schopnostech.
To že umíš přivařit 0,5mm kuličku ještě neznamená, že umíš svařit 5mm plech. To je stejné, jako bys řekl, že když umíš jezdit na kole, tak zvládneš i litrovou motorku. Auto taky nejezdí samo, musíš ho umět ovladat, stejně jako svářečka neumí sama svářet i kdyby byla za půl mega.
A jak bylo na psáno výše, na blbou otázkundostaneš blbou odpověď.
To Mareska, u koho je asi chyba když ti většina lidí zde napsala že tvůj dotaz ani nedočetla? Já mimochodem také ne, na to si svého času příliš cením a tak jsem přečetl první a dvě poslední otázky.
Odpověd je:
1) ano, jde to svářet, dokonce se to tak i dělá.
6) Nastavitelná indukčnost umožnuje poladit oblouk a tím kvalitu sváru. Indukčnost je elektrický pojem, pro řádné pochopení doporučuji začít pochopením Maxwellových rovnic, zaměřit se na přechodové děje.
7) Jestli má cenu řešit 0,6 a 1,0 je otázkou. Evidentně se to používá tak hodně, že se to vyplatí prodejcum prodávat a výrobcům vyrábět.
Mareska napsal(a):
...Sám jsem sice na trubku umístil několik anglicky komentovaných videi, na kterých předvádím, jak svařit platinový drát od průměru 0,2mm, jak navařit na chrom kobalt kuličky o průměr 0,5mm nebo jak svářet zlaté věci či titanové součástky v milimetrových rozměrech, ale ani ve snu by mě nenapadlo komukoliv doporučovat na to čumět s tím, že se to naučí. Problém totiž není v rukách, ale v nářadí, a to se čuměním na trubku nijak nevyjasní.
Takže pokud je někdo schopen ...
Smutné, když sám autor videa píše že ho nedoporučuje.
Charone, co to je za pitomost, zacit Maxwellkama?
To by znamenalo, ze kazda elektroprumyslovka by musela zacinat matematikou zamerenou na diferencialni a integralni pocet.
davidma napsal(a):
Charone, co to je za pitomost, zacit Maxwellkama?
To by znamenalo, ze kazda elektroprumyslovka by musela zacinat matematikou zamerenou na diferencialni a integralni pocet.
No ani to moc nepomuze, i kdyz ma clovek kalkulus v malicku, tak od Maxwellek k teorii obvodu s diskretnimi soucastkami je cesta velmi dlouha, a snad krome indukcnosti (a trivialne kondiky) se ani moc nepotkavaji - zrovna pred nekolika lety
jsem se tohle pokousel vysvetlit spoluzakovi-matematikovi (fyzikou, tedy elektrotechnikou naprosto nepolibenemu, dodelaval si specializaci na uceni) a dalo nam to obema zabrat, protoze samozrejme chtel vsechno exaktne, takze treba dojit z Gaussova zakona
k (obvykle diskretnim) Kirchoffovym tak, aby uznal, ze to nikudy krome tech dratu neodtejka dalo zabrat.
Jako obecne souhlas, vsechno se "nekde uplne dole" ridi kvantovou elektrodynamikou, coz jsou Maxwellky ktere prosly 2 kvantizaci.
Ale v tomhle pripade bych fakt zustal u stredoskolske casti vykladu, ze civka se snazi udrzet staly proud (a pro ty pozornejsi U(t) = L*dI(t)/dt )
Editoval jouda74 (08-04-2025 17:17:37)
Ále joudojoudo , dnes je tlumivka elektronická , poslední reálná s odbočkou byla asi na WLSP . Prostě SVAŘEČ začne zkušebně pracovat a pro reálnou práci s reálnými materiály si vyzkouší , s jakou "tlumivkou" mu vyjde svár nejproduktivnější . Svařeči je šumák , jaký je proud . Jeho zajímá zapálení , udržení a ukončení oblouku se sekundárními projevy rozstřiku atd .
bobobo napsal(a):
Ále joudojoudo , dnes je tlumivka elektronická , poslední reálná s odbočkou byla asi na WLSP . Prostě SVAŘEČ začne zkušebně pracovat a pro reálnou práci s reálnými materiály si vyzkouší , s jakou "tlumivkou" mu vyjde svár nejproduktivnější . Svařeči je šumák , jaký je proud . Jeho zajímá zapálení , udržení a ukončení oblouku se sekundárními projevy rozstřiku atd .
Ale to ja vim, ze je elektronicka, se vsemi plusy (pri rozpojeni to nehodi nekolikasetvoltovy impuls, ktery se nemusi libit polovodicum, neni to tuna medi a zeleza) i minusy (pri rozpojeni to nehodi nekolikasetvoltovy impuls, ktery by ten oblouk znovuzapalil ;-) ), a tim jeste mnohem hur, pak ani zadna linearni teorie nepomuze.
(a kdyz se vratime k tematu fora, tak jednou, co jsem mel prakticky neresitelny problem nastavit MAG na zkratove svareni (uz nekde kolem 14V to misto normalniho "prskani" prskalo nepravidelne, smrkalo to sekundu dve studenak a pak to plynule vytahlo oblouk z roztavene kulicky primo na pruvlaku), tak na vine byla el. tlumivka na 4 dilky z 5-ti (at to znamena cokoli), ktere jsem si nevsimnul, po vypnuti se vse umoudrilo - Omi176LS)
x
Editoval alkoholik (09-04-2025 22:32:39)
Jouda74: Při 14V svařuje málo svářeček, některé vůbec a některé ano ale špatně. Mám taky Omicrona 176, ale Gamastar a s manuálem. Ten elektronickou tlumivku nemá, nebo tedy spíše nelze nastavovat. Ta jede už od 14V ale to je tak na lepení alobalu. Levné mašiny jedou až někde od 16-17V a i tak se trápí.
varok napsal(a):
Jouda74: Při 14V svařuje málo svářeček, některé vůbec a některé ano ale špatně. Mám taky Omicrona 176, ale Gamastar a s manuálem. Ten elektronickou tlumivku nemá, nebo tedy spíše nelze nastavovat. Ta jede už od 14V ale to je tak na lepení alobalu. Levné mašiny jedou až někde od 16-17V a i tak se trápí.
Jasne, tam to blblo taky, jeste vic Zacinal jsem nekde na 19.5V, tam to blblo, tak si rikam moc napeti haze to do prechodoveho oblouku, postupne snizoval az na tech 14V, prakticky bez zlepseni, pak si vsimnul, ze je tam neco divne a vypnul tlumivku a byl klid, zas to varilo nadherne.
(pravou sprchu jsem si jindy zkusil taky, na 28.5V, to varilo nadherne a stabilne, az na to, ze celej vingl 30x30x4 sel do zluta, o to vic me prekvapilo, ze to neco takoveho dela pod 20V)
Aha, tak asi jste měl moc vysoké mapětí a moc málo drátu a tzv. to natahovalo oblouk. To jste asi měl tlumivku hodně do mínusu ne? Do plusu naopak pomáhá, ale když už je zase moc, tak je oblouk takový jemný a svár jakoby málo prohřáty-převýšený.
jouda74 - jaký plyn jsi použil na svařování ve sprchovém režimu ja píšeš v #20?
jirkati napsal(a):
jouda74 - jaký plyn jsi použil na svařování ve sprchovém režimu ja píšeš v #20?
Ar98% CO2 2% . O tom, ze to s cistym CO2 nejde (jestli je to otazka na to) vim.
Ad Varok - no je tam "tlumivka" po jedne 0 az 5, v manualu nepisou prakticky nic
"Elektronická tlumivka (tzv. měkké/tvrdé sváření)
Slouží k doladění svář. proudu, kdy svářeč potřebuje využít měkké nebo tvrdé sváření.
Tento svář. proces lze využít ve všech režimech MIG/MAG. Pro nastavení tlumivky je třeba přepnout
tlačítkem se šipkou (obr.2, poz.21 nebo 24) do funkce tlumivka (obr.2, poz.5). Nastavení se provádí
potenciometrem (obr.2, poz.22). Názorné zobrazení viz. obr.12."
Editoval jouda74 (11-04-2025 20:18:29)
Aha, u invertorových mašin bývá většinou tlumivka 0 a třeba do -10 a +10. Do mínusu bývá lázeň tekutější, více se rozlévá do šířky, ale zase to hodně prská kuličky. Do plusu bývá lázeň studenější, více převýšená, užší a prská to méně kuliček.
Ten synergický Omicron jsem zatím nezkoušel tak nevím.
Vliv tlumivky na svařování je téma, které se sem neustále vrací. Někteří svářeči k vlivu tlumivky přistupují intuitivně a pak tu plácají prapodivné bludy. Většina se ale s funkcí tlumivky už seznámila a dokážou její vlastnosti maximálně využít. A ti nepolíbení teorií mají možnost si něco pohledat na netu. Třeba na stránce
https://www.pantermax.cz/k-cemu-slouzi- … e-svarecce
je základní informace docela dobře zpracovaná.
Editoval jirkati (13-04-2025 18:31:31)
Stránky: 1 2