SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 15-07-2022 21:41:09

jouda74
Člen
Registrovaný: 01-02-2022
Příspěvky: 196

Lakovani oceli na ven (doma)

Zdravim,
Rad bych se zeptal - jak dneska nejlepe upravit povrch (cerne) oceli, aby vydrzel na povetrnosti? Kdysi byl svet jednodussi, surikova synteticka zakladovka, slaba vrstva tmele a na to nitro a vydrzelo to 10+ let. Pak nam zakazali surik, tak na kov prisla klasicka seda synteticka zakladovka, a porad to relativne drzelo... Ubehlo par desitek let, pred dvemi roky jsem delal par jeklu, to uz nam zakazali i nitro barvy, takze seda zakladovka - synte vrchni barva na kov - a uz ted to rezavi a to jsem to nijak neodflaknul, povrch poctive obrousenej etc. :-(
Je mi jasne, ze "spravne" by asi bylo prvne pozink, a pak praskova lakovna a bude to neznicitelne, ale tam uz je dnes otazka - metr jeklu 30x20 stoji kolem 80, pozink toho tak 50, neco lakovani, doprava, nejakej resistin do dutin etc.... no a nerez 1.4301 neco malo nad 200, takze je otazka jestli novy vyrobek (branka, mriz, ...) nedelat rovnou nerezovy. Pripadne jsou veci, co odvest na zinkovani nejde.

Ale zpet k otazce na "normalni" ocel - co se dnes da pouzit v domacich podminkach (stetec / hobby strikaci pistole) a alespon par let vydrzi venku? Ta syntetika je dobra tak do interieru, tam uz mi spolehlive slouzi, ale na ven to neni. Mam jakousi vodou reditelnou barvu udajne na okapy etc. ale (stetcem) ma problemy sama se sebou, neni poradne smaciva ani sama na sobe, natoz na kovu, tak vubec nevim jestli prekonat nepohodli, dat tam nekolik vrstev a bude to drzet, nebo se budu za rok chytat za hlavu. Klidne to muze byt i omezene ICO (vetsina shopu to stejne nekontroluje kdyz tam nejake cislo je, a kdyby nahodou jo, koupim na manzelcino).


Einhell trafo -> Kitin 150TIG LA, Omi176LS

Offline

 

#2 15-07-2022 23:19:23

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 4073

Re: Lakovani oceli na ven (doma)

Hammerite opravdu funguje , ani nemusíš odrezovat .

Offline

 

#3 16-07-2022 00:41:00

Joe66
Člen
Místo: Vranov nad Toplou-Presov
Registrovaný: 20-04-2010
Příspěvky: 1665
Web

Re: Lakovani oceli na ven (doma)

Hamerit na streche u suseda nevydrzal nic big_smile   Ale kovacska farba alebo polyuretanova hoci potreba miesat s tuzidlom este funguju


Kutil s.r.o.

Offline

 

#4 16-07-2022 08:45:03

Petsem
Člen
Registrovaný: 05-11-2020
Příspěvky: 156

Re: Lakovani oceli na ven (doma)

Po nástupe "zelenej lobby" človek rýchlo príde na to, že tie ekovýrobky stoja za prd. Platí to aj o farbách, preto som v nedávnej minulosti tiež riešil podobné dilémy. (a napr. o vodouriediteľných nechcem už ani počuť) .    Špekúloval som tak-aj tak, skúšal, a nakoniec, zvážiac všetky ZA a PROTI,... cenu, dostupnosť, náročnosť technológie, a pod....  nakoniec mi vyšiel záver, že: KLASIKA. ... Na čiernu oceľ používam klasickú (napr. šedú) syntetickú základnú + vrchná bežná syntetika,... a keď potrebujem niečo extrovné, tak potom už nerez!
Ku tej "syntetickej klasike" mám ale takú skúsenosť, že nie je farba, ako farba! Typové značenia majú síce rovnaké, ale kvalita sa hodne líši podľa jednotlivých výrobcov. Ja už kupujem výhradne len od slovenského a českého výrobcu, ale LEN od tých, ktorí majú tradíciu a poznáme ich ešte z čias socíku. (Na území Česka - Slovenska sú momentalne iba nejakí dvaja - traja?)... A musím povedať, že nemám zlé skúsenosti so syntetikou v exteriéri.  Dobre očistený (no zdrsnený, nie vybrúsený do hladka) povrch + 1-krát základ + 2-krát vonkajšia,... Drži to aj cca 10 rokov. (a tu na Východe je podnebie veru drsné)


"Nezameňujte si pravdu s názorom väčšiny" (Aristoteles)

Offline

 

#5 16-07-2022 08:47:59

Petsem
Člen
Registrovaný: 05-11-2020
Příspěvky: 156

Re: Lakovani oceli na ven (doma)

Joe66 napsal(a):

Hamerit na streche u suseda nevydrzal nic big_smile   Ale kovacska farba alebo polyuretanova hoci potreba miesat s tuzidlom este funguju

Kovačské, alebo kadejaké iné žiarové farby majú veľmi slabú odolnosť voči korózii... Ako píšem vyššie, už som všetko zavrhol a používam len obyčajnú syntetiku. Toľko moja skúsenosť.


"Nezameňujte si pravdu s názorom väčšiny" (Aristoteles)

Offline

 

#6 16-07-2022 09:45:11

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4459

Re: Lakovani oceli na ven (doma)

tak  záleží  co  to  je za díl,  jestli se dá  vzít a dát  nalakovat  ve firmě nebo  jestli se musí  lakovat  na místě, protože je velký,  přivařený  nebo  zabetonovaný atd a   jak  se dá  očistit od koroze nebo  znečištění,  jaké  jsou  požadavky na udržení  vzhledu  a koroziodolnosti atd.
Nejodolnější  asi  je skutečně  ten  dílec vzít do  firmy,  kde lakují  a nechat  tam  uděla elektroforézu  nebo práškový  základ a na to  vrchní  práškovou  barvu určenou  do  venkovního  prostředí.  Přirozeně dílec musí  být udělaný  tak a očištěný  tak,  aby se splnily podmínky pro  linku. V předúpravách  se nejspíš bude ponořovat  do  lázní  nebo  se bude aspoň  těmi  lázněmi  stříkat,  tak  na to  musí  být dutiny buďto  uzavřeny nebo  jště lépe, opatřeny výtokovými otvora. Úsporná  varianta je nechat  dílec ve firmě opatřit elektroforézou,  kataforézou a doma si  potom  ten  dílec natřít vybranou  dobrou  vrchní  barvou. 
Takhle se u  nás už  třeba poučili  silničáři, třeba libovolně dlouhé  zábradlí  dělají  ze segmentů z asi  dvoucoulových  trubek   asi 2,3 m dlouhých,  aby se to  asi  vešlo do  van  linky,  segmenty nalakují  kompletně po vrchni  email,  a potom  je systémem  trubka v trubce složí. Aby v tom  konektoru  trubka k  trubce se netřel  kov o kov a nedošlo  k  poškození  nátěru a rezavění, navlíkají  na vnitřní  trubku  kusy zahradní  hadice,  asi  v něčem  změkčené. Hotové  nalakované  zábradlí  pak zabetonujou  a je hotovo. Nebo  jinde při  opravě místního  mostu  zase zábradlí  udělali  odnímatelné  a zase kompletně nalakovali  a potom  ho  akorát zašroubovali  šrouby na patky do polí  mostu.  Šrouby nerezové  či  ještě něčím  navíc chráněné.

Když  je to  na místě a nedá  se to  dát na linky,  tak  s tím  je potom  hodně ruční  práce na pořádné  čištění  a i  dostupné  barvy budou znatelně horší,  protože se dají  použít pouze rozpouštědlové.
Syntetika neboli alkydová  barva má  výhodu  v tom, že některé  mohou  být poměrně levné  a přitom  když  se použijí na dobře očištěný  povrch a pod ně se dá  dobrý  základ,  své  roky taky vydrží.  Ale většinou  budou  poměrně rychle měnit odstín,   vybělávat  a křídovatět,  prostě stárnout. Z lepších  barev je potom  podle mne dobré  hledat barvy  určené  na nátěr strojů  do  venkovního  prostředí. Starší  třeba na zákaldě poyuretanu  nebo  epoxidu,  spíš dvousložkové  než  jednosložkové.  Nebo  novější  a zahraniční,  tam  se dnes už  obvykle jejich  chemický  zákald neuvádí.  Měly by mít dobrou  odolnost  a stabilitu  odstínu  ve venkovním  prostředí  podobně jako automobilové  barvy,  ale současně by měly být o  dost  levnější  než  automobilové  emaily.

Pro  každou  vrchni  barvu  je jinak  nejlépe použít výrobcem stanovený  úplně celý  nátěrový  systém. Od předepsaného  čištění  a úpravy kovového  povrchu  přes stanovený  základ až  potom  vrchní  email. A měnit to jen  v případě,  že je to  stoprocentně vyzkoušené.

Editoval Radim (16-07-2022 09:51:01)

Offline

 

#7 16-07-2022 10:12:26

jean
Člen
Registrovaný: 27-06-2010
Příspěvky: 954

Re: Lakovani oceli na ven (doma)

Syntetika je k hovnu, lebo za dva roky je prasiva. Von polyuretan, alebo na kvalitny zaklad alkyduretan

Offline

 

#8 16-07-2022 10:57:27

Joe66
Člen
Místo: Vranov nad Toplou-Presov
Registrovaný: 20-04-2010
Příspěvky: 1665
Web

Re: Lakovani oceli na ven (doma)

Petsen  Alkyton-kovacska farba vydrzi dlhsie ako ,,dnesna,, syntetika od nasich vyrobcov lebo aj nasi vyrobcovia sa prisposobili zelenej loby a napriklad pri syntetike uz neodporucaju miesat farbu riedidlom. Ze nanasat bez riedidla-hustu ak ma nieco vydrzat. No a skus hustou  len vymiesanou farbou natierat ako sa s nou blbo robi . A ked sa rozmiesa s riedidlom tak 2 vrstvy vonkajsej su malo a nic nevydrzia . A kovacska alkyton napriklad vydrzi 10rokov na dobrom podklade  ale tiez uz posledne priblizne 2roky  vybledne co mam skusenosti.


Kutil s.r.o.

Offline

 

#9 16-07-2022 13:21:37

varok
Člen
Místo: Havířov
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 8508

Re: Lakovani oceli na ven (doma)

Jouda74: Pozor, nitrobarvy se stále prodávají. Zkuste kouknout na výrobky značky Colorlak. Ti ještě prodávají i Nitrobarvy a i synterické, polyuretanové, epoxidové a nevím jaké ještě. Poslední dobou od nich barvy rád používám, i třeba jen klasickou syntetiku. Jedna z nejhorších barev poslední doby se mi zdá Industrol, přesně jako zde popisované problémy. Po čase praská, ztrácí lesk, rezaví to pod ní apod. Hammerite možná, ale pod to klasický základ, samotná ne. Když už tak Alkyton, ale já opět dávám i základ. Na ven třeba epoxidový základ a na to jakoukoliv vrchní barvu, třeba i ten Alkyton. Nebo jestli ani tak nejde o vzhled, zkuste asfaltový nátěr.

Editoval varok (16-07-2022 21:00:03)


Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

Offline

 

#10 16-07-2022 13:51:02

VašekP
Člen
Registrovaný: 12-10-2013
Příspěvky: 615

Re: Lakovani oceli na ven (doma)

Já mám dobrou zkušenost pro venkovní užití se základní barvou Formex v odstínu "Bažina" (=zelená) a navrch nitro C2001 Celox nebo S 2013 Industrol. Pro vnitřní použití vyhoví i Formex šedý. Hamerite jen se základovou barvou a klasickou přípravou, reklamní slogan o použití přímo na rez je blbost! Jinak jak už bylo řečeno, je třeba vybírat od starých zavedených firem z doby Československa.

Offline

 

#11 16-07-2022 15:29:44

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4459

Re: Lakovani oceli na ven (doma)

Joe66 napsal(a):

Petsen  Alkyton-kovacska farba vydrzi dlhsie ako ,,dnesna,, syntetika od nasich vyrobcov lebo aj nasi vyrobcovia sa prisposobili zelenej loby a napriklad pri syntetike uz neodporucaju miesat farbu riedidlom. Ze nanasat bez riedidla-hustu ak ma nieco vydrzat. No a skus hustou  len vymiesanou farbou natierat ako sa s nou blbo robi . A ked sa rozmiesa s riedidlom tak 2 vrstvy vonkajsej su malo a nic nevydrzia . A kovacska alkyton napriklad vydrzi 10rokov na dobrom podklade  ale tiez uz posledne priblizne 2roky  vybledne co mam skusenosti.

Výrobci  potřebují  u  barev dodržet  vOC neboli  limit uhlíku  v těkavých  látkách. Proto  barvu  prodávají  spíš hustší a proto  nedoporučují  barvu  přiřeďovat. Jinak  by museli  odvádět  nějaké  poplatky za uhlík či  vyšší  poplatky za uhlík.  Druhá  možnost  je ta,  že kvůli  ceně nebo zase emisím  uhlíku  u  ředidel někdy pozměnili  receptury a barva by se mohla i  doporučeným  ředidlem  pokazit.
Co  se týká  Industrolu,  to  byl klasický  syntetický alkydový  vrchní  email  vyráběný  za socíku pro  venkovní  nátěry.  Po sametu  se stala jeho  receptura volná  a tak  Industrol  začal vyrábět  kdekdo. Někdo  ho  vylepšil,  takže se stal  trošku  kvalitnější,  někdo  recepturu  nechal beze změny nebo  tam  zapracoval  levnější suroviny a takový  je stále podobně nekvalitní  jako  ten  socialistický.  Nedá  se to většinou nijak  poznat,  dokud se na dílu nevyzkouší.

Offline

 

#12 16-07-2022 21:13:56

varok
Člen
Místo: Havířov
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 8508

Re: Lakovani oceli na ven (doma)

Radim: Nevím jak byl Industrol "za socíku" kvalitní, ale ten dnešní hnus. Jednou jsem někde našel plechovku toho starého, černá plechovka myslím s bílým nápisem. Nevím kdo to tenkrát vyráběl. Ten "dnešní" i jinak smrdí a myslím že ho vyrábí Barvy Laky Hostivař? Před lety byla barva Balakom, skvělá barva, jednu dobu dokonce voněla jako citrony. 😁 Už se ale asi neprodává. Co jsem zkoušel, tak i klasický základ Pragoprimer nic moc. Natřete, rychle zaschne, to je tak jediná výhoda. Ale pokud ihned nedáte vrchní barvu, tak to rezaví třeba i po týdnu venku. Jiné barvy, třeba Praktik, kterou prodávají v Domě barev naopak schne déle, ale když uschne, tak i bez vrchní barvy vydrží materiál dost dlouho bez známek koroze.

Jiný typ barev jsem nezkoušel testovat, ale používal jsem i tu zelenou "bažina" od Colorlaku a klasickou šedou a bílou a zdají se mi mnohem lepší než Pragoprimer.


Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

Offline

 

#13 16-07-2022 22:03:31

davidma
Člen
Registrovaný: 12-05-2021
Příspěvky: 537

Re: Lakovani oceli na ven (doma)

Nejsem odbornik na barvy, ale mam praktickou zkusenost s Viton EG11. Priblizne 3 roky nazpet jsem s ni natrel plochac, ktery se potom dele nez rok valel venku v trave na desti. Prekvapilo me, ze ma nem byla vicemene zadna koroze.

Nyni experimentuji s Viton KE31, coz je alkyduretanova 3v1 barva (zaklad/mezivrstva/vrch) a mela by vyhovovat primemu styku s potravinami. Cas ukaze, jak je kvalitni.


Dříve Kühtreiber Kitin 150, nyní Fronius Transpocket 150TIG a Dnipro-M SAB-258N.
Programování PC/PLC/MCU (převáženě v jazyce C), návrhy a realizace elektroniky.

Offline

 

#14 16-07-2022 22:15:49

jouda74
Člen
Registrovaný: 01-02-2022
Příspěvky: 196

Re: Lakovani oceli na ven (doma)

varoku díky, to jsem potřeboval slyšet. A současně potvrzuji, ten Industrol je teď fakt na ho**o (sorry my French, ale slušnějš se to říct nedá.) Colorlak si píšu na papírek, buď ho budou mít v železářství, nebo koukám mají eshop, tak v nejhorším tam. A rovnou (díky všem za radu) vezmu i kovářskou barvu. Na vzhledu mi nezáleží, teda pokud to není typicky zrzavý povrch, že po 8 letech vybledne přežiju.
Asfalt se mi moc nechce, bojím se sluníčka.
ad. Industrol za socíku - jestli si pamatuju dobře, tak špatnej tehdy nebyl, jen (proti nitro / nitrokombinačnímu) dost pomalu schnul, ale zase se dal hodit napřímo na tehdejší synte základovky, které jinak pod nitrem dělaly neplechu.

Jinak koukám docela výživné téma, a opět to samé jako přes kopírák, nekvalita nikoho nezajímá, hlavně že je to "zelené" ať to stojí co to stojí a že se to prodá, a když se člověk neorientuje, tak je ztracenej. Ach jo.


Einhell trafo -> Kitin 150TIG LA, Omi176LS

Offline

 

#15 17-07-2022 15:40:39

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4459

Re: Lakovani oceli na ven (doma)

Industrol  byl  za socialismu  v tehdejších  socialistických  normách jako  naše nejpoužívanější  či  základní syntetická  vrchní  barva na všechno  možné.   Tudíž jeho  složení  a kvalita byla stálá. Po Sametu  ho začaly vyrábět  prakticky všechni  naši  větší výrobci  barev a každý  z  nich  ho  nějak  upravil. Vyrábí  ho namátkou třeba Colorlak  ve své  verzi  stejně jako  třeba Barvylaky Hostivař  ve své  verzi.  Proto  říkám , že se konkrétní  barva od konkrétního  výrobce musí  vyzkoušet. Jestli  je o  něco  lepší  než  nějaká  trošku  špatná  nebo  horší. Tam  je výhoda právě v tom,  že některé  tyto  syntetiky jsou  bezkonkurenčně nejlevnější  barvy a leckde stačí.

Offline

 

#16 17-07-2022 17:38:09

varok
Člen
Místo: Havířov
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 8508

Re: Lakovani oceli na ven (doma)

Já teď rád používám tuhle základní barvu: https://www.colorlak.cz/sortiment/detai … imer-s2000 Je si ce dražší, ale pro mě docela kvalitní, když se dodrží čas schnutí apod. Většinou nechávám nátěr schnout do druhého dne když je venku teplo, nebo více dní když už je chladněji. Vrchní barvu nevím přesný název, myslím že Univerzál SU 2013 a je v červené plechovce.

Editoval varok (17-07-2022 17:43:50)


Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

Offline

 

#17 17-07-2022 19:49:21

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4459

Re: Lakovani oceli na ven (doma)

Takže používáš barvy odvozené  od socialistických  syntetik. S 2000 byla za socíku  hlavní  syntetická  základní  barva  jako  S 2013  Industrol byla za socíku  hlavní  venkovní vrchní syntetická  barva.  Akorát je asi  v Colorlaku poněkud vylepšili nějakými  lepšími  komponentami.

Offline

 

#18 17-07-2022 20:47:49

varok
Člen
Místo: Havířov
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 8508

Re: Lakovani oceli na ven (doma)

Radim: Je to jen můj dojem, ale jak jsem psal, tak třeba Pragoprimer od Barvy Laky Hostivař velké zklamání. Je jedno jestli použijete bílý, šedý nebo červenohnědý odstín, vše rychle uschne, ale pokud necháte jen základ delší dobu bez vrchní barvy ve venkovním prostředí, už začíná koroze. Třeba ten Synorex od Colorlaku, Praktik co jsem koupil v Dům barev(nevím kdo vyrábí) vydrží materiál mnohem déle bez jakýchkoliv známek koroze. Industrol jako vrchní barva to samé. Po nějaké době začne praskat, ztrácí lesk a olupuje se. Jestli to má firma Colorlak nějak ošetřené nevím, ale podle mě ty barvy více vydrží. Dokonce prodávají i polyuretanové dvousložkové barvy a epoxidy, což je na venkovní použití podle mě úplný TOP. Se syntetikou nikdy takové životnosti jako s dvousložkovými barvami nedocílíte. Nebo ano?


Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

Offline

 

#19 17-07-2022 21:23:32

Petsem
Člen
Registrovaný: 05-11-2020
Příspěvky: 156

Re: Lakovani oceli na ven (doma)

Je to mimo tejto témy, ale spomeniem: Testujem doma odolnosť zinkového náteru Zinka (nežiarové pozinkovanie ocele).  Po nejakej práci sa mi kúsok "farby" zvýšil, nuž natrel som severnú stenu plechovej skrinky plynomera. Časť náteru na vyčistený povrch a časť na hrdzavý neupravený povrch. Je to už nejakých 12 - 15 rokov a obe testované plochy držia fakt perfektne.


"Nezameňujte si pravdu s názorom väčšiny" (Aristoteles)

Offline

 

#20 18-07-2022 09:09:33

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4459

Re: Lakovani oceli na ven (doma)

varok: Těch  alkydových  pryskyřic je strašně moc, je taky moc barevných  pigmentů  a jsou  i  změny ve složení  používaných  ředidel. Potom  bude záležet, jak má  která  výrobna barvy kvalifikovaného  vývojáře a jak tu  barvu  nakonec vykostovali. A leccos,  co  se dalo  za socíku  použít,  už  dnes použít třeba kvůli  toxicitě nejde,  leccos je dnes naopak  s lepšími  parametry,  než  bylo za socíku. Z toho  budou  ty rozdíly.

Offline

 

#21 19-07-2022 08:16:48

zahajskej
Člen
Registrovaný: 07-01-2015
Příspěvky: 291

Re: Lakovani oceli na ven (doma)

Šuříková základovka není problém ani dnes. Stačí juknout na bazary a dá se šuřík koupit, pak ho namíchat třeba do bezbarvého industrolu, hlavně do barvy, která pomalu schne.
Mě se osvědčila šedá základovka s obsahem zinku, od českého výrobce, značku nevím, nemůžu se podívat, jsem u slané vody. Základovek se zinkem je více, ale obvykle mají zlomkový obsah oxidu zinku, nebo šel jen okolo. Jeho osah se dá vyzkoušet tak, že něco natřu, nechám zaschnout a pak to přejedu štětcem namočeným v odrezovači. Nátěr musí zareagovat, udělá se bílý povlak. Antikorozní základovky nesmí hned uschnout. Pokud jo, není antikorozní, nedojde k reakci s podkladem. Taky jsem si vyzkoušel jednu antikorozní barvu na zrezlý povrch, český výrobce, je bílá, značku opět nevím z výše uvedeného důvodu. Schla 14 dní, lamelákem byl problém ji zbrousit, dráťákem ve flexe už vůbec. A to byl povrch s již dost blubokou korozí
Dobrá je též epoxy základovka od BodyColor. Jde ji překrýt snad čímkoli.
Já mám konstrukci vrat natřenou Alkytonem. Odmastil jsem a nechal dva dny venku v trávě. Rosa způsobila lehkou lišku, tu jsem jen otřel hadrem a dva nátěry. Drží jak přibité mnoho let. Z hladkého povrchu má snahu se loupat. Dutiny je dobré vystříkat směsí vazelíny A00, petroleje a resistinu na dutiny, rovným dílem. Resistin dělá svou funkci, petrolej směs navzlíná i do zastrčených skulin a vazelína se postará, aby resistin nevyschnul a nepopraskal. Ideální je směs ohřát na 60 stupňů a pak aplikovat. Tato směs se používala za komára na dutiny aut. Jen byl pak problém na auto šáhnout svářečkou, hned to hořelo.
Na všechny aplikace je bezpodmínečně nutné podklad odmastit. Ne benzínem, ten je také mastný. Lehká liška zvýší přilnavost. Nebo alespoň zdrsnit broušením.
Ale platí také pravidlo, že neantřená věc vydrží deset let, natřená jedenáct:-)

Offline

 

#22 19-07-2022 11:21:09

Petsem
Člen
Registrovaný: 05-11-2020
Příspěvky: 156

Re: Lakovani oceli na ven (doma)

Odpoviem za seba: ja všetkému rozumiem,... ale keby som mal za uschnutím náteru čakať 2 dní a nebodaj 14 dní (!)  tak ma jeb*e ,... alebo v lepšom prípade  skončím na psychiatrii


"Nezameňujte si pravdu s názorom väčšiny" (Aristoteles)

Offline

 

#23 19-07-2022 13:57:17

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4459

Re: Lakovani oceli na ven (doma)

Rychlost  schnutí  barvy musí  být určitým  způsobem  přiměřená. Barvy,  které  schnou  příliš rychle,  mají  obvykle horší  mechanické  vlastnosti,  jsou  méně pevnější  a mají  sklon  být málo  houževnaté  a křehké. Platí  to  zejména u  jednosložkových  barev.  U dvousložkových  se něco podobného  projeví,  pokud se přidá  příliš moc tužidla.  Takže když  jsou  někde nabízeny dvě podobné  barvy podobné  cenové  skupiny a jedna je rychle schnoucí  a druhá  běžně schnoucí,  tak  kvalitnější  by měla být ta běžně schnoucí. Mělo  by se tomu  dát tak  několik  hodin.
Schnutí  tady myslím  do  stavu,  kdy už se dá  přestříkat  nebo  přetřít  další  barvou. Ne třeba až když se dá brousit.

Offline

 

#24 19-07-2022 23:23:15

m.evil
Člen
Registrovaný: 22-10-2007
Příspěvky: 2123

Re: Lakovani oceli na ven (doma)

Asi pred 4-mi rokmi som natrel hrdzavé stĺpiky na plote alkytonom a zatiaľ drží .
Aj lesk ostal .

Offline

 

#25 29-07-2022 20:46:52

jouda74
Člen
Registrovaný: 01-02-2022
Příspěvky: 196

Re: Lakovani oceli na ven (doma)

Jeste jednou diky vsem, barvy jsem poridil podle rad, za par let budu vedet vic.

A jeste bych si dovolil jeden dotaz. Zrovna dneska jsem byl donucen vzit deti do ZOO a jak clovek resi co kde doma natre, tak se automaticky diva i jinde.
Jednak tam meli povarene mrizky pres kanalky na odvod vody pres cestu z roxoru tusim 12ky, a pak jak tam maji takove prolejzacky pro deti z kmenu stromu apod.
tak to na par mistech maji prosroubovane pres ocelovej pasek, prisroubonaj do dreva pozink vruty. Povrch vypadal na normalni cernou konstrukcni ocel nijak neupravenej,
az na to, ze dneska dopoledne chcalo, vcera taky.
Moje otazka je nasnade - jak je to sakra mozne? Kdyz necham venku pres noc kus oceli, tak jen samotna rosa ho poznamena tak, ze by mu liska Bystrouska zavidela
Ze budou roxory po kterejch lidi chodej vylestene bych jeste bral, ale ony byly ne-zrezle i pod zabradlim mimo cestu (a i ze spodni strany kam bota navstevnika nepachne co je rok dlouhy).
Dejme tomu dokazal bych si tu pasovinu predstavit z neceho lepsiho (ale na nerez to nevypadalo), ale ze by i roxor?


Einhell trafo -> Kitin 150TIG LA, Omi176LS

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče