SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#26 16-02-2021 18:37:13

varok
Člen
Místo: Havířov
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 8505

Re: Vzhled versus čas

Momák: Přesně jste to trefil. Lidi co byli na vysoké úrovni s kvalitou když jsem do firmy nastoupil už taky polevují, protože se prostě do normy vlezete jen s výrobky na rychlo splácanými. Šéfové to nechápou. Navíc není každý den posvícením a třeba může mít někdo špatný den a už je skluz.


Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

Offline

 

#27 16-02-2021 19:51:50

jirkati
Moderator
Místo: Liberec
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 4392

Re: Vzhled versus čas

Nepředpokládám, že by mistr na dílně, případně majitel firmy, byli úplní troubové kteří nepoznají jak kdo pracuje. Zažil jsem mnoho svářečů, kteří pracovali rychle a kvalitně i hodně pomalých lemplů. Je věcí firmy jak má systém kvality ošéfovaný a jak má udělané smlouvy, včetně zaručené kvality.
Už dlouho neexistují žádné platné normy, které by se výkonností a množstvím odvedené práce zabývaly. Je to jednak proto, že každá firma má jiné vybavení, a také proto, že veškeré dodávky svařenců jsou ošetřeny smlouvami. Je výrazný rozdíl při požadavku na sváry podle EN ISO 5817/B a případným požadavkem na nenosný, nezatížený svár - tzv. jen aby to drželo pohromadě. Jistě, dobrý svářeč i v takovém případě udělá svár kvalitní, ale najdou se moulové, kteří řeknou "To je dobrý" a nestydí se za poblitiny.
Zjednodušeně řečeno - každá firma má nějakou firemní kulturu přípravy výroby, výroby, kontroly, expedice. Kdo v té firmě pracuje, resp. chce pracovat, ten se té kultuře podrobí, nebo odejde.

Pro příklad:
Když jsem technologicky připravoval robotizované svařovací linky v AUTOMOTIVE, tak jsem počítal s průměrnou postupovou rychlostí svařovacích robotů 10 mm/sec. U linek s CMT svářečkami už to bylo i přes 25 mm/sec.
Pak jsem pomohl certifikovat jednu firmu na svařování - i pro dráhy - a tam jsem při zpracování poptávek vždy u svárů do a=4 mm počítal s postupovou rychlostí při ručním svařování 1mm/sec, nad tuto velikost 0,7 mm/sec. Naprostá většina našich nabídek byla z hlediska svařování i časů a tím pádem i ceny akceptována. Majitel firmy byl spokojený s dosahovanými cenami a i výrobáci byli spokojeni, protože za první tři roky po certifikaci nepřišla ani jedna reklamace na kvalitu svařenců obecně. Ano, na všech dílnách bylo zavedeno přihlašování a odhlašování dělníků i svářečů do jednotlivých zakázek na rozmístěných PC. To bylo nejdokonalejší ověření mých výpočtů ke svařencům, a také ověření výkonnosti i kvality odváděné práce jednotlivých svářečů. A nebylo potřeba zavádět nějaké nesmyslné normy, protože mistr kdykoli věděl, jak který svářeč na dané zakázce pracuje, či pracoval. Nic se nedalo okecat. A svářeči za celou dobu mého působení v té firmě neodcházeli, naopak se hlásili jejich kamarádi, že by u nás chtěli taky pracovat. Firma se díky přísunu "známých" a "kámošů" docela rychle rozrostla. Když jsem do ní přišel, měla i s majitelem 15 lidí. Když jsem po osmi letech odcházel, měla už 45 lidí a přistavěnou úplně novou výrobní halu. Do té původní se rozrostla úspěšná svařovna.

Offline

 

#28 16-02-2021 21:28:05

Charon
Člen
Místo: Praha
Registrovaný: 17-08-2014
Příspěvky: 1455

Re: Vzhled versus čas

varok napsal(a):

.....už taky polevují, protože se prostě do normy vlezete jen s výrobky na rychlo splácanými. Šéfové to nechápou. Navíc není každý den posvícením a třeba může mít někdo špatný den a už je skluz.

Varoku, chtěl bych napsat dělej kvalitně a bude to dobrý. Bohužel skoro jistě nebude. Ani bych do toho netahal, že od tvýho kolegy je to nekvalitní, to ti nepomůže. Bohužel neznám situaci u vás a tak spíš pár námětů jak z toho, snad mezi nima najdeš ten správný pro vaší situaci:
- můžeš nedělat nic a pokračovat stejně jako doposud, nováček se třeba  utahá a zmoudří, ale nejspíš se tvá situace zhorší
- pokud i ostatní kolegové mají podobný pocit, tak si s nováčkem promluvte a zjistětě proč to dělá a nechť ví čim vám i sobě škodí
- pokud je šef rozumnej, tak s ním promluv a zkus mu navrhnout pro tebe vhodný řešení, třeba že budeš dělat na dílech kde je potřeba kvalita. Prostě se dostat do pozice, když budou něco chtít kvalitně, tak to dají dělat Varokovi, neb je na něj spolehnutí. Nebo dělat novinky, neboť úskalí sám vyřešíš a informace si seženeš. Nebo jseš kamarád s tím kdo práci přináší a ten si tě bude žádat. Nebo získej certifikaci aby jsi dělal na důležitých věcech... Je to těžký, ale takový už je život.
- omrkni jak to nováček dělá a převezmi část jeho zlepšení. Nedělej věci kvalitněji či lepší než po tobě chce ten pro koho je děláš.

Bud si jist, že tvůj šéf nebo ten kdo tě hodnotí pozná zda jsou věci udělaný dost kvalitně. Většinou má zkušenosti, má srovnání, má na posouzení čas, má kde se zeptat a hlavně ví co je požadováno. Pokud to jde tak s ním hodně komunikuj, říká se komunikuj pozitivně. Zjištuj co mu usnadní život a co po tobě chce a pokud to jde tak mu navrhni že to dodáš a dodávej.

Offline

 

#29 17-02-2021 04:11:13

Carls
Člen
Registrovaný: 16-03-2019
Příspěvky: 322

Re: Vzhled versus čas

Za mýho raného mládí a práce v ukolu na soustruhu  taky sem blbl a snažil se vydělat si víc ale brzy sem pochopil  když na mě ty starší vlítli a dostal sem málem po hubě  že ku... normy  abylo vymalováno tenkrát ještě mistr byl placen za plnění a že si chlapi splní normy  dostal sem takový vyjebávky že sem si nevydělal a nebyli prémie .Snad tam máte kontrolóra  co kontroluje kvalitu  teď jen záleží zda s váma drží basu  Pokud ano a je poctivák tak mu to párkrát vrátí protože to je zmetek  a bude klid Pochopí to pak i vedení  aspoň doufám aj samotnej mladej .

U nas zas čelíme opaku děláme v hodinovce a my starý děláme a mladý se flákají  a nehne s nima nic  vedení je nevyhodí dyk dělaj přesčasy  a jaksi vedení nechce pochopit že kdyby dělali normálně žádný přesčasy být nemusí No a my staří poctiváci je živíme Ne že bysme se předřeli ale zas čeho je moc toho je příliš

Offline

 

#30 17-02-2021 08:29:09

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4458

Re: Vzhled versus čas

U svařování  je asi  problém  v tom, že mezi  tím "svařeno  dobře a kvalitně" a mezi  tím "svařeno  mizerně a nedostatečně dobře" je obrovský  prostor pro  přechodové "svařeno  všelijak a občas to  projde,  občas to  nemusí  projít a je průšvih". Podobně "pružné "  to  je asi  i  s časy. Pak  v tom  problému,  jaký  nadhodil Varok, je třeba umět chodit,  aby z toho  člověk  vyšel  bez  ztráty kytičky.
Já  montuji  a tam  to  je buďto složeno  dobře anebo  špatně. Prostor mezi  tím  je minimální. Normativně je to  tak,  že kdo má  dostatečně obratné  ruce ( jako  dítě asi  hodně dělal  s mechanickými stavebnicemi  nebo  doma v dílně všelicos zkoušel)   a už  trochu  pracoval  manuálně,  aby kůžička na prstech  trochu  zhrubla a zodolněla,  by měl  po  nějakém  měsíci  normu  zvládnout.  Po  nějakém  aspoň půl  roce, roce by měl zvládnout normu  i  v případě,  že nadělává nějaké nečekané přestávky.

Offline

 

#31 17-02-2021 09:13:53

varok
Člen
Místo: Havířov
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 8505

Re: Vzhled versus čas

Ale já netvrdím že to musí mít špatně svařené. Ti mladí sopli dnes mají v módě všechno svařovat lážo plážo hrozně velkým proudem, jen tak to rychle přeletět. Svár škaredý, nerovnoměrný. Třeba na začátku svaru 10mm a na konci už 5mm. Přeletět to musí aby neproletěl durch. Pak to obrozšení jak jsem psal. Třeba příruby co jsem někde dával fotky, ale průměr 200mm. Tak já svařuju vnitřní svár třeba 2minuty a venkovní kouťák asi 5minut. On má oba sváry za polovinu času. A tak dále.


Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

Offline

 

#32 17-02-2021 19:00:54

Carls
Člen
Registrovaný: 16-03-2019
Příspěvky: 322

Re: Vzhled versus čas

No prostě mrví normu  co máte  třebaže dobře svařený vypadá to jak po mně amatérovi co vezme svářečku dvakrát do roka do ruky
Nezbývá než mu dát lekci od toho kdo to pak třeba  sváry brousí,  vím co to dá práce vybrousit po sobě nepodařený svár :-) Pokud se ale přebrušují  Neznám poměry Chlapi co u nás sváří si to po sobě musí i obrousit  a navíc nemají úkol ale hodinovku

Offline

 

#33 17-02-2021 19:24:12

varok
Člen
Místo: Havířov
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 8505

Re: Vzhled versus čas

U nás si svářeči taky po sobě čistí a brousí sváry. Dnes mi říkal jeden kolega, že jim k...l normy i u jiného typu výrobku. Normu mají třeba 5 hodin na kus a on lítal po dílně že má kus za 3,5 hodiny. No uvidíme jak to nakonec skončí.


Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

Offline

 

#34 17-02-2021 20:39:14

momák
Člen
Registrovaný: 08-10-2011
Příspěvky: 427

Re: Vzhled versus čas

Z toho si nelam hlavu,je to idiot a taky na něho čeká chlap.Dělej jak umíš a věnuj se své práci:).


MIG/MAG Delta DTD 210+hořák Binzel MB 15 AK 4m,Fronius TP 1500+kabely 3a4m,Speedglas 9002X..

Offline

 

#35 18-02-2021 08:49:42

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4458

Re: Vzhled versus čas

tak snad jsou  v technologickém postupu  napsány hodnoty,  na jakých  musí  být svářečka nastavená. Třeba nastavení  proudu a další  hodnoty.

Offline

 

#36 18-02-2021 11:34:53

varok
Člen
Místo: Havířov
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 8505

Re: Vzhled versus čas

Radim: Vůbec nic. V bývalé firmě jsme měli zakázku pro poláky, kteří měli vypsaný přesný technologický postup+wps. Tam bylo sv. napětí a proud. Pravidelně chodili na kontroly a museli jsme jet alespoň přibližně podle těch uvedených hodnot. Tady není nic a dokonce ani sv. technolog co k nám občas chodí nic neřekne. Ve výkresech jsou sice uvedeny velikosti svarů, ale nesmysly, které píše dement který tomu nerozumí. Třeba hlavní sváry dá u materiálu 5-6mm a2. Sváry výztuh atd. třeba a1. Drát máme 1mm a takové sváry.... Tak si každý svařuje jak se mu líbí a tím pádem ani nedodržují sv. napětí a posuv(proud). Když svařuje více lidí stejnou věc, tak jeden jede třeba nějaký svár na plácnu 165A. Druhý jede na 215A a další 235A. A tak bych mohl pokračovat. Problém je hlavně v tom, že nám to kontroluje kluk který tomu vůbec nerozumí. sad


Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

Offline

 

#37 18-02-2021 18:41:00

jirkati
Moderator
Místo: Liberec
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 4392

Re: Vzhled versus čas

Varoku, snad si nemyslíš, že někdo udělá takovou pitomost, aby napsal kolik času by na ten svařenec "mělo" být. Od toho máte technickou a technologickou přípravu výroby, která vychází z místních podmínek. Takže zklidni hormony a zanech nesmyslných řečí. Myslíš, že by tví šéfové - nebo aspoň mistr na dílně - byli nadšeni uveřejněním tvých obrázků na volně přístupném serveru? Buď se přizpůsob současnému stavu ve firmě, nebo běž jinam. Tady to nikdo řešit nebude. Jen provokuješ málo odolné jedince k řadě výroků, které stejně na tomto serveru nemají smysl.

Offline

 

#38 18-02-2021 19:18:28

varok
Člen
Místo: Havířov
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 8505

Re: Vzhled versus čas

No dal jsem je tady aby ostatní viděli na co se tady ptám. Tak já je tedy potom smažu. A opět asi nechápete. Ptám se proto, abych zjistil jestli jsem opravdu tak hrozně pomalý nebo jsou ty naše časy trošku mimo.


Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

Offline

 

#39 18-02-2021 20:29:48

bourač
Člen
Místo: Doksy, Máchovo jezero
Registrovaný: 01-06-2009
Příspěvky: 4716
Web

Re: Vzhled versus čas

eeeeeeee fotky fuč - nestihl jsem se podívat. Ale myslím že jsem o nic nepřišel.
Varoku pamatuješ unihera? druhej na mistrovství světa svářečů v Japonsku.
Unihera uvádím jako příklad, jsou lidi šikovní a nešikovní. Jsou i lidi rychlí a pomalí.
To snad dokážeš pochopit.
Skus se zamyslet jestli patříš k těm rychlejším nebo pomalejším svářečům.
Já osobně vařím velmi pomalu, určitě bych se tím neuživil. (v úkole)
Celkem dost rychle řežu autogenem, nikdy nikdo nebyl rychlejší.
A pak jsem objevil Jardu, vyhodili ho v 18letech z dětsáku. Vzal sem ho parkrát na brigádu a vrazil mu autogen do ruky.
Dnes po pár letech řežem vedle sebe nějakou velkou nádrž, stojíme vedle sebe oba řežem stejnou věc, oba stejný řezáky a ten "parchant" je o 20% rychleji hotov než já, a to dělám co umím a používám fígle který jsem mu eště neprozradil. big_smile


Likvidace ocelových konstrukcí. Excelentní paliči železa. A nově také dřevorubci.
Plasmy. Přímočaré pily ocasky. Ruční orbitální pila (za studena). Utahováky. Sbíjecí kladiva. Plošiny. Jeřáby.
Vaření obalenou elektrodou (Lorch).
Práce ve vysokých výškách a v hlubokých hloubkách. Práce v jedovatých a výbušných atmosférách. Nic levného.

Offline

 

#40 18-02-2021 20:39:59

varok
Člen
Místo: Havířov
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 8505

Re: Vzhled versus čas

Bourači, kdyby jste chtěl, tak vám fotky pošlu na váš mail. Ale tady už to tedy dávat raději nebudu. Já jsem tedy pomalejší svářeč, ale jak už jsem psal, není to jen o tom. A pan moderátor asi pořád nepochopil, že je spoustu firem kde není na každý výrobek plná složka papírů. Na stole výkres, na zemi paleta plechů a makej.
1. Technologický postup: kolega ukáže
2. Wps: vím co to je, ale když se na to zeptám nadřízených, tak ani neví co to je.
3. Děláme si v podstatě všechno od přípravy až po čištění.

Unihera si pamatuji. Byl moc šikovný, ale už tady nechodí.

Editoval varok (18-02-2021 20:41:56)


Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

Offline

 

#41 18-02-2021 20:44:41

bourač
Člen
Místo: Doksy, Máchovo jezero
Registrovaný: 01-06-2009
Příspěvky: 4716
Web

Re: Vzhled versus čas

https://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/ … tml#public tady si pusť jak amík přistává na Marsu.
Přímý přenos z kamer na přistávacím modulu cca v 21:55 našeho času...


Likvidace ocelových konstrukcí. Excelentní paliči železa. A nově také dřevorubci.
Plasmy. Přímočaré pily ocasky. Ruční orbitální pila (za studena). Utahováky. Sbíjecí kladiva. Plošiny. Jeřáby.
Vaření obalenou elektrodou (Lorch).
Práce ve vysokých výškách a v hlubokých hloubkách. Práce v jedovatých a výbušných atmosférách. Nic levného.

Offline

 

#42 19-02-2021 12:32:55

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4458

Re: Vzhled versus čas

varok napsal(a):

Radim: Vůbec nic. V bývalé firmě jsme měli zakázku pro poláky, kteří měli vypsaný přesný technologický postup+wps. Tam bylo sv. napětí a proud. Pravidelně chodili na kontroly a museli jsme jet alespoň přibližně podle těch uvedených hodnot. Tady není nic a dokonce ani sv. technolog co k nám občas chodí nic neřekne. Ve výkresech jsou sice uvedeny velikosti svarů, ale nesmysly, které píše dement který tomu nerozumí. Třeba hlavní sváry dá u materiálu 5-6mm a2. Sváry výztuh atd. třeba a1. Drát máme 1mm a takové sváry.... Tak si každý svařuje jak se mu líbí a tím pádem ani nedodržují sv. napětí a posuv(proud). Když svařuje více lidí stejnou věc, tak jeden jede třeba nějaký svár na plácnu 165A. Druhý jede na 215A a další 235A. A tak bych mohl pokračovat. Problém je hlavně v tom, že nám to kontroluje kluk který tomu vůbec nerozumí. sad

Tak  to  je špatné. Nezbývá  ti,  než  vystihnout vnitropodnikovou  kulturu  firmy a chovat  se podle ní,  vzhlede nevzhled svárů,  kvalita nekvalita. Nebo  jít jinde.

Offline

 

#43 19-02-2021 20:01:00

varok
Člen
Místo: Havířov
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 8505

Re: Vzhled versus čas

Radim: Až na tyhle drobnosti mě práce baví, peníze slušné.


Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče