SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
|
Nejste přihlášen(a)
Mne zabudli povedat, ze je to zlozite zarizeni a zmiesavam to normalnym teckom cez dva redukcne ventily. 1-2 litre CO2, 8-10 litrov argonu a zvara to krasne. Na domace lepenie v pohode. Mosty nezvaram....
Editoval jean (14-11-2020 09:01:30)
Tak pokud nepoznáš na hořícím oblouku jestli máš směs 10% nebo 20%, pak je to skutečně jedno. Já to poznám i bez analyzátoru, i proto, že znám vlastnosti a způsob hoření MIG/MAG oblouku pod jednotlivými směsmi. A proto taky vím, jaká směs je k jakému účelu vhodná, či přesněji potřebná.
Šak ty si profík a ja lepič amatér. Ale zrovna na varokovo použitie to primitívne miešanie funguje super.
V minulý fabrice jsme měli originál směšovač, ale i tak to bylo znát poměr se během šichty měnil.
Co použít nádobu a tam si ten poměr namíchat z lahví přes počítadla? Smysl vydím jenom pro domácí kutily, co vařej různými metodami a různé materiály.
Kolik dělá nájem za lahev? Defakto ušetříš "jenom" jeden nájem.
Tak dnes jsem koupil větší láhev s čistým CO2 na inzerát. Chlápek měl napsané 15L a chtěl za ni 1200,- kč, prý prázdná. Když jsem přijel na místo, tak jsem zjistil že je to 15kg ne Litrů. Litrů je psáno 20. Měl 2, jednu nižší s hodně velkým průměrem, snad 300mm. To jsem nechtěl a pak měl ještě jednu plnou rozměrově vyšší a menší průměr. Sice velká kráva, ale nakonec jsem ji tedy za 1500,- kč vzal. Cena dobrá, ne?
Jo a je to originál Linde
Editoval varok (17-11-2020 13:32:01)
varok napsal(a):
......... Cena dobrá, ne?
Jo a je to originál Linde
To nám řekneš, až jí dáš někam naplnit ... ![]()
Nevím co myslíte? Jestli těch 20L bude stát balík nebo že je to od Linde?
Může mít propadlou tlakovku, takže prachy navíc, nebo má už po životnosti a nikdo ji nenaplní.
Tak
. A nebo, jestli to někdo ukradl, si pro tebe přijedou poliši, protože ta láhev má u Linde svoje číslo ![]()
Editoval pafik1605 (17-11-2020 15:50:46)
Nebo Ti ji rovnou zabaví, pokud je to lahev z pronájmu. A to se se vyplatí ![]()
PS: Pafík byl rychlejší....
prd, koupil jsem ji a nezajímá. Tu tlakovku jsem si nevšiml do kdy je, zítra kouknu. Ve frýdku prý jsou schopni zlegalizovat i hodně staré láhve, tak se tam zeptám.
Editoval varok (17-11-2020 16:14:34)
Vebo ve Frýdku výborné zkušenosti. Někam to vozí asi do Polska. Tam asi ještě chápou k určení životnosti lahve slouží tlaková zkouška.
Ano, tam jsem myslel a když jsem se jednou ptal, tak mi říkali že když mám i hooodně starou láhev, tak buď mi ji vymění za platnou nebo tu moji normálně otlakují a znovu pošlou do provozu. Laicky řečeno.
V téhle něco je a až to vypotřebuji, tak se budu starat.
Editoval varok (17-11-2020 16:24:34)
Potřebuji poradit,mohu svářet nerez CO2 plynem, děkuji
Ne, nauhličíš a bude to reznout.
Rozdíl mezi uhlíkatou ocelí a nerezavějící ocelí je v tom, že ta nerezka téměř neobsahuje uhlík, který je příčinou toho rezatění (velmi zjednodušeně řečeno). A co se děje s kyslíkem a uhlíkem z ochranného plynu CO2 ve vlastním oblouku bys měl jako svářeč vědět. (disociace a asociace)
skolastik napsal(a):
Zakázat ti to nemůžeme. Ale ani doporučit ![]()
Však to jde
skolastik napsal(a):
Proč bys nemohl? Úplně normálně, jenom sváry budou reznout.
Dobrý den Ano nerez můžete úspěšně svářet čistým Co2. Například drátem Bohler EAS 2 PW-FD. Na svarech se nevylučuje žádná koroze ani po letech
venku na povětrnosti a svary se dají brousit, kartáčovat i leštit. Jedná se o trubičkový drát , kterým se svařuje v ochranné atmosféře a bez problému se používá Co2. Svar je pokryt tenkou vrstvou strusky, která po vychladnutí krásně odskočí ( pozor na oči) samotný svar je lesklý.
Zdravím Štěpán![]()
Tak jsem koukal a láhev má opravdu propadlou tlakovou zkoušku. Byla jen do roku 2019.
varok napsal(a):
Tak jsem koukal a láhev má opravdu propadlou tlakovou zkoušku. Byla jen do roku 2019.
Mrkni, jestli tam je (měl by být) rok výroby lahve.
Editoval Welda (19-11-2020 22:07:32)
Je tam spoustu čísel, tak nevím co je rok výroby. Jediné co bylo bokem je 2010-19, to předpokládám je ta tlaková zkouška, i když běžně bývá na 10 let ne?
EDIT: Welda, nevím jestli je to rok výroby, ale našel jsem 11/94.
Editoval varok (20-11-2020 11:47:58)
Snažil jsem se zjistit víc o rozdílu v nákladech na plyn CO2 a Mix.
Ve 20 l/15 kg flašce by mělo být cca 7500 l plynu CO2
Ve 20 l / 200 Bar flašce by mělo být cca 4700 l směsi
Náplň 15 kg CO2 331 Kč bez DPH
Náplň 20 l 200 Bar Mix 900 Kč bez DPH
100 l CO2 4,4 Kč
100 l Mix 19,1 Kč
Mix 4,35 x dražší než CO2 + náklady na obrat lahví.
1 hodina 60% svařování CO2 při 12l/min 19 Kč
1 hodina 60% svařování Mix při 12 l/min 82 Kč
Rozdíl 63 Kč/h, 500 Kč/směna. Zaplatí se to kvalitnějšími svary a úsporou času na čištění?
Ano!