SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#351 05-07-2019 06:52:56

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Juggernault napsal(a):

žárovky normálně do přívodu, jenže jestli je to na 400V je nutno ještě dát 2 do série tj 6 kousků xD

Pane, děkuji, zrovna jsem to tam u těchto obvodů  neviděl , což je divný , ale asi to chce jít dělat nějakou jinou práci a pak takové chyby nebudu dělat .
Mě asi zmátly tyto zvláštní souvislosti.
V napájecím přívodu pro zkoušení mám třífázový jistič 10A  , tedy snížil jsem jištění takhle dolů aby vypínaly dříve tyto nízko dimenzované prvky . Do svářečky jsem instaloval trubičkové pojistky 16A .

Při zkoušení se mi celý stroj rozběhl , začal vyrábět napětí naprázdno a to v hodnotě jak je uvedeno na štítku stroje .
Tak jsem vyměnil 16 A trubičkové pojistky za rychlé 64 A s nízkým součinitelem I(kvadrát) * t aby byla zvýšená ochrana polovodičových prvků .

No a ty pojistky 64A gR (  P50N06    ) tak ty po zapnutí, naběhnutí a v okamžiku dotyku elektrody na kostru , kdy má dojít k zapálení oblouku , tak ty pojistky shoří..
   No a tento jev mě uvedl do přesvědčení, že mám nedostatečně omezen případný chybový proud a nevím , jak se z té šlamastiky dostat . Tak jsem napsal ,
ať se na to podíváte okem nezúčastněné osoby a řeknete, kde dělám chybu , že najednou mi nefungují ochrany tak jak potřebuji .

Vy jste připomněl kam to musí být zapojeno , a je tedy jasným, že jsem tam udělal chybu při přípravě stroje k měření .
Už nebudu vědět jakou , zařízení jsem rozdělal a odstavil , a dělám jiný stroj .
Ale Vaši radu dodržím a bude to fungovat...zatím ta ochrana a pak nalezu i tu vadu .

Editoval JaroslavPavel (21-07-2019 13:10:54)

Offline

 

#352 05-07-2019 07:21:27

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

pt.kbely napsal(a):

Pokud se s něčím podobným zabýváte častěji, možná by stálo za to koupit 7,5kW topnici a udělat takový jednoduchý stojan z roury s vodou nebo sehnat 3 cca 20ohm laboratorní šoupáky.

Pane, líbí se mi Váš nápad, a mám připraveny tři kusy R=6,8 ohm na trvalý proud 10A . Ale když jsem si udělal předběžný propočet možného zkratového proudu , tak mi vychází ještě furt veliký.   Pro tak malé hodnoty odporu . Takže jsem se vrátil k té myšlence se žárovkami , kde Vy jste tady někde na fóru napsal , že ty žárovky je možno brát taky jako variátory , to je nelineární odpory , které mění svůj odpor v době kdy jimi protéká proud a oni mění svůj odpor tak , že v případě zkratu chráněného zařízení u nich roste odpor vlákna až tak , že nedojde k poruše ani žárovky ani chráněného zařízení .

A tak provedu měření V-A charakteristiky žárovek 100W , 150W a 200W , tím získám náhled na to jak vlastně tyto pro mě zajímavé charakteristiky mají vypadat a a pak se budu snažit vyhledat PTC odpory  takové, abych složil podobnou charakteristiku a to i pro větší proudy a očekávám , že se ta kombinace PTC odporů bude chovat jako rychlá ochrana proti nadproudům.
       Pro kontrolu její funkce k ní připojím nějaký měřák úbytku napětí a případně i měřák proudu a to oba s indukčním systémem měření ,aby to byly měřidla blbuvzdorné .

Ty topný tělesa jsou možným řešením , ale tolik těch případů nedělám abych obětoval tolik místa pro toto vybavení .

Editoval JaroslavPavel (21-07-2019 13:13:17)

Offline

 

#353 05-07-2019 08:12:58

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Juggernault napsal(a):

žárovky normálně do přívodu, jenže jestli je to na 400V je nutno ještě dát 2 do série tj 6 kousků xD

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/7964_pojistky_w.jpg;http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/7964_pojistky__proudy_w.jpg

Obrázky jsem dal dva protože v prvním nejsou vyznačeny proudy v okruzích pro druhý a třetí částečný obvod .


Líbí se mi Vaše myšlenka a tak jsem si s ní troch pohrál a je zde vidět , že není potřeba 6 kusů žárovek, ale stačí pouze dvě a ty se budou  postupně nasazovat do fáze R  pak do S a pak do T a v případě, že se mi některá  rozsvítí víc než v předchozích , tak bude signalizovat vadu v právě testovaném okruhu ..


Dokonce jde přejít ze sdruženého napětí na fázové, pak stačí jen jedna žárovka .
Nevýhodou je pouze to, že obvody budou mít o 1,73 nižší napětí .
Takže mohou na fázovém napětí fungovat a na sdruženém havarovat kvůli průrazu vyšším napětím  .



Právě jsem podle těchto rozkreslení usměrňovače diagnostikoval průraz diod ve větvích , a bylo toto měření pohodlné a bez destrukcí.

Taky jsem na dalším stroji s tímto zažil i překvapení:
Po provedení úpravy jak je vidět na prvním obrázku a zapnutí napájení ( 400V ) ihned se rozsvítí obě žárovky ( v sérii 2x 200W ) a je slyšet generátor cca na 4000 Hz , a napětí na  kondenzátorech je na 92V .  ( má tam být 560V )
Na výstupu svařovacího trafa je 13.5V ss .
Je tam tedy evidentně porucha , ale jaká .
Zařízení běží i neběží současně . Jak se k tomu  teď chovat .(myslím z pohledu diagnostiky  )
Jak postupovat v tomto případě .?
Tady nastal přesně případ , jak mě před časem poučoval pan senior .....je tam stejnosměrný proud a nevypne se tyristor ..... no ale proč? V době této zkoušky tam byl fast tyristor ( Italy )

Díky za Vaši úvahu  a názor  .

Nápady od Vás žádné , rady taky žádné ,

tak je to na mě a tedy toto jsem zjistil dále:
vyměnil jsem celý blok předpěťových  ochran ( tedy RC blok a varistory 1300/10 a 1200/10 .odpory  a kondenzátory )

Chovalo se to zařízení stejně .
Tímto krokem jsem zúžil počet možných vadných dílů na tyto prvky:
Blok tyristorů, blok diod , kondenzátory C5(a) C5 (b).
Takže už přistupuji k nejstarší metodě ....systém výměnkář....
A provedu výměnu kondenzátorů C5 (a ) a C5 (b)   oba jsou po 5 mikrofaradech ...musím kvůli tomu rozebrat celou mašinu abych měl přístup s nářadím .

Změřil jsem u nových parametry 4,985 uF a 33 m ohm  4,933 uF a 56 m ohm .
  Takové parametry beru a jsem zvědav jak to dopadne . 

Editoval JaroslavPavel (21-07-2019 15:01:32)

Offline

 

#354 23-07-2019 11:33:45

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

V #361 jsem popisoval podivné chování koncového stupně rezonančního půlmůstku  stroje SMA 250.
Vzhledem k tomu , že zařízení se rozběhne při stavu naprázdno a dává na výstupu správných 47,5 V je zatím nepochopitelná reakce , kdy ze stavu naprázdno má dojít k zapálení oblouku a tavení materiálu elektrody .
Ale ono dojde k přerušení pojistek.  (Snížil jsem zde vložené pojistky na hodnotu 16 A.)

Stav se opakuje a vždy místo zapálení oblouku dojde k destrukci pojistky.
Tak jsem nakonec připustil, že dochází k přesycení jádra nebo to jádro zůstalo zmagnetovaná a pak po sepnutí tyristoru dojde k jeho přesycení.
Na základě této teorie jsem tedy přistoupil k tomu , že snížím úhel otevření tyristorů tak , aby nemohlo dojít k přesycení primárního vinutá transformátoru .
Trvalo mi , než jsem se dopátral místa odkud tento úhel otevření je nastavitelný ... i protože jste mi nikdo neporadili ...je pro  vás tento stroj příliš starý ...

Jakmile jsem však provedl úpravu úhlu otevření ...zkusmo jsem jeje snížil a ejhle stroj po rozběhnutí se na prázdno opět dával svých 47,5 V , ale taky po náškrabu elektrodou na kovu se zapálil oblouk .
A pojistky již držely . Takže teorie o přesycení jádra funguje .
Musel jsem však snížit ten úhel dosti citelně a tí jsem sebral svářecí výkon stroje .
Rozhodli jsme se s kolegou , že stroj sice funguje ale není vhodný do pracovního procesu a použijeme jej na náhradní díly.

Takže jsem si z něj dovolil vzít součástku do jiného stroje a při demontáži tohoto náhradního dílu , jsem objevil to , že stroj byl ve svém horním patře posunut o 2 cm do boku.(tedy velmi drasticky naražen )
To posunutí musela způsobit veliká rána do stroje .
Zásah byl proveden taky do vinutí transformátoru a do  vinutí výstupní  tlumivky .Takže i vysvětlení proč nedával transformátor správné napětí při vyšším kmitočtu než na 50 Hz  a 100 Hz je tady ,

Pokud připustím , že transformátor měl při rezonančním kmitočtu jakost Q = 15-20, pak při primárním napětí 560 V se rezonance zúčastňovala 1/2 tohoto napětí tedy 280 V a při Q= 20 bylo pak na primární cívce napětí  Ur= 5 600 V a to určitě stačilo na vznik mezizávitového oblouku ( v našem poškozeném trafu ) který ( ten oblouk ) snížil indukčnost primárního vinutí natolik , že došlo k nárůstu proudu tyristorem a k  přesycení jádra transformátoru .
Proto se chovala porucha  transformátoru kmitočtově závisle ....potřebovala aby došlo k nástupu děje směřujícího k rezonanci obvodu ....pak nastala porucha pojistek. A po vypnutí stroje nešlo naměřit závitový zkrat v transformátoru ....což je možná trochu ta "Duchařina"
( Jo to rozepsání  mých představ jsem udělal proto, že nějaký elektronik mi vzkazoval (a to ne tady na fóru , ale mimo , přes jeho přítele ) , jestli nemám vidění Ducha svatého ( a pak odhalím závadu ) ...tak nemám vidění Ducha svatého  , ale pouze tyto děje očekávám v daném obvodě.)
Předpokládám , že s takovými stavovými ději souhlasíte ....

Takže rozhodnutí stroj vyřadit odhalilo i příčinu závad na tomto stroji .

Editoval JaroslavPavel (23-07-2019 12:00:59)

Offline

 

#355 18-08-2019 11:38:39

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Prosím zkuste mi pomoci identifikovat integrované obvody:
IC 2 označení na SMD je H51H1.
Podle způsobu zapojení je to stabilizátor  a měl by být pro TTl nebo max do 6,5  V hodnota výstupního napětí  .Pouzdro má pět vývodů .

Druhý je pak v pouzdře se třemi vývody jako běžný tranzistor a je značen ve schematu IC 4 a na SMD je 1B2EY   ...tady ani netuším co by to mohlo být za obvod .

Schema celého obvodu je níže.    Obvody jsou vybarveny zeleně.    Předem děkuji za radu. Potřeboval bych nějaký systém, ( katalog ) na identifikaci SMD , nějak se mi ta identifikace nedaří  .


http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/7964_schema_2_w.jpg

Editoval JaroslavPavel (18-08-2019 11:49:39)

Offline

 

#356 17-03-2020 09:51:04

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/7964_tlumivka_1_w.jpg;http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/7964_tlumivka2_w.jpg;http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/7964_tlumivka3_w.jpg;http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/7964_diody_w.jpg


Někdo z vás tu vedl rozpravu o doplnění transformátorové svářečky usměrňovačem a bylo potřeba u toho usměrňovače doplnit tlumivku a nulovou diodu .Tak tady se mi dostala do rukou vhodná tlumivka pro takovouto úpravu transformátorové svářečky . Vzduchová mezera je na druhém obrázku taky vidět . Nulovou diodu dodám později.jedna z variant diody.

Editoval JaroslavPavel (17-03-2020 10:15:39)

Offline

 

#357 19-02-2021 17:08:51

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

xxx

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/7964_snimani_proudu_verze2_1_w.jpg

xxx

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/7964_snimani_proudu_1-ww.jpg
xxx
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/7964_snimani_proudu_3_w.jpg

xxx
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/7964_snimani_proudu_verze_2_w.jpg

xxx

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/7964_snimani_proudu_2_w.jpg

Editoval JaroslavPavel (19-02-2021 17:34:08)

Offline

 

#358 19-02-2021 17:41:48

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Vážení čtenáři tohoto příspěvku , přicházím za Vámi s dotazem , který vyslovím níže v textu.
Není nutné, aby jste viděli v předchozích obrázcích zbytečné složitosti . Jde pouze o překreslení části schématu ze stroje CASTOLIN ULTRA MAX PLUS .
Překreslil jsem obvod měření proudu v koncových tranzistorech můstkového zapojení koncového stupně .
Proti původnímu za spojení jsem doplnil odpory R14, R7, C3 do obvodu , abych dosáhl měření proudu v příslušných větvích .
Dále jsou doplněny odpor R3 pro odstranění singularity admitanční matice.
a dělič R13 a R12 pro provedení kalibrace komparátoru X2 v zapojení .

takže už vidíte , že se jedná o proudové trafo s greatzovým usměrňovačem  se zatěžovacími odpory .
V původním zapojení napájí výstup proudového snímače komparátor X2 LM393 , který vypne mašinu při překročení proudu v koncových tranzistorech tak , že se zastaví činnost PWM regulátoru ( konkrétně D-T obvod v PWM řízení  se zablokuje .)

mým úkolem je nalézt rozsah řídícího napětí pro PWM regulátor tohoto stroje , s tím , že původní stroj je vadný a je potřeba tento rozsah určit ze součástek zde použitých .
( to hledám proto, že generátor PWM v částečně spravené mašině pracuje na kmitočtu 175 kHz , a výstup toho PWM prochází přes dva D-T klopné obvody zapojené jako dělička dvěma a po průchodu děličkou se zde v dalších obvodech vyrobí DEAD TIME koncového stupně .... a zde je vada , kterou potřebuji identifikovat )


K řízení  toho PWM regulátoru požil konstruktér komparátor , který není zde zobrazen , al ten komparátor má na vstupní svorce -IN stejné napětí jako má náš komparátor X2  ( také na svorce -IN )
Druhá svorka komparátoru +IN pro řízení doby v PWM je napájena z PID regulátoru žádané hodnoty ( tedy krátce řečeno z potenciometru nastavení svařovacího proudu .)

Abych mohl řídit ten PWM regulátor musím najít rozsah řídícího napět za toho PID regulátoru -

DOTAZ vyplyne z následujícího popisu :
Ve stroji se už přede mnou někdo učil a protáčel trimry které tam potkal , čímž vedle závady stroje tam vznikla závada vlivem "opraváře"  .
Tím protáčením trimrů nastalo to, že stroj nemá symetrické napájecí napětí, ale vykazuje  16V , 12V  a  10V a záporné taky nesedí k těmto napětím.

Protože mám tento stroj poprvé, nemám odměřeny skutečné napájecí napětí z fungujícího stroje .

Proto Vás prosím , zda by jste mi někdo neuvedl jaká napětí mají být v tomto stroji .

V simulaci jsem použil symetrická napětí , ale ve skutečnosti tam mohou být z nějakého důvodu rozdíly , tak se raději ptám .Simulace ukazuje , že pro 15V je vypínací proud tranzistorů 10A a pro napájecí napětí 10V je to jenom 7,25 A .( to je vidět na grafech posledního a předposledního obrázku .)


Taky bych uvítal , budete-li mít někdo změřené indukčnosti toho proudového trafa pro porovnání, aby nebyla chyba ve stroji vlivem vady proudového trafa . Z indukčností už určíme převod trafa .

Děkuji za Vaše názory .


http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic … 86#p155286
Zde by bylo vhodné provést porovnání PWM regulátoru SG 3525   s regulátorem Siemens TDA 4700. To že se ten obvod podobá MDA 4700 je " jen " náhoda ...i tehdy se kopírovalo nebo chcete-li kradlo .
SG 3525 a TDA4700  jsou si podobné.
To se nám hodí pro další práci s nimi , jejich popis najdeme také v Rožnově .
Proto ten odkaz. (28.08.2021)
http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic … 86#p155286

Editoval JaroslavPavel (30-04-2023 10:40:47)

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče