SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Odborníci, jak zabráníte při svařování hliníku, aby se na konci neudělal kráter? U TIGu je to jednoduchý, ale u MIGu si stroj zastaví drát a je vymalováno. Mám možnost nastavit "burnback", akorát si nejsem jistej, jestli to vyplní kráter. neměl jsem dojem, že to má vliv.
A jak se nastavuje průtok plynu; podle tlouštky drátu, stejně jako u Fe?
Nastavíme na čom? Nepíšeš na akom stroji. Ja už síce zváram posledných 10r skoro len tig ale viem že na solídnej mašine máš aj nastavenie dovarenia kráteru.
Lincoln Speedtec 200 se synergií.
Vyloženě vyplnění kráteru tam jako parametr není, ale možná je to někde schovaný.
Jestli svařuješ ve 4T zkus na konci podržet tlačítko hořáku. U lepších svářeček se sníží výstupní proud - tím dovaříš kráter a při puštění oblouk zhasne. (většinou to funguje i na začátku, kde to naopak dá vyšší proud (pokud ho uvolníš jede proud nastavený) Ovšem pokud ten lincoln umí...
BurnBack by měl jen nastavit dohoření drátu aby se nezapekl do špičky (nebo nopak moc nečouhal)...
Tak Lincoln tohle neumí. Ledaže bych ten 4-takt dělal blbě, protože s ním normálně nesvařuju, ale snažil jsem se dávat na to pozor. Prostě to zhasne. Ale ten vyšší proud na začátku nevylučuju; připadalo mi to, že se to chová trochu jinak, než s dvoutaktem. Ale to je mi na prd.
Tak zkusil bych kouknout do menu svářečky, jestli tam není taková funkce. Jak se to řekne anglicky nevím, ale v práci to máme na mašinách Lorch taky. Na předním panelu je tlačítko se symbolem jako frekvence. Původně jsem myslel že je to puls, ale ta moje zrovna puls nemá a je to dovařování kráteru. Nevím jestli to tak jde i u hliníku, ale já si trošku pomáhám tak, že si předem nastehuji díly vždy na konci, kde končí svár a k tomu bodu dojedu a ukončím svár. Není to úplně top, ale lepší než díry.
Editoval varok (17-12-2019 10:45:30)
Varoku, podívat se do menu, to mi nemusíš radit, to je jedno ze základních Murphyho pravidel. "Selžou-li všechny pokusy, přečti si návod"
Ale to s nastehováním tam, kde budu končit svár, to je dobrej nápad, to bych mohl vyzkoušet.
Editoval pafik1605 (17-12-2019 18:38:45)
No já tak svařuji klasickou černou ocel, nevím jestli to půjde i u hliníku. Ale za pokus to stojí.
MIG hlinik jsem na konci svaru zpomalil, vratil se 1-1.5 cm a ukoncil. Takto vzdicky bylo bez krateru. Na MIG na hlinik pouzivam levnu svarecku bez jakyhkoliv extra funkci jako pulz, 2takt/4takt (Sharks).
S pozdravem.
Danijel
Abych lépe popsal ten můj příspěvek, tak jsem udělal graf průběhu proudu ve 4T (u těch "lepších" svářeček. Některé mohou umět jen ten konec)...
Edit: vidím, že se tu zmenšují obrázky i když nechci, tak ještě odkaz na lepší čitelnost... https://drive.google.com/open?id=1ojEJA … CiBSVc9g-K
Editoval Rellik (17-12-2019 20:32:21)
Rellík: Tak to máme i v práci, ale musí se zmáčknout to tlačítko jak jsem psal, ale jen ten konec. 4T se krátce zmáčkne a pustí tlačítko na hořáku a svařuji. Při ukončení se opět zmáčkne tlačítko a držím. Mašina si přepne proud na nižší, který lze nastavit. Po chvíli zhasne oblouk. Dá se nastavit ten druhý proud, doba jak dlouho ten nižší proud trvá, než oblouk zhasne.
Já tuhle funkci ale moc nepoužívám.
Relik: já jsem to pochopil hned napoprvé , ale mě to takhle nefunguje; tam to prostě skončí natvrdo.
Varok: zkus i na začátku uvidíš...
pafik, v tom případě se na konci sváru lehce vrať zpět než ukončíš oblouk... Pokud to vychytáš nebude kráter téměř žádný....
Tak dotazem přímo u Lincolna jsem zjistil, že vyplnit na konci sváru kráter tahle poměrně drahá a jinak velice dobrá mašinka neumí.
Tak jsem takovej rozpolcenej. Svisle
Tak určitě mají v nabídce nějaký s lepší cenou co to umí xD
Stránky: 1