SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 12-10-2019 19:54:37

Krupp
Člen
Místo: Těšín
Registrovaný: 03-01-2011
Příspěvky: 139

Zvýšení kvalifikace

Měl bych takový teoretický dotaz (možná blbý) :)

Dejme tomu že jsem normální ing v konstrukci, ale už mně to nějak nebaví, nenaplňuje. Zato mě chytlo svařování a chtěl bych se nějak rozvíjet tímhle směrem.
Omrknul jsem nějaké nabídky, třeba svařovací technolog nebo tak ale to přece jen tak vykonávat nemohu a ani si na to netroufám.
Tak jsem se proklikal ke kurzům IWS/EWS což jsem pochopil je ten atest pro to abych práci mohl vykonávat.

Jaký je teda nějaký normální "postup"? Prostě si to uhradit ze svého (je to pálka a pak časově) a pak nabídky hledat, nebo to jsou spíš kurzy pro zaměstnance?
Nebo udělat nějaký nižší, třeba jen specialista? Jak se na to pak pohlíží v zaměstnání, když stejně nemám praxi v oboru.

Můžete mi někdo popsat jak jste se k technologům/specialistům dostali? Koukám že se to dalo udělat i při škole.

Dík

Offline

 

#2 13-10-2019 19:20:22

jirkati
Moderator
Místo: Liberec
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 4407

Re: Zvýšení kvalifikace

No, moc pečlivě jste nehledal.
Pro jednotlivé typy - IWE, IWT, IWS jsou předepsané určité vstupní podmínky. Než bych je všechny vypisoval, tak raději odkážu na http://www.cws-anb.cz/t.py?t=12&i=1  .
Přednášel jsem v těchto kurzech mnoho let a mohu zodpovědně prohlásit, že se to nedá odšvindlovat. Když kurzy začínaly, tak byly narvané posluchárny a jak se zvyšovala náročnost, tak tam byly výrazné úbytky. Mnoho z těch, co to občas vypouštěli pak mělo na konci obrovské problémy při zkouškách, a to i při opakovaných.
Ano, občas se vyskytli v těchto kurzech i lidé, kteří jeli "za své" jen proto, aby se nemuseli u příslušné firmy upisovat na zaplacení kurzu při případném odchodu. Ti na kurzech vyčerpali veškerou dovolenou a ještě mnoho neplaceného volna. Ale co by člověk neudělal pro svou vlastí kvalifikaci. A klidně napíšu, že při závěrečných zkouškách obvykle excelovali.
Největší problémy pak vždycky měli čerství absolventi jak VŠ tak SŠ s minimální, nebo ještě hůř, s "našvindlovanou" praxí.
IWS bych nikomu nedoporučoval, protože podle platných norem je jejich uplatnění ve výrobě docela omezené.

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče