SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:     SVAR BAZAR      SVAR INZERT      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARBAZAR - internetový bazar svářeček      SVARINZERT - akční nabídky svářecí techniky      SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 13-07-2019 22:56:17

MP 80
Člen
Registrovaný: 12-03-2011
Příspěvky: 25

CNC Alfain

Zdravim

stol cnc 2000x4000 vyrobca Alfain- Alfatec
zdroj Alfain 120A
kreslenie paliaceho planu Wrykrys
kompresor 600l/min 7atm -vymrazovac vzduchu

pouziva tu niekto podobnu zostavu?

1.dost ma zaraza mala vydrz horaku . Pravidelne sa doslova vypari vnutorna elektroda. Priklad platna H-10mm- 3x1,5 m -rezem  platnu  290x290mm 4ks dier 17ky spolu cca 50ks .Na jednom plechu vydrzi el. celu dobu na dalsej platni zhoria elektrody tri ...

2. ak sa vypari hlavna elektroda tak prakticky vzdy spali vsetko na horaku -tz vnutorna elektroda -dyza-difuzor -este aj keramicka objimka dyzy sa musi vyhodit -dyza sa tak zdeformuje ze ju nieje mozne vybrat z keramiky.
To riadenie cnc-zdroj, ziadnym sposobom evidentne nevie ze elektroda je v p. a rezny prud veselo prazi vsade nakolo -az dovtedy ked to ja ako obsluha stopnem.

Vyrobca samozrejme bude tvrdit ze je to normalne alebo chyba obsluhy -moja .Preto by ma zaujimal nazor ak niekto tiez pouziva plazmu od alfainu...

inak samozrejme oproti rucnemu paleniu 1/100 -ked to funguje..


v praci Alfain 400,Alfain plazma 40,Omicron 245,Omicron 1550,Alfain plazma 100,Lorch MAA /TIG 180,
doma K 220,UTA 200-1,usmernovac vlasnej vyroby 4,4kw 380v ,plazma CUt 60,plazma ,mig/mag orelikon 320

Offline

 

#2 14-07-2019 00:50:57

bourač
Člen
Místo: Doksy, Máchovo jezero
Registrovaný: 01-06-2009
Příspěvky: 3277
Web

Re: CNC Alfain

To vypaluješ na jedné platni 4*50 děr? Na to musí být hořák naprogramovaný - okamžitě při zážehu musí celý hořák nahoru na max výšku, ale aby vypálil díru potřebné kvality. Máš to tak?
Také záleží na velikosti nastaveného proudu, elektroda při zbytečně velkém proudu trpí, odejde rychleji než když je proud jen přiměřený dané tloušťce.
Dle mých zkušeností výdrž elektrod (a trysek) znatelně prodlouží filtr vzduchu mezi kompresorem a plasmou. Opravdu znatelně.


Likvidace ocelových konstrukcí. Excelentní paliči železa.

Offline

 

#3 14-07-2019 18:06:02

ivko
Člen
Registrovaný: 13-03-2012
Příspěvky: 605

Re: CNC Alfain

Som robil na strojnej plazme a už podla zvuku som počul kedy končí dýza, ale elektroda teda vydržala vcelku dlho. určite vydržala aj 3-4 dýzi, alebo povedzme 2-3 dni práce. 
Ale na druhú stranu stále som pri tom stál a ked som počul ten zvuk načatej dýzi, tak šla von a preto možno nedochádzalo k ničeniu elektrod.

Teraz robim občasne iba s ručnou od Formica a tam rovnako ked režem a vidím že to podrezuje tak dýza ide nová a to pri ručnom ich človek zničí viac, ale elektroda prežije určite 4-5 dýz, hlavne je problém ak sa zalepí vyprsknutým kovom
Problém u teba bude asi v tom že ti to zalepuje dýzu a potom to rozšlahá aj dýzu, hubicu aj elektrodu. Ked nám skapal zdroj tak sa nahradil zdrojom Thermal Dynamics a ten mal ochranu pri skrate, teda ubral páliaci prúd na minimum aby sa nepoškodila dýza. To hovorím o zdroji 12 rokov dozadu, dnešný zdroj by takú funkciu mal mať asi tiež


Akonáhle je dýza načatá, tak zle prepichuje material, tiež potom vyprskáva do jednej strany a kedže režeš diery tak sa ti tam patrične zalepuje. Ako bolo spomenuté, horák sa ti musí dvíhať a osobne by som ho mierne pridvihol aj pred zapálením a až potom ked prepichne zíde do reznej polohy a reže.

Ešte ma napadá že či používaš správne dýzi pre danú hrúbku, lebo to malo sakra vplyv na výdrž dýzi, dýza pre rezanie tenšieho materialu pošla velmi rýchlo

Editoval ivko (14-07-2019 18:13:53)

Offline

 

#4 14-07-2019 23:07:08

MP 80
Člen
Registrovaný: 12-03-2011
Příspěvky: 25

Re: CNC Alfain

priklad bol -platna plechu 3000x1500 mm t-10 ,Pri tomto rozmere tam vojde cca 50ks vypalku 290x290 mm takto to bolo myslene. Na jednom takom vypalku je 5ks prepalu 4ks v dierach priemer 17mm plus 1prepal na obvode vypalku... Teda povedzme celkovo 250ks prepalov do plnej hrubky 10mm -to je teda naozaj dost zataz na dyzu -uznavam.
Postup prepalu
  1.studena dyza sa dotkne mat.-zistenie vysky
  2.zdvih horaku na zapal povedzme 5mm
  3.zapal horaku v danej vyske napr 5mm (tak aby horak bezpecne lucom plazmy(pilotom) zachytil material a pustil hlavny rezny prud
   4.zdvih plazmoveho horaku do prepalovacej vysky cca 7-8mm -ubieha cas prepalu pre dany prud a hrubku materialu.Horak stoji vo vsetkych osiach x,y,z -
--- cas ubehol cca 1,2sek pri hrubke t 10 a prude 90A
   5.zjazd horaku do reznej vysky -cca 3mm ---nasledny posun v konture x,y. (rezna rychlost pre t-10 cca 1,4m/min)

toto mi je jasne -a hodnoty su uz vlastne predprogramovane v stroji vyrobcom .Pre danu dyzu a material .Samozrejme mozem vsetky hodnoty menit atd.
Mna skor zaujima skusenost ineho uzivatela konkretne pre tento zdroj -alfain 120A pripadne aj cnc -alfatec

Filter este tesne pred zdrojm samozrejme je .

Skusal som rezat aj sposobom -pouzijem dyzu pre prud 105A ale znizim prud na 70A -plus mensia rychlost ,ale nemam pocit prilisneho predlzenia zivota .
Zmena zvuku plazmy pri poskodenej dyze to registrujem aj ja....u mna ale kratko nato vyfrkne kus rozprsknutej medi (vyparena elektroda) a to je konecna ...
Hlavna elektroda je stale rovnaka ci pouzijem prud 45A alebo 125A -tato sa ako jedina pouziva rovnaka v celom rozsahu prudu.
Prave tato elektroda je podla mna hlavny problem -mozno viacmenej umyselne nie uplne perfektna -aby bola spotreba aspon na dieloch horaku -konspiracia -nerieste...


v praci Alfain 400,Alfain plazma 40,Omicron 245,Omicron 1550,Alfain plazma 100,Lorch MAA /TIG 180,
doma K 220,UTA 200-1,usmernovac vlasnej vyroby 4,4kw 380v ,plazma CUt 60,plazma ,mig/mag orelikon 320

Offline

 

#5 14-07-2019 23:11:02

MP 80
Člen
Registrovaný: 12-03-2011
Příspěvky: 25

Re: CNC Alfain

mozno to jednoducho pre tento stroj-zdroj-horak a zataz je primerana zivotnost


v praci Alfain 400,Alfain plazma 40,Omicron 245,Omicron 1550,Alfain plazma 100,Lorch MAA /TIG 180,
doma K 220,UTA 200-1,usmernovac vlasnej vyroby 4,4kw 380v ,plazma CUt 60,plazma ,mig/mag orelikon 320

Offline

 

#6 15-07-2019 10:53:05

liborek23
Člen
Registrovaný: 08-11-2009
Příspěvky: 30

Re: CNC Alfain

co tam máš za hořák?

Offline

 

#7 15-07-2019 20:17:23

fedesign
Člen
Registrovaný: 15-07-2019
Příspěvky: 3

Re: CNC Alfain

Ahoj...
Pálím na strojích (kyslík, plazma, laser) už cca. 20 let. Vystřídal jsem značky Messer, MGM, Esab, Trumpf, Vanad - vše profi stroje - žádné domácí hračky.
Jak již bylo psáno, opotřebení trysky a elektrody se dá hodně poznat podle zvuku, jaký vydává. Ale také je to u každého stroje jiné. Když se daly nové spotřební díly do Esabu, tak vydával takový pískavý zvuk a čím byly díly opotřebovanější, tak se ten zvuk měnil do takového normálního. Zato MGM to má naprosto opačně - čím opotřebovanější díly, tím písklavější zvuk.

Pokud tou Alfou uděláš cca. 250 propalů na tloušťce 10 mm, myslím, že jsi tak na hranici životnosti. Nic víc od toho nemůžeš čekat.

Snad jen třeba omezit počet propalů tzv. společným řezem. Nejdříve vypálit otvory na dvou, nebo více kusech a pak společným řezem dopálit obvody.
Problém ale vidím i v tom propalování na místě. Většina profi strojů se již při propalu pohybuje a tak ujíždí vytavené strusce, která se dostává na povrch plechu. Samozřejmostí je i přizdvihnutí hořáku při propalu.
Z dlouholeté zkušenosti ti můžu pouze poradit, aby jsi místo propalu něčím namazal (stačí nějaký levný olej). Oficiálně se to nesmí, ale dělá se to běžně, protože po té mastnotě se ta vytavená struska na povrchu plechu rozstříkne a nezůstane tam. Tohle děláme hlavně při pálení malých děr, nebo drážek u kterých hrozí, že hořák bude přejíždět přes tu vytavenou strusku.

Editoval fedesign (15-07-2019 20:26:06)

Offline

 

Zápatí

REKLAMA na SvarFóru

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 137  -  2019


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče  ♦  Svářečky MIGO a ELDYS