SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#151 09-12-2017 08:00:31

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Oprava chyb :
V příspěvku #128  jsem zpřístupnil schémata  stroje xxx, při kreslení jsem se však dopustil chyb .
     
Jsou to tyto chyby:
1)neoznačení zenerových diod
2)nesprávná hodnota transilu TZ1 a TZ
3)neuzemněný pin na CN4
4)vývod odporu R60 patří připojit do pinu ( R84,R85,R86)
5)dioda D28 je opravdu nulovou diodou, žádný z tranzilů nezastupuje funkci nulové diody, jak jsem původně uvedl.
     je zapojena paralelně k R35 a C14.
6) u některých kondenzátorů zapojených paralelně mám hodnotu C  dvojnásobnou než patří , a sériový odpor poloviční taky než patří .( měřil jsem je ihned spolu a zapsal je dvakrát ..)

Omlouvám se za tyto chyby.

Editoval JaroslavPavel (11-12-2017 15:08:01)

Offline

 

#152 09-12-2017 15:23:28

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Mašinka sestavena, provedena zkouška se žárovkou.Napětí naprázdno je 54V.
Žárovka odstraněna, napětí naprázdno 71V.
Štítková hodnota 63V. Rozdíl je 8V . Otázkou je zda je to moc.  Pak zní další otázka čím to napětí seřídit.?
Nějak jsem to přehlíd.
Zde je vidět , že stačí prodlužovák a klesá rychle svářecí napětí.


Tak a teď je potřeba rada zkušenějších pustit to, nebo se stroj musí seřídit?
Poraďte!

Offline

 

#153 09-12-2017 17:56:59

pt.kbely
Člen
Registrovaný: 26-12-2011
Příspěvky: 885

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Napětí naprázdno, nevím co je to za svářečku, jestli nemá vstupní napětí 220V, a kolik skutečně máte napětí.  To napětí na výstupu naprázdno bude mít pěkné špičky, digitální měřák pak může dávat jiné hodnoty než klasický depréz. Jestli se jedná o nepropustný měnič, je napětí naprázdno závislé i na době sepnutí (pracovní frekvenci). Ty údaje napětí naprázdno nebývají dost přesné, taky to mohl výrobce brát tak, že to napětí naprázdno je udané pro krajně nepříznivý stav, max povolené podpětí v síti. Jak se změní napětí naprázdno, pokud se nastaví min svařovací proud?

Offline

 

#154 09-12-2017 18:38:52

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Takže: Napětí v síti mám 230V , Typ svářečky nechci říci , abych nedělal reklamu českému  výrobci ( není to z Třebíče ani Kutreiber ).
Je pravdou, že integrační konstanta digitálních měřidel má vliv na údaj měřidla u měničů. Nenapadlo mě tam pověsit DU10 - AVOMET II( Depréz ).
Trochu dost jsem mimo obraz s tím , že by se mělo jednat o nepropustný měnič ...............schema jsem uvedl ,  už i tu nulovou diodu  jsem  našel a napsal to do oprav.Takže nevím , co bych měl hledat za vlastnosti v souvislosti se zařazením měniče kategorie propustný, nebo nepropustný .. tady už potřebuji dokopat k nějakému požadavku nebo co bych měl ,udělat abych něco objasnil k tomu stroji .

Mě podle chování při sváření , tedy pod zátěží , kdy jsem si nastavil z možných 150A hodnotu 8 A a pak A , jednoznačně chování měniče naznačuje, že klesá napětí vstupující do elektroniky , to bylo slyšet na poklesu otáček ventilátoru a z toho plyne, že i druhá regulátor  7812 a má nízké vstupní napětí, což při případném zkratu povede až k tomu, že to napětí  na výstupu regulátoru poklesne pod 12V  a jako následek bude pomalé spínání IGBT a jako další následek bude jeho opětovná destrukce.

Nemám chuť něco takového dnes zažít . Tak jsem od toho odešel . Je potřeba se rozmyslet co dál .

Jó , ale ten pokles dělají i jiné stroje i značkových výrobců a příčinou je vyschlý elektrolyt v hlavním usměrňovači . Tady je to 2x 680M , to jsou celkem vysoké hodnota kapacity .
Tady u tohoto typu mašiny je ještě problém v tom , že z toho napětí koncového stupně se vyrábí počáteční napětí elektroniky a další napětí je pak bráno z vinutí výstupního svařovacího trafa. Ale jakmile mi začne klesat na pouhých 80A ( 100A ) napájecí napětí elektroniky , tak je nebezpečí poškození IGBT .

Takže opět stroj budu muset rozdělat , a zkusím změřit  ESR  a pak připojím paralelně ke stávajícím elytům ještě venku nový a zkusím jak to  dopadne s touto úpravou pod zátěží.
Soft start má nyní prodlevu cca 5sec. Ale může nastat takový stav, že poklesne napětí z výstupů AUX natolik, že odpadne relé Re a zapojí se sofstartový odpor a to by znamenalo další pokles napětí na hlavních kondenzátorech a nelze než očekávat destrukci IGBT , protože nebudou dostatečně buzeny.


Zatím mě nic rozumnýho nenapadá .....teď to potřebuje radu zkušeného a praktika , jak se takový stvy ve stroji řeší . Co je to za projev, jaké vady , čeho ,?

A opět je nastolena otázka , jestliže výrobce na štítku uvedl napětí naprázdno 63V a já tam mám o 8V vyšší, zda je to taky závadný stav .
V každým případě jsem do stroje dal lepší --kvalitnější IGBT , než tam byly, ale z toho neplyne, že bych je mohl nevhodným chováním poslat do "nebe" .

Takže ,....co včííííl?.

Editoval JaroslavPavel (09-12-2017 19:39:50)

Offline

 

#155 09-12-2017 18:54:01

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Stejným způsobem má řešeno napájení elektroniky Alfa in stroj , a je u něj celkem pravidelná závada, že při ulepení elektrody a následném jejím utržení dojde nejprve k prudkému poklesu výstupního proudu,a pak PWM přidá šířku...výkon a po utržení ten výkon nestačí ubrat a následuje proražení zenerek ve zdroji elekroniky a následuje průraz PWM obvodu a taky MOSfetu .
Takže toto by mohlo nastat i zde.
Taková Mez Brumov SMA ... když má špatné elkrolyty , tak napájení elektroniky je nezávislé , a stroj pouze nechce svařovat , lepí se elektroda a špatně chytá oblouk. Jakmile však dostane paralelní výpomoc kondenzátoru , tak vaří jak "víno".

Tahle mašina má bohužel odvozené napětí a to obě z elektrolytů KS.
A při chytání oblouku  se chovala velmi líně, a bylo potřeba velice citlivě držet elektrodu, aby se udržel oblouk .

( To moje Elektrokovácký trafo JS 90F , líp chytá a bohovsky drží oblouk )

Myslíte pane pt. kbely, že se najde ještě někdo, kdo o těchto věcech něco ví ,.................... a že by mohl poradit .................?

Editoval JaroslavPavel (09-12-2017 19:02:53)

Offline

 

#156 09-12-2017 21:23:17

pt.kbely
Člen
Registrovaný: 26-12-2011
Příspěvky: 885

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Myslíte pane pt. kbely, že se najde ještě někdo, kdo o těchto věcech něco ví ,.................... a že by mohl poradit .................? -   To je těžký, ten kdo se tím živý, se tím dost často nechce zabývat ještě doma, např kuchař doma nevaří, má toho dost v práci…
Propustný x nepropustný měnič. Propustný má výkonnější nulovou diodu než přímou diodu, nulová je zapojena tak, že tvoří uzavřený obvod dioda - tlumivka - svářecí kabely. Do toho se ten transil nenapasuje.
Nepropustný měnič, krom toho že má pouze přímou diodu, se obvykle nekombinuje s tlumivkou, ale s kondenzátorem a dává se na méně výkonný věci, proto mi to nějak nesedí. Další čím se liší je trafo, proputný má přívod kladného na primár a odvod kladného ze sekundáru na stejné straně pokud je primár a sekundár motaný stejným směrem. Nepropustný má výstup kladného na opačné straně, nebo je každé vinutí motané opačným směrem (je to překřížené).
Normálně bych se těmi 8V nezabýval, ale to, že na řízení není konstantní napětí, to bych viděl jako velký problém, pokud by mělo poklesnout napětí i pro to relé taky. Nejlepší by bylo tam přidat nezávislý zdroj, nebo výkonově slabší a sloučit pomocí diod, podobně, jako je napájení T5 , přes ty dva 7W odpory a součastně z hlavního trafa.
Je to nějaká zvláštní svářečka, pokud se přilepí elektroda, tak se většinou po krátké době vyššího proudu (do 0,5s, ARC Force) dost podstatně sníží výkon, aby se elektroda nerozžhavila a šla snadno odlomit (Anti stick ), pak je to závislé napájení dost nevýhodný a bude se to problematicky nastavovat.

Offline

 

#157 10-12-2017 10:12:55

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Díky  za vysvětlení pane.
Myslím si, že topologie koncových stupňů ponecháme na jinou debatu, tady a teď asi moc nepomůže.
Ten koncový stupeň určitě fungoval, a td se chová jinak , A nepřipisuji to tomu, že jsem tam dal kvalitnější tranzistory.
Takže vadu v chování stroje je nutno hledat dál.

Taky si myslím , že způsob jak vymyslel konstruktér napájení řídící elektroniky , když vyráběli velké série výrobků, tak měli také funkční. Takže opět vada je ještě v tom aparátu, co mám před sebou .
Upravovat napájecí zdroj je možné, ale dělal bych to až jako nevyhnutnou věc nakonec  až vyčerpám ostatní možnosti.
         Mám takovou myšlenku použít pro takové účely VIPer50 , 20,100 ale chci si s nimi napřed vyzkoušet nějakou práci . Už jsem to jednou potkal , a bylo to velmi inteligentní řešení zdroje pro řídící elektroniky.Nevýhodou je ale , že je galvanicky spojen se sítí. ( to omezuje jeho použití nebo by se pak musel použít i s tráfkem )

A teď k k ARC Force a k Anti stick obvodu.
Když se podíváte na schema , tak operák IO4 piny 1,2,3, pracuje pouze jako komparátor, IO4 5,6,7  je zapojen jako, integrátor s nějakým zlomem na chrakteristice a navíc má provedeno omezení své výstupní charakteristiky , Jeden z IO4 je nezapojen vůbec a poslední IO 8,9,10 je opět použit jako komparátor pro hlídání přítomnosti napájecích napětí .

No a pak už nám zbývají jenom obvody od proudového trafy TA1, které pouze upravují nějakou velikost zpětnovazebního napětí pro řízení šířky ovládacích pulsů při spínání KS tranzistorů

Takže žádné obvody pro ARC ani  pro Anti stick v tomhle stroji nejsou použity, takže ten stroj neumí na takové stavy reagovat .Dokonce tento stroj nemá ani zpětnou kontrolu výstupního proudu má z výstupu pouze informaci o tom , že došlo k rozepnutí tepelného čidla a díky tomu zareaguje ten první komparátor.


Takže si myslím, že nás to vrací opět k nalezení nějaké vady , která vlastně způsobila to , že když ten uživatel zkratoval výstupní svorky stroje, tak se zničily ty původní IGBT které byly pouze na 15 A.

Myslím , že by neškodila nějaká ta bratrská rada od zkušenějšího bratra z fóra , . Nemusel by radit mě, mohl by tu radu poskytnout Vám , víte jak to myslím? No to proto , aby neutrpělo jeho ego.
Myslíte , že by Vám mohl poradit?        I když se tím i živí ?   ( opravami  )------------------no,no , no,   kruci , jak on se jen jmenuje,, ? ..............nějak si nemohu vzpomenou  na jméno ,,,,,,,,,,,,,,,,,no však víte, ten co se nebaví s amatéra ..........obzvláště , když jsou na fóru tři dni a to ještě s cestou

                             Třeba by slyšel na to, že se shání nějaký ten vyřazený Trans Pocket 1500 na vytěžení... čili lze to i zobchodovat.

Editoval JaroslavPavel (10-12-2017 10:25:11)

Offline

 

#158 10-12-2017 11:31:38

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Dobrý den,
provedl jsem měření ESR na kondenzátorech v koncovém stupni, hodnota 6,85 ohm, a tak jsem je dal nové (140 m ohm).
Zařízení maká.  Vaří bez slyšitelných poklesů napětí na ventilátoru. 
Takže děkuji všem Vám, co jste mi pomohli, třeba i jen radou, kde mám to či ono nalézt.
Panu pt.kbely  obzvlášť  za jeho pomoc při odhalování vad.

Díky, díky všem.

Editoval JaroslavPavel (10-12-2017 11:33:42)

Offline

 

#159 10-12-2017 13:55:15

Atlan
Člen
Registrovaný: 18-07-2011
Příspěvky: 1400

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Akej kapacity a napatie boli tie kondiky?

Offline

 

#160 10-12-2017 14:38:48

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

http://jpeg.cz/obrazek/GscaI
kondenzátor Ca1  a Ca2 hodnota 680M/400V....viz schema

Offline

 

#161 10-12-2017 17:20:25

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4461

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Dobrá práce.
Ať to vaří.

Offline

 

#162 10-12-2017 20:05:04

pt.kbely
Člen
Registrovaný: 26-12-2011
Příspěvky: 885

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Taky gratuluji k opravě. Neřekl bych, že jsem Vám až tak pomohl. Věřil jsem od začátku, že byste mohl mít přínos pro svarforum.
Vypadá to, že ty kondy Daewoo jsou ještě originální od výrobce. Mohl byste nám ještě prozradit: kolik toho mohla mít odhadem svářečka za sebou, třeba podle omláceného krytu.  Podle prachu uvnitř se to moc nepozná, protože to někdo mohl pravidelně vyfoukávat. Někde v jiné diskusi jsem psal, že i značkové elyty, pokut jsou více zatíženy, mají dle výrobců životnost pár tisíc hodin. To zatížení ale taky záleží na poloze C17 (M1/630V), jestli není blíž k tranzistorům.  Nevím, kam na stupnici kvality kondy Daewoo zařadit, nikde jsem je ještě neviděl.
Původně tu bylo servisáků víc (pan Štěpánek a pan vont), ale obvykle měli na věc jiný názor, často se hádali a nakonec byli zablokováni a ostatní se ozvou zřídka.

Offline

 

#163 10-12-2017 22:35:16

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 4074

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Ach jo . Můžeš sem popsat ptkbely postup opravy zařízení , jak by jsi v první čtvrhodině postupoval Ty ????

Offline

 

#164 10-12-2017 23:19:19

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Dobrý den,
dnes jsem si udělal trochu odpočinek ,
Ale než to zabalím úplně, tak čtu Vaše komentáře.
Takže mašinku jsem dostal do ruky v podstatě jak jsem zveřejnil, že se na ní něco naučíme .
Přišli dva pánové , otec a syn  s tím , že si někde půjčili tento stroj a že jim odešel.  Závadu jsem popsal jak mi řekli ....nemám důvod jim nevěřit . Zbytek bylo na mě a na Vás  .

Takže na to jak je našinka stará neumím odpovědět ( podíváním se na štítek ...tam je datum výroby ...( dodám " vyrobeno CZ 07/2007 " výrobce má sídlo v Praze  )  stroj si pánové už odvezli .Takže fakticky už nic nezjistím , pouze z obrázků .
Kryt měla troch prohýbaný , ale to neřeším.


No a ten zbytek jsem řešili , jak se dneska říká správně česky "on line" .
Navíc jsem zjistil , že stroj  byl vyroben v ČR ( no a protože jsem něco četl kdysi na počátku vstupu na toto forum , že by toto forum nemělo dělat reklamu , tak jsem nefotil , ani neřekl název toho stroje , chtěl jsem se na něm něco naučit o PWM měničích  , samozřejmě i s Vaší pomocí , pokud budete ochotni  poučit a podělit se s vědomostmi .
.,.....proto jsem to zveřejnil ..

Jinak dneska jsem by prohlídnou stroj se synergií a řízený jednočipovým počítačem . No je to paráda, když to někdo umí .
tady je obrázek mašinky .

https://uloz.to/!kPf8pcV15ise/gys-2-jpg

Akorát nevím zda si ji nemám vzít ke zkreslení , byl by to "špek"  Je to v SMD technologii. Silové a blokové schema už jsem udělal .


Pane , psal jste o panu Štěpánkovi a panu Vontovi ( vod Foglara nebo je z jiné knihy ) , ale nějak se nezapojili do debaty , myslíte, že to pro ně nemá žádnou cenu zkusit spoluprcovat .
Vždyť ty měniče jsou složitý pro každýho z nás  .
Společně o nich získáme nějaké solidní informace .
To že má na věc každý z nás názor není na závadu, důležité je , že se společně propracujeme k výsledku a pro všechny je to potom poučení , jak to mělo být a i když jsem měl jiný názor, tak ta fungující  technika mě přivedla do správných kolejí .
               Kde jsou ti chlapi , co jste je jmenoval , to už nemají názor .................no tak se zhádali, to už se stává, ale technika , by nás měla vrátit ke společnému stolu .
A mělo by se pokračovat v cílené práci .               .........( pokud se nepřerazíme každý z nás o své ego .)


Na ten C17 se ještě podívám a když tak pošlu k vidění rozmístění součástek, já těch výkresů mám víc. Hlavně proto, abych je dokázal zvětšit a nerozmazali se mi .
Vždycky jsem ty výkresy měl po zvětšení rozmazaný , atak jsem naháněl Corel , ale hoši od počítačů mě pak natlačili do práce s EAGLe . A tak nakonec jak vidíte čmárám ty výkresy pořád ručně . Ale už to umím zvětšit a je to dostatečně ostrý . Akorát neplatí měřítka  .

  poznámka k C17:
Rozmístění součástek na výkresech mám na dílenských výkresech , kam jsem je doplňoval při kreslení schematu   a tak je teď neumím najít , protože ty nemám v PC ,ale ve složkách stroje
Takže ne že bych nechtěl , ale nemám je teď  dostupné

Editoval JaroslavPavel (23-12-2017 20:50:56)

Offline

 

#165 11-12-2017 08:28:46

pt.kbely
Člen
Registrovaný: 26-12-2011
Příspěvky: 885

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

bobobo napsal(a):

Ach jo . Můžeš sem popsat ptkbely postup opravy zařízení , jak by jsi v první čtvrhodině postupoval Ty ????

Ale samozřejmě můžu, šel bych dát na kafe a začal hledat schéma.  Rozhodně nejsem tak rychlý jako pan JaroslavPavel a zdaleka na něj nemám.

JaroslavPavel napsal(a):

Pane , psal jste o panu Štěpánkovi a panu Vontovi ( vod Foglara nebo je z jiné knihy ) , ale nějak se nezapojili do debaty , myslíte, že to pro ně nemá žádnou cenu zkusit spolupracovat.

Když jsou zablokovaní, tak ani nemůžou. Na druhou stranu, stačí si přečíst pár článků od pana Štěpánka na  http://www.svarecky.com/svarforum-po-cesku/  pak pochopíte, že by se vrátil, třeba pod jiným jménem, jako málo pravděpodobné.

Offline

 

#166 11-12-2017 12:00:42

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4461

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

JaroslavPavel napsal(a):

Na ten C17 se ještě podívám a když tak pošlu k vidění rozmístění součástek, já těch výkresů mám víc. Hlavně proto, abych je dokázal zvětšit a nerozmazali se mi .
Vždycky jsem ty výkresy měl po zvětšení rozmazaný , atak jsem naháněl Corel , ale hoši od počítačů mě pak natlačili do práce s EAGLe . A tak nakonec jak vidíte čmárám ty výkresy pořád ručně . Ale už to umím zvětšit a je to dostatečně ostrý . Akorát neplatí měřítka  .

Vy na výkresy používáte grafický formát JPG a ten na toto není moc vhodný. To je grafický formát vyvinutý pro ukládání fotografií, to znamená je specializovaný na ukládání pozvolných barevných přechodů. Na ukládání ostrých přechodů, jako jsou kreslené čáry na papíře, není vhodný. Navíc to je takzvaný ztrátový formát, to znamená že každým uložením se tam ztrácí nějaké detaily. Míru té ztráty při ukládání nastavujete na stupnici komprese nebo kvality nebo velikosti a právě když nastavíte příliš velkou kompresi nebo malou kvalitu, tak se ty hrany nebo čáry působením komprese zněkolikanásobí a rozmažou. Pokud chcete výkres v JPG vícekrát otevřít, něco do něho dodělat a změny uložit, musít soubor vždy ukládat v co největší velikosti či kvalitě, aby ztráta kvality byla nepoziorovatelná.
Na výkresy či náčrty a podobně v grafice se jinak používají formáty GIF nebo PNG, tam se to nerozmaže, ale ty zase jsou rozumně malé jen tehdy, pokud má pokladový papír jen jednu barvu a kreslená čára druhou barvu. To se ale nedá zajistit, pokud se nakreslený výkres na papíru jen ofotí nebo oskenuje jednoduchým skenerem. Tam papír vyjde jako soubor vysokého množství různě "šedých" barev a podobně taky vyjdou barvy čáry a soubory jsou pak hodně velké. Musí na to být složitější skener, kde se ty věci dají nastavit nebo nějaký pořádný grafický editor, kde se to dá upravit. Ideálně se používají tehdy, když se výkres kreslí na něčem na počítači. Ať už  na nějakém "grafickém kreslítku" editoru nebo na vektorovém editoru, jako asi je Eagle, tam má "papír" už automaticky všude stejnou barvu a kreslená "čára" taky. A když se to potom uloží třeba do takového formátu GIFu, který je jen dvoubarevný ( pokud ještě dnešní grafické programy umí dvoubarevný GIF nastavit), má třeba jen černou a bílou barvu, je i obrovský výkres zázračně malý soubor.

Offline

 

#167 11-12-2017 12:40:00

senior
Člen
Registrovaný: 14-10-2011
Příspěvky: 1363

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Úplne najlepšie je použiť niektorý z vektorových programov, ale to sme už v oblasti CAD. Eagle samozrejme k ním patrí, ďalej KiCad ale ak je potrebné dačo jednoduchšie, tak napr. Sprint-Layout. Nie je to ťažké si to osvojiť. Samozrejme, pre možnosť zobrazenia na svarfore je to potreba vyexportovať napr. ako .png.

Offline

 

#168 11-12-2017 15:04:28

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Díky za rady kolem těch výkresů.
Já vedle toho co jste viděli ( IrfanVíew) taky používám Malování , tam jsem dokonce dělal i výkres _ mapu o velikosti 2x2 m a to z A4 ( slepované ).
V poslední době jsem zjistil, že když uložím kopie obrázku do souboru .doc a pak jej ještě nechá uložit jako .pdf, Tak mohu zase obrázek zvětšit na A3 nebo A2  zase po jednotlivých A4 nebo dokonce A3 a ten soubor . pdf se nerozmaže tak jal to bylo třeba u bitmapy v malování.

V malování jsem měl problémy s udržením měřítka napojovaných výkresů .
To .pdf nedělá , pro jeden tisk to udrží měřítko .


Taky to dělám tak , že si už na základním výkresu vyberu jen tu oblast , kterou budu potřebovat zvětšit a tu  výše popsaným způsobem převedu do .pdf
Do takto připraveného pak doplňuji popis součástek, jak jste viděli výkres , tak jsem třeba naposled měl problém  s tím, že někde bylo číslování od výrobce, jinde ode mě a pak zase , takže vidíte čísla do 0-100, pak čísla začínající na 100, a pak jsem tam musel dát i písmena, protože bych se v tom už nevyznal ani já ..

Taky mám k dispozici GIMP, ale v tom programu moc neumím dělat , i když zase tam se dají dělat zázraky , jen to umět .( On má nápovědu v angličtině ) Umím v něm obrázky vyčistit , třeba odlesk blesku na tištáku a pod ......ale je to pracný  ...výsledky jsou perfektní.

S CADem neumím , i když mi jej někdo poskytl ( používají jej pro silnoproudé dokumentace.) , ale leží celou dobu v šufleti, ani jsem jej nenahrál do PC

Editoval JaroslavPavel (03-05-2022 11:30:07)

Offline

 

#169 16-12-2017 15:33:06

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Pohled na neupravený a upravený snímek při vysokém odlesku způsobeném bleskem

úpravy v GIMPu

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/7964_img_1555.jpg;http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/7964_cast_desky_w.jpg

Editoval JaroslavPavel (16-12-2017 15:37:20)

Offline

 

#170 16-12-2017 16:16:33

senior
Člen
Registrovaný: 14-10-2011
Příspěvky: 1363

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Na túto úpravu si nemusel ani isť do GIMP-u. Pokiaľ sa nemýlim, tak si iba orezal zaujmovú časť, potom si zmenil rozlíšenie - prevzorkovanie, to všetko vie aj IrfanView, ešte aj môže čiastočne zvýšiť ostrosť. To čo ti tu radil Radim, sa týkalo kreslených a následne odfotených škíc, kde je lepšie využiť vektorové nástroje. Ak ich nemáš možnosť použiť, je možné využiť aj bitmapové, ale zapnúť si iba 2 farby, tradične čiernu a bielu, ale škicu uložiť vo formate, ktorý nevyžaduje následnú tlač - skenovanie, ktoré dielo viac znehodnotia. Ak máš potrebu uložiť na web fotografiu ako v predchádzajúcom príspevku, tak je lepšie fotiť bez blesku a s vyšším rozlíšením. Potom to môžeš aj v IrfanView orezať, aby si ušetril na veľkosti súboru.

Offline

 

#171 16-12-2017 17:23:14

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4461

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

U toho focení to je zase další specializace, kde by se k tomu mohlo napsat klidně i desítky stránek. Obyčejný blesk není moc vhodný, protože rozsah digitálního snímače ve fotoaparátu nezvládne na jedné straně příliš osvícená místa odrazem a na druhé straně málo osváícená místa něčím jiným zastíněná. Zvládl by to pružnější klasický film, ale ta doba je už pryč.
Když už se má dobře fotografovat nějaká deska plošných spojů, musí to být za rozptýleného světla z více zdrojů, aby na desce neexistovaly neosvícená zastíněná místa. Venku pod sluncem částečně v mracích nebo uvnitř osvícené z více stran silnými svítidly.
případně s fotografickými pomůckami, to je ten "fotografický" deštník nebo s více blesky s více stran spouštěnými třeba zábleskem.

Offline

 

#172 16-12-2017 20:57:00

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Ano pánové máte pravdu,  omlouvám se za to,
provedl jsem na těch obrázcích více operací a nepostaral se aby byly stejně veliké a tak to klame.

Zde jsem obrázky udělal stejně veliké a dal je na nahlédnutí v plné velikosti , Respektive já snížil rozlišení u obou na cca 200kbit
Dají se však otevřít oba současně v po sobě jdoucích oknech a tak si při přepínání můžete prohlédnout jak se mění kvalita obrázků . Ten druhý je upraven v GIMPu
Té úpravě jsem věnoval co nejméně času , při větší pečlivosti , by změny byly rozsáhlejší .
Toto uvidíte na prvních dvou odkazech.
Další dva už jsou bez zásahu do velikosti rozměru a velikost dat.

https://uloz.to/!yAQkdZw78U6O/upr-rozmer-w-jpg
https://uloz.to/!tWtNxlEqS9Vv/upraveno-w-jpg

Takže původní velikost bez zásahu do fotky:
https://uloz.to/!N1AU59JufRfL/img-1555-jpg

Upravená fotka v gimpu a neměněná velikost
https://uloz.to/!rG0UOjVGDv8H/upraveno-1-jpg

Editoval JaroslavPavel (18-12-2017 09:13:47)

Offline

 

#173 17-12-2017 13:06:03

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4461

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Snížením velikosti na 200 kb jste pouze zvýšil kompresi obrázku a tím zhoršil kvalitu - čitelnost detailů.
Rozlišení se snižuje přepočtem pixelů obrázku. Co jsem viděl obrázek v detailu, klidně by to sneslo snížení rozlišení - počtu pixelů na čtvrtinu bez ztráty jakéhokoliv detailu.

Offline

 

#174 19-12-2017 17:23:11

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Pane Radime,
na odkazech jsou fotky téže desky , kde první je dělaná foťákem Canon a druhá Lumixem .
Když si je prohlédnete, tak každý vidí , že z Lumixu je ta fotka lepší než z Canonu .
Mělo by to být naopak , znamená to tedy, že se při focení dopouštím nějaké chyby , ale protože fotím jen proto, abych si vytvořil podklad pro kreslení , tak naprosto nevím co bych měl dodržovat abych tu kvalitu měl opravdu od výkonnějšího foťáku .
Jste ochoten mě poučit , jak bych tu práci měl dělat, aby ty výsledky k něčemu byly .


Tím Lumixem jsem to fotil pod žárovkou  a tím Canonem pod zářivkami

Díky 

https://uloz.to/!gSuxR7rL3Bzg/can-displ-soucastky-jpg

https://uloz.to/!2FQLqVzUdHMY/lu-soucastky-jpg

Editoval JaroslavPavel (19-12-2017 17:34:11)

Offline

 

#175 19-12-2017 19:57:52

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 4074

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Jestli nemáš ponětí , jak co funguje , třeba i foťák , tak si to vygůůgluj .

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče