SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#101 24-11-2017 11:24:59

KMU1
Člen
Registrovaný: 08-11-2009
Příspěvky: 460

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Na diodu-ohnout hrot trafopájky nahoru-vytvoří se tak dva paraelní hroty. Po ohřátí pohybem do stran se dá "utrhnout"i přilepená. Ic-pod nožičky zastrkávat za tepla kousek žiletky.

Offline

 

#102 24-11-2017 13:57:54

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4477

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Mi zatím stačila klasika. Pistolová páječka a obyčejná odsávačka cínu tehdy za nějak 50 Kč. Spoj se v první etapě pořádně prohřeje smyčkou s nanesenou kalafunou a cím potom odsaje odsávačkou. A udělá se to na všech spojích součástky, případně pomalu, aby plošný spoj mezitím vychladkl. V druhé etapě se buďto spoj už spojený jen minimálním množstvím cínu buď velmi  opatrně za studena utrhne nožíkem ( někdy se to odsání cínu povede tak, že to jde) nebo prohřeje zase smyčkou s nanesenou kalafunou a prohřátý oddělí nožíkem. Přirozeně ostatní vývody svou pružností musí mechanicky to oddělení umožnit. V poslední etapě se potom smyčkou s nanesenou kalafunou stopy po odpájení na kontaktkních ploškách zahladí roztavením cínu a je připraveno pro pájení nové součástky.
Přirozeně ohřívání se musí dělat s citem, u pistolové páječky není problém cín a spoje přehřát vysoko nad povolenou hodnotu a spoj tak úplně zničit. Dobré vodítko je chování kalafuny, jak intenzívně kouří a jak rychle uhelnatí.
Dobrá rada je taky vytvarovat smyčku pistolové pájky tak, aby tavila najednou cín u všech kontaktů, na to je vhodné třeba koupit příslušný měděný drát, třeba z izolovaného káblu.
Pro získání citu je vhodné v nějaké opravně elektroniky nebo rozebráním něčeho nefunkčního získat plošný spoj s podobnými součástkami a to odstranění tam natrénovat s nářadím, jaké je k dispozici. Naučit se víceméně podvědomě reagovat na začátek tavení pájeného spoje, pálení kalafuuny  atd, Nějaké věci klidně i spálit, aby se poznalo, kdy už je toho tepla a síly moc atd, takové zkušenosti jsou pro kvalitní práci na "ostré" desce elektroniky neocenitelné.

Pokud by desku bylo vhodné prohřát, podle mně by stačilo pod desku umístit vzhuru nohama příslušně žehličku a desku dát na stojan, aby byla tak 2 - 4 cm nad deskou žehličky. Prohřát na řekněme takových 120 st C (dalo by se změřit třeba teploměrem na pečení), to by měla ostatní elektornika bez problémů vydržet dost minut.

Offline

 

#103 24-11-2017 14:44:17

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Takže já jsem zatím udělal to, že jsem zajel do TV opravny za pánem o,kterém vím , že je vybavený na takovou práci. Objednal jsem se a neodmítl mě. Takže on provedl vyjmutí LM324 a vsazení nového , a diodu tam dal 1N4148...no neměl jsem SMD verzi diody .

Tak a když jsem zařízení poskládal , tak jsem již nenaměřil zkraty v napájecí větvi no a tak jsem si dovolil zařízení zapnout .
No a .... ono nic ..... teda jo , něco to začalo dělat.
Stroj jsem dal přes ochranou žárovku 200 W a jakmile jsem zapl  problikla a  bylo slyšet  jak nabíhá relé v soft startu .. takže to už funguje 
Ale jinak se rozsvítila žlutá LED dioda a signalizuje že je stroj přehřátý i když to není pravda.

Provedl jsem kontrolu toho čidla ...jedná se o rozpínací tepelné čidlo, které po vyjmutí z obvodů a odpojení se rozeplo , až když jsem je ohřál na dosti stupňů. Pak po vychladnutí zase seplo .
Takže to je dobré .
Jinak jsem změřil napětí na konektoru pro ventilátor a to je napětí ze ktrého se pak vyrábí přes LM 317..... stabilizované napětí  pro tu keramickou destičku a má tento obvod zkratovou ochranu na 1,5A.
      No a naměřil jsem 15V před LM  317..... a 14,8  za stabilizátorem . To jsou divné hodnoty , ale zatím nevím co s tím na vstupu by mělo být o cca 5V více než na výstupu. No trafo , když bylo venku jsem nezměřil a vyndávat je kvůli tomu opět nebudu .

Takže vzhledem k tomu že je to vše na keramické desce je potřeba přijít se způsobem měření přístupných pinů a z hodnot dovozovat co je kde vadné .No a to je pohled na Black Box.
jak teď ne to .

Podle mě je přetížený výstup té desky nebo zkratovaný ..a tak když odpojím obvody ve gete všech IGBT tedy odpojím drivery jak nazývají tyto obvody , měl bych dostat stav, že bude-li vady uvnitř desky ..stav se nezmění , a bude-li vady v těch driverech, tak po jejich odpojení se ta keramika začne chvat , jako by vše bylo funkční.
Ještě se musím podívat do místa zpětné vazby výstupního napětí a tam nějaké  napětí připojit, aby to navyhlašovalo  že právě chybí toto výstupní napětí .

No a pak se uvidí co mašina řek ne.

Foto desky přiložím po stažení z foťáku .
Zatím tedy toto .


obrázek po opravě http://svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/7964_po_oprave_w.jpg

budiče nevykazují vadu,  komplikuje se to.

Editoval JaroslavPavel (26-11-2017 09:48:26)

Offline

 

#104 24-11-2017 19:21:10

franta 486
Člen
Registrovaný: 30-04-2011
Příspěvky: 171

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Sice to z fota není zcela zřejmé (částečně ano) ale asi tě potkal stejný problém co mě.
Všimni si těch zelených obdélníčků, jež jsou rezistory vytvořené nátěrem "vodivého" laku. na každým druhým máš tmavý flek a na některých velmi výrazný. Na mých destičkách při zkoumání pod lupou jsou v těch začernalých obdélníčkách částečné praskliny a některé zcela úplně prasklé.
Ověř si to při velkém zvětšení a měřákem.

Offline

 

#105 24-11-2017 19:58:08

Aleš_
Člen
Registrovaný: 13-05-2008
Příspěvky: 425

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Ad horkovzdušná pistole - záleží na tom, jak jemně a od jakého minima lze regulovat proud vzduchu a jak přesně tato pistole dokáže udržet teplotu vzduchu. Příliš silným proudem vzduchu si můžete součástky z desky doslova sfouknout a výraznější kolísání teploty může poškodit citlivější součástky. Z Vašeho popisu je mi zřejmé, že nejde o obyčejnou opalovací pistoli, ale asi něco jako horkovzdušná svářečka plastů značky Leister. Vlastním poměrně zdařilou čínskou kopii této značkové svářečky a je v ní keramické topné těleso, takže teplota vzduchu je velice stabilní, toho bych se tedy nebál. Ale můj Leister nemá žádnou regulaci množství vzduchu, takže je použitelná pouze na sváření plastů. Teoreticky, pokud by ta Vaše pistole šla nastavit do stejného stavu jako SMD horkovzdušná páječka, tak by (znovu opakuji, teoreticky) mohla jít použít. Problém ale může být s rozměrovou kompatibilitou nástavců, např. toho na SOIC pouzdra. Další věc je, že tyto horkovzdušné svářečky jsou mnohonásobně těžší a poměrně neohrabané na jemnou práci s SMD obvody. Asi bych raději navrhoval pistoli prodat někomu, kdo ji využije k původnímu účelu a za utržené peníze vybavit SMD pracoviště.

Pokud jde o sváření plastů, není to o nic jednodušší než sváření kovů. I tady je potřeba vědět jaký materiál se svařuje a podle toho vhodně zvolit přídavný materiál. I hrany svařovaných dílů je potřeba vhodně upravit a dodržet správný technologický postup - např. zvolit podle materiálu vhodnou teplotu atd. Ve sváření plastů jsem ale skoro amatér (vyjma sváření mPVC fólií), takže Vás odkážu ke zkušenějším.

Přiohnout očko trafopájky - no, možná to funguje, nevím, trafopájku, která začala zastarávat v roce 1968 už jsem vyhodil před lety.
Využít k odpájení x nožiček najednou velkou kouli pájky - ano, to funguje, používal jsem to a občas, když se mi nechce roztahovat horkovzduch a jde o nepodstatnou nebo snadno nahraditelnou věc, tak to výjimečně použiji. Ale s horkovzduchem se to nedá srovnat a jsou při tom určitá rizika, jako odtržení pájecí plošky nebo ohnutí vývodů zejména u pouzder TQFP (v případě, že chcete naopak z desky na díly vytěžit funkční součástku). Větší obvody, jako třeba již zmíněné TQFP, nemáte touto metodou šanci odpájet.

Offline

 

#106 24-11-2017 20:21:00

hrnous
Člen
Registrovaný: 06-01-2013
Příspěvky: 202

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

No.. já bych si dovolil podotknout, že je tam NE5560N, tj ekvivalent historického, ale dle mého velice zajmavého TDA1060 nebo česky opajcnutého B260D co nedávno slavil tuším 30 let smile Televizní opaváři ho znají - proháněl se ve zdrojích starých Tesláckých Color 423 a jiných smile

Ale zpět k věci. To, co jste vyměnili byl operák, který sloužil pravděpodobně jako regulační smyčka proudové vazby "nastavení" potenciometrem a porovnávání s bočníkem/proudovým tráfkem na primáru výkonového trafa. Zbytek bývá zapojený jako logika ochran tepelných, nadproudových a jiných a to všechno se většinou sbíhá na pinu 3 a 5, ochrany pokud nejsou taky na pinu 5 tak přímo na piny 10 11 13. Podstatné je ale to, že se na kumulaci těchto funkcí - víc "funkcí" do jednoho pinu -  používá  právě diodová logika sestavená z diskrétních diod tak, aby se vzájemné funkce neovlivňovaly - napětí, které se objeví jako jeden chybový výstup pak nepřelézá na další výstupy. Tím pádem pokud si měnil nějaké diody, tak je jistá šance, že byl nejen střelený operák, ale, že bude střelený také vstup na hlavním švábu / 5560 / Tudíž nahodit patici a za dvacetikorunu vyměnit i ten některým z ekvivalentů, které sem psal.
Mimochodem v pravo dole vidím patrně optočlen připojený na emitor výstupu - je možné, že je výstup s budičema spojený tím optočlenem, tak to chce šáhnout škopkem aj tam.

Obecně bych to řešil tak, že odpojím výstup z řízení konců / budičů - bude to pin 15 a na něm navěšený patrně pullup z napájení - ten ponechat a přiháknout osciloskop - pokud šváb běží, tak musíš vidět pwm modulaci se střídou do 50 % / prakticky kolem 40  /
Pokud ne, tak měřit na pinu:
13 - přepěťovka/saturace - cokoli nad 600mV zablokuje měnič - "ochrana 1 "
10 - soft ON/OFF  zde musí být napětí - typicky napájení nebo reference, bez napětí je zablokováno, po odblokování nabíhá celý cyklus i se softstartem
5 - modulatror - regulace střídy - čím menší napětí tím je omezenější střída - sem bývá připojená regulační smyčka proudu
3 - feedback - sem bývá přivedená zpětná vazba regulace maximálního napětí invertoru, případně přes dělič taky výstup z proudového trafa a porovnává se s vnitřní referencí 3,72V, zdroj sa snaží docílit rovnováhy, tj zvyšuje střídu dokud napětí  nevytlačí na oněch 3,72V, jak to přeleze tak utne a repete tj pokud tam natvrdo naměříš něco NAD tuto hodnotu, tak bude zdroj taky stávkovat.

Editoval hrnous (24-11-2017 20:29:56)


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Gama 1500A PFC, Gama 1700L PFC na vánoce 2013-TNZ TT142 na vánoce 2014-TNZ TT142 na vánoce 2017-Tara 181 jenom pro radost smile

Offline

 

#107 24-11-2017 22:03:09

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

http://svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/7964_schema_ldc1002_a_w.jpg;mezera , http://svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/7964_schema_ldc1002_b_w1.jpg
-----------
odkaz: http://www.jpeg.cz/obrazek/BQrL2
odkaz: http://www.jpeg.cz/obrazek/BQ8yq

OMLOUVÁM SE : předchozí schéma mělo vady
-------------

tak tady jsem přidal k nahlédnutí část schematu  obvodu s tím Lm324, tak jek jsem je sám získal....tedy předkládám k věření .............protože nejde zkreslit z té destičky , kdy je vše celkem nepřístupné.
Ale podle měření se dá tomu zapojení věřit:

Ještě chci před popisem schematu a nějakými návrhy uvést to , že jsem na desce LDC1002 udělal  za měření a to hned po té, co jsem proměřil staticky drivery  --budiče koncových tranzistorů a nezjistil jsem tam žádnou závadu .

Nezbylo, než pustit do obvodů proud a zkusit měřit v dynamickém režimu .
No a protože nemám oddělovací trafo , tak jsem si nelajzl dělat měření pod připojením na síť a provedl jsem tuto úpravu napájení( doufám , že s ní souhlasíte ) Připojil jsem laboratorní zdroj za Greatzův usměrňovač a tím jsem vybudil stabilizátor LM317  a zajistil napájení pro samotnou destičku LDC1002.
No a při tom jsem začal provádět měření na jednotlivých zesilovačích toho LM 324.
A teď budu popisovat podle toho operáku.

operáky (9,10,8), (5,6,7) , a (12,13,14) pracují jako komparátory s referenčním napětím vyrobeným děličem R22, R23  a jeho hodnota je 6,74V při napájení laboratorním zdrojem .
        Na invertující vstup operáku ( 9,10,8,) je přivedno napětí přes R16 a R17  z usměrňovače napájejícího koncový stupeň ...tedy síťové napájení po usměrnění a filtraci .Jeho hodnota byla v tomto stavu měření 0V .( jinak za provozu ze sítě je tam naměřeno 5,7 V  )      Komparátor měl tedy na svém výstupu napětí + 11,6V a toto napětí se vede přes sepnuté čidlo teploty  chladičů zpět do svorky 1 na LDC1002 a tam je zařazena kombinace odporů  R19 a R24 , ze kterého v tomto stavu lezlo 4,07V a bylo toto napětí přivedeno na neinvertující vstup komparátoru (5,6,7) a při tom na neinvertujícím vstupu  číslo 6 je referenční napětí +6,74V jako v předchozím operáku  na 10 ( pin).

Protože hodnota na záporném vstupuje je větší , tak je napětí na výstupu 7 blížící se k nule ( 1,46 V) a je to připojeno na katodu LED (žlutá  přehřáto ) a tato dioda je napájena přes odpor R24 z napětí Un.
A svítí, tedy aby nesvítila je potřeba aby operák 5,6,7 se dostal do stavu , kdy na výstupu bude mít +Un a dioda zhasne a to bude tehdy , když bude mít operák na neinvertujícím vstupu kladné napětí a větší jak je referenční napětí .
A to  zatím není
Z toho tedy plyne , že na vstupu 10PWM musí být taky napětí větší jak nula nebo nevím vlastně kolik ...asi se musí najít v katalogové, listu PWM ( něco jiného je komparátor a něco jiného PWM vstup .

Takže svítí žlutá LED a nejede PWM
..........vysvětlení najdete níže v textu.

Třetí operák zapojený jako komparátor (12,13,14 )
má na invertujícím 13(pin ) opět referenční napětí 6,74 V a na neinvertujícím pinu 12 pak zapojený obvod pro nabíjení a vybíjení kondenzátoru C15., Který dle mého názoru pracuje takto : Ihned po zapnutí zdroje se začne přes odpor R14 nabíjet kondenzátor C15 z nuly napětí na hodnotu danou velikostí napájecího napětí  a to po exponenciále . Toto napětí je snímáno neinvertujícím vstupem č. 12 a jakmile dosáhne hodnoty stejné a nebo o něco větší jak je napětí referenční na pinu 13 pak dojede k překlopení komparátoru  a na jeho výstupu se objeví  napájecí , které po průchodu děličem R12a R11 vybudí tranzistor T1 a ten sepne relé 12V DC. .( právě tato dioda byla vyměněna za novou . Při měření s tím laboratorním zdrojem toto byl jediný obvod , který fungoval jak se od něj očekává .)

Pak tady je poslední díl operáku , který skutečně funguje jak rozdílový zesilovač napětí z potenciometru ...ten má sloužit pro nastavení svařovacího proudu ...žádané hodnoty a je zapojen v kladné větvi a od něj se pak odečítá napětí vytvořené na zdvojovači napětí D1,D2 C7 , které je obrazem proudu procházejícího přes koncové tranzistory , pokud jsou funkční ( spínají  a nejsou odpojeny)
Toto napětí pak přes RC  článek je zbaveno vyšších harmonických složek a přichází na vstup PWM regulátoru řídit jeho střídu "Duty ..."
        Bohužel tento obvod vůbec nefungoval a při jeho bližší kontrole jsem zjistil, že je prodřená dráha potenciometru a tak jsem potenciometr musel vyměnit alespoň pro zkoušení ......za jiný.
po výměně potenciometru už bylo napětí na pinu 3 a pak i na výstupu 1 a to pro nastavení úhlu otočení  pot =0°  napětí 0V a pro pot cca 0,5-0,7 V napětí výstupu  v saturaci na hodnotě 11,7V a toto napětí pak vstupuje do PWM na pin 5 .

No a  teď ten problém který vyšel z tohoto měření :
      Ze čtyř částí tohoto bloku fungují pouze dva bloky.
Druhé dva komparátory se nepřeklopily.
A to ani, když jsem vyřadil ten laboratorní zdroj a zapnul zase vše na napájení ze stroje .
Změnili se troch napětí a jsou uvedeny v kroužku pro napájení z vlastní desky.

Bohužel však reference narostla na hodnotu 7,07 V  a to je ještě horší než bylo před tím.
No a pokud se nepřeklopí (10,9,8) a následně ( 5,6,7,) tak se PWM nerozeběhne.
Zřejmě jsem to zavinil tím , že v původním zapojení byl LM324 LOW POWER a já tam dal )nechal dát to co jsem měl v šufleti LM324 N .

Tím se zvětšili zřejmě vstupní proudy a děliče troch posunuly napětí . Bohužel do hodnot , které vyžadují větší napětí za greatzem v koncovém stupni a větší napětí za děličem R19,R24.
Odpory přivádějící napětí na vstup pin 9 mohu snížit , ale nedělal bych to ,kvůli nárůstu tepla v nich .Když nebude zbytí tak to udělám
Bohužel  R19 R24 je na té destičce nepřístupný, tak jej nemůžu upravit a to je velmi nepříjemné.

Takže mě napadlo toto řešení .
Do pinu 6 dám zenerku 4V2 , ta zajistí pokles referenčního napětí pro všechny operáky a tím pádem se sice zkrátí doba soft startu , ale začnou fungovat všechny referenční komparace a mohl by se PWM rozběhnout , pokud tam nevyrobím ještě nějakou sekeru ........

Problém je hlavně to, že na té keramické desce není skoro nic přístupno kromě nožiček těch integrovaných obvodů .A neměl bych tam moc zkoušet pájet , nebo zničí napařené plošky ...na to mě upozornil pán z Tv opravny co vyměňoval tem LM 324 .

Co vy na to ?....Souhlasili by jste s takovým řešením tohoto problému ?

Editoval JaroslavPavel (25-11-2017 10:03:18)

Offline

 

#108 25-11-2017 08:17:59

Atlan
Člen
Registrovaný: 18-07-2011
Příspěvky: 1400

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Osad tam to co tam ma byt tj 324. I ked si myslim ze zrovna toto by na to nemalo mat vplyv.

Offline

 

#109 25-11-2017 10:10:34

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Pane,
já bych tam rád osadil co tam patří, když z té součástky to nešlo přečíst ( a navíc jsem ji nechal v té opravně , co mi pán vyměnil obvod takže ani dodatečně nic nenalezu  ) a na druhé straně , když jsem na webu našel , že je tam osazen LM 324  a taky kousek schematu , tak nevidím důvod mu nevěřit , když chování obvodu a  dostupné měření odpovídá tomu schematu .  ( To původní schema je s TDA 1060)

Problémem je , že je vše nepřístupné a nelze tedy spustit každý obvod zvlášť a pak je propojit .
Snad jedině na nepájivém poli zkusit co dělají.Ale zase neznám žádné hodnoty R a C ( kondenzátory změřím, ale odpory ne , ty bych zničil ) a tak je to velmi nepravděpodobné, že by se k něčemu došlo .

Otázka je proč se to tolik brání a nefunguje to .?

Editoval JaroslavPavel (26-11-2017 10:03:24)

Offline

 

#110 29-11-2017 08:05:44

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

z Maďarska  napsal(a):

** popis stroje  **

Odkaz na LDC1002-OBR.1     
https://www.google.cz/search?q=LDC1002& … mTH1VuE6M:

a další obrázek
Odkaz na LDC1002? OBR.2     
https://www.google.cz/search?q=LDC1002& … 7-WIFxMOM:

a další obrázek
Odkaz na LDC 1002, OBR.3      
https://www.google.cz/search?q=LDC1002& … 1FgiJC4YM:

Zde jsou práce nějakého kolegy, které umožní pracovat i s keramickou destičkou jako " známým obvodem".
Takže prozatím  práci na tomto stroji odkládám . Je potřeba nějaký čas na rozmyšlení jak pokračovat .

Ten čas k získání představy o tom jak tento stroj funguje jsem využil taky k tomu , že jsem si vzal na proměření technicky podobnou mašinu ALFA in ...., která má taky řešeny zdroje pro řídící elektroniku velmi levným způsobem  a to tak , že rozběh PWM generátoru je napájen přes odpor R 15K /2W přímo z kondenzátorů koncového stupně , tedy z 325V po provedení soft startu a jakmile se generátor rozběhne, pak dodávku energie zajišťuje jeden závit na výstupním trafu a přes rychlou diodu a odpor cca 200 Ohmů je zajištěno napájení elektroniky.
Problém u takového řešení je v tom , že v případě ulepení elektrody dojde u PWM ke zvednutí výkonu a( šířky impulsu ) a jakmile svářeč utrhne elektrodu, tak vyběhne na výstupním trafu napětí , taky vběhne na tomto napájecím obvodu a následuje smrt zenerek, a pokud se přeruší , tak potom zařve i šířkový modulátor a taky MOSFETpro buzení impulsního trafa , dokonce to dokáže poslat do nebe i impulsní trafo .

Zdálo se , že stroj ENERGI @130 od Viva Elettronica je primitivní na to aby byl na těchto stránkách , ale stačí hybridní obvod ( který nelze koupit ), a jsou starosti.   



Než budu pokračovat na tomto stroji, dostal jsem k proměření stroj  CO, u kterého nefunguje brzda.
Možná , že bude zajímavé zabývat se i tím , jak fungují tyto stroje.

Editoval JaroslavPavel (07-12-2017 22:58:33)

Offline

 

#111 29-11-2017 21:36:05

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Zde pro zajímavost uvádím  část schématu běžného CO , ve kterém jsou vidět hlavní okruhy řízení posuvu drátu .Okruh řízení podávání drátu a okruh elektrické brzdy.Stroj nevykazoval žádnou vadu destruktivní, ale po vypnutí sváření na pistoli vyjel drát ještě cca 5cm ven .
Elektronika má na své desce dva trimry pro nastavování parametrů .
Jeden pro nastavení minimální rychlosti a druhý pro zpožděný odpad relé řídícího cívku stykače a solenoidového ventilu .


http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/7964_obr_1_w.jpg;http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/7964_brzdny_proud_motoru_w.jpg;http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/7964_brzdny_proud_motoru_4_w_po_opr.jpg;

  Popis oscilogramů       
První oscilogram , směřující do záporných hodnot je záznam stavu brzdícího proudu měřený na odporu R16  , kdy vyjíždí z pistole přebytečný drát a omezuje se tak svařování.  Je zvolen inverzně pro snadnější rozlišení na těchto stránkách, jinak má být jeho polarita kladná.
Na snímku vidíte, že je na brzdícím odporu 3x5v tedy cca 15V na 5 Ohmech ..tedy ve špičce tam teče cca 3A  a to trvá po dobu 5 x 100ms . No a dojde k nedostatečnému brzdění mechaniky podavače .
Po úpravě tohoto okruhu je pak sejmut druhý obrázek a tam vidíme napětí 2x10v =20V šš a to na rezistoru 2,5 Ohmů , tedy ve špičce je brzdící proud 8A . Taky doba brzdění klesla na 300ms .

Praktická zkouška svařování s takto upraveným brzděním podavače dopadla tak, že podávaný drát se zastavuje cca 1cm před hubicí pistole .
A to byl cíl mojí práce.


Poznámka:
Nedařilo se mi přesvědčit osciloskop, abych měl snímky i se stupnicemi a naměřenými hodnotami, ztrácel jsem data .Nevím v čem dělám chybu s tím přístrojem . Žvaní to furt jenom anglicky .

Editoval JaroslavPavel (29-11-2017 21:46:29)

Offline

 

#112 30-11-2017 00:28:36

Joe66
Člen
Místo: Vranov nad Toplou-Presov
Registrovaný: 20-04-2010
Příspěvky: 1665
Web

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Som milo prekvapeny ako sa toto vlakno odborne  rozvinulo smile


Kutil s.r.o.

Offline

 

#113 30-11-2017 07:58:36

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

A taky něco pro ty , co by si chtěli simulací ověřit činnost brzdy: Náhradní schéma obvodu pro dynamické brzdění točícího se rotoru     

stanovení parametrů náhradního obvodu z naměřeného oscilogramu 

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/7964_nahr_schema_w.jpg

Offline

 

#114 30-11-2017 08:45:42

pt.kbely
Člen
Registrovaný: 26-12-2011
Příspěvky: 885

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Je divné, že to nešlo doladit, těch 5 cm je strašně moc. Když jsem si dělal CO, tak jsem měl brzdění motorku ze stěračů (přední, Favorit) natvrdo, bez odporů s BDX54C, bez přidaného zpoždění.
Takto vědecky jsem na to nešel. Aby drát nezůstal zavařený v lázni, jsem přidal do blokování měniče (optron v serii s 1k) zpoždění 100uF. Takovéto oscilogramy jsem neměl čím provést, nemám osciloskop s pamětí, řídil jsem se tedy pouze tím, aby drát neuvízl při vzdálenosti cca 8mm průvlaku od svařence ani v lázni a ani v průvlaku, při min a max nastaveném napětí (proudu).

Offline

 

#115 30-11-2017 23:32:02

bourač
Člen
Místo: Doksy, Máchovo jezero
Registrovaný: 01-06-2009
Příspěvky: 4722
Web

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Joe66 napsal(a):

Som milo prekvapeny ako sa toto vlakno odborne  rozvinulo smile

aj ja, smile méně je někdy více, zde stačilo že se jeden přispěvovatel odmlčel...


Likvidace ocelových konstrukcí. Excelentní paliči železa. A nově také dřevorubci.
Plasmy. Přímočaré pily ocasky. Ruční orbitální pila (za studena). Utahováky. Sbíjecí kladiva. Plošiny. Jeřáby.
Vaření obalenou elektrodou (Lorch).
Práce ve vysokých výškách a v hlubokých hloubkách. Práce v jedovatých a výbušných atmosférách. Nic levného.

Offline

 

#116 04-12-2017 10:51:15

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Dobrý den,
prosím podívejte se níže na obrázek stroje , kde jsou výkonové prvky přitlačovány k chladiči pružinami.
Prosím , máte někdo nějaký schopný přípravek na uvolnění těch pružin a uvolnění těch polovodičů .

Myslím, že by se takový přípravek hodil každému , kdo potřebujete uvolnit vadné polovodiče na takovýchto chladičích . Nebo se dá něco takového koupit?  Poraďte jak na to při sundávání a také při montáži zpět na tišťák.

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/7964_pruziny.jpg


a odkaz : http://jpeg.cz/obrazek/GB9p5

Editoval JaroslavPavel (04-12-2017 11:19:18)

Offline

 

#117 04-12-2017 12:53:11

Pruduch
Člen
Registrovaný: 15-05-2008
Příspěvky: 733

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Vzhledem k tomu, že plech je třeba trochu prohnout/propružit (nikoli ohnout) aby se uvolnilo vzepření v chladiči, tak to jde v pohodě kleštěma s dlouhýma plochýma hladkýma čelistma.

Offline

 

#118 04-12-2017 20:04:06

pt.kbely
Člen
Registrovaný: 26-12-2011
Příspěvky: 885

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Pokud je drážka rovná, tak tam spona drží jen díky tření a musí jít zatlačením spony do strany, tak aby se natočila šroubovákem uvolnit. Zatlačením na sponu palcem proti tranzistoru do drážky zase zaleze, tak na co specielní nástroj. Horší to je když má drážka zoubek, tam mezi spony a tranzistory dám PVC folii cca 0,5mm a ty spony šroubovákem posunu mimo tranzistory, zpátky se nacvaknou palcem. Horší je, že ty tranzistory drží na silikonové podložce, jako by byly přilepený, ale vždy se podařilo je opatrně odtrhnout.
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/3495_spony.jpg

Editoval pt.kbely (04-12-2017 20:09:00)

Offline

 

#119 04-12-2017 22:01:36

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Díky , to bylo perfektní.
Já tam cpal ty imbus klíče  , ak ničemu to nebylo .Navíc když to bylo poskládaný, tak tam je přístup jak k "pěnězům" , no žádný místo 
Ony ty pružiny docela držely a tak jsem měl strach zabrat . Ale s tím šroubovákem to jde naprosto perfektně a ta pružina vlastně vyklouzne ven z drážky a pak si můžu dělat co chci s chladičem
a se součástkou.
A nasazení do hladké drážky je zase jen o síle a tlaku , kterou se pružina tlačí zpět do drážky. Nějak jsem to v tom vůbec neviděl .

Jak provedu zkreslení toho co jsem zbavoval těch chladičů , a trochu ty obrázky učešu , aby dávaly smysl , tak zobrazím co jsem získal .
Mám tam stroj , který je podobný tomu s tou keramickou deskou,  ale je osazeno  smd součástkami  ,a tak v něm půjde i měřit konkrétní hodnoty . Ale ještě jej dokresluji a taky má bouchnutý IGBT , tak je tam budu nahrazovat za nový. Očekávám , že mi to pomůže .

Offline

 

#120 05-12-2017 08:06:25

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 4082

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

V čem se rozvinulo ? V tom , že amatérsky mění součástky a čeká , co to udělá ? Že nezná funkce elektronických obvodů a je překvapen chováním zabržděného ss motoru ? Hned v prvním měl v řiti tyristor . Odhalí základní prohlídka za pár minut ....

Offline

 

#121 05-12-2017 09:22:29

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Myslíte, že bych na toto měl něco odpovědět já anebo to patřilo jako odpověď příspěvku#113.

Editoval JaroslavPavel (05-12-2017 09:23:38)

Offline

 

#122 05-12-2017 11:48:08

Juggernault
Člen
Místo: Karlsbad
Registrovaný: 19-12-2010
Příspěvky: 1146

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Každej se to nějak musí naučit.Co schoří neschnije. A jinak jde o prd big_smile


Chtel bych nějakou hobby svářečku do garáže na smrkání prahu u auta a nejaký výfuk ale rád bych aby stím šel i nerezový a možná taky hliník a kolejnice vařit.

Offline

 

#123 05-12-2017 21:01:19

Joe66
Člen
Místo: Vranov nad Toplou-Presov
Registrovaný: 20-04-2010
Příspěvky: 1665
Web

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Bobobo zase nebud taky pesimista smile  Ci chcel by si radsej citat polstranove litanie aky je hnusny svet a podobne srdecne vylevy smile


Kutil s.r.o.

Offline

 

#124 05-12-2017 21:17:36

bourač
Člen
Místo: Doksy, Máchovo jezero
Registrovaný: 01-06-2009
Příspěvky: 4722
Web

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

bobba sejří že ten plošňák neprdnul lol  (mě taky big_smile)


Likvidace ocelových konstrukcí. Excelentní paliči železa. A nově také dřevorubci.
Plasmy. Přímočaré pily ocasky. Ruční orbitální pila (za studena). Utahováky. Sbíjecí kladiva. Plošiny. Jeřáby.
Vaření obalenou elektrodou (Lorch).
Práce ve vysokých výškách a v hlubokých hloubkách. Práce v jedovatých a výbušných atmosférách. Nic levného.

Offline

 

#125 05-12-2017 22:27:48

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 4082

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Ale bourači . Na to jsem starej . Nemá cenu psát k nesmyslům , pokud nejsi vyzván . Sám ať si sobě zničí co chce . On nešíří teorie , skoro žádné nezná a zvláště nešíří škodlivé , jako varok . Až bude lidi navádět k blbostem , pak se běžně ozvu .

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče