SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Zdravím už nějaký čas uvažuji o koupi svářečky MIG do domácí dílny. Svařovaný materiál (ocel) v průměrné tloušťky 4 - 5 mm výjimečně silnější. Používání - občas.
Pochopil jsem co je synergická funkce u svářečky, ale nemám s ní osobní zkušenost.
Otázka: Synergie je to tak velká výhoda abych kvůli ní koupil slabší svářečku? Příklad
Varianta 1. Svářecí invertor JASIC MIG/MMA 160 - synergic 14 800,- vč DPH
Magnum MIG 210 P/SY synergic 14 848,-
Varianta 2. manuálně ovládané
JASIC MIG 250 (400V) 22 167,-
Sherman MIG 260 M-4R TRW 60%, 260 A, 400V 20 789,-
Varianta 3. Sherman MIG 350 GD/MMA SYNERGY 30 383,-
Dřív jsem měl jednofázové COčko "trafové" tak na základě této zkušenosti mám odpor k jednofázovým svářečkám. Ale třeba se pletu. Je mi trochu líto dát za svářečku 30 t.kč když by mi stejnou práci udělala svářečka za půlku a stejně tak nevím jestli by nebyla přeci jen lepší ta manuální byť na 400V . A k těm uvedeným cenám ty jsou použity z českých firem, tam bych to kupoval kvůli servisu. Nechci teď řešit cenu. Dokážete mi poradit jestli je pro mě vhodné 1F invertor se SYN nebo 3f invertor MAN? díky
Podíval bych se ještě na ovládání jednotlivých strojů v synergii, někdy to synergii moc nepřipomínalo a na jaký plyn je ta synergie nastavená. Pokud bude třeba na corgon, nemuselo by to být pro někoho na občasnou práci zajímavé. Za 13.800 má Chobola Jasic MAN, za 14.800 SYN, zavolal bych tam a poptal se na to. Volal jsem jednou do Brna a byli tam informovaní a vstřícní
Mam Magnum MIG 210 P/SY synergic, před ní jsem měl trafo na 1f. Jsem s ní spokojen. Svařuji kolem domu, plyn CO2. Drát 0,8 a 0,6 v pohodě. Při založení drátu nastavím průměr drátu a pak před svářením rychlost posuvu podle tlouštky svařovaného materiálu a požadovaného průvaru. Svářečka umožnuje měnit parametry od synergického o +-10%, včetně nastavení tlumivky. Změnu nepoužívám, jen jsem ji otestoval. Zatim se mi nestalo, že by nezapálila či neudržela oblouk. Tak jak byla trafosvářečka háklivá na opotřebeni špičky, tak zde mi připadá, jako by jí to bylo jedno. Ač vždy u zařízení upřednostnuji manuální funkce a rád si parametry nastavím (pro to při výběru hrály roli, tak jako display ukazující hodnoty naprázdno i při práci), tak zde mi to nechybí. Cílem je něco svařit a né si hrát s parametry.
Osobně upřednostňuji 1f a rozumnou hmotnost i velikost. Né všude je 3f a natáhnout prodlužovačku na 1f je mnohem jednodušší než na 3f.
Co vás na 1f zlobilo?
Editoval Charon (24-11-2017 16:30:29)
dřiv jsem měl Einhell SGA 175 ? na plechy to bylo dobrý, ale bylo to tak do 2mm materiálu. Postupně jsem na něm dodělal eurokoncovku a nový hořák. Problém byl taky, že to dost reagovalo na vytížení el.sítě (ale to mohl způsobovat taky špatný el. rozvod v bytovce). neřešil jsem to prodal jsem ho. Ale asi se toho od té doby změnilo a MIG Invertory je asi něco jiného.
Za seba poviem,ze synergiu by som si uz zobral iba s moznostou rucneho rezimu...V mojich zaciatkoch mi moj KitIn vyhovoval,ale neskor som sa s nim nedokazal posunut v uceni dalej,tak som si zohnal aj manualnu odbocku...Naviac som zistil,ze syn rezim je nastaveny pre zmesny plyn,takze v CO-cku je to trosku horsie-krezba,zvar je vystupany...Ale zase na prace okolo domu sa to da v pohode prekusnut.Zabradlia,plot a pod.nie su vecami,kde by som potreboval neviem aky tvarovo krasny zvar.Ale v dielni robim len s Formigom...Nebe a dudy :-)
Editoval Maajjo (25-11-2017 07:41:59)
Mám Lincoln Electric speedtec 200. Jedu jen na syn. Zkousel jsem i manual, ale moc práce za stejný výsledek. Material 4+5mm.
Tak jsem se ještě poptával jinde a troufnu si udělat takovýto závěr:
1. funkce Synergic ANO, jen je potřeba aby svářečka se uměla nastavit i podle používaného plynu.
2. možná bych se pro moji potřebu přiklonil i k jednofázové invertorové MIG svářečce. Asi se ještě budu rozhlížet mezi "zavedenými" značkami.
Co třeba tohle:
https://www.ebay.com/itm/MIG-MAG-Schwei … 0005.m2219
Je to na 400V ,podle popisu zatěžovatel 200A=100% ,čtyřkladka ....
DzordanoBruno napsal(a):
...Zkousel jsem i manual, ale moc práce za stejný výsledek...
Aspon sa clovek nieco nauci...Za chvilu nebude nikto vediet ake parametre sa vobec na MIG/MAG strojoch nadstavuju! Navolime typ plynu,hrubku zakl.materialu a smazime...Viem si ako tak nastavit aj ,,cudzi" stroj a zvarat...Prirovnal by som to asi ku manualnej a automatickej prevodovke na aute...Automat je super,ale pri manuali si ,,miesam" podla seba,ako to vyhovuje mne,nie nejakemu pocitacu...Ale suhlasim,ze syn ma nieco do seba a urcite to nie je zla vec.Hlavne ak clovek potrebuje casto menit parametre,ak robi casto ine hrubky a pod.
Maajjo napsal(a):
DzordanoBruno napsal(a):
...Zkousel jsem i manual, ale moc práce za stejný výsledek...
Aspon sa clovek nieco nauci...Za chvilu nebude nikto vediet ake parametre sa vobec na MIG/MAG strojoch nadstavuju! Navolime typ plynu,hrubku zakl.materialu a smazime...Viem si ako tak nastavit aj ,,cudzi" stroj a zvarat...Prirovnal by som to asi ku manualnej a automatickej prevodovke na aute...Automat je super,ale pri manuali si ,,miesam" podla seba,ako to vyhovuje mne,nie nejakemu pocitacu...Ale suhlasim,ze syn ma nieco do seba a urcite to nie je zla vec.Hlavne ak clovek potrebuje casto menit parametre,ak robi casto ine hrubky a pod.
Automat v autách neexistuje, to si treba zapamätať! V aute je manuál, automaty sú v približovadlách... Tým to začalo a dnes nám tie prostitútky z Bruselu už idú predpisovať povinnú výbavu nového auta, kde musí byť automatický "brzdič" a takisto radar... No hádajte kde to asi talk skončí..., tam kde to každý normálny človek videl už pred rokmi, ale ovce stále mleli "no to určite, na čo by to kto robil...". Čo sa tej synergie týka, tak to je tiež jeden z "parametrov" podobného razenia... Ako jéj, synergia, hurá... Ale ako je to vôbec celé nastavené? V akom rozsahu sa do toho dá manuálne vstupovať? A dá sa to vúbec? A to je iba jeden z parametrov zváračky... Potom sa niekde pri x tom čítaní parametrov zváračiek dočítaš, že je tam aj uvedené, do koľko percent sa dá do synergie zasahovať..., a potom nastúpi otázka - ak to druhí neuvádzajú, tak ich zváračka to nemá, alebo to proste len zabudli? Zavoláš predajcovi a ten netuší, o čom to točíš... Zložíš telefón a povieš si: "Sakra to čo je za predajcu!". A na druhej strane si povie predajca:" No to bol zas jeden mudrlant..." a vráti sa na svoj facebookovský profil zdielať s "priateľmi" nejaké slaboduché "zážitky"... Smola všetkých zástancov "manuálu" spočíva v tom, že tých "predajcov" je drvivá väčšina a "demokracii" to náramne vyhovuje...
Inak dá sa s tým FORMIG 260D zvárať aj tenky plech pod 1mm?
Ucho nesuhlasim s tebou co sa tyka nazoru na automaticke prevodovky v autach. Dnesne automaticke prevodovky su rychlejsie a podraduju rychlejsie ako manual ale zase nie v kazdom aute !!!! A v malych objemoch do 2litrov ten automat je citit ,ze je,, pomalsi,, ako manual ale vo vacsich kubaturach je to uz ine kafe! A + automat je jednoduchsi na udrzbu-myslim spolahlive blbovzdorne automaty s hydromenicom-napriklad aisin v toyotach .staci len menit olej a filtre a vydrzi niekolko nasobne viac ako spojka . A pri tahani vacsich privesov aleboo v terene to o automate plati dvojnasobne-spojok som sa uz namenil dost Ale napriklad na plynule davkonie sily v terene alebo na jazdenie -preteky do vrchov je manual bozi -to uznavam . A to iste zastavam aj nazor u zvarackach-co si pan nastavi to pan ma
Ze manual a clovek vie co ma nastavene lebo elektronika niekedy nevie co ma robit
Chlapi, zase to neprehánějte. Jsem absolutní začátečník a jsem rad, ze syn mám, protože mi pomůže. Když si mužů u synu nastavit i další věci(plyn, dofuk atd), tak nevidím jediný důvod, proč ho nepoužívat )
Ale chápu, ze někdo chce mít nad vším kontrolu, mne je to fuk:))
U železa syn třeba není, ale např. při občasném hliníku se dost hodí. Myslím, že místo nekonečných pokusů o nastavení každý amatér rád vymění pohodu SYN za možnost sice plně kontrolovat, ale ne a nenastavit ty správné parametry
Je Synergie a Synergie .U šmoulíka s trafem a kdejaký číny to bude asi nic moc naproti tomu u Kemppi/EWM/Migatronic/Cloos/Merkle atd.. to funguje bez jediného problému.Ve spojení s ovládáním na hořáku pro přepínání programu/hodnoty napětí je pak práce zábavnějíší.
Ucho napsal(a):
Inak dá sa s tým FORMIG 260D zvárať aj tenky plech pod 1mm?
Nic take som s tym este nerobil, ale myslim,ze by to slo nastehovat...Da sa naladit od 16V a 40A...Skusal som 1,5mm a bolo to OK...
Juggernault napsal(a):
Je Synergie a Synergie .U šmoulíka s trafem a kdejaký číny to bude asi nic moc naproti tomu u Kemppi/EWM/Migatronic/Cloos/Merkle atd..
Plny suhlas...U KitIn-a nic moc, ale co som videl Kemppi MinarcMig EVO 200,tak to bola insia piesnicka :-)
Byl jsem se poptat u jedné prodejně/servisu kde prodávají alfain a esab. Když jsem přednesl svoje požadavky (tj. cenu cca 25000,- a svařování do 6mm) tak mi doporučil abych koupil spíš silnější manuální 400V, (konkrétně Alfain aXe 320IN cena 26300,- bez dph) než např. PEGAS 201 MIG SYN (cena 21250,- bez DPH) který je spíš na slabší materiál než mnou požadovaný.
U pojmu "Domácí dílna" - jestli to tedy není kovodílna umístěná doma - bych si představoval materiál různé síly, často 2-3mm, občas třeba těch 6mm, já jsem - asi 2x - svařoval přes 10mm a to malým Gamastarem 195. Těch 6mm ten malý Pegas dá také. Špatný není ještě Lincoln 200
a co něco takoveho se synergii http://www.elvaprofi.cz/omicron_omi-175ls-synergie.html ? nebo nevhodné ?
Ako si spokojny s tym gamastar 2550LS ?
Ešte pár otázok? ...jaká je tam zastrčka na 400V? 4, alebo 5 kolíková? 16, alebo 32A
PS: užm so zistil, aká je tam zástrčka od výrobcu. štandardne dávajú 5 kolíkovú, 32A. Ale podľa želania môžu dať 4 kolíkovú, 32A.
Editoval harley1 (28-09-2018 22:07:31)
Stránky: 1