SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:     SVAR BAZAR      SVAR INZERT      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARBAZAR - internetový bazar svářeček      SVARINZERT - akční nabídky svářecí techniky      SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 13-09-2017 15:00:23

jees
Člen
Registrovaný: 14-01-2013
Příspěvky: 1024

Plasma Jet Tig III

Dobrý den,

nezkoušel někdo plasmu u Jet Tig III? Jde mi o nějaké nastavení, ale hlavně o spotřebu vzduchu při řezání

Offline

 

#2 13-09-2017 21:47:46

waltr
Člen
Registrovaný: 19-03-2012
Příspěvky: 84

Re: Plasma Jet Tig III

To je jednoduché.Tyto plasmy do 55A používají trysky do průměru 1.2mm.Máte ofukovací pistol?Když vám kompreor bude stíhat tlačit 5bar při průmeru této trysky tak je kompresor vhodný,jinak s přestávkami řezání.


Einhel 160 plus usměrňovač domácí výroby
Stahlwerk AC/DC plasma WIG 200P S
Autogen velký a malý s PB

Offline

 

#3 13-09-2017 21:48:39

vyrobca
Člen
Místo: Bratislava
Registrovaný: 05-05-2012
Příspěvky: 753
Web

Re: Plasma Jet Tig III

skusal som plazmu asi 2x len tak na skusku ci ta plazma funguje.. no funguje to tak ako plazma co mam od alfa in, samozrejme spotreba vzduchu je dana priemerom trysky ktorou chces rezat. myslim ze plazma isla od 4 barov...


Formica FOR mig 169, Kuhtreiber KIT in 1500 HF, ALFA in Pegas 40A Plazma, Welder Fantasy JET TIG III AC/DC 200 3w1 IGBT PFC PLASMA, Dnipro M SAB 210,
speedglas 9100XX, Bomar STG 120, Kompresor Parkside PKO 400 B2, Profi3Dmaker,

Offline

 

#4 14-09-2017 09:29:42

jees
Člen
Registrovaný: 14-01-2013
Příspěvky: 1024

Re: Plasma Jet Tig III

V návodu je množství vzduchu 150-300l při tlaku 4-6 barů, víc nic, tak jsem nevěděl jak to regulovat. Měl by to zvládnout jeden bezolejový kompresor s ca 140l/min ve spolupráci s jedním podobným olejovým. V příbalu je jedna tryska 1,5 a čtyři 1,3.
Měl bych nařezat nějaká I, asi 15mm silná a 300 vysoká a nějaké tenčí profily, jde ale jen o dělení dlouhých kusů, ne o přesnost, tak uvidíme jak to půjde. Další možnost je jenom rozbrus, takže není moc co ztratit

S přestávkami počítám, jenom u těch velkých I to asi bude chtít pauzu i v polovině řezu, myslím, že to nijak extra rychle řezat nebude

Editoval jees (14-09-2017 09:34:05)

Offline

 

#5 14-09-2017 19:29:45

vyrobca
Člen
Místo: Bratislava
Registrovaný: 05-05-2012
Příspěvky: 753
Web

Re: Plasma Jet Tig III

no pri plazme nic nenaregulujes.. jednoducho musi stihat kompresor tlakovat aspon na tie 4 bary podla velkosti trysky... ale osobne by som to netlakoval bezolejovym kompresorom, lebo ho ustves a znicis.. a je dobre mat pred privodom vzduchu do plazmy dodavany odkalovac. Kedze je v stroji 50A plazma, s tou 15 mm stenou si poradi v pohode. Len budes musiet opatrne a pozorne tahat horakom.


Formica FOR mig 169, Kuhtreiber KIT in 1500 HF, ALFA in Pegas 40A Plazma, Welder Fantasy JET TIG III AC/DC 200 3w1 IGBT PFC PLASMA, Dnipro M SAB 210,
speedglas 9100XX, Bomar STG 120, Kompresor Parkside PKO 400 B2, Profi3Dmaker,

Offline

 

#6 14-09-2017 21:08:53

jees
Člen
Registrovaný: 14-01-2013
Příspěvky: 1024

Re: Plasma Jet Tig III

Regulací jsem myslel regulaci tlaku na kompresoru a množství vzduchu tryskou na hořáku, že by to mělo být asi v nějakém poměru, aby třeba neshořel hořák a aby to řezalo co nejlépe. Teď je zrovna trochu jedno jak bude řez vypadat, ale můžu přitom natrénovat i lepší řez až to někdy bude třeba.

Kompresor tam teď můžeme dovézt malý olejový, ten má dávat ca 160-170l max a jeden by se případně přikoupil bezolejový na zvýšení výkonu a pak by se využil i na občasné stříkání a nemusel by se řešit olej v barvě (odlučovač máme i tak). Spolu dohromady by dávaly ca 270-300 l/min

Offline

 

#7 14-09-2017 22:15:20

Aleš_
Člen
Registrovaný: 13-05-2008
Příspěvky: 244

Re: Plasma Jet Tig III

Na stříkání ti ani tak nevadí olej jako kondenzující voda a ta je v stlačeném vzduchu vždy. Pokud bys na bezolejový kompresor nedal dobrý odlučovač kondenzátu, měl bys nastříkanou barvu plnou drobných kapiček vody. I tak je ale ten stlačený vzduch nasycený vodní párou. Pokud bys chtěl opravdu suchý vzduch, tak jedině vysoušeč se silikagelem nebo vymrazovací vysoušeč. Vymrazovací je profi a taky za profi cenu. Silikagelový jde zbastlit. Na stříkání je to zbytečné, ale suchý vzduch by spíše ocenila ta plazma.

Offline

 

#8 14-09-2017 22:26:24

vyrobca
Člen
Místo: Bratislava
Registrovaný: 05-05-2012
Příspěvky: 753
Web

Re: Plasma Jet Tig III

jees, stale nechapem co tam chces regulovat.. totizto na kompresore sa da maximalne tak nastavit vystupny tlak, a to je snad vsetko.. bud stiha tlakovat aby tlak neklesol pod tento nastaveny tlak, alebo nestiha.. idealne je samozrejme ked kompresor stiha natlakovat na maximalny tlak, na chvilku sa aj vypne a po poklese tlaku zase dotlakuje na maximalku.. pri jednopiestovom kompresore predpokladam ze tlak bude lietat niekde okolo piatich barov pri stalom rezani a viac kompresor proste neda.. no a horak ti nezhori a bude pekne rezat, pokial budes mat idealne suchy vzduch. To znamena aj dva odkalovace za sebou..


Formica FOR mig 169, Kuhtreiber KIT in 1500 HF, ALFA in Pegas 40A Plazma, Welder Fantasy JET TIG III AC/DC 200 3w1 IGBT PFC PLASMA, Dnipro M SAB 210,
speedglas 9100XX, Bomar STG 120, Kompresor Parkside PKO 400 B2, Profi3Dmaker,

Offline

 

#9 15-09-2017 09:16:48

jees
Člen
Registrovaný: 14-01-2013
Příspěvky: 1024

Re: Plasma Jet Tig III

Aleš- je to stříkání jenom jako náhrada za natírání štětcem, mělo by to trochu vypadat a neloupat se. Teď je na kompresoru odlučovač na vodu ajeden na olej, zkoušel jsem to a vypadá to zatím použitelně. Otázka ale právě je, co to udělá po dalších třeba 100 mth, jestli se kolem pístu nezačně dostávat olej do válce a dál. proto jsem uvažoval o jednom bezolejovém. Kdyby to nebyl až takový problém, zůstal bych u olejového, už jenom kvůli většímu výběru a výkonu

Vyrobca- já myslel, že se nějakým ventilem bude regulovat ještě množství vzduchu podle trysky. Takže si tedy hořák vezme vzduchu kolik potřebuje a tím to končí? Když píšou v návodu 4-6 barů, je jedno na kolik to dám, nebo čím silnější materiál, tím víc barů? To asi spíš. Odkalovač mám ten, co byl u Jet tigu v příbalu, teď jsem ho právě zkoušel při tom lakování, kdyby nestačil, vezmu ještě jeden, máme tu Aircraft a Extol, zdají se být podobné. Jsem na tu plasmu zvědavý, jestli to klapne, ušetří mi spoustu času a bude to zase něco nového

Offline

 

#10 15-09-2017 09:30:56

vyrobca
Člen
Místo: Bratislava
Registrovaný: 05-05-2012
Příspěvky: 753
Web

Re: Plasma Jet Tig III

presne ako pises.. horak si zoberie presne tolko vzduchu kolko potrebuje.. pokial ti bude olejovy kompresor stihat natlakovat na vyssi tlak, nie je podmienka 4 bary, kludne si tam nastav aj viac a vyskusaj ci sa ti reze rychlejsie a kvalitnejsie..  no a pokial mozes, tlakovemu vzduchu postav do cesty co najviac odlucovacov. Samozrejme nie hned pri kompresore, ale dalej, kde uz  vodna vlhkost dokazala skondenzovat. Pri tvojom pripade ide o to, aby si si nezasvinil v stroji hadicky ktorymi ti prudi argon ked zvaras tigom..

Editoval vyrobca (15-09-2017 09:33:10)


Formica FOR mig 169, Kuhtreiber KIT in 1500 HF, ALFA in Pegas 40A Plazma, Welder Fantasy JET TIG III AC/DC 200 3w1 IGBT PFC PLASMA, Dnipro M SAB 210,
speedglas 9100XX, Bomar STG 120, Kompresor Parkside PKO 400 B2, Profi3Dmaker,

Offline

 

#11 15-09-2017 10:46:29

jees
Člen
Registrovaný: 14-01-2013
Příspěvky: 1024

Re: Plasma Jet Tig III

chápu a mockrát děkuji, teď půjde kompresor na servis pak se do toho dám. Ještě jednou díky

Offline

 

#12 15-09-2017 14:41:04

Atlan
Člen
Registrovaný: 18-07-2011
Příspěvky: 522

Re: Plasma Jet Tig III

Velky alebo maly tlak je zly. Nebude to dobre rezat. Proste pri urcitom tlaku a tryske to bude fungovat najlepsie. Vobec neolati ze vysoky tlak je lepsi.

Offline

 

#13 29-10-2017 22:01:17

jees
Člen
Registrovaný: 14-01-2013
Příspěvky: 1024

Re: Plasma Jet Tig III

Tak jsem plasmu krátce vyzkoušel, vyříznul jsem část příruby brzd.kotouče síly ca 16mm, asi na 3x, ale šlo to. Měl jsem to poprvé v ruce, tak jsem ani netušil, jak se plasma bude chovat =první randez vous. Použil jsem kompresor Atmos Bobby 4/46, údajně má dodávat 435l/min, ale při nastavení na ca 5barů lehce nestíhá, s přestávkami to snad půjde. Tryska byla nějaká větší, teď zrovna nevím, budu se muset podívat

Bajonet hořáku nedrží v konektoru, takže to budu reklamovat, tigový konektor i zemnící kabel tam drží dobře

Offline

 

#14 13-11-2017 14:03:41

jees
Člen
Registrovaný: 14-01-2013
Příspěvky: 1024

Re: Plasma Jet Tig III

Chtěl bych se zeptat ohledně spotřebního materiálu, mám hořák P 80 a byly k němu trysky 1,3 a jedna asi 1,5, to nevím jistě, ale určitě byla větší. Ta řezala o dost líp a možná měla i trochu větší životnost, ale nevím jestli to nemá nějaký vliv na hořák, když se doporučuje na 50A tryska 1,3. Potřebuju teď řezat železo ca 5-20mm silné, starou lakovanou konstrukci, tak aby to dobře řezalo, ale abych to nějak nepřehnal.

Nějaký spotřebák jsem našel tady https://www.aliexpress.com/wholesale?ca … cutter+p80

Offline

 

#15 14-11-2017 20:03:04

pacho
Člen
Registrovaný: 09-11-2009
Příspěvky: 53

Re: Plasma Jet Tig III

čo znamená dobre rezalo? kvalita rezu,rýchlosť, tá tolerancia je obrovská keď vieš koľko ktorá tryska znesie riaď sa podľa jej prúdového zaťaženia. Na konkrétny tip horáka sa používajú ,,čo ja viem" štyri priemery trysiek : 1.1:1.3:1.5:1.7  ,,šľahni tam tú 1.5 a neboj sa určite to nepreženieš a hlavne pri tej dvadsiatke" na životnosť trysiek má značný vplyv aj čistota vzduchu (čo možno najsuchší bez vody)

Offline

 

#16 14-11-2017 21:26:47

jees
Člen
Registrovaný: 14-01-2013
Příspěvky: 1024

Re: Plasma Jet Tig III

Tím "řezala o dost líp" jsem myslel větší výkon, bylo to očividně rychlejší, ale spotřeba vzduchu byla obdobně větší. Tou 1,3 mám problém s profilem o síle ca 6-8mm, řeže to, ale dost pomalu a dlouho nevydrží, navíc když potřebuju do rohu (jako např. u profilu L), tak už to neprořízne, u lisovaného T prořízne horní plech, ta 1,5 narušila i ten spodní, byť nebyl proříznutý skrz

Teď mám jen filtr a odlučovač na kompresoru, pak ca 1m hadici a hned plasmu, plánuju ještě jeden odlučovač k plasmě

Asi teď objednám nějakou menší sadu 1,5 a jednu 1,3 a ještě to porovnám. Jde mi jenom o dělení železa, tak může být řez jakýkoliv. Kolik jaká tryska snese nevím, v návodu není kromě zapojení vůbec nic, koukal jsem i na Alfa in a také tam nic nebylo. Většinou jsem měl nastaveno 50A

Offline

 

#17 14-11-2017 23:44:45

pacho
Člen
Registrovaný: 09-11-2009
Příspěvky: 53

Re: Plasma Jet Tig III

podla čoho vieš aký máš tlak na vstupe do plazmy,mal by si mať regulátor tlaku najlepšie hneď na vstupe,tlak skús nadstaviť na 5.5 Bar. samozrejme kompresor musí stíhať,tlak nemôže moc kolísať,ak objednávaš trysky je pri nich napísané kolko amperov znesú       myslím že Alfa in nepoužíva tento typ horáku

Offline

 

#18 15-11-2017 10:11:05

jees
Člen
Registrovaný: 14-01-2013
Příspěvky: 1024

Re: Plasma Jet Tig III

Mám na výstupu z kompresoru odlučovač, filtr a regulátor, pak tu asi 1m dlouhou hadici a pak už plasmu. Přímo na ní dát filtr nejde, má vstup dole u země, takže by se mohl filtr rozbít. Chci to předělat později na rychlospojku, ale zatím je stroj v záruce. Proto mám i relativně krátkou hadici od kompresoru, aby zbytečně neklesala účinnost filtru a odlučovače (a nakonec i přesnost regulátoru)

Požadavek na kompresor je, myslím, 150-300l/min a tlak 4-6, mezi 5,5 a 6 jsem nějaký rozdíl neviděl, tak jsem trochu ubral a kompresor jede plynuleji

Ohledně trysek, u nich ani u stroje nebyl žádný popis nebo jaké A pro jakou trysku, tak na to budu muset přijít zkoušením, na ten Alfa in jsem koukal jen jestli tam nebude nějaký údaj k tryskám jako vodítko

Offline

 

#19 15-11-2017 11:27:49

Aleš_
Člen
Registrovaný: 13-05-2008
Příspěvky: 244

Re: Plasma Jet Tig III

Odlučovač s regulátorem se nemontuje přímo na vstup, ale na plechový úhelník (měly by tam být připravené navařené matice) a k plasmě je připojený krátkým kouskem hadice, rychlospojka je potom na odlučovači, viz obrázek. U hadic více než na délce záleží na průměru. I hodně dlouhá hadice může mít zanedbatelnou tlakovou ztrátu, když má slušný průměr.
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/3665_010320122119.jpg

Editoval Aleš_ (15-11-2017 11:30:02)

Offline

 

#20 15-11-2017 12:20:39

jees
Člen
Registrovaný: 14-01-2013
Příspěvky: 1024

Re: Plasma Jet Tig III

díky za informaci, na to se musím podívat, v návodu bych řekl nic takového nebylo, tak jsem chtěl vytáhnout rychlospojku nahoru na zadní kryt jako je to na foto a mohl bych to při převážení sundávat. Ale radši až po záruce.

Offline

 

#21 15-11-2017 19:47:29

pacho
Člen
Registrovaný: 09-11-2009
Příspěvky: 53

Re: Plasma Jet Tig III

Aleš, máš pravdu asi som zabudol na ten plechový uholník 😀 je to úplne nepodstatná vec .jees daj tam tu 1,5 mm trysku mašinu naplno  ta tryska znesie tých 50 amp. Ak to neprereže tak tých 50 amp je málo, ako chceš rezať  20 mm hrubé s tými amperami no neviem zatial som to neskúšal

Offline

 

#22 15-11-2017 19:57:07

pacho
Člen
Registrovaný: 09-11-2009
Příspěvky: 53

Re: Plasma Jet Tig III

Rezal som 4mm plech na 44 amp tryska 1,1 síce strojný posuv dlžka rezu zhruba 10m ale myslím že to asi lepšie nebude skúsim pridať foto

Offline

 

#23 15-11-2017 20:01:21

pacho
Člen
Registrovaný: 09-11-2009
Příspěvky: 53

Re: Plasma Jet Tig III

url=http://www.svarforum.cz/forum/zobrobr.php?image=./uploads/1468_img_20171114_185525.jpg]
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/1468_img_20171114_185525.jpg[/url]

Offline

 

#24 15-11-2017 20:55:45

jees
Člen
Registrovaný: 14-01-2013
Příspěvky: 1024

Re: Plasma Jet Tig III

Objednám ty trysky a půjdu na to. Těch 20mm je jenom v některých málo místech, možná se povede najít místo slabší a řezat to tam. Mám za to, že nějaké železo 3-4mm jsem řezal na 20A protože jsem si neuvědomil, že se nastavení po vypnutí stroje nastaví zase na základní, ale možná se pletu

Jinak ten úhelník jsem našel, co ale nemám, je ta plastová matka která v něm drží filtr, ale asi to zkusím udělat nějak aby to šlo snadno demontovat kvůli poškození při transportu. Ještě se musím podívat na zadní stěnu jak to tam vypadá

Díky za info

Offline

 

Zápatí

REKLAMA na SvarFóru

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 137  -  2017


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče  ♦  Svářečky MIGO a ELDYS