SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:     SVAR BAZAR      SVAR INZERT      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARBAZAR - internetový bazar svářeček      SVARINZERT - akční nabídky svářecí techniky      SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#201 24-01-2017 23:44:24

Juggernault
Člen
Místo: Karlsbad
Registrovaný: 19-12-2010
Příspěvky: 679

Re: BERLAN plazma

Jde oto jestli to ten klešťák změří správně žádna filtrace na výstupu asi není .
Napětí normalně na výstupu při řezání ale pozor na HF to určiťe měřák nepřežije.


Chtel bych nějakou hobby svářečku do garáže na smrkání prahu u auta a nejaký výfuk ale rád bych aby stím šel i nerezový a možná taky hliník a kolejnice vařit .Kitin 1500HF, Kemppi ,EWM Phoenix 400,Kemppi Minarc Evo 150,Cut60 ,Powwel 130P,
Na prodej:Kemppi Master 280 TIG Pulz,Powcon 400A,EWM Phoenix 400 MIG,Kemppi PS5000,PSS3500

Offline

 

#202 24-01-2017 23:52:13

A.I.F
Člen
Registrovaný: 22-10-2015
Příspěvky: 72

Re: BERLAN plazma

No to je právě ono, jeden měřák už na tom shořel, naštěstí jen taková laciná rezerva. Jak to tedy změřit? Napřed začít pálit a až bude normální oblouk tak měřit? HF se po nastartování oblouku vypne, nemýlím se? Dá se to udělat nějak bezpečně?


Berlan BWIG180, BSP40, Lorch MicorMIG 300, Welder Fantasy JET TIG II AC/DC 320

Offline

 

#203 25-01-2017 11:10:34

Juggernault
Člen
Místo: Karlsbad
Registrovaný: 19-12-2010
Příspěvky: 679

Re: BERLAN plazma

Asi ano při řezání by to mělo jít . Ve dvou lidech bez problému.Stejně bych řek že ta plazma prostě nedá proud jak jinak .


Chtel bych nějakou hobby svářečku do garáže na smrkání prahu u auta a nejaký výfuk ale rád bych aby stím šel i nerezový a možná taky hliník a kolejnice vařit .Kitin 1500HF, Kemppi ,EWM Phoenix 400,Kemppi Minarc Evo 150,Cut60 ,Powwel 130P,
Na prodej:Kemppi Master 280 TIG Pulz,Powcon 400A,EWM Phoenix 400 MIG,Kemppi PS5000,PSS3500

Offline

 

#204 25-01-2017 11:54:28

A.I.F
Člen
Registrovaný: 22-10-2015
Příspěvky: 72

Re: BERLAN plazma

Tak jsem nasadil trysku 0,9 mm a najednou mohu i přidat tlak 👍 Takže napětí příležitostně ověřím, ale určitě budu zvyšovat proud. Budu informovat.

To discovera: Díky za inspiraci, hořák je opravdu super, držení dál od trysky je lepší i kvůli přesnějšímu vedení 👍👍👍


Berlan BWIG180, BSP40, Lorch MicorMIG 300, Welder Fantasy JET TIG II AC/DC 320

Offline

 

#205 25-01-2017 12:42:53

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 1724

Re: BERLAN plazma

Napětí bych neměřil. není potřeba. Měřil bych proud. Napětí na oblouku bude dáno konstrukcí hořáku a charakteristikou zdroje.  S tím neuděláš nic. Rozhodující bude za těchto podmínek proud. Pokud bys chtěl měřot napětí naprázdno, tak bys musel vypnout HF, nebo měřit pčed vf filtry.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Online

 

#206 25-01-2017 18:39:25

Discovera
Člen
Místo: Olomouc
Registrovaný: 07-06-2009
Příspěvky: 807

Re: BERLAN plazma

A.I.F : Tak to jsem rád, že nakonec spokojenost. Jinak jak píše JUGGERNAULT bacha na HF při testování na klešťáku...já o něj přišel díky sousedovi všeumělovi co si chtěl otestit svou plazmu od AlfaInu zda ho nenatáhli a měřák starý 4 měsíce mi odpálil (UNI-T UT203). Mě rukojeť hořáku samozřejmě vyhovuje hlavně k vůli lepšímu vedení a podpírání druhou rukou při přesném řezání....tak jak píšeš. S krátkým hořákem mám naopak problém , že se mi třepe ruka a oblé tvary tím pádem byly křivé a zubovité.

samodomarobo vozík....lepší než za 900 originál smile  ten je nadobro schovaný smile ...blbý kus trubky.
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/1176_img_20170120_204827.jpg

Editoval Discovera (25-01-2017 18:40:10)


AlfaIN PEGAS MIG 200 PFC MAN + hořák ABIMIG AT 255 LW + krk na 155, 2x 10l lahev směska.  Tuson Pegasus 160 AC/DC HP, hořák WP17, WP18F vodní chlzení vlastní výroby, TIG Gas Lens KIT, Kowax 820 SpeedAir,  Kowax 820 samostatná,  1x 10l + 1x 20l lahev Argon, Plazma Berlan BPS 40 + hořák AG-60, Dnipro-M  SAB-210

Offline

 

#207 01-08-2017 07:27:28

edob
Člen
Registrovaný: 28-07-2012
Příspěvky: 21

Re: BERLAN plazma

Dobrý deň všetkým. Má niekto skúsenosti s plazmou CutLine10G v porovnaní s BERLAN? Za rýchlu reakciu vopred ďakujem.

Offline

 

#208 01-08-2017 15:02:58

Aleš_
Člen
Registrovaný: 13-05-2008
Příspěvky: 244

Re: BERLAN plazma

Pokud jsem našel stejnou CutLine 10G jak ty, tak 30A, 35%, 38kg - to vypadá na klasický transformátor. Pokud na to máš místo, nevadí ti vysoká hmotnost a nízký zatěžovatel, no problem. Měla by mít pilotní oblouk, ale jisté to není - v popisu mluví o pilotním oblouku, ale v tabulce je zapalování vysokonapěťové.

Offline

 

#209 26-09-2017 11:50:13

Peopas
Člen
Registrovaný: 07-10-2015
Příspěvky: 7

Re: BERLAN plazma

Po přečtení fóra jsem se rozhodl objednat zmíněný hořák AG 60. Dýza 1.2 mm plech 5 mm, řez hodně podřízlý.Namontoval jsem dýzu 1mm,řez o poznání lepší.Rychlost podstatně větší než u starého.Jak bylo napsané dříve,nic se na materiál nelepí.Vzal jsem jekl o tloušťce stěny 10 mm,co mi starý origo hořák na Berlanu ani neprořízl.Řez jako do másla viz foto.Takže za mě se investice vyplatí.Hořák jsem objednával z odkazu z Ebay.

Offline

 

#210 26-09-2017 12:59:17

Aleš_
Člen
Registrovaný: 13-05-2008
Příspěvky: 244

Re: BERLAN plazma

Po zkušenostech s Berlanem a hořákem PT-40 jsem došel k závěru, že probém těchto čínských hořáků je kombinace způsobu konstrukce a (ne)preciznosti výroby. Na keramických dílech bývají nalepené drobky keramiky, případně mají různě vydrolené nebo křivé hrany. Kovové díly na tom nejsou o mnoho lépe. U AG-60 a jiných je elektroda i tryska na závit, ale v PT-40 je oboje jen přitisknuté pružinou a myslím, že tady je kámen úrazu. S nepřesnými díly a touto konstrukcí s pružinou nejde dosáhnout nějaké přesné polohy elektrody a trysky v hořáku. Závit, byť čínské výroby, je přeci jen něco jiného a určitě zajistí polohu přesněji, než když se to jen tak poskládá na sebe. Ten PT-40 funguje celkem dobře, ale bohužel jen někdy. Jednou jsem s ním řezal 10 pásovinu jak perník a podruhé jsem nebyl schopný přepižlat jeden blbý jeklík. Zřejmě podle toho, jak si tryska a elektroda zrovna sedly. PT-60 a jiné, které mají trysku a elektrodu na závit, jsou určitě velký upgrade oproti PT-40.

Editoval Aleš_ (26-09-2017 13:34:17)

Offline

 

#211 26-09-2017 13:06:51

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 1724

Re: BERLAN plazma

Souhlasím. Dal jsem na Discoveru a koupil AG60 a hned hromadu spotřebáku s tryskami 0,9 a 1,2. Je to opravdu rozdíl.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Online

 

#212 26-09-2017 14:40:17

A.I.F
Člen
Registrovaný: 22-10-2015
Příspěvky: 72

Re: BERLAN plazma

Je to i o výkonu, můj Berlan má naplno jen 35A a to na trysku 1,2 prostě nestačí. Ještě jsem se nedostal k navýšení výkonu, ale je to v plánu. Tuším, že k tomu dojde hned jak budu potřebovat pálit něco silnějšího 😉


Berlan BWIG180, BSP40, Lorch MicorMIG 300, Welder Fantasy JET TIG II AC/DC 320

Offline

 

#213 26-09-2017 17:14:12

Atlan
Člen
Registrovaný: 18-07-2011
Příspěvky: 522

Re: BERLAN plazma

Nastelovat to ide bocnikom alebo potakom na doske. Len bacha pretazenie konci v lepsom pripade zablokovanym zdrojom. V horsom destrukciou tranzistorov.

Offline

 

#214 26-09-2017 18:18:58

Discovera
Člen
Místo: Olomouc
Registrovaný: 07-06-2009
Příspěvky: 807

Re: BERLAN plazma

Může mi zdejší opraváři říct, kde by mohl býti problém, když se mi Berlan při natočení poťáku na stupnici do 35A šlape bez problémů a stačí asi o 1A popostrčit  víc a už mi při pokusu o zápal  se odstaví? (rozsvítí se kontrolka přehřátí a konec...musím vypnout přes hlavní vypínač a počkat asi 10s než se úplně vybije a následně po zapnutí opět frčí pokud nenastavím na víc jak 35A). Poťák můžu dát i na plnej kotel a na prázdno po zmáčknutí se spustí HFko a šlape ale jakmile se přiblížím  k materiálu a uzemní se a měl by zapálit šup a jsem v pytli. Všiml jsem si toho až teď...nevím kdy to začalo blbnout ale jinak pálí bez problémů do těch 35A. Opravu bych přenechal někomu zdejšímu v okolí Olomouce pokud by byl někdo ochotný.
Díky smile


AlfaIN PEGAS MIG 200 PFC MAN + hořák ABIMIG AT 255 LW + krk na 155, 2x 10l lahev směska.  Tuson Pegasus 160 AC/DC HP, hořák WP17, WP18F vodní chlzení vlastní výroby, TIG Gas Lens KIT, Kowax 820 SpeedAir,  Kowax 820 samostatná,  1x 10l + 1x 20l lahev Argon, Plazma Berlan BPS 40 + hořák AG-60, Dnipro-M  SAB-210

Offline

 

#215 26-09-2017 20:19:00

Atlan
Člen
Registrovaný: 18-07-2011
Příspěvky: 522

Re: BERLAN plazma

To bude na dlhsie. Prud primarom sa snima trafkom, usmerni a v pripade prekrocenia prudu dojde k zopnutiu tyristora a zablokovaniu budenia tranzistorov mosta. K uvedeniu tyristora do nevodiveho stavu dojde az po vybiti kondikov. To je to co sa ti deje na co som upozornoval. Mas to zmerane ze mas prud 35A alebo to len odhadujes?

Offline

 

#216 02-10-2017 11:26:56

A.I.F
Člen
Registrovaný: 22-10-2015
Příspěvky: 72

Re: BERLAN plazma

Někdo tady psal, že konstrukce Berlana je predimenzovaná a v pohodě zvládne i 60A. To je to, co by se mi moc líbilo. Jak to tedy je? Najde se majitel Berlana a zároveň zdatný elektromechanik, který by, dle vlastní zkušenosti, řekl například: "Do 56A v pohodě, pak to zlobí"? Jasně že info tohoto typu jsou bez záruky, ale pokud by měl někdo odzkoušeno tak by to mělo fungovat, ne?


Berlan BWIG180, BSP40, Lorch MicorMIG 300, Welder Fantasy JET TIG II AC/DC 320

Offline

 

#217 16-10-2017 19:37:19

Atlan
Člen
Registrovaný: 18-07-2011
Příspěvky: 522

Re: BERLAN plazma

Tak som si objednal horak AG60, zatial mam zmiesane pocity. Zda sa mi lepsie zapalovanie obluka. Tryska a elektroda by som povedal ze je odolnejsia po tych par pokusoch co som spravil.
Zatial mam len 1,1mm trysku. Zapaloval som s horakom polozenym na plechu.
Sty povodnym horakom to tiez rezalo, len trebalo pri skladani elektrody a ttysky sa hrat pri utahovani, a snazit sa umiestnit trysku do stredu otvoru porcelanu. Na palenie srotu to pouzitelne je pripadne vypalovanie V pre zvary.

Ked pridu 0.9mm trysky tak uvidime. Testoval som len kratke rezy na 8mm plechu. A 2mm plech co som rezal tam rozdiel nevidno medzi pt40 a ag60.
Horak som bral s aliexpresu.

Co mi vadi a budem to riesit je citlivy mikrospinac staci troska zavadit a uz nabehne HF.

Editoval Atlan (16-10-2017 19:41:07)

Offline

 

#218 03-11-2017 16:17:46

Atlan
Člen
Registrovaný: 18-07-2011
Příspěvky: 522

Re: BERLAN plazma

Tak bolo pekne a nedalo mi to tak som troska ladil.
Povodne som mal extra bocnik a prud asi 43A niekde som tu upravu popisoval.
Po odpajkovani bocnika som nameral prud tusim 30A na max.
Nasiel som potak. A tocil. Dolezita poznamka prud sa pridava otacanim VLAVO.
https://s26.postimg.org/5tq5p1jp1/20171103_140828.jpg
Nastavene napatie je mozne merať minus pol stabilizatora a vyvod R28 (pozor na ktorej strane merate.)
https://s26.postimg.org/8p38vwnp1/20171103_140906.jpg
Nastavil som si 4.00V co v mojom pripade zodpoveda prudu cca 52A.
https://s26.postimg.org/m8k31m1o5/20171103_140942.jpg
Vyrazne nedoporucujem nieco nastavovat bez merania prudu.
S bocnikom co mam ja neslo nad 40A tak som musel aj menit hodnotu R28. Inak staci tocit potakom co tam je 4k7. Veci sa vstahuju na dosku z 04.2008
Nastaveny prud 52A pri napati 4V.
https://s26.postimg.org/470y3t7n9/20171103_141037.jpg
Avsak kazdy to bude mat inak kedze bocniky nie su presne.

Fotka rezu materialu asi 8mm alebo 10? Islo to ako do masla.
https://s26.postimg.org/ieqmsgkc5/20171103_141628.jpg

Ano je to sikmo zrezane prudom 50A lebo som troska znicil dizu.
https://s26.postimg.org/oks2z7e9h/20171103_141952.jpg

VSETKO ROBITE NA VLASTNU ZODPOVEDNOST. KED TO SPALITE MATE SMOLU, ZHANAT V CINE NEPAJCOVANE TRANZISTORY BUDE ZABAVA ICH VYMENA ESTE VECSIA. PLUS SUCIASTKY OKOLO OKTORE ODIDU.
To je aj dovod preco som skoncil na tych 50A nemam chut to opravovat a neviem co to spravi na 1m dlhom reze.
Je iste ze 16A istic 1M rez asi nezvladne tak si pripravte redukcie z 3f zasuvky. O tom ze mat na jednej faze kompresor aj plazmu nebude dobry napad ani na 25A istici.

Offline

 

#219 03-11-2017 19:31:28

Atlan
Člen
Registrovaný: 18-07-2011
Příspěvky: 522

Re: BERLAN plazma

A.I.F napsal(a):

Někdo tady psal, že konstrukce Berlana je predimenzovaná a v pohodě zvládne i 60A. To je to, co by se mi moc líbilo. Jak to tedy je? Najde se majitel Berlana a zároveň zdatný elektromechanik, který by, dle vlastní zkušenosti, řekl například: "Do 56A v pohodě, pak to zlobí"? Jasně že info tohoto typu jsou bez záruky, ale pokud by měl někdo odzkoušeno tak by to mělo fungovat, ne?

60A asi nezvladne. Pretoze cut60 ma 4 trafka a 6elektrolitov. A je tusim na 380V? Kdez to berlan ma len 3 trafka a 4 kondiky. (stale lepsie ako tuson len 2 trafa)

Teoreticky je mozne berlana prerobit na 3x 240V res 3f. A pouzit na kazdu fazu jednu usmernovaciu diodu plus 2 relatka ktore po nabiti kondikov pripoja zvysne 2 fazy.
Lenze sa strati vyhoda napajania z 1f zasuvky.

Editoval Atlan (05-11-2017 20:08:51)

Offline

 

#220 05-11-2017 08:27:22

Atlan
Člen
Registrovaný: 18-07-2011
Příspěvky: 522

Re: BERLAN plazma

Mam otazku na tych co maju berlana dlhsie.
Reze stale rovnako alebo sa vam zda ze sa kvalita rezu od nova zmenila (zhorsila)?

Offline

 

#221 05-11-2017 09:51:26

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 1724

Re: BERLAN plazma

Já mám Stahlwek CUT 55. Vidím, že střeva jsou stejná jako u Berlana, jen stím rozdílem, že je přidán displej, který ale stejně přestal fungovat. V týdnu budu řezat, tak změřím, na kolik je to nastaveno.  Myslím si, ale že to těch 55A nedává a že název je jen marketingová věc.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Online

 

#222 05-11-2017 19:41:56

A.I.F
Člen
Registrovaný: 22-10-2015
Příspěvky: 72

Re: BERLAN plazma

Atlan napsal(a):

Mam otazku na tych co maju berlana dlhsie.
Reze stale rovnako alebo sa vam zda ze sa kvalita rezu od nova zmenila (zhorsila)?

Řežu spíše sporadicky než pravidelně, i kdyby došlo k malým změnám, tak bych to asi nepoznal. Ale rozhodně není žádná výrazná změna.
Spíš Ti chci poděkovat za rady, přehraji to na švagra, protože já o elektrice vím jen že kope :-)


Berlan BWIG180, BSP40, Lorch MicorMIG 300, Welder Fantasy JET TIG II AC/DC 320

Offline

 

Zápatí

REKLAMA na SvarFóru

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 137  -  2017


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče  ♦  Svářečky MIGO a ELDYS