SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím.
Vedel by mi niekto povedať , aké diódy sú použite v usmerňovači hobby CO-čiek? (einhell, powermat a pod . )
Ide mi o konkrétne typové označenie diódy ...
Obvykle co dům dal, většinou jsou to typy diod v provedení jako do usměrňovače alternátoru a bývají paralelně několik kusů.
Ano , toto se zde neřešilo . Žádný jsem nedemontoval a tak nevím , zda jsou popsané ...
http://pdf.datasheetcatalog.com/datashe … Xqswyx.pdf
Někde jsem je našel ve velkoobchodě na ks ale už to nemužu dohledat. cca 80-120 kč/ks
Všude prodávají max s chladičem do kdejakého alternátoru tak je asi jednodušší a levnějíší to vykuchat z nějakého staršího těch je všude dost.
Všichni mění komplet hobby usměrnovač nebo tam nacpou velký levný ČKD diody ...ty neodejdou
Nové mašinky používají většinou něco takového ....třeba 10ks http://cz.rs-online.com/web/p/spinaci-diody/8290677/
Čítaš mi myšlienky s tými čkd diódami .
Len ešte riešim problém , ako to tam napchať.
Originálne chladiče som zoštíhlil na polovicu , ale ešte je to dosť vysoké .
Uvažujem o nejakom dodatočnom boxe do zadu za zváračku , do ktorého by som celý usmerňovač vložil .
Na to miesto , kde sa dá postaviť fľaša s plynom .
Diody v zalisovávacím provedení do chladiče alternátorů lze zakoupit u firmy Elan Car v Praze nebo přes internet, nebo též použít diody TESLA z řady KYZ. Dají se sehnat u firem které se zabývají rozprodejem starých zásob jako je DENKL, BUČEK, SVOBODA, VONKA RaC. Všechy je najdete na internetu.
Riešil som to aj ja s S-MIG 160. Pôvodné diódy dookola odchádzali a pomohla až výmena za čkd.
Diody ČKD sú samozrejme veľmi spoľahlivé, problém je ich umiestniť do priestoru na to určeným v komerčnej zváračke. Ako teda na to? Podobné diódy ako ČKD sú aj z bývalého SSSR, ale sú trochu menšie. Občas sú na bazoši, sám som takéto použil, boli po 5 ečka. Chladiče je možné použiť akékoľvek, ploché, plytko rebrované a pod. o celkoej ploche aspoň 200 cm2, na diódu, čo nie je veľa. Ďalšia možnosť je navštíviť opravovňu alternátorov a získať vyradené mostíky, v ktorých bývajú zvýčajne okrem jednej diódy poškodenej 5 dobrých. Tu sa však už potrebuješ vyznať v typoch aj charakteristikách týchto usmeňovačov a tiež ich muséš premerať. V prvom rade musíš vylúčiť tzv lavínové (zenérové) typy diód, ktoré sa v moderných alternátoroch často používajú. Najlepšie je si urobiť mäkký zdroj cca 200 V DC, stačí 5 mA a pripojiť ku každej dióde v závernom smere a zároveň merať napätie na dióde. Ak sa rozhodneš isť touto cestou, tak ti ešte pripomeniem, že v prípade paralelného zapojenia, by bolo vhodné diódy sparovať, podľa priepustnej charakteristiky v priepustnom smere.
Tak neviem ckd 250A1200v zvladnu prevadzku aj na pasovine 5x1cm pokial nemate chut zvarat bagre. Aspon s eelktrodami to v pohode dalu navyse co trebalo chladit bola tlmivka tak ze ofuknut diody je uz len bonus.
Altan súhlasím, že ČKD diódy nepotrebujú veľké chladiče ak sú vo zváračkách. Je však treba povedať aj to, prečo je to tak a to najmä kvôli neelektrikárom, ktorí by si mohli robiť nesprávne závery. Nie je rozhodujúce, či je dióda 150A/200V alebo 250A/1200V ak cez ňu tečie rovnaký prúd. Ak prechádza cez diódu povedzme 100 A a predpokladame úbytok na PN prechode cca 1 V tak je stratový výkon stále 100 W. Tym, že sú ČKD diódy dosť robustné a majú aj hrube prívodné medené lano, odvádzajú pomerne veľa tepla vlastnou konštrukciou.
Senior : ani niektorý elektrikári nevedia vypočítať veľkosť chladiča .
Ja mám tiež elektrotechnické vzdelanie a nikdy sme sa to na škole neučili .
Sú na to vzorce , ale ja radšej uprednostňujem praktické skúsenosti .
V praxi bez ventilátora stačí polovica z originálnych chladičov k zváraciemu trafu (napríklad k TMB-125 v mojom prípade) .
V CO-čku by možno ešte šlo skrátiť chladič na výšku , keď že je tam ventilátor.
Výsledný profil bude mať rozmery 100x50x50 mm .
Editoval m.evil (27-10-2017 12:27:07)
Pro tato prskátka nepotřebují chladiče žádné .....
A nemal by niekto náhodou rozmer okienka stredného stĺpika zváracieho transformátora , ktorý sa používa v einhelloch , gude a spol ?
Viem že tu už niekto také trafo pred pár rokmi prevíjal , len si neviem spomenúť v ktorej téme to bolo .
Výška je 90mm x ??
Mně připadá výpočet chladiče dost jednoduchý.
No on vlastní výpočet chladiče je sice jednoduchý, je tam pár lineárních veličin, ale při praktické realizaci to chce už mít nějakou praxi, nebo někdy i provádět kontrolu měřením. Třeba jen když bude chladič umístěný v nějaké skříni (i s větracími otvory) ohřeje samozřejmě vnitřní prostor skříně a je nutné vědět, na jakou teplotu (jak rychle se stačí vnitřní prostor ochlazovat), a pokud bude zařízení navíc třeba v létě venku na slunci, výsledek výpočtu to ovlivní zcela zásadně.
Edit.: myslím samozřejmě výkonové aplikace, třeba ty diody v usměrňovači, u nějakého malého chladičíčku na TO220 je to samozřejmě jiné.
Editoval Zdenek11 (26-10-2017 12:45:27)