SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:     SVAR BAZAR      SVAR INZERT      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARBAZAR - internetový bazar svářeček      SVARINZERT - akční nabídky svářecí techniky      SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 05-08-2017 18:05:37

varok
Člen
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 3736

Nastavení plasmy

Dobrý den, chtěl bych poprosit o vysvětlení. V práci koupili novou plasmu. Fušujeme do řemesla Bouračovi smile
Tedy v pálení starých konstrukcí. Plasma je zn. Esab, max proud 80A. Kompresor je nějaký pomaloběžný s nádobou 50L zn. profesional (neznám), ale dostává dost zabrat.
Když nám to prodejci ukazovali, zapamatoval jsem si, že říkali jak se to přibližně počítá, ale zapomněl jsem kolik.
Říkali tloušťka materiálu x 3, 4? nevím a to je zhruba proud v A, kolik se má nastavit na plasmě. Řežeme s tím materiál odhadem 10-12mm. Ti co s tím přednostně řežou mají nastaven max. tlak vzduchu, tedy asi 6,5Bar a proud asi 60A. Původně měli 80A, ale to plasma nějak nemohla v tom vedru rozdýchat. big_smile
Pár řezů jsem zkoušel i já, nastavil jsem si ale jen něco málo přes 40A a nádhera. Řez vzhledově pěknější než od nich, sice musím jet pomaleji, ale nepění mi to na druhé straně materiálu, nebo jak se tomu odborně říká.
Jak to tedy je?
Prosím jen slušné odpovědi.

Editoval varok (05-08-2017 18:07:35)


Telwin Bimax 4.195, Omicron GAMA 1900L HF
NEJSEM ELEKTRIKÁŘ!!!

Offline

 

#2 06-08-2017 12:42:05

bourač
Člen
Místo: Doksy, Máchovo jezero
Registrovaný: 01-06-2009
Příspěvky: 2520
Web

Re: Nastavení plasmy

Napsal bych ti "Jak to je" ale respektuju tvoje přání pouze slušné odpovědi lol


Likvidace ocelových konstrukcí. Excelentní paliči železa.

Offline

 

#3 06-08-2017 12:49:36

varok
Člen
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 3736

Re: Nastavení plasmy

Vysvětlit jak se počítá proud na plasmě na tloušťku materiálu jde napsat jen neslušně? Hm, škoda


Telwin Bimax 4.195, Omicron GAMA 1900L HF
NEJSEM ELEKTRIKÁŘ!!!

Offline

 

#4 06-08-2017 14:32:34

vyrobca
Člen
Místo: Bratislava
Registrovaný: 05-05-2012
Příspěvky: 762
Web

Re: Nastavení plasmy

predpokladam ze za Ti do ruk nedostal navod na pouzitie plazmy ktoru ste si kupili do firmy. Tu si pozri navod na Alfain plazmu... http://www.alfain.eu/static/_dokumenty/ … vod-CZ.pdf
osobne podotykam ze je najlepsie ked ma plazma len jedneho cloveka ktory s nou pracuje.. inak budete kupovat horaky jeden za druhym a budete ukazovat jeden na druheho kto co pokazil..


Formica FOR mig 169, Kuhtreiber KIT in 1500 HF, ALFA in Pegas 40A Plazma, Welder Fantasy JET TIG III AC/DC 200 3w1 IGBT PFC PLASMA, Dnipro M SAB 210,
speedglas 9100XX, Bomar STG 120, Kompresor Parkside PKO 400 B2, Profi3Dmaker,

Offline

 

#5 06-08-2017 18:53:00

Atlan
Člen
Registrovaný: 18-07-2011
Příspěvky: 533

Re: Nastavení plasmy

Co pise navod nieje tych 6,5Baru vela?

Offline

 

#6 06-08-2017 20:38:25

varok
Člen
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 3736

Re: Nastavení plasmy

Kdybych měl k dispozici návod, tak se tady neptám. Plasmou pálit umím, i když zatím jen jiným typem. Zkusím se zítra nějak dokopat k tomu návodu.


Telwin Bimax 4.195, Omicron GAMA 1900L HF
NEJSEM ELEKTRIKÁŘ!!!

Offline

 

#7 06-08-2017 21:17:30

pacho
Člen
Registrovaný: 09-11-2009
Příspěvky: 53

Re: Nastavení plasmy

tak skúsim aj ja prispieť možno k tým ,,neslušným" ja si myslím že prúd môžeš mať naplno stále(podľa zaťažovateľa toho stroja) ak dodržíš tieto štyri podmienky ktoré zo sebou veľmi úzko súvisia, spomínaný prúd, rýchlosť,výška horáku nad materiálom a v neposlednom rade čistota vzduchu a ešte samozrejme predpísaný tlak. ak tieto veci dodržíš a nebudeš spokojný s kvalitou rezu potom hľadaj chybu v mašine a začni od horáka to býva väčšinou najslabší článok v reťazci.... ale ak to ide aj tak do šrotu prečo ťa to trápi smile       (prosím nechcem ťa uraziť)

Offline

 

#8 07-08-2017 05:12:09

varok
Člen
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 3736

Re: Nastavení plasmy

Pacho: Proč urazit, však jste mi odpověděl slušně? Ano jde to do šrotu. Mě se ani tak moc nejedná o vzhled řezu, i když pro svůj osobní.......
Ale při tom pěknějším řezu je to po celé délce řezu oddělené. Oni mají kolikrát díl na několika místech jakoby přivařený zpátky, protože materiál z druhé strany buble a slepí se to dohromady. Bývá to i u řezání autogenem.


Telwin Bimax 4.195, Omicron GAMA 1900L HF
NEJSEM ELEKTRIKÁŘ!!!

Offline

 

#9 07-08-2017 10:23:55

nellospeed
Člen
Registrovaný: 28-09-2009
Příspěvky: 200

Re: Nastavení plasmy

mám plasmu od thermal dinamics cutmaster20 hořák SL60myslim, tlak mám na mašině nastavený na 5.5 dva odlučovače jeden na společným vedení jeden na palsmě, většinou řežu 3mm proud tak kolem 30A a někdy to dělá taky to pěnění na druhé straně nebo se to nedořízne, když to bylo nové tak sem desítku řezal na 40A a pěkný řez teď je to jak kdy ale všiml jsem si že někdy jde paprsek tak trochu šikmo do řezu pak to řeže blbě, jestli už bude dýza zmordovaná nevim je to taky taková alchimie...

Offline

 

#10 07-08-2017 17:21:38

jirkati
Moderator
Místo: Liberec
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 3188

Re: Nastavení plasmy

Na plazmě se nedá šetřit. To znamená mít zásobu elektrod a včas je měnit, stejně jako ostatní spotřební materiál.

Offline

 

#11 07-08-2017 19:59:20

pacho
Člen
Registrovaný: 09-11-2009
Příspěvky: 53

Re: Nastavení plasmy

no možno napíšem sprostosť ale to penenie je podľa mňa výsledkom znečistenia toho rezaného materiálu ak to začne peniť prestaň rezať, skús vymeniť trysku aj dýzu aby si vylúčil jednu z možností a pokračuj rezanie kde si skončil,tiež riešime problém z rezaním napr.režeme dvadsaťpäť centimetrový kus, desať centimetrov paráda päť centimetrov naprd ďalších desať zasa dobrých v jednom smere, strojný posuv,výška nezmenená,tlak vzduchu nezmenený, tak v čom to asi bude? radšej to ani nechcem vedieť  big_smile  No nehovorím že je to vždy ale najviac nás sere že nemôžme nájsť príčínu.

Offline

 

#12 07-08-2017 20:15:12

varok
Člen
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 3736

Re: Nastavení plasmy

U nás to dělá i když dáme novou elektrodu i dýzu. Jak jsem psal, jen jsem to zkoušel, teď pálím autogenem. To pěnění dělá hodně u vyšších proudů. Materiál je hooodně špinavý a rezavý.


Telwin Bimax 4.195, Omicron GAMA 1900L HF
NEJSEM ELEKTRIKÁŘ!!!

Offline

 

#13 07-08-2017 20:22:33

Juggernault
Člen
Místo: Karlsbad
Registrovaný: 19-12-2010
Příspěvky: 686

Re: Nastavení plasmy

pěnění materiálu bude asi tím že tam je dost kysliku asi tak 21% ? a řezaný materiál hoří.
to že tam zustane okuj a neodfoukne jí to se stává, stačí jí odklepnout.Na šrotování je snad jedno jak to je krasný, hlavně že to upadne.
Proudu co to dá pokud člověk stíha tahat hořák. Řezat 1mm plech 120A je tak na CNC .

Hypertherm možná uřízne svím hořákem při menším proudu silnějíší materiál ale nechá si to zaplatit .Čínská plazma řeže taky a spotřebák stojí 1/50


Chtel bych nějakou hobby svářečku do garáže na smrkání prahu u auta a nejaký výfuk ale rád bych aby stím šel i nerezový a možná taky hliník a kolejnice vařit .Kitin 1500HF, Kemppi ,EWM Phoenix 400,Kemppi Minarc Evo 150,Cut60 ,Powwel 130P,
Na prodej:Kemppi Master 280 TIG Pulz,Powcon 400A,EWM Phoenix 400 MIG,Kemppi PS5000,PSS3500

Offline

 

#14 06-09-2017 20:36:58

pacho
Člen
Registrovaný: 09-11-2009
Příspěvky: 53

Re: Nastavení plasmy

presne tak čínska plazma reže tiež a ten rez je 1/50 ,,čiže naprd" ale záleží na čo to potrebuješ, buď to niekto ocení čiže zaplatí alebo budeš rezať 50/1 big_smile

Offline

 

Zápatí

REKLAMA na SvarFóru

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 137  -  2017


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče  ♦  Svářečky MIGO a ELDYS