SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#51 14-11-2016 18:49:58

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4458

Re: Přenosný MIG

jirkati napsal(a):

Vážení kolegové, každý z vás tady ví, že kvalitní a levná svářečka je protimluv. Tisíckrát opakovaný dotaz na levnou a kvalitní svářečku nemůže mít jinou odpověď, než že takové řešení neexistuje. A pokud jde o řešení za málo peněz, pak je prakticky úplně jedno, který stroj z těch levných si kdo pořídí. Všechny mají stejnou součástkovou základnu, všechny jsou konstruovány na co nejnižší cenu, jak požadují jejich prodejci. Jak se jednotlivé součástky ve své životnosti na nějaké osazené desce potkají je docela velká náhoda. Proto jsou některé diskuse doslova zapraseny příznivci i odpůrci jednotlivých levných svářeček, kteří přesvědčují ty ostatní, že jejich pindík - pardon svářečka - je ten nejlepší. A že má někdo jinou zkušenost prakticky

Přesně tak.

Offline

 

#52 15-11-2016 02:41:04

Juggernault
Člen
Místo: Karlsbad
Registrovaný: 19-12-2010
Příspěvky: 1146

Re: Přenosný MIG

asi jde jen o to že se chvástají heslem jako profesionální , český výrobce , nejnáročnějíších uživatelů , mikroprocesorové technologie , atd.. atd..
co na tom že jiní výrobci to už měli procesory před 25ti lety (bežně 22 let ) a ovládání,funkce a vlastnosti byli minimálně na stejné urovní jako tyto nové kousky ?
Každopádně to za cenu funguje, narozdíl od horších "značek" co se snaži jen prodat kus šrotu.


Chtel bych nějakou hobby svářečku do garáže na smrkání prahu u auta a nejaký výfuk ale rád bych aby stím šel i nerezový a možná taky hliník a kolejnice vařit.

Offline

 

#53 15-11-2016 07:53:12

jarinox
Člen
Místo: Bratislava
Registrovaný: 12-04-2010
Příspěvky: 272

Re: Přenosný MIG

jirkati napsal(a):

Vážení kolegové, každý z vás tady ví, že kvalitní a levná svářečka je protimluv. Tisíckrát opakovaný dotaz na levnou a kvalitní svářečku nemůže mít jinou odpověď, než že takové řešení neexistuje. A pokud jde o řešení za málo peněz, pak je prakticky úplně jedno, který stroj z těch levných si kdo pořídí. Všechny mají stejnou součástkovou základnu, všechny jsou konstruovány na co nejnižší cenu, jak požadují jejich prodejci. Jak se jednotlivé součástky ve své životnosti na nějaké osazené desce potkají je docela velká náhoda. Proto jsou některé diskuse doslova zapraseny příznivci i odpůrci jednotlivých levných svářeček, kteří přesvědčují ty ostatní, že jejich pindík - pardon svářečka - je ten nejlepší. A že má někdo jinou zkušenost prakticky nikoho nezajímá.
Stále platí: Nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat levné věci.
A ti, kteří si něco levného pořídili, pak úpěnlivě žádají o radu, jak takovou svářečku po záruční době opravit, vylepšit. Je to ale jejich riziko, jejich právo výběru. Nikdo ze zdejších "rádců" už není zodpovědný za to, co si z mnoha protichůdných informací vybrali.

Joe66 - skutečně nežijeme v totalitě. Jen si musíme stále uvědomovat, že slušnost je základní lidská vlastost inteligentních lidí a že naše svoboda není bezbřehá, ale že končí tam, kde začíná svoboda těch ostatních.

Oceňujem Vašu profesionalitu, nenahraditeľné dlhoročné skúsenosti získané praxou a jednoznačný
triezvy úsudok zrelého a múdreho človeka. Nedá sa samozrejme vôbec oponovať, lebo máte skutočne pravdu. Zvažoval som sám, či vôbec ešte niečo napísať, uvedomujem si, že máte iné veci na práci, ako čítať a reagovať na tisíc krát opakované, viac menej hlúpe dotazy tu na fóre, či názory, ktoré v konečnom dôsledku nič nikomu neprinášajú. Teda ak nerátam dočasné zvýšenie tlaku, či chuť drobného výchovného fyzického ponaučenia.

Trošku si myslím, že Vaše vyjadrenie, nie je úplne pravda: („A pokud jde o řešení za málo peněz, pak je prakticky úplně jedno, který stroj z těch levných si kdo pořídí..“). Nechcem Vás chytať za slovíčka, to vôbec nie, ide mi skôr o myšlienku.

Viete, nehádzal by som zas všetko do jedného vreca. Svet zváracích zariadení nie je iba bipolárny, v konečnom dôsledku Vám to naozaj nemusím hovoriť. Nie sú iba kvalitné a nekvalitné stroje (vyhotovením, životnosťou, použiteľnosťou), nie sú iba profesionálne a neprofesionálne stroje, nie sú iba lacné a drahé stroje. Vždy je aj niečo medzi tým, tak ako je to vo všetkých segmentoch výroby.

Aj v tom segmente lacnejších (lacných) zariadení sú horšie a lepšie zariadenia. Či už kvalitou vyhotovenia, životnosťou a hlavne použiteľnosťou.  Rozdiel medzi nimi je ten, že tie najhoršie  zariadenia (predávané v bau bau pre hobby) sú už od novoty viac menej nepoužiteľné, plastový podávač nie je schopný od novoty pretlačiť drôt ani 2 - 3 metrovým horákom, podávač je napájaný zváracím transformátorom a podobne. Nie nezaspal som dobu, stále sú tieto zariadenia v predaji. Aj keď už postupne sú tieto dvoj až x odbočkové transformátory („zváračky - lepičky“) nahradzované tým najjednoduchším invertorovým výkonovým stupňom, stále tieto stroje nezvárajú dobre, je tam problém s podávaním, prehrievaním, zápalom, poruchovosťou a nakoniec aj životnosťou.

Okrem vyššie spomenutých sú aj trošku lepšie zariadenia (stále lacné), ktoré kutilovi, drobnému zámočníkovi , či údržbárovi v prevádzke dokážu celé roky plniť svoju funkciu a zároveň majú aj dobrú použiteľnosť(výsledný zvar je porovnateľný so zvarom vytvoreným profi strojom). A tieto stroje by som naozaj nemiešal medzi vyššie spomenuté nepoužiteľné stroje..

Nie je to až tak dávno, keď v každej druhej údržbárskej dielni stála v rohu zaprášená Brumovská triodyna (alebo UTA/WTU, KS ČKD Praha), kúsok od nej sa hrdo týčila „západná“ špičková Elektra Beckum (prípadne naše „moderne“ PP, WP,..), ktorá nahradila WLSP 315 a starí fachmani zvárači obdivovali novú žltú krabicu gamu, ako zázrak techniky. V tej dobe sme bežne chodili aj so žltými krabicami vykonávať montážne práce. Nikto nikoho neposudzoval, dôležitý bol výsledok - kvalitný, precízny zvar, ktorý odpovedal danej norme. Prečo dnes je to inak? Možno som ješitný, čo  aj priznávam, ale zváračka nerobí zvárača zváračom, ale samotné prevedenie zvaru. „Frajerina“ je samotné vyhotovenie profesionálneho spoju a nie to, čím ten spoj bol vykonaný, aj keď by išlo o nejaký podceňovaný farebný „zázrak“.   

Samozrejme týchto pár viet, (ktoré môže niekto chápať ako môj osobný „výlev“) nepíšem kvôli iným zváračom (kolegom) tu z fóra, ktorí majú bohaté skúsenosti s rôznymi triedami zváracích strojov a vedia, čo na svoju prácu potrebujú, čo chcú a s čím sa im robí najlepšie, ale preto, že často sem chodia aj začiatočníci (kutili), či zámočníci i údržbári, ktorí hľadajú odbornú radu (podľa hesla aj za málo peňazí, môže byť „veľa“ muziky).

PS: Práve v tej lacnej cenovej kategórií je potrebné oveľa viac zdôrazniť ľudom, že aj medzi lacnými strojmi existujú lepšie a horšie stroje. Práve táto kategória je najháklivejšia na to, že môžu kúpiť aj stroj s ktorým sa dobrý zvar skoro nedá vyhotoviť. Baviť sa o výberoch v profi triede nie je až tak dôležité, lebo nech už ide o hocijakú značku, tak dobré parametre komplexného zváracieho procesu  sú viac menej zaručené. Na záver musím dodať ešte jednu vec, stále sú medzi nami mladí ľudia - študenti, ktorí majú záujem o remeslo zvárača, avšak aj keď chodia po brigádach a šetria korunku ku korunke, tak ak si zaplatia základný kurz, tak im naozaj neostanú peniažky na profesionálny stroj. A nebolo by vhodné ukázať im, že sú aj lacné a zároveň použiteľné stroje, ktoré im pomôžu získať skúsenosti...

Osobný dodatok mimo zvárania: Aj ja som bol pred rokmi mládežník, ktorý túžil mať rôzne veci. Aj ja som si mesiace, či roky šetril, viem aké to je. Napríklad som chcel počítač PMD 85-2 (obdoba IQ 151). Avšak keď som sa prišiel poradiť do programátorského krúžku, tak som sa nič nové nedozvedel, lebo mi stále bolo zdôrazňované, že si PMD nemám kupovať a mám si našetriť a kúpiť lepší stroj. Či už novinku Commodore 64, alebo Atari, alebo PP05. Mohol som ďalšie 2 roky šetriť, alebo kúpiť horší stroj. Nakoniec som si na začiatok predsa len kúpil PMD, a vôbec to dodnes neľutujem, bol to dobrý krok, umožnil mi totiž rast a získanie ohromných skúseností. Aké z toho plynie ponaučenie? To už nechám na každom jednom....

Editoval jarinox (15-11-2016 08:37:40)


EB MIG 200, FK - MIG 1700E, Sherman MIG 200Mng, Magnum MIG 208 K, Invertor PEGAS 160 T HF, plazma CUT 60, TEMOS PSPB III-A..

Offline

 

#54 01-12-2016 22:37:19

veerag
Člen
Registrovaný: 23-08-2016
Příspěvky: 24

Re: Přenosný MIG

Musim suhlasit s Jarinoxom a podporit ho!

Sam hladam zvaracku na hoby pouzitie, nebojte sa nejdem zalozit nove vlakno s linkom z bazosa a spytat sa ci mam kupit ...to by som si nedovolil, vsetko uz bolo predsa raz napisane...
Citam poctivo uz napisane a nie len toto forum ale aj ine, zahranicne, ked mam cas zajdem do obchodu so zvaracou technikou a porozpravam s predavacom co si mysli, co odporuca, ale nie toho najmladsieho ale prave toho najstarsieho, toto asi robite vsetci,ci?

Som presne ten kto potrebuje doma pozvarat branu, plot, regal do garaze, navarit ocelovu rucku na sereku ked ta drevena aj tak furt praskne...
momentalne sam staviam dom, hypo 160k, a verte mi odporucanie, ze mam kupit  profi stroj za 450e plus mi velmi nepomozu.
Skor rada, ze ked uz idem kupit lacnejsi stroj, na co si mam dat pozor a comu sa vyhnut. Napriklad chcem urcite na zvaracku kufrik,nakolko su moderne stroje plne plosakou a prach im asi nerobi dobre, a je mozne ze nebudem zvarat aj rok a na masinu bude len sadat prach v garazi...

Nikdy nebudem potrebovat profi stroj na zvaranie a ani si ho nemozem dovolit momentalne, ale zvarat musim, nehovorit o tom ze okrem zvaracky clovek potrebuje brusku, zverak, svorky, vrtacku, stojan na nu, stojan na brusku na rezanie uhlov a Jarinox ma pravdu, ako kutil, ked sa mi podari pozvarat branku na koniec zahrady, nedajboze aj s kluckou, zamkom FAB a bude to sediet vsetko a fungovat este roky ako ma, nezaujima ma aky stroj to dal dokopy ale kto! a ked ma sused uvidi zvarat a ozaj pride s furikom a pozvarame ho dokopy, nebude sa pytat kolko stala zvaracka ale chvalit cloveka za ochotu a cas, a akukolvek masinu za to ze zvar drzi,ak teda sa nieco naucim a ozaj mu to bude drzat smile

Kedze staviam, casto sa stretavam s nazorom predajcou ze to alebo ono je najlepsie, len preto lebo je tam najlepsia marza pre nich,nic ine nepoznaju a nepocuvaju moje poziadavky ale tlacia co im vyhovuje a nacom zarobia. Naco predat cement  vrecko za 4e a strk kubik za 5e,ked mame 25kg zmes v peknom farebnom vrecku za 4,8e:)

Viete,napada ma tolko prirovnani na tento problem:

Mam rad aj drevo, pracu s drevom a verte mi, dnes aj ked mam hoblovacku, brusku,pilu a internet, nedokazem vyrobit nabytok taky kvalitny a pekny ako pred 100 rokmi v dobe bez elektriny kde vsetko sa robilo rucne...Super moderna masina nerobi majstra,ale prax a spravny postup,skola!

Ono aj na dochadzanie do prace 5km kazdy den by ste mi doporucili predpokladam minimalne BMW alebo Mercedes, 6 valec, xdrive? A nebudete mi asi nikto verit, mozno Jarinox iba teda asi, ale aj moj stary favorit ma tam odvezie, a aj spat! smile Nepotrebujem xdrive,4matic, parkovaci asistent, cuvacu kameru, led podsvietene klucky, elektricke otvaranie kufra nohou a tuning elektrony ktore su im aj tak na nic ked je zapcha,nakolko som z BA tak sa tym v BMW len smejem ked vsetci stojav zapche a ja ficim okolo ako pan, ano na favoritke s jednym prevodom je to ozaj rychlejsie ako autom!Nehovoriac o parkovani.

Ale nebojte sa, nemusim Vam vsetkym profi a radoby-profi zvaracom, nemusi Vam byt luto, aj profi a radoby-profi cyklisti su velmi podobna fajta ako zvaraci, lebo kazdy vravi, ze ten stary bike musim uz vyhodit, ze to je prezitok,ze na tom sa neda chodit, jeden prevod?! ha-ha-ha, si normalny? treba kupit odpruzeny z karbonu a kotucove brzdy, tricko elacticke,flasu s dvojitym dnom na issostar drink, odpruzene sedadlo, elastaky, 28x prehadzovacku...

A viete co je najkrajsie na tejto paralere? Favorit ma ram zo zeleza, ked mi praskne tak ho doma zazvaram aj mojou shit zvarackou Telwin za 200e! smile

Jarinox, plne suhlasim a mate moj obdiv za snahu vysvetlit vsetko v klude a velmi kultivovane, a triafate do cierneho!

Offline

 

#55 04-12-2016 19:39:36

Aleš_
Člen
Registrovaný: 13-05-2008
Příspěvky: 425

Re: Přenosný MIG

Jako obvykle je pravda někde mezi zmíněnými extrémy. Na výsledku práce se podílí svou měrou více faktorů. Kvalita stroje a zručnost řemeslníka jsou dva nejpodstatnější a záleží na obou. I kdybyste měl svářečku za deset tisic euro, ale nulové znalosti a zkušenosti, bude výsledek k ničemu. Prostě 10000 * 0 je pořád nula. To samé ale platí i naopak. Máme takové přísloví: "Z prdu kuličku neuděláš." K uspokojivému výsledku tedy potřebujete nějakou minimální úroveň strojů a nářadí a nějakou minimální úroveň znalostí, zručnosti a zkušeností.

Jinak ale souhlasím, že někdy mohou být vyšší investice zbytečné a neefektivní. Třeba ta betonová směs - tam připlácíte za komfort, že to nemusíte míchat. No i pro mě by to byly vyhozené peníze, když mám míchačku a kupovat 2 kubíky betonu ve směsi, to bych byl blázen.

A jen ještě k té svářečce - místo kufru poslouží i kus igelitu přehozeného přes svářečku. Kufr je spíše pro řemeslníky, kteří s ní hodně cestují. Solidní a dobře fungující svářečku také v případě potřeby prodáte snáze a s menší ztrátou, než nějaký Gůde sráč, kterých je plný internet. MIG za 450e není profi, ale hobby, tedy přesně pro Vás (jsou i trochu levnější s ještě  přijatelnou kvalitou, ale Gůde a podobní to nejsou). Aby to byla spodní hranice profi, tak vynásobte částku tak cca 3-5 krát. Na dřevo jste taky koupil hoblovku, která určitě nebyla zadarmo. Co kdybyste místo ní "hobloval" nábytek sekerkou po dědovi? Bylo by to přeci levnější a určitě by to stačilo, když neděláte nábytek na kšeft.

A pokud toho sváření máte opravdu tak málo a tlačí Vás finance, vyplatí ve Vám vůbec nějakou svářečku pořizovat? Co tak donést jednou za rok tu branku k sousedovi, který už svářečku má?

Offline

 

#56 05-12-2016 14:51:49

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4458

Re: Přenosný MIG

Nebo si svářečku půjčit v půjčovně, jestli ještě půjčovny existují. (Už jsem dlouho nehledal půjčovnu)

Offline

 

#57 04-01-2017 11:24:30

veerag
Člen
Registrovaný: 23-08-2016
Příspěvky: 24

Re: Přenosný MIG

no ja som si tento problem uz vyriesil, mam objednanu Magnum 208...

Pozicovna nie je zly napad, vela veci na jedno pouzitie na stavbu poziciavam ale zvaracka je nieco take co sa zide mat doma asi stale, plus ja rad majstrujem stale nieco tak ju vyuzijem. Dufam ze tento vybraty pristroj mi vystaci na vsetko je to MMA/MIG, este je otazka ako dlho vydrzi.

S tym kufrom a vrecom mate pravdu, reagoval som len na to ze toto by mala byt podla mna rada pre hobby zvaraca, ze to vobec ma zakryt ked sa nerobi z pristrojom - nie napisat ze kupte drahy pristroj ktory vydrzi aj bordel vo vnutry.

inak nebudem robit nabytok so sekerou po dedovi ale rucnym hoblikom:) a verte ze toto hoblovanie je porovnatelne s elektrickym. a osobne mam doma robenu (pozvaranu ) hoblovacku za zlomok tovarenskeho stroja a na moje hoblovanie to staci bohate ale urcite profi stolar by napisal ze na tych doma robenych sa neda nic oboblovat...

k tomu betonu, este je jedna moznost a to nechat si doviest tie dva kubiky a rakete, kupujem kubik za 50e a veru 2 kubiky by som nemiesal v miesacke aj ked to nie je velka robota, ale zasa prosit jedneho dvoch ludi pomoct hadzat do miesacky, furikovat, doviest strk, cement na stavbu, miesacku zohnat, v tomto pripade sa to oplati za 100e doviest a mam to hotove sam a za 2 hodky a zvysok dna robim nieco ine...

vela faktorov zohrava ulohu pri kazdom rozhodovani v zivote ale spravne ste poznamenal ze ak je jeden faktor 0, vysledok je 0.

ja som len chcel poukazat ze nie vzdy musi kazdy doma mat profi stroj, aj lacnejsie maju svoje opodstatnenie pre kutilov ako som ja a vela, vela, vela dalsich, a ked budem potrebovat zvarat blok motora alebo nieco podobne idem za profikom ktory to vie a ma profi stroj

Offline

 

#58 04-01-2017 11:59:26

alll
Člen
Místo: ...
Registrovaný: 12-09-2009
Příspěvky: 3595

Re: Přenosný MIG

Jo da se v pujcovně pujčit cokoliv, ale je potřeba složit vratnou zalohu treba 10 000kč nekde i meně, ale cokyž je nemam ma zalohu a pak svařečku budu potrebovat třeba 3x do mesice a nekdo chce za den 1000 kč..  a hned človek začne přemyšlet jak si dané penize ušetřit. jasi taky sem tam zadob trafa pujcoval a svařoval, ale soused často nebyl doma tak jsem kolikrat mel smulu anebo ty jeho kysely pohledy pri pujčovaní  svařečky 3x do mesice tak jsem si tehdy pošetřil a koupil vlastní trafo.. tehdy einhell  po menší uprave přidaní ventilatoru se svařovalo v pohodě.. asi tak a dneska běžte zanekym neco svařit budto za soukromnikem ktery vam to svaří, ale za prachy, taky musí pokryt naklady za svuj čas a material. zadarmo ani kuře nehrabe proto mam vlastni stroje co doma využiji a nic to doma nežere jen třeba trochu mista..


Parkside Pmsg 200 A1/ kukla ESAB origotech.

Offline

 

#59 16-04-2017 21:36:56

j.kaspar
Člen
Registrovaný: 16-04-2017
Příspěvky: 10

Re: Přenosný MIG

Vážení přispěvatelé, právě jsem si založil účet a procházím toto fórum jako amatér s cílem získat povědomí a vybrat si správnou svářečku, která splní moje potřeby. Místo toho, se v téměř každém vláknu dočítám "hledej, už se to tu řešilo", a pak když člověk hledá, najde vlákno o výběru přenosného MIGu s nadějí, že se píle vyplatila a něco se dozví, tak si místo toho počte pár stránek sporů, pár stránek názorů profíků, kteří přes svou profesionalitu nejsou schopní pochopit, že jsou na světě lidé, kteří se na fóru chtějí něco dozvědět a kteří nevědí že značka XY je nic moc a že cenová hranice od které se dá hovořit o použitelném stroji, je XY peněz. Kteří nevědí, že cenová hranice svářečky schopné svařit nerez, hliník a zároveň 0,5mm plech, je XY krát deset a že když se na něco takového poptají, tak si z tady z nich akorát budou dělat srandu. Ano, průměrně inteligentní člověk je schopný pochopit, že nejlevnější svářečky nebudou zrovna vynikat kvalitou, ale pouze člověk znalý bude vědět kterým značkám se vyhnout, bude schopen posoudit, který model s jakou cenovou hladinou splní které nároky apod. Ano, vím, že svářečka za 5 tis. bude krám. Ale nevím, jestli ta za 9 nebude taky krám. Nebude krám i ta za 13, 17, 25??? A nebude náhodou ABC za 9 tisíc lepší, než DEF za 12 tisíc? Prostě je tohle fórum stejné, jako všechny ostatní o čemkoliv jiném tady u nás ve střední Evropě. Dá se dobře pohádat, ale něco konstruktivního aby člověk pohledal.
Padl tady návrh na vytvoření tabulky s doporučenými svářečkami v různých cenových hladinách. To by se mi vážně líbilo. Třeba i seznam doporučených a zatracovaných výrobců. Za to bych byl neskonale vděčen, protože po pročtení tohoto fóra vím ještě míň, než jsem věděl předtím.

Editoval j.kaspar (16-04-2017 21:38:29)

Offline

 

#60 16-04-2017 22:51:52

Vitus
Člen
Místo: Zlín
Registrovaný: 16-12-2016
Příspěvky: 21

Re: Přenosný MIG

Bohužel musím konstatovat, že i já jsem se snažil takto vybrat svou první svářečku a v tomto ohledu mi svarforum příliš nepomohlo. Ale je třeba si uvědomit, že aby byl někdo schopen objektivně daný stroj zhodnotit, musely by mu pod rukama projít desítky, ne-li stovky svářeček daného typu. A pak by ten někdo musel udělat to samé i s jinými modely a poté porovnat jejich kvalitu, cenu, poruchovost atd. Je jasné, že takových přispěvatelů zde najdete naprosté minimum, a proto jsou hodnocení konkrétních modelů často spíše zkušenostmi s jedním konkrétním kusem, tedy statisticky nespolehlivé. Na druhou stranu musím říct, že když jsem zde hledal informace o tom, jaký svářečský kurz si mám udělat, našel jsem přesně ty informace, které jsem potřeboval vědět.

Jak tedy budu vybírat svůj první stroj?  1.: podle toho, co budu svařovat nejčastěji, vyberu metodu a potřebnou hodnotu zatěžovatele. 2.: porovnám si modely zavedených značek (značně subjektivní, pro mě to mohou být např. Lincoln, Esab atd.), které vyhovují  prvnímu bodu. 3.: vyberu model s nejlepším poměrem cena/kvalita v dané cenové kategorii. Určitě to není stoprocentně spolehlivá metoda a nebude vyhovovat všem, ale věřím, že firmy, jako jsou Lincoln Electric, nedají své logo na úplný šunt.

Offline

 

#61 17-04-2017 00:10:26

varok
Člen
Místo: Havířov
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 8499

Re: Přenosný MIG

Ale zase na druhou stranu patří Lincoln mezi jednu z nejdražších firem. I nějaké menší mašinky pro hobby použití koupíte v případě MIG/MAG za kolik? Řekněme nějakých 17000,- kč. A to je ještě klasická odbočková konstrukce. Kolik stojí nějaký invertorový typ si ani netroufám hádat, ale určitě to půjde přes 20 za tu nejlevnější mašinku.

V dnešní době už není takový problém si něco vybrat. Trh je toho plný, at koupíte cokoliv, na domácí práce postačí. Od poláků už jde sehnat invertorový typ okolo 7 tisíc. Samozřejmě jak bylo psáno, je potřeba se vyhnout těm největším šmejdům jako Gude, Einhel apod.
Kdysy jak jsem sháněl mašinku já, nic slušného za rozumný peníz nebylo. Takový poloprofi stroj typu OMI 165 stál kolem 20 tisíc, jiné nevím. Mezi naprosté hobby se prodávaly jen Einhely modré řady, v té době okolo 12-15000,- kč, Telwin co mám já okolo 10, Gude okolo 10, S-Mig 160 apod.


Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

Offline

 

#62 17-04-2017 07:20:38

Evita
Člen
Registrovaný: 27-05-2015
Příspěvky: 915

Re: Přenosný MIG

hmm, dnes se trh trochu ustálil, strojky z Číny jsou čím dál tím vic spolehlivější jen jsou v jiných barvách s nápisy, teď jen nenaletět zavádějícím prospektům o výkonu alá profesionální, pro průmyslové nasazení a podobně.A dnes už jsou cenově dostupný multifunkční strojky, to vás posouvá jinam, zkusíte si to už jen ze zvědavosti co to umí i když to potom nebudete využívat.No, a každý rok jsou jiný modely, takže v hobby ranku je strojků na výběr hafo, nedá se doporučovat, je třeba si to před koupí odzkoušet.Jen mě krká reklama s jedním příspěvkem alá vybírám si ze zázraků, který doporučíte?Strojků bude, ruce nebudou,hi.....

Offline

 

#63 17-04-2017 12:09:29

j.kaspar
Člen
Registrovaný: 16-04-2017
Příspěvky: 10

Re: Přenosný MIG

Díky za reakce. Já uvažuji následovně: mám už deset, možná i víc roků malý invertor gama a svářím elektrodou. Při současném použití jí považuju za stroj na celý život. Měl jsem tu čest s MIGem i TIGem a je to pro mě úplně jiná liga. Ty elektrody už mě štvou. Mám k dispozici 10l CO2 láhev s ventilem a tak logicky tíhnu spíš k tomu MIGu. Svářet budu běžnou ocel - trubky, jekly apod., maximálně kolem 5mm tloušťky. Možnost jednou za pět let svařit nerez, by byla velkým plusem. Svářečku vytáhnu tak možná desetkrát do roka. Chci ale vytáhnout stroj, zapnout a vařit bez zhasínání oblouku a dalších nepříjemností. Nechci se soustředit na problémy se svářečkou, ale na práci, co potřebuju udělat. A hledám opět stroj, který mi vydrží "celý život"...  Problém je, že v těch COčkách si nějak neumím vybrat. Alternativní možnost - TIG, bych asi vybral - Gama 1500L HF. O "profesionálním" použití si nedělám iluze, ale ten stroj má všechno, o čem se mi může zdát. Především ten bezdotykový start. Pokud mi do té CO2 lahve, naplní argon (což nevím), tak investice je cca 11.000. U MIGu jsem úplně ztracen. Vypadá to spíš na 15.000 a víc. Nemám problém s financemi, ale pochopitelně nechci utrácet zbytečně. Výrobců je asi miliarda a zatím vím, že se mám vyhýbat einhellům, güde apod. Ale co nějaký Filex u Choboly a spousta dalších, které se pohybují kolem 10k a mají nastavení posuvu apod., to nemám ponětí...

Offline

 

#64 17-04-2017 12:36:37

varok
Člen
Místo: Havířov
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 8499

Re: Přenosný MIG

Jak už bylo psáno. Bud koupíte něco ověřeného od místních uživatelů, něco s čím už mají lidé vyzkoušeno, nebo si koupíte něco méně známého, risknete to a vyzkoušíte. Potom napíšete nějakou recenzi.


Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

Offline

 

#65 17-04-2017 13:15:26

Evita
Člen
Registrovaný: 27-05-2015
Příspěvky: 915

Re: Přenosný MIG

No, a to je ten problém, posuzujete zaujatě podle barvy a loga předražených strojků. I profi firmy měly typy který se nepovedly a nebo svářečům nesedly, to je ten pokrok kterej je posouvá dál.Pokud by jste svářel tigem,tak by jste zjistil že i bez HF to na běžný použití skousnete a když volit tigovku, tak už AC-DC na hlínu.Proto každému pro doma doporučuji multifunkci, od obchodníků z PL to mít s opratěma za desítku už je dneska skousnutelný pro každýho a s překvapením jsem zjistila že to opravdu fungluje, mám to s čím porovnat.... a tady tyhle funkční hobby strojky porovnává pan Ihlan a já mu do toho někdy kecám, když to někdo přinese na odzkoušení...zdravím

Offline

 

#66 17-04-2017 14:10:15

jees
Zablokovaný
Registrovaný: 14-01-2013
Příspěvky: 1709

Re: Přenosný MIG

Já bych volil něco z CZ, abych to mohl v případě problému jednoduše poslat do servisu a nemusel se kvůli tomu učit polsky nebo shánět nějakého servismana který by se mi na to podíval a o kterém nebudu vědět jestli je k něčemu. Prošel bych nějaké shopy, např. svarshop, svartop, svářečky-elektrody, profisvářečky, svářečky-obchod a podíval se co a za kolik kde mají a potom případně kolik bych ušetřil za import z PL. Z PL ještě Fachowiec https://fachowiec.com/sklep/pl/products … geSize=15, ten se dá objednat u https://www.naraditechnik.cz/

aby se tu někomu neježily chlupy na nohách, tím "něco z CZ" je myšleno koupeného v CZ, ne přímo vyrobeného, libovolné barvy

nějaké info se tu najít dá, třeba
http://www.svarforum.cz/forum/search.ph … 1381517043

Editoval jees (17-04-2017 14:31:57)

Offline

 

#67 18-04-2017 00:24:20

j.kaspar
Člen
Registrovaný: 16-04-2017
Příspěvky: 10

Re: Přenosný MIG

Já bych právě hrozně rád koupil něco ověřeného smile Ale v tom je právě ten problém. Nevím snad ani o jediné svářečce spadající do mé oblasti zájmu, na kterou bych zde na fóru nenašel alespoň nějakou, ale stále nezanedbatelnou kritiku.
Neřekl bych, že soudím zaujatě. Právě naopak. Já vlastně ani nemám proti čemu, nebo i pro co být zaujatý. Protože o tom nevím zhola nic. Uvažování na úrovni značky, je spíš o tom, že pravděpodobnost výskytu špatného modelu u dobré značky, je přece jen nižší, než pravděpodobnost výskytu dobrého modelu u "špatné" značky. Ale na tom nezáleží.
Ty polské, budí to ve mě trochu nedůvěru. Něco, na čem je napsáno "welder fantasy", mi trochu připomíná čínský pokus o marketing. Ale pokud jsou s tím dobré zkušenosti (funkce, spolehlivost, živostnost), nebráním se ničemu.

Offline

 

#68 18-04-2017 07:18:44

Evita
Člen
Registrovaný: 27-05-2015
Příspěvky: 915

Re: Přenosný MIG

No, převážná většina strojků v hobby ranku je vyrobena v PRC, zde záleží pouze jaký to dostane kabátek a logo a na nenažranosti českých výrobců dovozců a jejich klamavé reklamy.Bohužel obchodníci v PL jsou operativnější.Zkoukněte vlákna pana Ihlana, dává dohromady něco z hlediska ceny a použití, a z Fachowiec tu taky nejsou špatný recenze, snad si vyberete, dnes už je z čeho. kupte multifunkci...zdravím Jo a kritiku na dvě stránky že obchodník poslal omylem špatnou redukci k ventilu, to snad...

Offline

 

#69 18-04-2017 08:58:06

j.kaspar
Člen
Registrovaný: 16-04-2017
Příspěvky: 10

Re: Přenosný MIG

Děkuji, pohledám. K té výrobě v číně - pokud to funguje stejně, jako v jiných oblastech, tak bude rozdíl mezi tím, co je v číně vyrobeno, ale vyvinuto a "kvalitativně dozorováno" třeba v Evropě a tím, co je v číně i vyvinuto, případně zkopírováno.

Offline

 

#70 18-04-2017 12:06:08

ZDENÁL
Člen
Registrovaný: 03-01-2009
Příspěvky: 1508

Re: Přenosný MIG

Pokud vám nevadí poněkud ošizený vzhled, kupte si Filex. Svařuje velice pěkně, dokonce lépe než mnohem dražší stroje podobné konstrukce vyrobené v Číně.

Offline

 

#71 21-04-2017 10:47:08

tomaslad
Člen
Místo: Praha
Registrovaný: 02-12-2013
Příspěvky: 111

Re: Přenosný MIG

O té svářečce FILEX, kterou doporučuje pan Zdenál, jsou na webu jen kusé technické informace, když si to zadám na google, vyhledá mi to jen Chobolu,  připadá mě to, jako by si to Chobola nechal udělat jen pro něj jako proprietální značku, co se týče fotky, jedna malá fotečka, žádně detailní informace o podavači a pod. Samozřejmě si k Chobolovi můžu zavolat pro informace, ale pokud pane Zdenále máte s tímto  strojkem reálnou zkušenost a vidíte i do střev, je vždy lepší tato kvalifikovaná uživatelská recenze/názor, děkuji. 

PS: Přece jen je tento strojek o cca 20 tis levnější než jednofázový špičkový Lincoln, vím, že to je elitní liga, vím  i že levná kvalitní svářečka v principu nemůže existovat, ale přece jen "money talks", takže je to vše jako vždy v životě o kompromisech, ale i kompromisy musí fungovat a přinášet  člověku užitek a synergie, a ne být ke zlosti a nepotřebě.

Editoval tomaslad (21-04-2017 10:47:33)


RTB-2, RTB-3, WTU 400-34 Mig, invertor 1.8kg Dnipro CAS 210

Offline

 

#72 21-04-2017 15:27:41

Juggernault
Člen
Místo: Karlsbad
Registrovaný: 19-12-2010
Příspěvky: 1146

Re: Přenosný MIG

Ja treba ztkousel prenosnou svarecku Kemppi fitweld ,fotky se tu nekde vali.Prenosna je ale na to ze to ma dva knofliky tak cena moc hobby neni big_smile  nadruhou stranu je to znacka a overena ale za ty prachy se da poridit asi 10x sikovnejisi stroj.


Chtel bych nějakou hobby svářečku do garáže na smrkání prahu u auta a nejaký výfuk ale rád bych aby stím šel i nerezový a možná taky hliník a kolejnice vařit.

Offline

 

#73 25-12-2017 22:32:34

j.kaspar
Člen
Registrovaný: 16-04-2017
Příspěvky: 10

Re: Přenosný MIG

Po pár měsících od doby, kdy jsem "s pomocí tohoto fóra" vybíral vhodnou svářečku, se sluší minimálně pro inspiraci ostatním, nahlásit, že jsem vybral. Viděl jsem jich v procesu výběru hodně, levné číny, drahé číny, drahé ne-číny apod. Nakonec jsem vybral toto - http://www.omc.cz/omi-195ls-pfc-synergi … oloautomat
Ve srovnání se stroji jako oblíbený sharks apod., je to úplně jiná liga. Stroj i s 4m hořákem Binzel stál něco málo přes 16 tis., což je sice o málo přes polovinu víc, než zmíněný sharks, ale už jen kvalitou zpracování, to za ten příplatek stojí. Manuál + synergie s pamětí, PFC, slušný dvoukladkový podavač, 2T/4T, bodování apod., to už je na bonus. Za mě můžu doporučit trochu připlatit. Ve hře byl ještě Jasic v podobné cenové relaci, ale funkcemi se tomu OMI nevyrovná. Navíc mi nevyhovovala ta "plastovost"

Offline

 

#74 25-12-2017 23:40:33

momák
Člen
Registrovaný: 08-10-2011
Příspěvky: 427

Re: Přenosný MIG

Dobrý večer,za mě,velice dobrá volba!Muj dlouholetý kamarád-svařeč jí má,možná bez PFC,má starší model,ale vypadají stejně.Je s ní nadmíru spokojen a už si na sebe dávno vydělala.Nevařil jsem s ní,ale prozkomával a tahal mu spotřebák na hořák.Myslím,že jste nešlápl vedle a vaše očekávání splní.Hodně zdaru!


MIG/MAG Delta DTD 210+hořák Binzel MB 15 AK 4m,Fronius TP 1500+kabely 3a4m,Speedglas 9002X..

Offline

 

#75 26-12-2017 09:49:52

Evita
Člen
Registrovaný: 27-05-2015
Příspěvky: 915

Re: Přenosný MIG

Hmm, specifická reklama na předraženej zázrak tu dlooouho nebyla, že by zas?A srovnávat to se Sharksem, kterej je starší a navíc multifunkční to je jako ty hrušky a jabka, hlavně že se Vám líbí.A recenze že soused si to taky koupil, je spokojenej ale svářet jsem to neviděl je pro nás přínosná.A co jste si naježili Vy?Já jsem nesehnala tu podobnou multifunkci za Picomiga tak šéf přitáh Tigovku ac-dc,......

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče