SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Pro Franka, příspěvek č.75 - ano Franku, přesně tak. Ono je to sice ještě trošičku složitější, při přednáškách díky řadě vzorců probíhajících chemických procesů včetně částečné deoxidace svarového kovu mi to trvalo cca 20 minut, ale pro zdejší nutné zjednodušení jsem ty křemičitany pominul. Díky za doplnění.
Po delší době bych oživil tohle téma. Nemá prosím někdo zkušenosti s drátem AWS? Jde asi o čínu, protože jsem ho koupil za hodně pěknou cenu, ale jak je to s kvalitou? Mám to jen do garáže, tak to nemusí být nic extra, ale jen pro zajímavost. Děkuji
Dobrý den všem. Měl bych dotaz ohledně přídaných drátů. V práci máme nyní drát kowax G3Si1, na pohled dobrý, ale tam bych to asi zastavil. Navinutí mizerné /zatím jsem měl 3 +- cívky/ a sařování s ním taky nic moc, prská jak divý. Když jsem se díval na takové ty základní tabulky, co k tomu jsou /mez kluzu, pevnost, schválení, složení svar. kovu, výtěžnost , výkon sváření…apd/, není mezi kowaxem a třeba jiným drátem nějaký rozdíl, ale rozdíl tam je znatelný v realitě. Tabulky klamou, nebo je vada na mojí straně? Bavili jsme se o tom ještě s jedním známým a ten mi říkal, že měli zakázku několika desítek tisíc kusů. Vařili prvně tysweldem nebo nějak podobně, už si úplně nepamatuju a potom vedení zakoupilo pro úsporu kowax. Předtím na cívku udělali +- 2500 ks a s kowaxem měnil cívku po +-1700ks. Je to možné že by byl takový rozdíl? By potom ten drát nevyšel tak levně jak je levný. Co jsem se díval je asi nejlevnější na trhu u nás. Děkuju za jakékoliv vaše zkušenosti, případě poučení.
Editoval Taranys (29-01-2017 21:39:51)
Žeby takové cca 30%ztráty rozstřikem?Na jakých zdrojích,při ručním nebo robotickém svařování?
Napadlo vás zvážit dodané balení drátu? Někteří prodejci dodávají cívky 18 kg, jiní 16 kg i 15 kg. Obvykle účtují cenu za 1 kg.
Zdroj je invertor na ruční svařování a obojí byly 15kg cívky. Těch 30% je navíc od jiných drátů, protože ztátu v rozstřiku má každý drát, jen nikde nepíšou pořádně jaké. Jinak u kowaxu mám průvlak (není nijak kvalitní, cca za 10kčt) na asi půl směny a u předchozího drátu, taky nějakého čínana jsem měnil po 2-3 dnech.
Dámo a pánové, víte co by mně vážně celkem zajímalo? Máte někdo tušení jaký je reálný rozdíl mezi dráty Esab AutRod 12.51 a AristoRod 12.50 ? to že je 12.51 potažen mědí je jasné a že je to pro lepší přenos proudu z průvlaku, ale proč je 12.50 bez mědi ? ovlivňuje nějak měď výsledné vlastnosti svaru ?
díky za případné vysvětlení
Imědí potazeny sv. drat ma lepsi anti korozní ochranu než drat bez nej..
Mě teda bez mědi oxidujou znatelně méně . Drat je proti korozi ošetřen jinak asi chemicky .Někdo tvrdí že to je pro výrobce levnějíší a výrobce tvrdí že je to lepší a prodává to za víc takže větší zisk ale kdo ví .
Někde na Esabu bylo video rychlou kamerou že to méně prská/kouří.
Sám Esab o těchto drátech tvrdí, že jsou prémiové výroby. Oproti obyčejné g3Si1 kterou nabízí také. Ale v tabulkách mezi nimi reálně rozdíl není, pokud jsem tedy něco nepřehlédl, tak mne zajímá jestli někdo ví víc. ty kuličky a kouření je zajímavý poznatek, čekal bych ale nižší rozstřik právě u toho poměděného, s nižší kouřivostí je tomu samozřejmě naopak.
https://www.youtube.com/watch?v=lR_nUxO4pAI
https://www.youtube.com/watch?v=4WUBmiZ5cq4 v čase 3:19 jsou zaběry vysokorychlostní kamerou
Ale jestli je rozdíl reálný by musel říct někdo kdo vyvaří pár těch Marathon Packů
Díky, to druhé video mi to poměrně jednoduše vysvětlilo, jde mi o to že jsem narazil na AristoRod za dobrou cenu a tak jsem neodolal a nakoupil... a jaké bylo moje překvapení když jsem otevřel krabici a tam na mně kouká nepoměděný drát... připadal jsem si chvilku jak ze slavností sněženek... no nekupte to, za tu cenu