SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Zdravím,
chtěl jsem se zeptat, zda někdo nemá zkušenost s polohou PC ruční svařování metodou 135(MAG). Máme ve firmě "blbý" plyn s příměsí kyslíku(třísložkový argon+co2+o2) a hrozně to "teče". Stoupačku už tak nějak zvládnu, ale potřebuji si k ní ještě dodělat právě metodu PC a docela se s tím trápím. Potřeboval bych alespoň do začátku nějaké parametry na kořen, výplň a krycí. Kořen jsem už docela provařil, ale následně vyvstal problém s výplní a následně s krycí. Systém jak to skládat, aby mi to nestékalo atd. Začal jsem logicky od spodu, ale asi špatné parametry, protože to udělalo takovou kulatou studenou klobásu, když jsem přidal proud, tak mi to zase stékalo a dělalo zápaly. Nemá někdo zkušenost, že by dokázal popsat nastavení parametrů na jednotlivé vrstvy a následně také i princip kladení housenek? Předem děkuji
Shadou
No, málo vstupních informací, dle plynu odhaduji že sváříte austenit, ale průměr a typ přídavného materiálu?Co tloušťka vzorku a tím počet vrstev?Sváříte desku nebo trubku?V pulsu nebo zkratem?Jinak Vám zdejší odborníci těžko mohou fundovaně poradit........zdravím, tahle poloha je dost jednorázová.
Omlouvám se, psal jsem poprvé, zkusím to napravit. Potřebuji svařit S500MC, drát G 46 4 M (G4Si1) průměr 1,0. Tloušťka vzorku 12mm. Dávám tam kořen, jednu vyplňovací(2 housenky nad sebe) a krycí(tři housenky nad sebe). Svařuji dva plechy - otupení 1-2mm, úhel rozevření 60 stupňů, mezera 3-4 mm. Kořen jedu ve zkratu, výplň pak už zrychleným zkratem až sprchou. Kořen se mi už celkem daří, je provařený po celé délce, ale pak když přejdu na výplň a krycí, tak už to není taková sláva, počítám, že mám špatné parametry a tak jsem se tu chtěl zeptat, jestli s tím má někdo zkušenost a dokáže říct, kořen jeď tolika a tolika, výplň tak a tak atd. Předem děkuji
Ještě sem dejte složení ochranného plynu v %.
Složení plynu je 86% Argon, 12% CO2 a 2% O2
Tento ochranný plyn má pro svařování v polohách PC, PF, PD jednu velkou nevýhodu - díky dotaci kyslíkem je lázeň teplejší a tím také tekutější. Pro svařování v PA a částečně v PB je to výborné, v ostatních polohách až nezvládnutelné. Nejsem si teď úplně jistý, jestli drát G4Si1 má daný ochranný plyn doporučený. Schválně se v práci podívám do materiálového listu na S500MC na doporučené svařování. My tento materiál svařujeme ochranným plynem 82/18 a drátem OK Autrod 12.64, pro některé dráhy na přání i OK ARISTOROD 13.29 (nověji OK AR 55).
PC sváry se tzv. šňůrkují, tedy pokládají se jednotlivé vrstvy vždy v každé vrstvě od spodní strany nahoru. Žádné kývání a podobné nesmysly, jen správné dobře napojené vrstvy. To kupodivu platí pro všechny svařovací metody stejně.
Hmm,černej, ještě ,potřebujete to na zkoušku nebo na výrobek v rámci Wpqr, na zkoušku bych šla do CO2, pak mi to platí i na mixy.Jinak vše popsal pan Jirkati, já trubka to dle plynu mylně tipla na austenit.
To právě vím, že tento plyn je na to celkem nevyhovující, proto jsem potřeboval nějakou zkušenost s touto polohou s tímto plynem. Bohužel v celé fabrice ho používáme tento plyn a pro mé zkoušky mi plyn 82/18 v láhvi nedodají Musím to vypiplat s tímto plynem. V bývalé práci jsme používali M21 (82/18) a jak stoupačka, tak i ostatní polohy celkem šly od ruky.
Potřebuji dodělat polohu PC k metodě PF, kterou už mám, abych mohl udělat svářečského instruktora. Tam po mě chtěli buď H-L045 na trubce, nebo polohu PE na plechách BW, případně jako alternativu PF+PC (BW). S tím plynem co tu je jsem PE rovnou vzdal, PF mám a tak jsem se pustil do tréninku na polohu PC...problém je s parametry, když si přidám, aby to bylo krásně slité, tak to stéká a když si uberu, aby to tolik neteklo, tak je to zas studená klobása...nějak s tím budu muset protrápit...ale skládání housenek jsem zvolil jak psal Jirkati, takže na to jdu správně, teď to jen vychytat.
Hmm, takže jen zkušební svár na desce, doporučuji přejít na t,10mm a plyn CO2, máte pak širší rozsah, to je tak na 1 drát optimální a těch 200mm dáte, ať se vede, zdravím
Stránky: 1