SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:     SVAR BAZAR      SVAR INZERT      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARBAZAR - internetový bazar svářeček      SVARINZERT - akční nabídky svářecí techniky      SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 12-11-2008 13:02:19

arno
Moderator
Registrovaný: 02-08-2007
Příspěvky: 778

Svářečka z počítače?

Veľmi pekne spravená zváračka, gratulujem.
Ohľadom toho prúdu, nerozmýšlal si nad bočníkom a nie nad prúdovým trafákom? Neni drahý ten trafák?
Ešte sa chcem spýtať že pri hot starte si to ako nastavil? Keď je zapnutý hot stat tak ti vždy na začiatku "hodí" maximálny prúd, alebo zvyšuje ten štartovací prúd podľa nejakej premennej závislej na nastavenom prúde?
Potom keď budeš mať meranie prúdu tak sa už dá rozmýšlať aj na funkcii arc force

p.s.
Pri tomnto type riadenia je velmi dolezite casovanie otvorenia tyristorov.
V scheme som ocakaval nejaky detektor prechodu nulou, ktory by spustal casovac procesora, ale nic take tam nevidim.
Ako si riesil  casovanie otvarania tyristorov?

Editoval arno (12-11-2008 13:19:48)


Zablokovaný z vlastní vůle z důvodu napadení jiným uživatelem.

Offline

 

#2 12-11-2008 13:42:16

ezopaci
Člen
Registrovaný: 28-10-2008
Příspěvky: 107
Web

Re: Svářečka z počítače?

Diky za poklano.
Ad Hotstart - v programu mam vykon 0-100% , ale neni to linearni protoze jde o 0-100 casu sinusovky a ne vykonu.
Pri nahozenem hostartu jsem pridaval +50%, ale pak jsem to zmensil na 30%. Zapalovani je (ted uz) vzdycky ok, protoze napeti naprazdno je i pri malych vykonech u 68V (kodiky pred tlumivkou). Tech +50% bylo hodne - pri vareni plechu moc sily.

Ad synchronizace - spatne ses koukal. Samo. je tam synchronizace, jinak by nebylo mozne fazove rizeni. Mrkni na odbocku mezi slabym diod.mustkem (pod malym trafem) a diodou. U toho spoje je napsane SYNCHRO, nebo tak neco.


Tomas
BauBau trafo + "lehky tuning" smile
https://photos.app.goo.gl/DKwMLQ0AUgSwuSsh2

Offline

 

#3 12-11-2008 13:48:32

ezopaci
Člen
Registrovaný: 28-10-2008
Příspěvky: 107
Web

Re: Svářečka z počítače?

Ad bocnik - ano, uvazoval jsem o nem, ale nechtel jsem, aby na nem pri zatezi vznikal ubytek 5V. Stejne by tam musel byt operak na zvednuti rozsahu. I kdyz mozna kdyz bych dal referencni U u prevodniku na 1V, stacil by i voltik. Jestli se dostanu k te stabilizaci I, vyzkousim to.

Proudove trafko se da koupit asi za 100-200,- s rozsahem cca do 100A (byvaly Pramet Sumperk).
Jesti pojede ten bocnik na 1V, tak je to trafo fakt zbytecne.

Co se tyce ArcForce - jak to presne ma fungovat ? Nemam vubec predstavu. Vse co jsem o tom nasel jsou "reklamni reci", ale z toho jsem se nic nedozvedel.
Myslite ze by regulace fungovala (byla dostatecne rychla) i v pripade, ze muzu pridat/ubrat vykon vzdycky az pri pruchodu dalsi pulvlny ? (jednou za 10ms)


Tomas
BauBau trafo + "lehky tuning" smile
https://photos.app.goo.gl/DKwMLQ0AUgSwuSsh2

Offline

 

#4 12-11-2008 14:39:11

arno
Moderator
Registrovaný: 02-08-2007
Příspěvky: 778

Re: Svářečka z počítače?

Ahá, nevšimol som si to, myslel som že to trafko je len na pomocné napájanie, veľmi dobre si spravil že si tam dal to pomocné trafko, lebo by si mal veľký problém s rušením, keby si mal len pomocné vynutie na trafáku

ArcForc je v podstate hot strat pocas zvárania. Ak počas zvárania zváracka zaznamená skrat, zvysi vykon, napr o 30 Amp a
testuje ci je stále skrat. Ak skrat je dlhsi ako cca 0.5 sec, prejde do antisticku, ak sa prud vrati do prac.rozsahu(do 0,5sek), vrati sa soft do zváracieho režimu


Zablokovaný z vlastní vůle z důvodu napadení jiným uživatelem.

Offline

 

#5 12-11-2008 15:09:43

ezopaci
Člen
Registrovaný: 28-10-2008
Příspěvky: 107
Web

Re: Svářečka z počítače?

A jinak ten Arcforce nestabilizuje ? Jen pokud zaznamena zkrat tak to tam rychle napali ? To muzu udelat i bez mereni proudu, jen s merenim napeti.


Tomas
BauBau trafo + "lehky tuning" smile
https://photos.app.goo.gl/DKwMLQ0AUgSwuSsh2

Offline

 

#6 12-11-2008 15:29:07

arno
Moderator
Registrovaný: 02-08-2007
Příspěvky: 778

Re: Svářečka z počítače?

možeš, veď anti stick máš tiež cez napatie vyhodnotené, napríklad si naprogramuješ že 5V je už skrat, ked toto trvá viac ako 0,5 sek takl je to antistick ked menej, tak arc force, na osciloskope sa ti to zobrazí ako taká špička, len nevie či u teba neni veľká odozva kôli tomu že to riadiš cez primár, ale odskúšaj si to,
ešte sa chcem spýtať že ako stabylizuješ prud, vlastne ked si nastavýš nejaký výstupný prúd tak sa ti tyristor otvorý len podľa nejakého vzorca na ten určitý uhol zodpovedný tomu prúdu, ale počas zvárania sa ti dynamicky mení prúd, ako ho stabilizuješ bez prúdovej spatnej vazby?
p.s.poslal som ti mail


Zablokovaný z vlastní vůle z důvodu napadení jiným uživatelem.

Offline

 

#7 12-11-2008 16:00:00

ezopaci
Člen
Registrovaný: 28-10-2008
Příspěvky: 107
Web

Re: Svářečka z počítače?

Ted proud vubec nestabilizuju. Rizeni je dano jen natocenim potenciometru a to urci uhel otevreni tyristoru. Takze uhel je konstantni.
Mozna by sel proud cca stabilizovat i podle napeti na oblouku, ale to jsem nezkousel. Kazdopadne by to byla vec, ktera by se uz hure
resila a vyzadovala nastaveni cele svarecky. To jsem nechtel. Chtel jsem to udelat tak, aby se nemuselo pokud mozno skoro nic kalibrovat.
Ted je ve schematu jediny trimr - tim se nastavi na vstupu do procesoru 5V kdyz je svarecka bez zateze (pri buzeni trafa na 100%).


Tomas
BauBau trafo + "lehky tuning" smile
https://photos.app.goo.gl/DKwMLQ0AUgSwuSsh2

Offline

 

#8 12-11-2008 16:02:05

ezopaci
Člen
Registrovaný: 28-10-2008
Příspěvky: 107
Web

Re: Svářečka z počítače?

Ad rychlost odezvy - nepredpokladam nejakou pomalost - vykon poleti nahoru hned pri druhe pulvlne. Je mi jasne ze na invertor to nema, ale nejake dalsi spozdeni (krome tech 10ms do dalsi pulvlny) nepredpokladam.


Tomas
BauBau trafo + "lehky tuning" smile
https://photos.app.goo.gl/DKwMLQ0AUgSwuSsh2

Offline

 

#9 12-11-2008 16:15:03

pkod
Člen
Místo: Praha
Registrovaný: 26-07-2007
Příspěvky: 211
Web

Re: Svářečka z počítače?

Zdravim, konstrukce je to velice zajimava. Taky bych se neceho takoveho pusti, ale neni cas... Tak budu zase jen krafat.

Vedle pochvaly, pokud mohu, jeste par pripominek k detailum...
Tedy hlavne kolem horsiho vareni bazickou.

C2 100n co je na vystupu - kapacita je asi velka, ne? nebo je C2 ladeny s L2 na zakmit? Sezere zbytecne energii z tlumivky L2 a tim trochu "zastini" jeji vliv na stabilizaci proudu. Obvod za indukcnosti by mel mit co nejmensi kapacitu, svod a omezovat pokud mozno na co nejvyssim napeti. C2 bych vynechal. Spicku stejne orizne prepetovka (take s vlastni kapacitou). S ohledem na ruseni bych nechal mozna C2 v radu 1nF

Odpory R1 a R2 + R15 bych asi taky dal o rad vyssi hodnoty. Proud do nohy procesoru je minimalni, takze by to nemelo vadit.

Podobne tedy i D8. Asi zrejme transil na 100V. 100V je na napetovou spicku pro dobre drzeni ci zapaleni oblouku pomerne malo. Tady je samozrejme napeti omezeno diodovym blokem a napetovou odolnosti diod. Takze tahle pripominka je spis pro nasledovniky s jinym usmernovacem.

Po upravach bych ocekaval zlepseni chovani hlavne zminovanych bazickych elektrod.

Editoval pkod (12-11-2008 16:17:49)

Offline

 

#10 12-11-2008 16:56:00

ezopaci
Člen
Registrovaný: 28-10-2008
Příspěvky: 107
Web

Re: Svářečka z počítače?

Tech 100n je fyzicky (i podle schematu) na vstupu tistaku u CPU jako ochrana pred spickama. Je tam pouzit takovy ten modry kvalitni kondik z PC zdroju pro odruseni na strane 220V. Se silovym vystupem je spojen tenkym 20cm dratkem.

Myslite ze 100nano (ne 100M) muze mit nejaky vliv na prubeh napeti na oblouku kde tecou desitky A ???
Energie ktera se da ulozit do 100n (pri ?? 26V ?? oblouku) je preci mnohokrat mensi nez ta, co odevzda nabita 400W tlumivka.

Ad ten delic R1,R2,R15 - zvednutim o rad by se zmenila casova konstanta Rx + C20. Za timto obvodem se meri napeti oblouku a potrebuji to jen
akorat "rozumne" vyfiltrovat, ale ne uz zpomalovat (mel jsem v planu zkusit stabilizovat vystupni I podle napeti na oblouku). Pri zvetseni Rx bych musel zmensit C20 a to se mi nechtelo kvuli odolnosti proti ruseni.

Transily na 100V - zkusim to zvednout, diody v mustku maji v PDFku psano tusim 200V, ale podle meho mereni osciloskopem se tam ta spicka vyskytuje jen pri zapaleni. Pri horeni uz je tam stale znatelne mene. Mate jine zkusenosti ? Rad se priucim.
Zapalovani neni problem ani s bazikou, jen to horeni baziky je takove "neposedne" s obcasnym kratonkym "zhasnutim" oblouku.
Nekvalitni, ale pouzitelne fotky osciloskopu jsou v galerii. Bohuzel jsem si nepoznamenal ktere prubehy jsou s rutilkou a ktere s bazikou.
Zkusim nasnimat na pametovej oscik zapaleni baziky s ruznyma transilama a dam vedet.

Na tom oscilu jsou vzdy dva prubehy - horni je napeti pred tlumivkou, spodni za ni.


Tomas
BauBau trafo + "lehky tuning" smile
https://photos.app.goo.gl/DKwMLQ0AUgSwuSsh2

Offline

 

#11 12-11-2008 17:33:43

pkod
Člen
Místo: Praha
Registrovaný: 26-07-2007
Příspěvky: 211
Web

Re: Svářečka z počítače?

V galerii nic nevidim. V nahledech galerii vidim pod obrazkem pocty fotek, ale potom "uvnitr" je prazdno. Asi problem u meho PC ci pripojeni...


C2: Poloha C2 je z tohoto pohledu vcelku zanedbatelna (avsak cim dal, tim vic ruseni se za nim tahne). C2 pohlti naindukovanou spicku (min. cast) z L2 a v lepsim pripade zakmitne. Takze zhasinajici oblouk pri pruchodu nulou se nemusi povest nastartovat. Tlumivkou samotnou potece proud kolem jednotek amperu a ten se "radeji" preleje misto elektrody do kondiku resp. transilu. Kondik vlastne snizuje strmost hrany pri rozpojeni obvodu a tim i velikost naidukovaneho napeti. Plati u=L*di/dt

delic: Ano pro zachovani casove konstanty se musi zmensit i kapacita kondenzatoru. Pri zachovani casove konstanty zustane zachovana i "odolnost" (stejny vliv).

transil: Pokud je dioda v usmernovaci na 200V, je "maximalni vhodne" napeti s ohledem na bezpecnost diod kolem 150V. Takze moc rezerv uz neni. Nadruhou stranu kazdy volt navic dobry.

Zhasinani oblouku: Zkousel jste pustit elektronickou regulaci na "plno" a regulovat proud mechanicky jadrem? Uvaha: Pri mechanicke regulaci je na obouku napeti  hadam min 15ms z periody. Meni se totiz amplituda proudu. Pri regulaci elektronicke jsou propady jiste delsi (fazove rizeni).  Oblouk tak zhasina a protoze behem horeni oblouku klesne napeti i pro tlumivku, obluk se spatne znovu chyta. Skoda, ze nevidim ty oscilogramy.

Offline

 

#12 12-11-2008 17:52:49

ezopaci
Člen
Registrovaný: 28-10-2008
Příspěvky: 107
Web

Re: Svářečka z počítače?

Regulaci trafem jsem nezkousel. Zkusim.
Pokud je el. regulace dana na 100%, tyristory se oteviraji vlastne okamzite pri nastupu napeti (na jejich gate je pak od CPU trvale buzeni), takze 20ms otevreno. A i pri plnem vykonu se to chova s bazikou tak jak jsem "popsal". Problem je, ze to horeni se pri me slovni zasobe neda popsat :-)

"Takze zhasinajici oblouk pri pruchodu nulou se nemusi povest nastartovat." - Jasny, ale porad nejak neverim tomu ze ten 100n kond toho sebere znatelne mnozstvi. Najdu vzorecky a zkusim to spocitat. Jestli budu liny, vyprdnu se na vzorce a omerim to. :-)


Tomas
BauBau trafo + "lehky tuning" smile
https://photos.app.goo.gl/DKwMLQ0AUgSwuSsh2

Offline

 

#13 12-11-2008 18:02:08

ezopaci
Člen
Registrovaný: 28-10-2008
Příspěvky: 107
Web

Re: Svářečka z počítače?

To pkod: nemyslite galerii na svarbazaru ? Tam nic neni.
Je to na http://picasaweb.google.cz/tmchvatalovi … eSvarecka#


Tomas
BauBau trafo + "lehky tuning" smile
https://photos.app.goo.gl/DKwMLQ0AUgSwuSsh2

Offline

 

#14 12-11-2008 21:44:38

admin
Administrator
Registrovaný: 07-06-2006
Příspěvky: 1153
Web

Re: Svářečka z počítače?

Ty odkazy z článku fungují. V čem je problém?

Offline

 

#15 13-11-2008 08:17:35

pkod
Člen
Místo: Praha
Registrovaný: 26-07-2007
Příspěvky: 211
Web

Re: Svářečka z počítače?

ezopaci napsal(a):

To pkod: nemyslite galerii na svarbazaru ? Tam nic neni.
Je to na http://picasaweb.google.cz/tmchvatalovi … eSvarecka#

Ano, odkaz je spravne. Odsah galerie ale nevidim. Mam IE 6. Na strance se zobrazi jenom horni lista Picasa a v pravo ikona "Fotografie od uzivatele Tomas". Po kliknuti tam, vidim jednotliva alba i s prislusnym obrazkem. Take vidim informaci, ze album Welding machine ma 58 fotek.
Po kliknuti na album ale vidim zase jen horni listu Picasa. Stejne se chova treba i album Piskova filtrace.
Nic zvlastniho se nedeje, s Picasem mam problem uz dlouho. Vase (doufam ze se nepletu) odkazy z HW-news na Picaso vzdy v IE "vytuhly". Ted prozmenu nevidim fotky. Jak jsem rikal, bude problem asi u me.

Ke svarecce: Pokud bazicka drzela spatne oblouk i pri "trvale" otevrenych tyristorech, regulace mechanicka opravdu nic nezachrani. Prvotne jsem uvazoval tak, ze fazovou regulaci se vlastne prodluzuje doba, po ktrerou netece obloukem proud a tim se take zvetzuje pravdepodobnot "zhasnuti" oblouku.

Offline

 

#16 13-11-2008 08:42:24

admin
Administrator
Registrovaný: 07-06-2006
Příspěvky: 1153
Web

Re: Svářečka z počítače?

Tak to bude určitě problém v prohlížeči, nebo jeho nastavení. Ale teď jsem to zkoušel na starším stroji, kde mám IE6+SP1 a funguje to bez problémů. Totéž na Firefoxu 2 a IE7. Koukněte jestli máte u IE6 ten Service pack 1. Bez něj je surfování docela hazardérské smile

Offline

 

#17 13-11-2008 15:18:01

soban
Člen
Místo: Olomouc
Registrovaný: 09-11-2008
Příspěvky: 76

Re: Svářečka z počítače?

admin napsal(a):

Tak to bude určitě problém v prohlížeči, nebo jeho nastavení. Ale teď jsem to zkoušel na starším stroji, kde mám IE6+SP1 a funguje to bez problémů. Totéž na Firefoxu 2 a IE7. Koukněte jestli máte u IE6 ten Service pack 1. Bez něj je surfování docela hazardérské smile

Pod Mozilla/5.0 (X11; U; Linux x86_64; cs-CZ; rv:1.9.0.2) Gecko/2008092318 Fedora/3.0.2-1.fc9 Firefox/3.0.2 se zobrazí obrázky OK.

Nemáš pod windows zakázaný skripty (js) a pod.....vím že to potom v IE některé www nechce zobrazovat.

Offline

 

#18 15-11-2008 12:39:52

1b
Člen
Registrovaný: 15-11-2008
Příspěvky: 513

Re: Svářečka z počítače?

chtel bych rici jen par slov k vyse zminovanemu arcforce:

muj tajnej tip je ten, ze pokud se ohreji tranzistory a vinuti trafa u invertoru, zvetsi svuj odpor a na vystupu se zmensi proud a pomoci proudoveho mericiho trafa (pripadne bocniku) a ridicich obvodu se prida pwm puls.

u spinani sitoveho transformatoru pomoci tyristoru se toto myslim projevi v mensi mire, dalo by se to zmerit, kolik to dava studeny a po ohrati pri stejnym pulzu

jinak konstrukce se mi libi, ikdyz bych si kvuli pracnosti radeji koupil treba stavebnici invertoru :-)


1b.

Offline

 

#19 15-11-2008 12:44:58

1b
Člen
Registrovaný: 15-11-2008
Příspěvky: 513

Re: Svářečka z počítače?

mozna, ze to jeste reguluje i pri rychlych zmenach na oblouku, ale to bych spis videl u drazsich invertoru, proto vari tak dobre :-)

Offline

 

#20 16-11-2008 20:38:05

Bohouš
Člen
Registrovaný: 15-06-2007
Příspěvky: 325

Re: Svářečka z počítače?

Díval jsem se na schéma té svářečky a všiml jsem si, že uPC není vůbec galvanicky oddělený od výstupu svářečky. Nedělá to žádné potíže? Jinak zaregistroval jsem i možnost připojení přes sériový port. To je pro přehrání firmwaru nebo to má i jinačí vymoženosti (ovládací aplikace PC)?


Svářeč (lepič) amatér MMA, MAG, TIG
KS 250R, KITIn 165, Gude 145+HFU 400
Maximal 2005 (MAG); TIG AC/DC 200A P
Plasma Berlan BPS40, autogen

Offline

 

#21 17-11-2008 14:21:41

ezopaci
Člen
Registrovaný: 28-10-2008
Příspěvky: 107
Web

Re: Svářečka z počítače?

Ad oddeleni od svarecky - spolecna je zem, napajeni CPU je separatnim malym trafkem. Plus od svareciho zdroje je "opatrne" propojen s AD prevodnikem (CPU) pres napetovy delic + kondiky na vyfiltrovani a odchytani spicek. Zadny problem jsem zatim nezaznamenal. Oscikem jsem na to nekoukal, protoze nemam po ruce nekoho kdo by mi varil a ja bych mohl koukat. :-)

Na desce je osazen ISP konektor kvuli moznosti prehrani firmware a pod procesorem je videt 3 pinovy konektor, to je RS232, ale v TTL urovnich.
Posilal jsem si tudy data o tom kolik nameril CPU napeti na oblouku a jak se rozhodl s Antistickem, ...
Pres ten rs232 lze i upgradovat firmware - v procesoru je nahran bootloader. Spousti se mikrospinacem hned vedle CPU.

Nad ovladani z pc jsem nikdy neuvazoval - bal bych se pripojit notebook pri provozu :-) To bych musel vyrabet galvanicky oddeleny prevodnik RS232->TTL.


Tomas
BauBau trafo + "lehky tuning" smile
https://photos.app.goo.gl/DKwMLQ0AUgSwuSsh2

Offline

 

#22 17-11-2008 16:53:57

Bohouš
Člen
Registrovaný: 15-06-2007
Příspěvky: 325

Re: Svářečka z počítače?

Jo jo, to víš. Já s ATMEGA nemám zkušenosti, takže o ISP si můžu nechat jenom zdát. V tomhle jsem trošku staromódní - jsem zvyklý vyndavat a zandavat celý uPC a přendavat ho do programátoru. Pro někoho nepředstavitelné věc, ale mě to vůbec nijak nevadí :-)

To jsem si všiml, že napájecí napětí je separováno, ale zarazilo mě právě to galvanické spojení mezi uPC a výstupem svářečky. U Vás to je vlastně i nutnost, protože máte k dispozici i analogové vstupy. U toho mého TIGu je to právě stíženo tím HF, které dokáže opravdu udělat čáru přes rozpočet. Já musím mít všechno odděleno optočleny, použít stíněné nebo kroucené vodiče s feritovými kroužky atd. Já nemám nutnost použít A/D převodník, protože zatím nic neměřím. Možná v budoucnu, jestli budu chtít přidat i možnost připojení pedálu pro proud. Ale využívám D/A převodník, který ovládá proud invertoru (vlastně simuluje dálký ovladač - potenciometr - proudu). Jako D/A převodník používám externí PCF8591, který je připojen k uPC pomocí I2C sběrnice. V té mojí aplikaci jsem použil optický oddělovač sběrnice I2C, takže obě linky SDA i SCL jsou oddělené. Díky tomu nikde nemám nic přímo galvanicky spojeného se silovou částí, která je zdrojem velikého rušení. Pak už je to pouze záležitost odstínění a umístění ovládací elektroniky do plechové krabičky.....

Jinak to už by bylo fakt moc mít možnost svářečku propojit s PC :-) SIce nevím k čemu by to bylo dobré, ale byla by to frajeřina! Možná vést si účetnictví - kolik si propálil elektrod !!! :-))


Svářeč (lepič) amatér MMA, MAG, TIG
KS 250R, KITIn 165, Gude 145+HFU 400
Maximal 2005 (MAG); TIG AC/DC 200A P
Plasma Berlan BPS40, autogen

Offline

 

#23 17-11-2008 20:38:43

ezopaci
Člen
Registrovaný: 28-10-2008
Příspěvky: 107
Web

Re: Svářečka z počítače?

A mate nekde nejake shematko toho TIGu ? Rad bych se mrknul jak presne resite to HFko.


Tomas
BauBau trafo + "lehky tuning" smile
https://photos.app.goo.gl/DKwMLQ0AUgSwuSsh2

Offline

 

#24 17-11-2008 20:44:43

Bohouš
Člen
Registrovaný: 15-06-2007
Příspěvky: 325

Re: Svářečka z počítače?

Ne ne schémátko tady ještě žádné nemám, ale mrkněte se do těchto vláken:

http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=293
http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=62
http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=405

Tam se dozvíte, jak mám vyřešené HFko.....


Svářeč (lepič) amatér MMA, MAG, TIG
KS 250R, KITIn 165, Gude 145+HFU 400
Maximal 2005 (MAG); TIG AC/DC 200A P
Plasma Berlan BPS40, autogen

Offline

 

#25 20-11-2008 23:41:44

luky85
Člen
Registrovaný: 28-08-2008
Příspěvky: 15

Re: Svářečka z počítače?

Nápad kolemjdoucího:
Pro měření proudu na výstupu bych použil Hallovu sondu (žádné úbytky napětí na bočníku nebo měřícím trafu). - Stejný princip jako u klešťových ampérmetrů.

Editoval luky85 (20-11-2008 23:43:52)

Offline

 

Zápatí

REKLAMA na SvarFóru

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 137  -  2020


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče  ♦  Svářečky MIGO a ELDYS