SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:     SVAR BAZAR      SVAR INZERT      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARBAZAR - internetový bazar svářeček      SVARINZERT - akční nabídky svářecí techniky      SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 23-12-2010 21:25:04

Edison
Člen
Registrovaný: 02-02-2010
Příspěvky: 531

Menic napetia

Skusam teraz rozne zapojenia odo mna smile a tak som si zaumienil ze skusim menic tak najprv som ,,spichol´´ pre trafo s 2 sekundarmi ten slpala v poho a poto ze vyskusam striedac pre trako s jednym sekundarom tu je schema
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/1715_fotografia0221.jpg

a malo by to fungovat takto budic je NE 555ka a z nej signal budi v prvej polperiode tranzistori T1 a T5 ,T1 sa zopne a T5 pusti zaporny impulz do tranzistoru T4 a tym nabudi sekundarnu cievku
v druhej polperiode zapne tranzistor T2 ,T5 vypne  a cez rezistor 1k kladny impulz zopne tranzistor T3 a nabudi sek.cievku

s toho vypliva ze medzi tranzistormi (T1a T2)  (T3 T4)  nesmie prechadzat prud pretoze jeden zapina pri kladnom napeti druhy pri zapornom
PROBLEM je v tom ze mne prave tam prechadza prud (T1 a T2)
T4 a T3 ten problem nemaju tie idu v pohode
chcem sa opytat preco sa mi trandy T1 a T2 otvaraju naraz?
vysvetlite mi to niekto lebo som z toho blbý sad

Editoval Edison (23-12-2010 21:27:16)

Offline

 

#2 23-12-2010 22:40:34

Miki2t
Člen
Místo: Brno , Levice
Registrovaný: 04-11-2009
Příspěvky: 126

Re: Menic napetia

Hlavne je to primitívne zapojenie ktoré prakticky nefunguje. Nemá žiadny deat time, nulové diódy,odsávače náboja, žiadny driver...
Podla mna to nieje dobre ani na učenie, kedže všetky meniče dneska vypadajú inak.
Ak ti možem dať jednu radu z vlastnej skúsenosti, nesnaž sa takéto veci naučiť v praxi.
Tak ako je to pri zváraní (70% priprava, 30% samotné zvaranie ) to skús v elektrotechnike ešte prehnanejšie ( 90% teória 10% prax )


Tc226ac/dc
Wlsp 315

Offline

 

#3 24-12-2010 09:34:43

Edison
Člen
Registrovaný: 02-02-2010
Příspěvky: 531

Re: Menic napetia

len sa chcem opytat ze preco sa mi tie trandy bud otvaraju naraaz alebo jeden ostava otvoreny stale (som ich premeral trandy su ok)
a co je to dead time?

Offline

 

#4 24-12-2010 16:58:33

Radim
Člen
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 1493

Re: Menic napetia

Elektronické spínače nejsou ideální. Když přivedeš na řídicí elektrodu příslušné napětí, vlastní sepnutí následuje až za nějaký malý čas, během kterého ve spínači probíhají přechodové jevy. Podobně to je opačně, když řídicí napětí z řídicí elektrody odpojíš, spínač i tak ještě chvilku proud vede a teprve potom jeho vodivost v nějakém přechodovém jevu klesne na nulu. U bipolárního tranzistoru totéž platí s řídicím proudem, u IGBT je to někde mezi napětím a proudem.  Plus k tomu musíš připočíst to, že ochranné a tvarovací obvody na vstupu a indukčnost výstupního obvodu  tyto přechodové jevy ještě podlužuje. Čím je ta nedokonalost menší čili přechodová doba kratší, tím je možné spínač použít na vyšší frekvenci a je tudíž cennější. Dead time je potom mezičas, doba, kdy ovládací napětí řídicí obvod od jedněch spínačů odpojí, a potom čeká na nule, až se tyto spínače zotaví z přechodových jevů, teprve potom připne řídicí napětí na ty druhé spínače. Jinak dojde u větve mostu k nežádoucímu příčnému proudu , proud se uzavírá z plusu na mínus mimo zátěž, jen přes dva spínače polomostu, což spínače tvrdě zatěžuje proudově a výkonově. Délku přechodových jevů i jejich průběh najdeš zase v datasheetu příslušného spínače. Nebo uvidíš na osciloskopu, ale jen pokud měřené zapojení nebude destrukční.

Uvedené zapojení je s běžnými mosfety nefunkční. Nad cca 20 volty napájecího napětí dojde k průrazu řídicích elektrod mosfetů, protože ty mají maximální napětí okolo 20 volt a pod 20 voltů ( předpokládám, že ovládací pravoúhlé napětí je přímo napájecí napětí) nejsou respektovány vstupně výstupní charakteristiky běžných mosfetů, takže dojde k onomu příčnému proudu. Příčný proud jinak v tom zapojení půjde přes T1 - T2, stejně tak jako přes T3 - T4, akorát v tom druhém případě bude rozmezí, kdy ten příčný proud přes T3 - T4 půjde zůženo násobkem zesilovacího činitele tranzistoru T5, takže střelím tak cca 100 - 200 x.
Vytáhni si zase datasheet toho mosfetu a podívej se na graf závislosti výstupního proudu mosfetu na napětí ovládací elektrody, z toho to odvodíš.
A pokud to nejsi schopen odvodit  a následně spočítat, nemáš prostě na to vymýšlet elektronická zapojení tak, aby byla funkční, přes to vlak nejede. Ale zas na druhé straně se to naučit není zas takový problém, který by po nějakých hodinách studování a přemýšlení nezvládl každý průměrně inteligentní člověk. Já jsem se to naučil sám, začínal jsem tak, že jsem studoval hotová zapojení neboli defakto hotové elektronické stavebnice, kde autor občas ty funce pospal a počítal jsem, proč tam je ten odpor 12 kilo a ne třeba 22 kilo a podobně, Ohmův zákon, Kirhofovy zákony plus k tomu grafy charakteristik tehdy bipolárních tranzistorů, jiné spínače tehdy prakticky nebyly, pokud nepočítám elektronky.

Editoval Radim (24-12-2010 17:06:57)

Offline

 

#5 24-12-2010 20:59:50

Edison
Člen
Registrovaný: 02-02-2010
Příspěvky: 531

Re: Menic napetia

ale mne medzi t3 a t4 nejde prud tam je to oukej ale mdzi T1 a T2 mi ide prud tam vlastne to ma ist do uhlopriečky tj T1-T3          a   T2-T4 len problem je tam ze niktory z tych t1 alebo t2 sa nezavrie
a ten deadtime som pochopil tak ze jak je ten trand zopnuty tak ten budic ho odpoji a pocka kym sa to nabehne naspet?alebo ako?

Offline

 

#6 26-12-2010 16:03:44

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 2034

Re: Menic napetia

Zatímco se Gčka 3,4 dostanou až na +a- potenciál , Gčka 1,2 ne . To je celé . Hádej proč ? Pro malé kmitočty by to použít šlo .

Offline

 

#7 26-12-2010 16:58:20

1b
Člen
Registrovaný: 15-11-2008
Příspěvky: 513

Re: Menic napetia

Jo takhle ti to nepojede, je tam několik chyb:

1. 555 nemá výstupy rail-to-rail, tj. když sepne log.1, nemá na výstupu +Ucc, ale nižší napětí a to se snižuje se zvyšující se zátěží, která je zde značná, takže t1 zřejmě nevypíná

2. budič t5 jede na hraně a je otázka, jestli to pro mosfet bude stačit

3. chybí rc odrušovací členy na výkonových součástkách

4. 10r na jednom tranzistoru oproti 1k na druhým je špatný

v podstatě je to špatně navržený, ale žádnej učenej z nebe nespad


řešení bych viděl ve stabilizaci napájení pro io, souměrný budiče pro výk. tranzistory, odrušení, to, že si tranzistory trochu střihnou by nemělo vadit, takový zapojení s bipolární (ne cmos!) 555 existujou, dá se na tom něco naučit  wink

ještě lepší je použít spec. io a budiče, jako např. danyk

Offline

 

#8 26-12-2010 17:52:10

Radim
Člen
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 1493

Re: Menic napetia

Obyčejný Mosfet začíná vést proud , když napětí na řídicí elektrodě dosáhne cca 3 volty +- a naplno otevřený je teprve, když napětí na řídicí elektrodě dosáhne napětí 13 voltů +-. Proto v uvedeném zapojení v širokém rozmezí poklesu či vzestupu řídicího pravoúhlého napětí jsou částečně otevřené oba Mosfety ve větvi T1T2. U T3T4 je to rozmezí akorát sníženo zesilovacím činitelem t5, proto se může stát nepozorovatelné.
Jinak řečeno, každý mosfet v tomto zapojení potřebuje ochranný či tvarovací obvod či ten driver, to je jedno, jak se to nazývá, který zaručí, že například T1 v době, kdy má vést proud a kdy je vstupní napětí na nízké úrovni, bude mít napětí na řídící elektrodě T1 vyšší než 13 voltů, ale nižší než 20 voltů. V době, kdy se můstek překlápí a kdy napětí na elektrodě T1 klesá do cca 3 voltů, nesmí napětí na řídicí elektrodě T2 být vyšší než ty cca 3 volty, jinak vedou oba mosfety a přes můstek jde nežádoucí příčný proud. Napětí na řídicí elektrodě T2 může stoupnout nad ty tři volty teprve tehdy, když napětí na řídicí elektrodě T1 klesne pod cca 3 volty plus k tomu se mosfet T1 zotaví z vodivého stavu a stane se spolehlivě nevodivý, neboli musí tam být ten deadtime. Teprve potom může napětí na řídicí elektrodě T2 jít nad ty cca 3 volty a co nejrychleji stoupnout na napětí vyšší než 13 volt a zase nižší než 20 volt, aby přechodový stav, ve kterém má tranzistor vysokou výkonou ztrátu, byl co nejkratší, daný jen rychlostí spínání tranzistoru. Děj se zrcadlově opakuje...
Co se týká hodnoty těch odporů 10 k a 1 k , záleží na kmitočtu spínání a potom na katalogové hodnotě kapacity řídicí elektrody těch Mosfetů, jestli těch 10 k a 1 k je dobře.
Dělat uvedený střídač s Mosfety je vhodné jen pro velmi vysoké proudy a výkony stovky wattů a více, protože tam musí být to složité řízení. Pro nízké napětí a menší výkony jsou mnohem lepší obyčejné bipolární tranzistory, protože ty se obvykle řídí proudem do báze, kdy stačí obvykle počítat s těmi řídicímu proudy a zanedbat vstupní bázové napětí, řídicí obvody u bipolárních tranzistorů jsou tak znatelně jednodušší.

Editoval Radim (26-12-2010 17:57:54)

Offline

 

#9 26-12-2010 23:13:01

Edison
Člen
Registrovaný: 02-02-2010
Příspěvky: 531

Re: Menic napetia

aha uz chapem preco to ide tak blbo ,takze T1  a T2 su budene napetime asi 4,5V tolko som nameral vystup 555ky a T3 T4 asi 12V
ano ten menic chcem na vyssie vykony aspon 150W
tu je take jednoduche zapojenie myslim si ze ten obvod asi nema deadtime ze len prepina ze na 1.vystupe je + a na 2. - a potom naopak ale funguje to asi preto lebo ,,spinacie napetie je vzdy rovnake?
http://www.cq.sk/img/menic_12_na_230v_1.jpg
nestaval som ho preto lebo chcem nieco vlastnee
a trafo s 2sekundarm mam ale len take malinke,a potom mam zase trafak taky vecsi a on ma 1 sekundar
este otazka ak bude napjacie napetie vyssie nez 20V teda tie pulzy do Gčiek staci tam hodit zenerku 15V? alebo tam musi este nieco ist?
a to odrusenie co by tam malo byt?

Editoval Edison (26-12-2010 23:33:24)

Offline

 

#10 26-12-2010 23:46:23

Edison
Člen
Registrovaný: 02-02-2010
Příspěvky: 531

Re: Menic napetia

a ak by som tam dorobil zeby som tam mal este jeden trand PNP a ten by spinal podobny sistemom ako T5 tak by tento spinal dvojicu T1 a T2
potom by mali vsetky trandy rovnake napetie takze by to mohlo ist podla mna,

Offline

 

#11 28-12-2010 13:51:05

1b
Člen
Registrovaný: 15-11-2008
Příspěvky: 513

Re: Menic napetia

S 555 jsem jeden čas pracoval celkem intenzivně, proto znám její stinné stránky, jinak je to legendární obvod, který se dá použít skoro na vše a je geniálně navržený.

4047 může být v tomto směru lepší, viz datasheet a měření, vyšší napětí než 15v bych v tomto zapojení neriskoval, jinak hrozí zničení io i tranzistorů, musela by se vyrobit stabilizace 15v, k tomuto napětí připojit budiče, pak už je to složitější, navíc bys měl na výstupu třeba 300v ac roll
to samé se zenerkama, do gatu např. irf540 se pouští většinou kolem 15v ve spínacím režimu kvůli co nejrychlejšímu sepnutí, používají se i varianty budičů s tranzistorem a kondenzátorem, kde dochází k rychlejšímu sepnutí i vypnutí, což je zde zbytečné
zenerka se dá 18v, gate vydrží +-20v, spínací práh tohoto tranzistoru Vgs je kolem 3v, tj. napětí, kdy začíná spínat.

Toto zapojení není profesionální, což taky není jeho účelem, a to mimo jiné z důvodu jednoho napájení jak io tak výkonové části, která je velkým zdrojem rušení a může se lehce stát, že  napěťová špička z trafa přeskočí do io a tranzistorů a je konec.
Pokud už toto zapojení použít, do gatů osadit do série s io 10-22R odpory, zenerky 18v mezi G-S, 2x100n přímo na napájecí nohy io, rc filtr na výkonové nohy tranzistorů, např. 1uf fól.+22R.

http://pandatron.cz/?308&vykonovy_menic_12/220v

Offline

 

#12 28-12-2010 14:58:01

Edison
Člen
Registrovaný: 02-02-2010
Příspěvky: 531

Re: Menic napetia

dakujem za rada a co mam spravit preta aby sa mi T a T2 otvarali vtedy ked mali?
som rozmyslal ze urobit to iste ako maju T 3 T4 ale s trandom PNP a rezistor 1k proti zemi
fungovalo by to takto?

Offline

 

#13 28-12-2010 15:14:40

1b
Člen
Registrovaný: 15-11-2008
Příspěvky: 513

Re: Menic napetia

myslíš měnič s 555?

Offline

 

#14 28-12-2010 16:27:10

Radim
Člen
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 1493

Re: Menic napetia

Edison napsal(a):

dakujem za rada a co mam spravit preta aby sa mi T a T2 otvarali vtedy ked mali?

Vzít list papíru, nakreslit do středu průběh ovládacího pravoúhlého napětí  , odvodit z toho a na papír hodit průběh napětí na řídících elektrodách jednotlivých Mosfetů,   vzít datasheet Mosfetu , z vstupněvýstupní charakteristiky pak odvodit průběh proudů přes Mosfety, případně potom odvodit i průběhy ovlivnění tím bipolárním trandem T5 či dalšími přidanými trandy a provedenými úpravami.....

Offline

 

#15 29-12-2010 11:28:43

Edison
Člen
Registrovaný: 02-02-2010
Příspěvky: 531

Re: Menic napetia

radim az zase taky macher niesom nema s tym skusenosti to by som potreboval niekoho kto by si ku mne sadol a podrobne to somnou prebral ale skusim ten papier smile
radim tu je to ci bi to uz slapalo takto teraz budu mat vsetka fety rovnake napetia len inu polaritu v danom case (si myslim big_smile)
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/1715_fotografia0252.jpg

Offline

 

#16 01-01-2011 20:37:54

1b
Člen
Registrovaný: 15-11-2008
Příspěvky: 513

Re: Menic napetia

To je taky takový polovičatý řešení, ten bipolár nevypne, viz výše, 75k do báze je moc, zkus dát z 555 katodu diody 1n4148 (nebo 1n4007), z anody odpor 4k7 do báze a druhej taky z anody 4k7 do emitoru, otestuj a oměř osciloskopem, jestli už jsi nějakej sehnal  wink

Offline

 

#17 01-01-2011 23:19:36

Edison
Člen
Registrovaný: 02-02-2010
Příspěvky: 531

Re: Menic napetia

sad sad nie oscilak stale nemam,a tie diody naco?nestaci len rovno odpor z baze priamo k tomu bipolaru? a preco ten bipolar nevipne?teda nevypne sa on ale on nevipne tie fety?

Offline

 

#18 02-01-2011 10:53:41

1b
Člen
Registrovaný: 15-11-2008
Příspěvky: 513

Re: Menic napetia

Vždyť jsem to už psal, pokud 555 v sepnutým stavu nemá 12v ale třeba jen 9, napětí b-e je 3v a už teče bází proud, tranzistor bude částečně sepnutý, dioda tomu zamezí

Offline

 

#19 02-01-2011 20:07:36

Edison
Člen
Registrovaný: 02-02-2010
Příspěvky: 531

Re: Menic napetia

ahaaaa smile

Offline

 

#20 03-01-2011 08:37:21

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 2034

Re: Menic napetia

No kdyby byly mezi bází a emitorem trandu 3V , tak by byl posmrti .

Offline

 

#21 03-01-2011 11:55:24

1b
Člen
Registrovaný: 15-11-2008
Příspěvky: 513

Re: Menic napetia

Jasný oprava, mezi odporem do báze a emitorem bipolárního tranzistoru neutral

Offline

 

#22 09-01-2011 20:56:58

Edison
Člen
Registrovaný: 02-02-2010
Příspěvky: 531

Re: Menic napetia

a este som si spomenul som si z kovozberu doniesol take 17 kilove trafko,pise na nom ze 650W a vstupy to ma ze 220,380,440 V a vystupi 220,6,18,20,22,24,26,28,30V,tak ma napadlo keby som ho previnul na 2x11V a mal by som to na tem menic?oplati sa to?

Offline

 

#23 09-01-2011 21:13:57

atishajn
Člen
Registrovaný: 30-05-2010
Příspěvky: 955
Web

Re: Menic napetia

to trafo sa neoplati na ten menic , ten je skoda aj robrat , takym vykonom si zneho sprav radsej oddelovaci transformator . Buductnosti to budes mat ako zlato .

Offline

 

#24 09-01-2011 21:16:52

Pruduch
Člen
Registrovaný: 15-05-2008
Příspěvky: 578

Re: Menic napetia

Edison: měnič se železným trafem, buzenej sinusovkou na 50Hz je katastrofa z hlediska účinnosti. Tranzistory (obecně výkonové prvky) pojedou v lineárním režimu, bude to topit jako prase atd.

Offline

 

#25 10-01-2011 07:48:52

Edison
Člen
Registrovaný: 02-02-2010
Příspěvky: 531

Re: Menic napetia

ale ved aj UPSky ku kompom maju tiez len zelezne trafa,a v striedaci som videl trandy IRFZ46 a bol to 350W UPS
a k tomu oddelovaku ma max,prud 1A

Offline

 

Zápatí

REKLAMA na SvarFóru

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005  -  2014


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče  ♦  Svářečky MIGO a ELDYS