SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 10-04-2016 09:43:49

měšťák
Člen
Registrovaný: 03-04-2016
Příspěvky: 3

střeva invertoru z aliexpu

Dobrý den.
O zdrojích z Číny tu už padlo mnoho. V zásadě je individuální dovoz neekonomický prodražením na dopravném, nemluvě o o nepříznivé situaci při problémech s funkčností.
Nyní jsem objevil mezi jinými nabízenými komponenty jednodeskové konstrukce (plus ovládací destička s poťákem).  Do 70 dol., poštovné zdarma, tedy chtěl jsem říct v ceně.
Já tedy hledám zdroj pro podavač a ne MMA, takže to není pro mne, ale prohlédl jsem to a nevidím tam trafo. Vidím tam toroid s jedním vinutím. To mi vychází jako prostý down-convertor, tedy kleště galvanicky spojené se sítí. Je to vůbec přípustné? A nemluvím o Asii.
Mohl by se na to mrknout někdo se zkušenostmi? Jen tak, ze studijních důvodů?
http://www.aliexpress.com/store/product … 25853.html
zde už základní fotky ukazují buď různé výkonové verze nebo různé stupně cutting cost vykuchanosti.
http://www.aliexpress.com/store/product … 40308.html

Děkuji

Offline

 

#2 10-04-2016 15:24:16

měšťák
Člen
Registrovaný: 03-04-2016
Příspěvky: 3

Re: střeva invertoru z aliexpu

Dobrý den
Díky za reakci.
Pravda, pravda, jsou tam dva různé průřezy. Díky absenci jakékoliv izolace mezi vinutími jsem to přehlédl.
Ale ta izolace nebo spíš neizolace, tak to je tada brutus. Asi by se dalo zvážit převinutí těch pár závitů. Akorát je jisté, že by pak pár centimerů chybělo.
edit: Ať koukám jak koukám, je tam ta tkaná impregnovaná punčoška, nebo jen lakovaný svazek drátů? nějak moc se to leskne.

Editoval měšťák (10-04-2016 15:35:40)

Offline

 

#3 10-04-2016 17:50:31

Sender
Člen
Registrovaný: 21-04-2008
Příspěvky: 700

Re: střeva invertoru z aliexpu

To máš nějakej podavač drátu a potřebuješ zdroj ? Nebude vhodnější koupit trafo a tlumivku (+přepínač) :
http://www.gamasvar.cz/1975-trafa-a-tlumivky/
?

Offline

 

#4 10-04-2016 19:50:50

měšťák
Člen
Registrovaný: 03-04-2016
Příspěvky: 3

Re: střeva invertoru z aliexpu

Mám podavač. Dostal jsem vrak, prázdnou bednu s točnou a rezaté kolečko. Ležaté provedení na kolečkách. Motorek jsem koupil a přizpůsobil uchycení. Konektor, hořák. rychlospojku a elektroventil na plyn, hasičák, budík. Vstup jsem tam udělal jako dvě pásovinky, na které se cvaknou kleště. Tím to zhaslo, protože jeden z konstruktérů UTA200 mi řekl, že to ohnout nepůjde, protože regulační smyčka je na to příliš pomalá. Nezkoumal jsem to, na to nemám. To byla rána pod pás :-).
UTA200 je  málo mobilní i když jsem to dal na kolečka.
Na příležitostné vaření na zahradě se mi nechtělo jít do invertoru, můžu si ho půjčit z práce. Káble mám, tak h...o zle. krabice přes rameno.
Ale cecek, ten nemusíš klepat a brousit!!!! Čím méně to umíš, tím více se to pojevuje. A to jsem já.
Takže cecek. Ale mobilní. Teď jsem to tu hledal a už se to tu řešilo v r.2013 a nejspíš ne jednou.
-----------

Radim: To čo popisuješ veľakrát netreba, pretože aj keď nemáš schému, stačí si obkresliť zapojenie spätnej väzby priamo z invertora - takto postupoval aj autor nasledujúceho článku (už som to sem dával viackrát): http://www.vaelektronik.cz/bastl/zdroje.html

Ja sa však tiež prihováram za invertor Gama 1500M až 1900M, nakoľko som majiteľom 1700-vky. Pamätať však treba na to, že ak po zapnutí v režime MIG/MAG je invertor v stave ,,Stand-by", treba priviesť napätie 24V= (na polarite nezáleží, pretože hneď za konektorom je usmerňovač) na invertorový vstup pôvodne od podvozku PSV10. Tým sa zopne relé vo vnútri invertora, režim ,,Stand-by" sa vypne, a je ho možné pužívať ako zdroj napätia.
-----------------------------------
Vzpomínám si, že pan Anděl to publikoval na HW srveru, také bez odpovídající odezvy. Tam jsou zas elektrikáři ale ne svařeči. Ani mně to tehdy nebralo.
V tom raru je mimo jiné malůvka
uprava_Novotny.png
která je ovšem geniální myšlenkou.
poťák dioda a odpor.
princip je tento. Najde se řídící obvod a v datasheetu pinout.
Na řídící noze je mimo jiných regulačních smyček taky omezení max napětí na prázdno. je to v podstatě dělič, možná nějaké zenerky jako v té Gamě. Tam to pošteloval. Proud se dá na plno. takže jeho omezování se neprojeví, nebo si nastavíte, jak to chcete.
To mají jako zdroj napětí s proudovým omezením. Pro cecek bude potřeba dodělat proudové trafko, kterým budete řídit podavač. V té Gamě nemají nic special, jak je vidět ze schematka a fotek v tom archivu. měří na vývodu sekundáru u trafa, před usměrňovačem. druhá možnost je měřit na výstupu. Myslím, že bych měl mít nějaký komerční modul. Budu ho muset najít a přesvědčit se. plán B - toroidek z PC zdroje a pár závitů podle schematka z té gamy. Z toho pak budem řídit PWMkem podavač. Když umíme řídit grily, umíme i tohle. Podavač je stěračový motor. Napětí nehraje roli.
K tomu několik -asi dva časovače 555 nebo 74123 - zpoždění spínání motoru a zpoždění vypínání plynu.
Jen kdybych měl ten drajv, jako za mlada. Rámcově snadné, realizace pokulhává.
Teď jsem psal číňanovi, jestli by nebyla modifikace na MIG/MAG.
Ale je ÚBNN. Psal stručně - toto není MIG. Toto je MMA. Na to jsem se ovšem neptal, to vidím.
Zřejmě majitel.
Plán Z je opravdu Trafo. Když to padlo, mám regulační trefo 3F, naprostý speciál z kovošrotu, odlívaný panel v zelené. Myslím, že by mělo mít kolem 24V a co se pamatuju to vinutí, tak to dá. Jen aby se neukázalo být autotrafem. 3f výstup bych ani nemusel tolik filtrovat. ale to je zcela nemobilní. Opravdu plán Z.
Takže tak. Uff.

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče